Iiyama G-Master GB2560HSU-B1 Zwart Review

18 maart 2019, laatste update op 18 maart 2019, 586 views Rapporteer

Ik was op zoek naar een 2e scherm naast mijn 27 inch IPS 60hz scherm. Puur voor shooters. En ik ben blij met deze aankoop! Grootste pluspunt is 144hz. Als er nog mensen zijn die net als mij twijfelden om een 144hz game scherm te kopen: doe het!

Pluspunten

• Goede bouwkwaliteit
  • Kantelbaar en in hoogte te verstellen
  • Redelijke tot goede kleuren uit de doos
  • AMD Freesync
  • 144hz
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Dunne bezels
  • OSD duidelijk en simpel met veel optie's

Minpunten

• Speakers zijn drama
  • Geen Displayport kabel meegeleverd
  • Slechte kijkhoeken, maar het is ook TN

Ten eerste: Wat ben ik blij met 144hz! Echt een wereld van verschil tov 60hz.
Dan over het scherm:
Ik ben voor dit scherm gegaan vanwege:
- Het merk: vroeger iiyama gehad en qua bouwkwaliteit nooit overtroffen door mijn andere schermen
- Dit scherm staat op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1901640 als getest icm een Nvidia GPU. Daar over zo meer.
- Andere reviews
- De prijs

De bouwkwaliteit is goed. Wiebelt nauwelijks, is stevig en de voet zit er in een minuut op. Daarnaast is het scherm te kantelen en draaien en in hoogte verstelbaar, helemaal top dus.

Zodra ik hem aanzette naast mijn andere scherm heb ik wel even mijn zonnebril gepakt. Het was even alsof ik recht in de zon keek zo helder. Al komt dit ook omdat de lamellen altijd dicht zijn:-) Dit is gelukkig goed aan te passen. De kleuren out-of-the-box zijn redelijk tot goed maar zeker in mijn geval naast mijn IPS scherm moest ik ze wel wat aanpassen. Het ziet er nu al stuk beter uit al zal er altijd een aanwezig verschil zijn, maar dat wist ik bij voorbaat.

Dan het OSD. Zit makkelijk en duidelijk in elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld een sneltoets waarmee je sneller het juiste menu inkunt. Zodra je de verschillende menu's een beetje kent is dat een hele fijne optie.

En dan Freesync: het schijnt te werken met Nvidia kaarten. Zo ook deze want een mede tweaker heeft deze als compatible aangeduid op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1901640
Dit was 1 van de redenen dat ik voor dit scherm gekozen hebt.
Het aanzetten van Freesync in het OSD is simpel. Dan moet je wel nog Gsync aanzetten in je Nvidia configuratiescherm. En dan voor het eerst een game gespeeld, in dit geval Apex Legends. Dit ging de eerste dag (uur of 4 a 5) zonder problemen. Ik zit netjes op 125-144fps. Tot het de volgende dag fout ging. Tijdens gevechten werd het scherm ineens zwart voor een paar seconden. En dit gebeurt ook tijdens het moment van het overzicht van je team naar het moment dat het potje begint. Of op het eind als je weer naar het menu switcht. Na wat aanpassingen in Apex zelf had ik zelfs extreme tearing en zag ik '2 beelden ineen' en schoot weer op zwart. Dit keer langer waardoor de game zich verplaatste naar mijn andere scherm.
Nu heb ik dit probleem nog niet gevonden, het kan ook de displayport kabel zijn.

ik vindt het een topscherm. Fysiek ziet het er netjes uit, dunne bezels en voelt sterk aan. Ook het draaien, kantelen en in hoogte verstellen is top.
Het scherm ziet er goed uit, al staat de helderheid standaard heel hoog en moeten de kleuren wat getweaked worden. Dit gaat allemaal via het rijk gevulde overzichtelijke OSD. Kijkhoeken zijn wat minder. Zo zie je een gelige waas als je met je hoofd langs het scherm gaat. Maar dit is niet echt een negatief punt omdat dat algemeen bekend is bij een TN. En dit scherm is makkelijk 'alle kanten' in te stellen.
144Hz is echt een openbaring met gamen. De 'achterstand' die ik voelde tov van mijn tegenstanders is helemaal weg. Ik merk duidelijk verbetering in mijn skills.
Het freesync verhaal icm een Nvidia GPU moet ik nog op lossen en zie ik nu niet als negatief punt.

Ik geef dit scherm een 4.5/5

Ps: de kabels onder mijn desk zijn inmiddels netjes weggewerkt ;)

Edit: als er nog op of aanmerkingen zijn op deze review hoor ik het graag

Heb jij ook een Iiyama G-Master GB2560HSU-B1 Zwart?

We zijn inmiddels een jaar verder, hoe werkt de Freesync? Nog steeds regelmatig problemen of zijn deze door nieuwe drives opgelost?
Hij staat bij mij permanent uit. Heb het in Apex geprobeerd en tijdje geleden in Cod MW. Maar scherm gaat soms flikkeren en ik krijg het niet voor elkaar. Zit in laatstgenoemde game op gemiddeld 120-130fps met een 1080ti.

Ik heb nog niet gekeken naar updates etc. Zal ik nog is doen. Ik ben nog steeds heel blij met het scherm trouwens.
Laats genoemde ben ik ook veel aan het spelen op het moment en met mijn 1070ti haal ik niet constant de 144fps. Is dat vervelend merkbaar op het scherm?