€ 152,95 bij bol Plaza

Samsung 860 QVO 1TB Review

LooneyTunes
13 maart 2019, laatste update op 14 november 2023, 437 views Product gekocht

Samsung 860 QVO 1TB

Snelle SSD.
De (volle) snelheid kan ik helaas niet gebruiken omdat de chipset het niet aankan. (iMac 2007)
De mac ging van ~80 MB/s (Western Digital Blue 2014) naar ruim 260 (r) / 240(w).

Pluspunten

• Goedkoop
  • Activity-LED via pin 11 mogelijk!

Minpunten

• (nog steeds) geen Mac software (maar dat gaat ook op voor andere merken SSD's)

Gekocht maart '19 voor €129 bol.com.

Leuk detail:
Ik had de iMac voorzien van een activity-LED. (pin 11 op de SATA voeding).
Dit werkt normaal gesproken alleen bij mechanische drives.

TOT ik deze SSD er in hing!

Mijn activity-LED werkt nog steeds!
Bij alle andere SSD's (WD-green, andere Samsungs, A-Data) werkt dit allemaal niet.

De snelheidsdegradatie (vollopen cache), die ik hier (en elders) lees, ben ik nog niet tegen gekomen. Maar ligt waarschijnlijk aan het moederbord dat de schijf "op halve snelheid" (SATA-300) aanspreekt.
Een ~120GB bestand vanaf het netwerk blijft met +/- 100MB/s binnenkomen.

Edit: Na een weekje er mee werken:
De 'beachball' komt verdomd weinig meer voor.
Ook als TimeMachine start (wat +/- 30 seconden een nergens op reagerende "strandbal-machine" opleverde met de WD) is de machine nu binnen 1-2 seconde klaar. (de daadwerkelijke backup naar USB blijft net zo traag gaan)
Al met al een flinke vooruitgang voor een 12 jaar oude machine met chronisch geheugen tekort..

Edit 2: plaatje toegevoegd

Heb jij ook een Samsung 860 QVO 1TB?

Vraag & Aanbod