Inleiding
Ongeveer 2 maanden geleden kwam er bij tweakers een actie voorbij voor het testen van de nieuwe elitebook lijn die HP heeft uitgebracht. Hiervoor heb ik mij opgegeven en ben ik 1 van de gelukkige geworden die deze machine mag uittesten. Deze review is zowel gericht voor de consument als de zakelijke gebruikers onder ons. Zelf ben ik op zakelijk gebied in het bezit van een HP elitebook 840 G5.
De specificaties die ik aantrof op de ontvangen laptop zijn anders dan aangegeven op de website. De verschillen zijn:
Intel 8th GEN I7 8550 U
16 GB ram
2TB SSD
Het uitpakken
Wat bij het uitpakken als eerst opviel was dat er zo weinig meegeleverd wordt.Het volgende zit er in:
Laptop
Pen met extra puntjes
Oplader
Dun boekje
:strip_exif()/m/514552/1H4wou1LGrD6FRJOGjynNrh50pF0RW5bN0rbUj3WrKS9NUvlSo?f=620xauto)
Eigelijk alles wat je nodig hebt om er mee te kunnen werken. Jammer genoeg trof ik geen echte handleiding aan maar helaas ben ik niet de eerste die deze machine mag testen dus ik weet niet zeker of deze niet meegeleverd wordt. De handleiding kan je wel terugvinden op de HP website.
De laptop heeft een mooi en straks design en met zijn 1,25 kg lekker licht.
:strip_exif()/m/514552/1H4bJ93CRzimekEmNHCiUQLmz237pnNxseITqzhOFWeN1HTHPi?f=620xauto)
Tijdens het inspecteren van de laptop trof ik de volgende aansluitingen aan:
1 USB
2 USB-C
1 audiojacket
1 HDMI
Hierin zie je meteen al voor en nadelen van deze laptop. Helaas maar 1 USB aansluiting waardoor je dus al snel een dockingstation of hub nodig hebt om meer aan te kunnen sluiten. Voordeel is weer dat je 2 USB-C aansluitingen hebt. Hierdoor kan je dus tegelijk je eigen laptop opladen terwijl je via je laptop nog een device oplaad via USB-C. denk bijvoorbeeld aan je smartphone.
Na het openen van de laptop valt je oog meteen op het glanzende scherm. Het glanzende scherm is erg mooi maar beloofd weinig goeds voor de buitenwerkers onder ons.(later in de review zal ik hierop terug komen). Het touchpad heeft geen knoppen maar er zit wel onderscheid in het touchpad wat betreft links klikken en rechts klikken. Persoonlijk heb ik hier geen problemen mee maar ik kan best begrijpen dat gebruikers dit in het begin moeilijk vinden.
:strip_exif()/m/514552/1H4bJ940o5HDktF0USaLeBtt3wAORZSsuW8mYBZeT7LzmDFgtr?f=620xauto)
Als je kijkt naar het toetsenbord zie je meteen dat deze laptop skype ready is. Er zit bijvoorbeeld een knop op om op te nemen maar ook om op te hangen.
Al met al een mooie en lichte laptop maar toch wel erg gericht op de zakelijke kant. Met zijn totale gewicht( inclusief pen en oplader) weegt het ongeveer 2 a 3 KG.
Het opstarten
het aanzetten van de laptop gaat door middel van een knop aan de zijkant wat erg handig kan zijn als je veel met een extern scherm werkt. Door de SSD duurt het ongeveer 15 tot 20 seconden voordat je kan inloggen op windows. Na het aanloggen bij Windows 10 krijg je meteen popups van software die HP aanbiedt.
Featureset
Tablet mode
Ik moet je zeggen. het gebruiken van de tablet mode op deze laptop werkt verrrassend goed en fijn. Zowel met pen als vinger is het allemaal vrij nauwkeurig. Of je nu een tekening moet maken of wilt schrijven geen probleem. Het werkt zoals het hoort. Zelf heb ik niet het beste handschrift maar zelfs mijn handschrift kon het systeem begrijpen.
:strip_exif()/m/514552/1H4wouuGYzviWa02Nf7WNpb8cfNYLIBXNqcqZ76PkGzdoG28Zh?f=620xauto)
HP Sure
De nieuwe HP Elitebook X360 staat volledig in het thema Beveiliging. Hiervoor is HP Sure ontwikkel om zo deze beveiliging te garanderen. onderdelen die HP sure aanbiedt zijn:
HP Sure start
Hiermee wordt de mogelijkheid geboden om via allerlei manieren beveiliging in te stellen. Fingerprint authentication, bluetooth authentication, face recognition enzovoort.
Hp sure recover
HP sure recover geeft je de mogelijk om je systeem te recoveren. HP biedt je ook nog de mogelijkheid om het image van de machine rechtstreeks bij HP vandaan te halen. Dit is erg handig voor wanneer je recovery partitie niet meer werkt.
HP secure click
Dit is een browser die HP aanbiedt ala Chrome waar allerlei beveiligings features in zit om er voor te zorgen dat je zo veilig mogelijk het web kan raadplegen.
Hp multi-Factor authentication
HP biedt je de mogelijkheid om meerdere authenticatie methodes te gebruiken voordat je pas toegang krijgt tot je machine. Bijvoorbeeld en wachwoord opgeven in combinatie met fingerprint scan voordat je toegang krijgt tot de laptop.
HP password manager
Zoals het al zegt een kluis binnen windows om je wachtwoorden in op te slaan.
HP workwise
Hp workwise geeft je de mogelijkheid om authenticatie te verlenen via een bluetooth device.
Mooi en veilig. of toch niet?
HP biedt HP Sure aan om veiligheid te garanderen. Helaas door Windows updates en nieuwe Windows 10 builds werken een aantal van deze features niet meer.
Hp secure click geeft continu aan incompatible windows operation system. terwijl de machine op windows 10 build 1902 draait. Misschien dat dit in toekomst weer werkt maar momenteel is hier geen oplossing voor.
Hp workwise staat geinstalleerd maar deze wordt niet meer ondersteund door HP sinds Januari 2019.
Op één van de laatste dagen kwam patch tuesday van Windows weer voorbij en sindsdien werkt fingerprint authentication niet meer.
:strip_exif()/m/514552/1H4bJ93Dlef4tlgFjqOsQfGE5MYK4ZuzSbxogKb95VNbpguOPH?f=620xauto)
Natuurlijk zijn er ook positieve punten op de software aan te merken. Bijvoorbeeld HP support assistant. Deze software zorgt er voor dat je tablet altijd de laatste drivers heeft waardoor je daar geen omkijken meer naar hebt.
Conclusie HP Sure
Je kan zien dat HP aan security maatregelen heeft gedacht voor dit model maar HP Sure gaat tegen steeds meer problemen aanlopen. Ik ben ook heel erg benieuwd of HP dit kan oplossen.
Integrated privacy Screen
De laptop die ik tot mijn beschikking heb gekregen van tweakers heeft deze functionaliteit helaas niet maar mijn eigen 840 G5 heeft dit wel en ik moet je zeggen dit werkt toch wel erg goed. Door middel van een simpele druk op F2 activeer je het privacy screen functionaliteit van de laptop en kan niemand meer meekijken op je scherm. Geen issue meer met losse privacy screens die je voor scherm moet zetten.
Skype
Skype wordt standaard meegeleverd met de software set aangezien de machine skype certified is. Het geluid en microfoon van de laptop speelt hier natuurlijk een belangrijke rol. Het geluid van de machine is goed. Je moet het natuurlijk niet vergelijken met dat van een 5.1 set, maar laptop fabrikanten kunnen hier nog wel wat van leren. Een filmpje op de bank met deze laptop stelt je niet teleur. De microfoon net zo. De noise cancellation software doet goed zijn werk waardoor je toch goed verstaanbaar blijft.
Skype in combinatie met deze laptop is een mooie functionaliteit. Het geluid is optimaal en door middel van 1 druk op het toetsenbord kan je telefoontjes opnemen , afbreken en muten.
Beeldkwaliteit
Het glanzende scherm is erg mooi en erg indrukwekkend. Door de kwalitieit van het scherm lijkt het net alsof de tekst op het scherm ligt. Een ingebouwde sensor zorgt ervoor dat je scherm altijd leesbaar blijft.
Helaas zorgt het glanzende scherm er ook voor dat buitenwerken met deze laptop erg moelijk is. De weerspiegeling van de laptop bepaalt hoe goed je kan werken. heb je de buitenlucht als weerspiegeling dan zie je niets. Maar als je er zelf voor zit is het goed te doen.
Geluidskwaliteit
Over het algemeen is het geluid van de laptop goed. Of je nu een skype call moet houden of gewoon lekker film wilt kijken geen enkel probleem. Door de 4 ingebouwde speakers van Blang & Olufsen( 2 aan de zijkant van het toetsenbord en 2 onderop de laptop) Krijg je een mooi stereo geluid uit deze laptop.
Ergonomie
Het toetsenbord ziet er netjes uit en is uitgebreid met skype functie toetsen. het vlot wegtypen van een lap tekst zal geen enkel probleem zijn. Helaas net zoals bij veel laptops ga je in de loop der tijd toch last krijgen van je polsen omdat je geen goede ondersteuning hebt. Tijdens het typen heb je genoeg ruimte naast het touchpad waardoor je niet per ongeluk ergens op klikt.
1 groot nadeel van dit toetsenbord is de driver. doordat de driver niet goed funtioneert werken de functie toetsen niet en daardoor dus ook de skype toetsen. HP prijst deze modellen business class aan maar het niet functioneren van de functie toetsen is toch wel een must.
Warmte- en geluidsproductie
Door middel van het programma PowerMAX nemen we de proef op de som.
Na het starten van de stresstest komt meteen de eerste vraag. Zijn we al begonnen? Task manager geeft aan CPU op 100%. laptop voelt een beetje warm aan maar dat is ook alles. Door zijn design en 2 ventialtoren kan de laptop de hitte makkelijk weg managen en maakt daarbij bijna geen geluid.
Accuduur
Met deze batterij lukt het je makkelijk om een werkdag op de accu te werken. na ongeveer 8 uur kom je in de batterij safe mode van HP terecht waar je vervolgens nog een half uurtje op kan werken. Genoeg tijd om je oplader te zoeken en deze aan te sluiten. In totaal kan je dus ongeveer 8,5 uur op deze laptop werken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over stroom.
Prijs
Met een prijskaartje van ongeveer €2500 toch wel erg duur. Tuurlijk het is een mooie en sterke design laptop maar met de huige specs en security features die niet werken ga ik het er niet voor uitgeven.
Met de prijsvergelijker van tweakers kom ik al snel bij een ander model uit namelijk de HP spectre X360.
De laptop heeft praktisch dezelfde specs en deze is leverbaar voor 1000 euro minder.
Het licht er allemaal maar net aan hoeveel wil je betalen voor security maatregelen en of deze security maatregelen ook echt werken.
Een erg mooie en strakke laptop die je ook als tablet kan gebruiken en zeker snel genoeg voor het dagelijks werk, maar om voor een design laptop met extra security maatregelen meteen zo`n groot bedrag te moeten betalen is een beetje overdreven. Desalniettemin een goed staaltje werk van HP.