LG V40 ThinQ Blauw Review

25 maart 2019, laatste update op 25 maart 2019, 471 views Rapporteer
Testpanel +2

Snelle telefoon met goede en functionele camerasetup.
Jammer van de softwareversie welke achterloopt en de haperende wifi.

Pluspunten

• Fotokwaliteit
  • Snelheid
  • Opslag
  • Helder Hoge resolutie OLED scherm

Minpunten

• Andoidversie/updatebeleid
  • Reageerde in het begin traag (wIfi/4G)

Ik heb deze telefoon mogen ontvangen als Testpanel van Tweakers.net.
De telefoon werd bezorgd door een koerier welke hem bij een andere tweaker had opgehaald en ik kreeg de mededeling dat het niks speciaals was volgens de vorige reviewer....

Leuk begin om een telefoon te testen maar achteraf gezien had hij wel wat gelijk. Ja hij heeft pluspunten maar ook minpunten. Aan de andere kant welke telefoon springt er op dit moment nu echt met kop en schouders bovenuit ? Is dat een slecht teken, nee de telefoon doet wat je mag verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. Ikzelf gebruik een Oneplus One 6 (OPO6) naar volle tevredenheid, hier zal ik hem dan ook mee vergelijken.

Allereerst snel de belangrijkste specs op een rijtje :
BesturingsysteemAndroid 8
Resolutie 3120x1440
Dots per inch 537dpi
Relatieve schermgrootte 83,6%
Schermtype OLED
Aantal sims Dualsim (Nanosim, 2e slot gedeeld met SD cardlezer)
Camerasetup Hoofd camera: 12Megapixel F1.5, 1.4µm pixel size, 78° Zichtveld, OIS
Groothoek camera: 16Megapixel F1.9, 1µm pixel size, 107° Zichtveld
Tele (zoom) camera: 12Megapixel F2.4, 1µm pixel size, 45° Zichtveld
Selfiecamera Standaard 8 Megapixel F1.9, 1.12µm, 80° Zichtveld
Wide: 5Megapixel F2.2, 1.12µm, 90° Zichtveld
Externe aansluitingen: 3.5mm
USB Type-C
Accucapaciteit (mAh) 3.300mAh
Draadloos laden Ja (Niet meegeleverd)
Ladertechniek Quick Charge 4.0 (de meegeleverde lader is Quickcharge 3)
IP Rating IP68
MIL-STD 810G certification
Lengte 158,8mm
Breedte 75,7mm
Dikte 7,6mm
Gewicht 169g

Ik heb geen unboxing foto's gemaakt, aangezien de telefoon al gebruikt was voordat ik hem ontving. De telefoon zelf ligt goed in de hand en heeft geen scherpe hoeken of randjes. Ook de afwerking is netjes overal sluit alles goed aan.
De voorzijde is helemaal van glas, de achterzijde is van een nette mat afwerking wat wel wat vette vingers laat zien maar niet supergevoelig hiervoor is.

https://tweakers.net/ext/f/Gvrm6Lw6Hm2I4s9PRzBbntSd/medium.jpg https://tweakers.net/ext/f/n0XGCOx5C7Dg7csJ6mh4nxC4/medium.jpg
De matte achterzijde met de 3 camera's en vingerafdruksensor & De voorzijde met het grote scherm

De onderzijde met de Jackplug, USB C en Speakeruitgang

De bovenzijde met de antennelijnen

De rechterzijde met de simtray en powerbutton

De Linkerzijde met de volumetoetsen en Google Assistant knop

Close-up van de selfiecamera's en sensoren

Zoals gezegd was de telefoon al door een andere tweaker gereviewd en getest maar de telefoon was wel gereset dus ik mocht met een schone lei aan de gang.

Voordat je begint stop je natuurlijk eerst een simkaart in de simtray welke je met de meegeleverde tool (pinnetje) opent. In deze simtray kun je ook direct een 2e sim OF een MicroSD kaart stoppen. Je kunt dus niet 2 sims EN een SD card maar wel 1 sim en een SD card of 2 sims tegelijkertijd gebruiken. De SIM dient van het nanotype te zijn, wat inmiddels toch wel gemeengoed is. De uitbreiding voor Dualsim OF SD card vind ik wel een pluspunt tov mijn eigen oneplus. Daar kan ik het geheugen namelijk niet uitbreiden. Tot op heden voldoet de 128GB nog voldoende maar mocht je ooit tekort komen is het fijn te weten dat je voor een paar euro je GB's kunt uitbreiden. Alles in de cloud is ook niet alles ;)

Dan de telefoon aanzetten en dan wordt je direct verwelkomd met een keuzescherm OF de notch "onzichtbaar" door de hele balk zwart te laten en doen alsof die pixels niet bestaan OF de notch zichtbaar met links en rechts ervan de statusbalk.
Ik vind de notch door mijn statusbalk niet irritant dus optie 2 was de mijne.
https://tweakers.net/ext/f/nJ5nIjkMlH3rhS86GblCf9RY/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/N8RyyE5gJXDoVYp46XixF3Yx/full.jpg

Ja en dan mag je beginnen met lezen. Na een keuzescherm voor welke regio je je bevindt krijg je de bijbehorende juridische mogelijkheden om allerlei privacyzaken in te stellen, waarom enkele toch echt voor akkoord gegeven moet worden voordat je doorkunt. Opvallend is dat ze allemaal al aangevinkt staan behalve die voor Qualcomm iZat locatiegegevens. Nu zijn we tijdens de test niet te flauw dus alles aangevinkt. Dan krijg je nog een optie om de 2e sim eventueel door te schakelen naar de 1e sim en hierna moet je nog een keer akkoord gaan met de LG apps gebruikersvoorwaarden.
https://tweakers.net/ext/f/v1U6BkePwSzuX154KlFRNDRt/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/Ncc6oBUgM46eShX0aegjwErZ/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/NkjFagZww5mFNmgh3EsJzyU4/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/y8Qs3Nuwqm1a1fWCR3rtfSPh/full.jpg

Tijdens het instelproces krijg je de mogelijkheid om data van een oude telefoon over te zetten en al je accounts in te stellen. Ook de pincode en vingerafdruk instellen ontbreekt natuurlijk niet.
Hierna ben je eindelijk klaar met het instellen van de telefoon en krijg je dit als je startscherm. En meteen de handleiding hoe je kunt resetten mocht dat nodig zijn.
https://tweakers.net/ext/f/LmHQb5jGG9dQoT1791Yu7IXf/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/I2DsHXdLrHcN1eewOsx141sf/full.jpg

Je kunt nu bellen en verder gaan met personaliseren van je telefoon zoals de Touchtoetsen onderaan het scherm waarbij je zelf kunt kiezen welke je wilt hebben en in welke volgorde. Pluspuntje want ze stonden anders dan ik gewend was dus vlug ingesteld zoals ik het fijnst vind.
https://tweakers.net/ext/f/hzdZoLwsffjVn9pmF6trgqlZ/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/kEZFV2JHvFSbFzdMWy5d9N8r/full.jpg

1 van de belangrijkste dingen van een Smartphone tegenwoordig lijkt de camera te zijn. Daar kom ik later wel op terug maar volgens mij is een Telefoon nog steeds in 1e instantie bedoeld om te bellen. De geluidskwaliteit van zowel de (reguliere) speaker en de microfoon vallen mij niet tegen, sterker nog ik vind de geluidskwaliteit tijdens het bellen bovengemiddeld goed. Geen TOPkwaliteit maar wel beter dan mijn eigen OPO6.

De speaker voor muziek afspelen is dan weer op zijn hoogst matig te noemen. Maar de LG V40 luister je dan ook niet in de openbare ruimte maar met een koptelefoon. De telefoon is niet voor niets voorzien van een 3,5mm Jackplug (een zeldzamer wordende specificatie in deze prijsklasse) en die wordt aangestuurd met een aparte Quad DAC. Deze kun je apart inschakelen en eventueel nog voorzien van ruimtelijk effect genaamd DTS:X 3D Surround Sound.
Beide opties zijn alleen mogelijk bij het gebruik van een bekabelde koptelefoon en ook uitschakelbaar. De 3D optie werkt maar in mijn optiek is bij het luisteren van muziek altijd zo "nep".

De Quad dac merk je wel verschil vooral in het feit dat het geluid wat warmer en voller aandoet. De meegeleverde oordopjes heb ik gezien het feit dat deze al gebruikt waren niet getest maar volgens andere reviews zouden ook deze niet speciaal zijn. Ik ben helaas niet in het bezit van een koptelefoon die door elfen gesmeed is maar gewoon simpele oordopjes van Philips. Hierbij merk je wel verschil na het inschakelen van de Quad DAC, maar ben niet stijl achterover geslagen door de betere geluidskwaliteit. Dit zou 1 van de verkoopargumenten zijn en voor de echte audiofiel zal het ook best iets toevoegen. Voor de gemiddelde gebruiker betwijfel ik of de telefoon de meerprijs hiervoor waard is.

Dan het andere pluspunt van de telefoon. De camerasetup. Zoals je in de specs al zag is de camera rijkelijk voorzien van camera's 5 In totaal. 3 aan de achterzijde en 2 aan de voorzijde. En in tegenstelling tot sommige camera setups van andere merken worden alle 5 de camera's ook echt gebruikt voor een specifiek doeleind en niet alleen voor meer informatie tijdens het samenvoegen van een foto. (Bokeh of zwart/wite data)
Je hebt de Hoofdcamera welke goede foto's maakt en is voorzien van een optische beeldstabilisatie. Dan heb je nog een Tele en een Groothoek camera welke van iets mindere kwaliteit zijn maar wel degelijk een meerwaarde hebben. Ook de software is echt op de camera gebruiker gericht. Zo zijn er diverse extra opties tijdens het fotograferen zoals
https://tweakers.net/ext/f/Z9G8pq1QOId0BVSRbN8sMZXP/full.jpg https://tweakers.net/ext/f/3BdorEkvK7yZNPIWULt4UkmF/full.jpg
Bioscoopopname (Cinemagraphs) waarbij je een animated gifje kunt maken waarbij maar een gedeelte van het beeld (welke je zelf selecteert) beweegt. Misschien grappig voor de instagram generatie maar niet meer dan spielerij in mijn ogen. De andere optie Triple Shot maakt drie opnames met alle drie de camera's na elkaar en combineert dit tot 1 foto al dan niet met een effect erin. Helaas zit er wel een lichte vertraging tijdens het maken van de drie foto's dus voor bewegende onderwerpen ongeschikt. ook leuk voor erbij maar that's it. De groothoek zou een echt pluspunt zijn, maar de kwaliteit daarvan is wel echt een stuk minder zoals je op de uitsnede kunt zien van drie foto's direct na elkaar gemaakt op auto:
De kwaliteit van de foto's is in mijn ogen voldoende. Je merkt wel dat er drie verschillende camera's gebruikt worden want de kleurtemperatuur en helderheid wijken tussen de drie foto's gemaakt na elkaar nogal eens af.

(klikbare links voor originele foto)
Volledige foto:
Standaard Camera
Zoom Camera
Groothoek Camera

's avonds is het natuurlijk allemaal wat minder en ook hier is duidelijk dat de groothoek camera de minste kwaliteit levert.
Standaard Camera
Zoom Camera
Groothoek Camera

Voor video is er de mogelijkheid tot maximaal 4K60FPS.
Ik heb drie korte videos gemaakt zie youtube :
4K 60FPS

Full HD 60FPS

Full HD 30FPS met zoom halverwege

Ja je leest het goed, je kunt zoomen tijdens het filmen, helaas krijg je wel een harde overgang omdat je blijkbaar letterlijk van lens wisselt.
Het beeld met gebruik van de 4K maar vooral met de 60FPS zijn duidelijk scherper en vooral rustiger om te kijken. Ook hier pluspunten voor de camerasetup.

Als we het dan toch over beeldkwaliteit hebben gaan we maar meteen door naar het scherm. Dit is een OLED Scherm met enorm hoge resolutie van 3120x1440. Ja het is scherp en ontzettend mooi. Maar in vergelijk met mijn OPO6 zie ik niet echt nut van zo'n hoge resolutie in het dagelijkse gebruik. Video's zijn veelal niet in zo'n hoge resolutie beschikbaar en veel apps worden geschaald. Qua kleuren en helderheid heb je echt niets te klagen. Hij kan echt fel voor gebruik overdag en snachts kun je hem een stuk zwakker zetten of automatisch laten regelen. Dit geldt ook voor de nachtmodus waarbij de kleuren aangepast worden om je nachtritme niet te verstoren. Klein aandachtspuntje. Je kunt de klok + datum en eventueel zelfs een van de voorgeprogameerde animatie continu op het scherm laten zien waardoor je de telefoon niet wakker hoeft te maken om de tijd te zien. Gaat hij in de broekzak dan schakelt wel het gehele scherm uit. Overall gezien is het scherm dus gewoon dik in orde !

Helaas is het met het wifisignaal wel anders. Ik hoop serieus dat dit een exemplarisch probleem is want ondanks mijn niet zo snelle verbinding ( Ziggo 40Mbit) thuis was de telefoon een stukje trager dan mijn OPO6.

De snelheid lijkt tijdens deze tests telkens wat in te kakken waar mijn OPO6 in dezelfde situatie de snelheid wel gewoon constant (en ook hoger) volhoudt.
Ook opnieuw verbinding maken via een ander kanaal met de router en op andere dagen kwamen tot dezelfde resultaten. Ook op een andere locatie (mijn werk) was het niet veel beter qua snelheden. Hij is dus op wifi gebied duidelijk minder snel en stabiel dan mijn OPO6.

De snelheid op 4G is dan weer ongeveer 10% sneller dan op mijn OPO6 86Mbps down en 10Mbps up (maar de screenshots daarvan zijn kwijt helaas :( )
Wat mij wel opviel is dat de tijdens het browsen (en speedtesten) de 1e 2 dagen het wel lijkt alsof het enkele seconden duurt voordat de telefoon een verbinding maakte. Na enkele dagen gebruik is dit effect wel weg gelukkig want het was "onwerkbaar" waar het in heeft gezeten weet ik niet. Ook was het effect op wifi en 4G merkbaar maar zoals gezegd na enkele dagen gebruik volledig verdwenen. Opstartproblemen zullen we het maar op gooien.

Dan hebben we nog de Accu. 3300MaH exact hetzelfde als mijn OPO6. Qua standby tijd haal ik er met gemak 2 dagen mee en als ik rustig aan doe zelfs 3. Dit haal ik ook met mijn OPO6 maar die heeft wel een lagere resolutie scherm.Ook had ik de klok continu op het scherm aanstaan en heeft de telefoon tijdens de testdagen bijna de hele dag op tafel of op mijn bureau gelegen (ik had geen hoesje en hij is niet van mezelf dus extra zuinig erop)
Wat betreft het laden is het wel apart dat volgens de specificaties de telefoon Quick Charge 4 ondersteunt maar de lader Quick charge 3 is. Ook kan de telefoon draadloos laden maar wordt deze niet meegeleverd.
Opladen gaat ondanks Quick Charge 3 erg snel. van 1% (heb hem zichzelf laten uitschakelen) tot 80% deed hij in exact 60 minuten waarbij de temperatuur opliep tot 35℃
Doorladen van 80% naar 100% koste nog eens 44 Minuten en toen was de temperatuur gezakt tot 23℃

Dan de beveiliging. De telefoon is voorzien van een vingerafdruksensor op de achterzijde onder de camera's en kan ook ontgrendeld worden middels gezichtsherkenning. Je hoeft niet te kiezen je kunt beide naast elkaar gebruiken, helaas bleek dit wel nodig want de helft van de tijd wordt mijn gezicht niet herkend en vraagt ie alsnog om een pincode of vingerafdruk. Deze is dan wel weer supersnel waardoor de slechte gezichtsherkenning niet zo'n probleem is, sowieso is de gezichtsherkenning niet echt de meeste veilige optie.

De algehele indruk over de software is goed en duidelijk. Met de snapdragon 845 6GB ram en 128 GB opslag is er nergens op beknibbeld en voelt de telefoon nergens sloom traag aan. Opstarten van zwaardere apps gaat vergelijkbaar met andere Snapdragon845 toestellen dus daar geen bijzonderheden. LG gebruikt een eigen skin over de android 8.1 Software. En dat is natuurlijk not done voor een Flagship model We zitten al op Android 9 (Pie) sinds augustus 2018 en de eerste Developer Preview van de opvolger Android Q is ook al uit. De laatste beveiligingsversie is wel de laatste op dit moment dus daar zjin ze wel mee up-to-date. Maar toch had het LG gesierd als je hun topmodel ook met de laatste versie van de software uitlevert of snel beschikbaar maakt. Wel is de telefoon voorzien van Googles Assistent welke op dit moment een serieus alternatief vormt voor Apple Siri en zeker een stuk beter dan Samsungs Bixbi. Ik gebruik het niet vaak maar tijdens de test functioneerde het allemaal prima. Ander puntje wat me echt opviel tijdens bijvoorbeeld instellingen maken zoals helderheid is dat de Trilmotor uitstekend zijn werkt doet en echt goede haptische feedback geeft. Heel subtiel maar wel overduidelijk aanwezig.

Al met al is de telefoon mij niet tegengevallen qua gebruiksgemak, geluidskwaliteit en de camerasetup. De wifi was bij mij dan weer ondermaats maar dit kan een exemplarisch probleem zijn geweest.

Ik heb een google Drive Link aangemaakt waar de foto's in volledige resolutie te downloaden zijn evenals de video's
Deze kun je vinden op : https://drive.google.com/...7nPr1cAt_KZOt?usp=sharing

Heb jij ook een LG V40 ThinQ Blauw?