€ 325,- bij Amazon.nl Marketplace

Huawei P30 Pro 256GB Zwart Review

2 april 2019, laatste update op 2 april 2019, 3.064 views Rapporteer
Testpanel +2

Fantastisch toestel waarbij je absoluut waar voor je geld krijgt.
Alles eraan voelt premium en schreeuwt flagship.
Deze DSLR killer past in je broekzak, en gaat gegarandeerd de hele dag mee.
Opladen gaat razendsnel, en je instagram influencer potentie neemt serieus toe.

Pluspunten

• Absurd goede camera kwaliteit onder vrijwel alle omstandigheden
  • Uitstekende batterijduur
  • IP68(!)
  • Modern strak design
  • Uitgebreide opties in de camera, en door de AI hoef je geen fotograaf te zijn
  • In mijn geval, goedkoop toestel

Minpunten

• Geen usb-c naar 3.5mm verloop in de doos
  • Geen screenprotector in de doos
  • EMUI is een kwestie van smaak
  • Formaat icm. kleine handen
  • Geen notificatie LED
  • Geen dedicated camera knop, bij een "cameraphone"

Disclaimer, hier en daar zit een klein beetje humor verwerkt. Vind je dit geen prettige manier van reviewen, even goede vrienden :+
Geschoten met P10 Plus

Als een van de 9 gekozen en ontzettend gelukkige Tweakers ben ook ik in bezit gekomen van een Huawei P30 Pro.
Doormiddel van een ontzettend leuke citytrip in Parijs en natuurlijk het bijwonen van de officiële launch hebben wij allen een goed beeld gevormd over wat er allemaal met dit toestel mogelijk is. En ik wil dit dan ook graag toelichten met behulp van mijn ongezouten persoonlijke review.
Featureset
Om maar met de deur in huis te vallen, is het exemplaar wat wij ontvingen vrij basis uitgerust, want in de doos vinden we de volgende zaken:
- P30 Pro 256GB black
- 40W HW-100400E00 "Supercharger"
- 5A USB-A naar USB-C kabel
- USB C oortjes
- Transparant flexibele case
- Usual RTFM meuk en sim eject tool

Gezien de curve van het scherm maakt het buitengewoon frustrerend hier een (tempered glass) screenprotector op aan te brengen, en ik had dan ook graag gezien dat deze preapplied was of er tenminste bij zat. (Mijn p10 plus had dat namelijk wel)

Voldoende voor ons om hiermee Parijs in te trekken, maar ik heb zelf toch maar een Spigen Thin Fit 360 besteld voor het dagelijkse gebruik. Tevens heb ik begrepen dat er voor de preorders onder ons een QI lader en een Bluetooth speaker bijgeleverd wordt, die ontbreekt er bij mij dus aan.
Bereik
4G frequenties
800, 900, 1800, 2100, 2600
Dual SIM
Ja (Dual Sim Stand-by)

Blablabla, geen gekkigheid met dit toestel.
Ondersteund vrijwel 99% van de gebruikte banden in in ieder geval Nederland.
Huawei moet het helaas op dit vlak nog wel zonder toekomstbestendigheid doen wegens het ontbreken van een 5G modem. Dit is helaas niet anders met de technologische ontwikkelingen van vandaag, en het feit dat dit hun eigen SoC is.
Enerzijds zou je gezien de prijs alle mogelijke technische snufjes verwachten, anderzijds is het op dit moment gewoon niet haalbaar en laat ik dit ook niet meewegen in mijn oordeel over dit toestel.
Accuduur
Ik heb ooit in een donkerbruin verleden een mooie destijds midrange Lenovo P2 gehad. Daardoor ben ik ontzettend verwend geraakt wat betreft accuduur en screen on time. De P30 Pro schiet op dit gebied absoluut niet tekort met zijn 4200mAh Lithium-ion accu.

In gebruik met de standaard meegeleverde supercharger en kabel, tovert dit een compleet lege accu in een halfuurtje naar zon 65/70% gevulde accu om.

De telefoon kent verschillende gebruiksprofielen, prestatiemodus, energiebepsaringsmodus en ultra-energiebeparingsmodus. De gecalculeerde batterijduur vind je hier, met daarnaast de opnieuw gecalculeerde batterijduur maar dan met met de door mij gedane persoonlijke instellingen. (10min timeout, dark layout, haptic feedback, auto sync aan, gps aan, trilstand aan. Wel schakel ik altijd handmatig om van wifi naar 4g en viceversa. Mocht je een fancy tweaker zijn met een domotica systeem, zou je hier nog wat kunnen winnen met geofencing.)

Links is standaard met optimalisatie, rechts is persoonlijk zonder optimalisatie:
https://tweakers.net/i/gq_uKCNKor6SXLkzrGO6c2DgX4Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/345699/1H9V0Fz6ZYiDeoINCaq1UkAf1h1Sp6KhpgpbsKuMWIZaHJgEBv?f=620xauto https://tweakers.net/i/cabk5Ko-pSzcKDhqYluJ7FTJVxs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/345699/1H9V0FuYThSANDgfEHf3sV7frKKWVHzGpKJ8azaSwdmb6YWCOC?f=620xauto
Gebruiksgemak
Nja het is wat je van Android gewend bent natuurlijk.
Standaard uit de doos komt die met EMUI9.
Wat dus Android 9 "Pie" is, EMUI vereist wel wat gewenning tho.
Hier is een hoop in in te stellen, zo komt Huawei standaard met een "Thema's" app.
Waar je afgezien van achtergronden en lockscreen afbeeldingen, ook het lettertype en de symbool/icoon stijlen aan kunt passen.

Gedeeltelijk zijn deze zogeheten thema's gratis, maar voor de wat uitgebreidere versies zul je toch tussen de 0,49 en een paar euro moeten betalen.
Door de combinatie van een los thema, los lettertype, en losse achtergrond heb ik mijn inziens toch een mooie gratis GUI in elkaar kunnen flansen.
https://tweakers.net/i/N86SzXpBZaH3kCsIaLyO8jWu1Gs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/345699/1HaT8M3DbBIOvyC2Zy03bwryR0cvL6P97ct72UWqEZu1uNaiVV?f=620xauto https://tweakers.net/i/f-qZuuN_vV9di8Fr_vwceixOEe4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/345699/1HaT8M2VDs4x2TLblHSGo3RZrE6XCQk87QvKYvsfMK51TGnxJY?f=620xauto
Scherm
Deze telefoon heeft een fantastisch mooi OLED scherm, met enigsinds bescheiden resolutie. (2340x1080) Wat zich goed leent voor een 6,47inch scherm. Doordat het geen achterlijk hoge resolutie is, win je hier qua batterijduur/screen on time een hoop mee. Tevens zit er in de software een soort sub/supersampling modus als ik het goed heb, waardoor de resolutie zichzelf automatisch en dynamisch aanpast.
Dit noemt Huawei zelf slimme resolutie, en dat ziet er ongeveer zo uit;

Wat betreft technische aspecten van het scherm, verschillende tests wijzen uit dat hij ruim 600nits moeten kunnen produceren, en om de een of andere reden in auto brightness hoger kan dan als je dit handmatig instelt.
Ik heb geen mogelijkheden deze na te meten, maar kan jullie wel vertellen dat hij in vrijwel elke omgeving die ik heb meegemaakt goed leesbaar is.

Dit houdt ook vol zonlicht, onderwater, en in kruipruimtes in :+
Design
Als er iets is wat een puur persoonlijke smaak betreft is het wel het design.
Sure het is tegenwoordig normaal om een nodge te hebben in je scherm, bezelloos display, een camera die uit de behuizing komt, een unibody, een fingerprint sensor achter het scherm, afgeronde hoeken, een edged scherm etc.

Maar als het allemaal bij elkaar komt in 1 telefoon, die dan ook nog zo fijn in de hand ligt, en de door de zeer nadrukkelijke aanwezigheid van de lenzen achterop ook nog eens de sterke camera benadrukt... Tja ik word er blij van en heb nog geen design flaws kunnen ontdekken.
(Ik heb de standaard zwarte versie, maar als je toch eens kijkt naar de beschikbaar kleuren dan zijn dat bijna zulke bijzondere kleuren als dat ik ze alleen van Fiat ken)
Bouwkwaliteit en afwerking
Ansich voelt het apparaat goed stevig in je handen aan.
Het is een unibody, met hier en daar een knopje / gaatje / luikje en de nodige borg rubbertjes om de IP68 te waarborgen.
De achterkant lijkt mij snel te krassen. (Huawei heeft er zelf ook niet zoveel vertrouwen in, want ze leveren er standaard een hoesje bij haha)
Het scherm voelt nogal zacht aan, dus dat was voor mij erg wennen, maar hier gaat allemaal verandering in komen als mijn aftermarket hoesje en tempered glass eenmaal binnen komt :)

Ik weet niet of ik het helemaal onder de bouwkwaliteit kan thuisplaatsen, maar er zit net als mijn vorige telefoon slechts 1 enkele speaker in, en wel aan de onderzijde. Opzich geen probleem als je hem in potrait houdt, maar ik mis wel de stereo beleving in landscape modus. Waardoor als je een filmpje wilt laten zien je je hand altijd in een kommetje moet houden.
Voor het afspelen van muziek belemmert het mij niet, aangezien dat allemaal over de bluetooth gaat.

Wat voor mij ook nieuw is, is het feit dat de speaker voor tijdens het bellen, zich achter het scherm bevind en doormiddel van magie dwars door het scherm geluid door kan geven. Dit schijnt via een vibrerend scherm te gaan, en ik moet zeggen dat dit allemaal prima verstaanbaar is. Ik merk hier geen kwaliteitsverschil/verlies.
Als we het toch over dingen door het scherm heen hebben, heeft de telefoon ook een zeer accurate en fijne fingerprintsensor iets boven de navigatie knoppen, in het scherm ingebouwd. Wat zeer handig oplicht als je de telefoon oppakt, deze bevalt mij ook uitstekend.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Nou heb ik het toestel natuurlijk nog niet zo lang in gebruik, maar Huawei kennende, zullen ze het flagship ~2jaar ondersteunen met mayor updates, en daarna afbouwen met security patches. Het blijft gokken, maar ik denk dat hij in ieder geval EMUI10 nog mee gaat krijgen, en dat de camera hopelijk verder geupdate gaat worden. (Dingen zoals dualvideo zijn er nu nog niet, en monochrome foto maken zit er met de frontcam nog niet in, en krijg ik op het moment alleen met de camera setup aan de acherzijde voor elkaar in full hd en tijdens video)

Wel kan ik vast vertellen dat ik nog geen software issues ben tegen gekomen, geen force closes, geen random reboots, geen hitte meldingen etc.
Waar mijn P10 Plus wel van de zomer met flink filmen etc. zichzelf genoodzaakt zag te thermal throttelen en te rebooten.
Beeldkwaliteit opname
Nou bereid je voor, voor de essentie van deze telefoon.
Hier ga ik het hebben over de verschillende uitblinkende kwaliteiten van de camera setup van de P30 Pro.
Te beginnen met de zoom kwaliteit:
1x zoom

5x optische zoom

10x hybride zoom

50x digitale zoom

Natuurlijk heb ik ze even gedownsized, en is het toch niet echt een DSLR killer, maar kom zeg dit soort zoomniveaus met een smartphone _/-\o_
Naast het inzoomen, kan dit beest ook nog uitzoomen en krijgen we een mooie wideangle:
1x zoom

0,6x zoom, aka wide angle
Dan nu een paar mooie low light kiekjes:
Klikbaar, zonder nachtmodus maar met de zon.

Klikbaar, met nachtmodus en met de zon.

Klikbaar, met nachtmodus en zonder de zon hier komt de camera echt tot zn recht.

Voor de betere selfies wil ik jullie naar mijn instagram verwijzen, vandaar dat de foto klikbaar is :+
Maar hier dan ook de selfie modus gedemonstreerd:

De laatste functionaliteit van de camera waar ik het over wil hebben gaat over het video gedeelte.
Namelijk de zogeheten realtime video effects, hier kun je verschillende opties kiezen welke bijna uitsluitend te gebruiken zijn met de backcamerasetup. Denk hierbij aan: Slow-mo, 4x a 120fps, 8x a 240fps en 32x a 960 fps.
Door de camera setup kun je hiermee zelfs nog 10x zoom gebruiken om echt het bewegende object/persoon goed vast te leggen.

Natuurlijk zitten er ook wat meer gebruikelijke funties in zoals: Panorama, monochroom/schindlers list achtige film stijl, AR-Lens, licht-schilderij, HDR, tijdverloop/timelapse, etc. Deze worden later uitgebreid dmv. updates via de appmarket van Huawei zelf naar wat ik begrepen heb.

Deze opties schelen je weer een hoop geklooi met 3de partij tooltjes, en je kunt hierdoor direct je gefilmde materiaal direct op je favoriete sociale media pleuren.
Prijs
Zoals inmiddels bekend heb ik deze telefoon dus gratis verkregen.
Maar zal ik hier zelf ooit 1100euro aan uitgeven?
Simpel gezegd: nee, ik kan het geld veel beter spenderen. Zou ik echter mijn abbonoment kunnen verlengen en deze behoorde tot mijn opties?
Dan ga ik er zeker voor, ik heb inmiddels al een Nexus 6P, en een P10 Plus gehad en ik moet zeggen dat de high end modellen van Huawei mij steeds meer bekoren. Zoals ook hier de P30 Pro laat zien, zet Huawei hier een bijna perfect flagship model neer.

Hou je van een snelle telefoon?
Met vrijwel alle technische snufjes die je maar kunt bedenken?
Ben je het zat je DSLR overal naartoe mee te zeulen?
Ben jij toe aan die >10k volgers op instagram?

Geef dan vooral de Huawei P30 Pro een kans :D

Heb jij ook een Huawei P30 Pro 256GB Zwart?

Eventuele grammatica/spel/stijl fouten etc. worden binnenkort gecorrigeerd, maar nu ga ik eerst slapen.
Bedankt voor de review. Waar ik alleen nog erg benieuwd naar ben is de zoomkwaliteit binnenshuis tussen de 1-4x zoom. Als vader maak ik veel foto's van de kids. Ik. Begreep ook dat de P30 pro een fixed 5x zoom heeft en tussen 1-4x gebruik maakt van digitale zoom en een combi tussen de lenzen. Zou je wat testfotos tussen 1-4 x zoom willen plaatsen? Ben daar met name in geïnteresseerd.
Als het goed is, is de zoom van 1-5x optisch/mechanisch, 5-10x hybride, en 10-50x digitaal.
Ik heb niet zon enorm groot huis tho, dus ik weet niet of je het heel bruikbaar is maar ik zal van de week mn best voor je doen.