Gebruikers

Score: 4
4 reviews

Edifier W860NB (Zilver, Zwart)

Prijs
€ 127,91
Specificaties Over-Ear met bediening - Bekijk alle specificaties

Edifier W860NB (Zilver, Zwart) Review

Frozen 13 maart 2019, laatste update op 9 februari 2020, 4.277 views Product gekregen

Edifier W860NB (Zilver, Zwart)

De Edifier W860NB is een noise cancelling koptelefoon met een goed geluid. Het comfort is goed, de koptelefoon zit niet strak op het hoofd en de earpads voelen ademend aan. De noise cancellation is prima maar niet verbluffend. Touch gestures werken goed en zijn eenvoudig in gebruik.

Pluspunten

• Goede geluidskwaliteit
  • Accuduur van 19 uur is prima
  • Verbinding is stabiel en eenvoudig met NFC
  • Swipe-gestures werken goed
  • Zit lekker door weinig druk op de oren, ook na meerdere uren
  • Ingebouwde microfoon

Minpunten

• Micro-USB aansluiting
  • Beschermhoes is groter dan nodig
  • ANC heeft een licht ruisje

Intro

Edifier is een merk wat al een flinke tijd audioproducten produceert, denk dan aan grote speakers, Bluetooth speakertjes en koptelefoons. Echter hebben ze met de W860NB een koptelefoon in handen die het opneemt tegen de topmodellen van Sony en Bose. Hoe deze koptelefoon presteert, lees je in deze review.

Specifications

De koptelefoon is beschikbaar in één model met 1 kleurenset: De koptelefoon is zwart met wat zilveren accenten.

Unboxing

Op de voorkant van de grijze doos van Edifier zien we de koptelefoon. De doos is minimalistisch uitgevoerd maar het is niet gelijk duidelijk dat het om een ANC-koptelefoon gaat. Wij zouden dus willen aanraden om ANC of een dergelijke uitdrukking groter op de doos te vermelden.

Daarbij hebben we nog een kanttekening bij de afbeelding van de koptelefoon op de doos. Het lijkt daarop dat het leer van de oorschelpen strak om de vulling heen zit, maar dat is niet het geval. Het leer is namelijk in het echt in plooien gestikt.

In de doos vinden we een vrij grote case met zwartlederen bekleding, ondanks dat de koptelefoon gewoon netjes opgevouwen kan worden. De case is stevig en ook de ritsen voelen degelijk aan. Binnenin de case zit een gaasje waar je eventueel nog wat kabeltjes achter kwijt kunt. In deze case zit:

In de doos vinden we een case met een stoffen behuizing die aanvoelt als een spijkerbroek. In deze case zit:
  • Koptelefoon
  • 3,5mm jack kabeltje
  • Airplane 3,5mm jack adapter
  • Korte USB-A to Micro-USB kabel

Design

De koptelefoon is uitgevoerd in met name zwarte elementen. Zo is de hoofdbrand gemaakt van harde kunststof bedekt met leer en hebben de oorschelpen een matte coating. De ophanging van de oorschelpen is gemaakt van metallic zilver, wat je mogelijk kent van dure auto’s. Al met al heeft de hoofdtelefoon dus een goede uitstraling.

De hoofdtelefoon kan in grootte worden versteld en daarbij wordt het schuifmechanisme zichtbaar. Dit schuifmechanisme is aan de buitenkant een metalen band met een kern van zwarte kunststof. Het schuifmechanisme werkt prima maar voelt naar onze mening wat goedkoop aan. De earpads zijn van geplooid leer gemaakt.

De koptelefoon heeft een prima gewicht en voelt niet zwaar op het hoofd, de oorschelpen zijn groot genoeg om over-ear gedragen te worden. Ook de mensen met een normaal formaat oor passen deze koptelefoon prima, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Sony XM2.

De koptelefoon kan worden opgevouwen maar dat biedt eigenlijk weinig meerwaarde aangezien hij niet op die wijze in de bijgeleverde case past.

Verder is de koptelefoon te koppelen met NFC, oplaadbaar via micro-USB en kan hij worden aangesloten op een 3,5mm jack. Vandaag de dag is USB-C de standaard, dus wij vinden het jammer dat de koptelefoon de oudere aansluiting heeft. Tot slot beschikt de koptelefoon over touch gestures en een ingebouwde microfoon.

Ergonomy

Voor het comfort heeft Edifier wat opties in de koptelefoon gebouwd, zo zijn de schelpen rond de vertikale en horizontale as te draaien zodat de schelpen eigenlijk altijd goed aansluiten op het hoofd. De leren bekleding van de oorschelpen voelt zacht en fijn aan omdat het zich snel naar de vorm van je hoofd vormt.

De koptelefoon kan ook van grootte worden veranderd door de hoofdband te verstellen. Dit gaat zonder al te veel kracht en de koptelefoon blijft daarna tijdens het dragen ook goed in de ingestelde stand staan. Door deze punten kan de koptelefoon uren lang achtereenvolgend worden gedragen zonder last te krijgen van de oren.

Een groot pluspunt is dat deze koptelefoon blijft werken tijdens het opladen. Je kunt de koptelefoon dus gewoon bijladen zonder zijn functionaliteit te verliezen. Op dit vlak geeft Edifier de concurrentie eenvoudigweg het nakijken.

Controls

De besturing van de koptelefoon kan via het ingebouwde touchpaneel aan de buitenkant van de rechter oorschelp. Door middel veegbewegingen kan door de nummers worden genavigeerd en kan het volume worden aangepast. Bovendien kan je door een paar keer op de oorschelp te drukken de muziek laten pauzeren, hervatten of telefoongesprekken opnemen. Op de onderstaande foto zie je een sticker welke over het oorschelp heen is geplakt.

De koptelefoon is natuurlijk aan te zetten via de powerknop die Edifier de multifunctionkey noemt. Bij het kort indrukken geeft de koptelefoon niet het batterijpercentage weer en dat is jammer, echter is het percentage wel gewoon te zien op je smartphone.

De noise cancellation is aan te zetten via een schuifknop aan de rand van de koptelefoon.

Audio

Noise Cancellation
De Edifier W860NB beschikt over Active Noise Cancellation ofwel ANC, wat met een knop op de zijkant van de koptelefoon kan worden aangezet. ANC houdt in dat achtergrondgeluid door middel van destructieve interferentie wordt uitgedoofd. Het werkt als volgt, de koptelefoon neemt het omgevingsgeluid op en produceert een “tegengeluid” waardoor het omgevingsgeluid lokaal wordt uitgedoofd. Voor dit uitdoven heb je dus een geluid nodig wat een negatief is van het omgevingsgeluid. Indien dit geluid niet 100% het omgevingsgeluid matcht is het geluid niet geheel uitgedoofd waardoor er ruis kan ontstaan.

In de praktijk is de uitdoving goed tot matig, vooral de lage tonen worden uitgedoofd. Echter zijn stemmen nog steeds helder hoorbaar en is er lichte ruis te horen. De ANC is dus vergelijkbaar met de rest van de koptelefoons in de prijsklasse van 130-180 euro.

Treble
De treble van de koptelefoon is goed maar heeft een wat platte response. Natuurlijk is audio afhankelijk van smaak dus wij vertellen heel eerlijk dat wij een grotere fan zijn van een licht V-shaped soundstage waarbij de treble en bass relatief meer aanwezig zijn. Omdat wij geen meetapparatuur hebben om de frequency response betrouwbaar te testen zullen we louter onze expert opinion geven.
midden
De middentonen zijn het sterke punt van deze koptelefoon, zangeressen klinken natuurgetrouw en duidelijk en het geluid klinkt vol. De middentonen zijn dus goed gebalanceerd en er valt verder weinig over op te merken.
Bass
Zoals altijd testen wij de bass met het bekende nummer ain’t nobody van chaka kahn vanwege de rijke hoeveelheid zware tonen in het nummer. Daar merken we eigenlijk op dat de bass standaard vrij licht is, dat betekent niet dat er geen bass aanwezig is maar het geluid klinkt “natuurlijk”. Dat zorgt met name voor de platte frequency response, voor sommigen is dat fijn maar anderen hebben liever ietsje meer bass. Natuurlijk is dat gewoon aan te passen in de instellingen van je equalizer, maar hoe dan ook zorgt het ervoor dat het geluid niet snel vermoeiend wordt om naar te luisteren. Dat is dus zeker een voordeel van een wat minder aanwezige bass.

We missen dus iets van de hele lage tonen, maar dit valt zelf aan te passen via de instellingen.
Microfoon
Editorial note: Eerder was in deze review te lezen dat de kwaliteit van de microfoon "matig" was. Na een intern onderzoek en hertest bleek dit te gaan om specificieke combinatie van gebruik en meetmethode, namelijk in een geluidsdempende omgeving. Wij hebben de microfoon vervolgens opnieuw getest in een ruimte zonder gespecialiseerde demping.

De kwaliteit van de microfoon is bovengemiddeld goed voor een koptelefoon in een ruimte met lichte echo. Het stemgeluid wordt helder opgenomen en zelfs enige bass is te bespeuren in de opname. Dit lijkt te komen omdat de microfoons naar de onderkant zijn gericht. Over hoe de microfoon presteert in een drukkere en luidruchtigere omgeving doen wij geen uitspraken.

Het geluidsfragment is hier te beluisteren:

Connectivity

De koptelefoon is door middel van Bluetooth 4.1 draadloos te gebruiken met de aptX codec van Qualcomm. Echter is er wel een draadje nodig om hem op te laden. De koptelefoon maakt gebruik van Bluetooth 4.1 en ondersteunt SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC codecs.

De verbinding met een apparaat is heel erg snel gemaakt door de koptelefoon aan te zetten en bijvoorbeeld bluetooth op het apparaat. Er is echter nog een snellere methode, met behulp van NFC wordt er meteen verbinding gemaakt en wij vinden dat toch wel erg handig. Even aantikken met je telefoon en je hebt verbinding. Daar moet wel bijgezegd worden dat de koptelefoon standaard al verbinding maakt met het laatst aangesloten apparaat als daarvan Bluetooth aan staat. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw te pairen.

De koptelefoon kan worden gebruikt over een afstand van maximaal 10 meter en haalt dat volgens onze testen ook. Dit is wel getest in een ruimte met een line of sight, zonder obstakels tussen beide voorwerpen. De verbinding is goed en wij hebben geen haperingen kunnen opmerken in een luistersessie van 3 uur.

Battery

Volgens Edifier is de koptelefoon te gebruiken voor 25 uur met ANC aan en 45 uur zonder ANC. Dat is best een flinke tijd en dat komt door de 1400 mAh accu welke in de koptelefoon is gebouwd. Wij doen zelf ongeveer 19 uur met een volle accu met ANC aan en dat is nog steeds erg netjes.

Bovendien vinden wij het geweldig dat de koptelefoon ook blijft werken tijdens het opladen. We vinden het daarentegen wel jammer dat er niet gebruik wordt gemaakt van de standaard-kabel: USB-C maar van Micro-USB.

Software

Bij de koptelefoon wordt geen software geleverd. Wel werd de koptelefoon direct correct door onze OnePlus 6 herkend en werd gevraagd of we aptX wilden gebruiken. Om deze reden nemen we dit punt niet los mee in de beoordeling, maar verwerkt in “features”.

Features

De belangrijkste features van deze koptelefoon zijn de touch gestures en de ANC. Beiden zijn genoemd in respectievelijk besturing en noise cancellation. Echter is er één feature welke we nogmaals willen bespreken: het koppelen via NFC. Dit werkt eenvoudig en snel, maar daarvoor moet je telefoon wel over NFC beschikken. Gelukkig zijn dat vandaag de dag heel erg veel telefoons.

Conclusion

De Edifier W860NB is een veelzijdige koptelefoon die flink wat dingen goed doet. Zo is het design aantrekkelijk en is de geluidskwaliteit goed met een natuurlijke toon. Ook kan de koptelefoon tijdens het opladen worden gebruikt en dat is niet iets wat we vaak zien bij noise cancelling koptelefoons. Wat dan wel weer jammer is, is dat er gebruik wordt gemaakt van een Micro-USB aansluiting in plaats van USB-C.

De bouwkwaliteit is goed maar sommige aspecten hadden luxer uitgevoerd kunnen worden zoals het uitschuifmechanisme. Ook is de hoes voor de koptelefoon wat aan de grote kant, en dat terwijl de koptelefoon netjes opgevouwen kan worden. Het comfort is daarentegen wel erg goed en zelfs mensen met een normaal formaat oor past deze koptelefoon nog als “over-ear”. Ook bij meerdere uren luisteren hebben wij geen last van pijnlijke oren gekregen.

De noise cancellation werkt prima bij lage tonen maar filtert amper tot geen geluid van bijvoorbeeld pratende mensen of verkeer. Ook is er een zeer licht ruisje te horen waarvan we ons afvragen of jij het uberhaupt zult merken.

De accuduur is met ongeveer 19 uur met ANC aan prima en daar zijn we dus erg tevreden mee. Ook de ingebouwde microfoon is van prima kwaliteit en meer dan voldoende om mee te bellen.

Samenvattend zit de koptelefoon erg comfortabel, is de noise cancellation oké, is de geluidskwaliteit goed en is de accuduur prima. Wij geven de Edifier W860NB in ieder geval een Silver award.

In deze review zijn alleen mijn foto's en tekst gebruikt. Het origineel is hier te vinden.

Heb jij ook een Edifier W860NB (Zilver, Zwart)?

14 maart 2019 13:28
Ik denk dat je het ruisniveau bedoelt als er weinig omgevingsgeluid is. In de Airbus en de trein waarin ik het probeerde wat de ruisonderdrukking duidelijk hoorbaar en vond ik de muziek weergave duidelijk aangepast. Ik weet niet waar en hoe jij de ruisonderdrukking getest hebt, helaas testen veel mensen die in omgevingen waar je geen ruisonderdrukking nodig hebt, Een zachte ruis is redelijke normaal bij ruisonderdrukking en natuurlijk niet abnormaal. Sony en Bose doen het beter maar zijn duidelijk duurder en ik ben het niet met je eens dat EDIFIER het probeert op te nemen tegen die modellen. Dat de muziek sterk veranderd als de ruisonderdrukking echt gaat werken is in mijn ogen niet normaal. De hardware review (niet erg indrukwekkend) geeft ook geen informatie over hoe ze de ruisonderdrukking getest hebben.

Mijn ervaringen werden overigens wel gedeeld door de winkelier, die had ook al een ander exemplaar terug gekregen van iemand die hem ook gekocht had voor vliegreizen. Ik zeg niet dat het een slechte hoofdtelefoon is in geluid en niet dat het een slechte is in ruisonderdrukking. Ik zeg dat het een slechte combinatie is. Ik ben naar een Sony WH-1000XM3s gegaan, Dubbel zo duur maar werkt veel beter.

Wie zijn overigens 'wij' in je review? Ik zie alleen jezelf op je profile.
Met ruis bedoelen we "ruis" die hoorbaar is in een stille omgeving: white noise: ruis welke altijd aanwezig is. Dat is namelijk het irritantste, dat je in een stille omgeving ruis hoort die je zonder koptelefoon op niet had gehoord. De ANC is getest bij een stille omgeving en bij het geluid van een afzuigkap omdat dit een constant geluid is, wat vergelijkbaar is met geluid zoals te horen is binnen vervoersmiddelen. Ook hebben we de koptelefoon getest met white noise afkomstig uit onze speakerset. Ook hier is ons geen distortie of geluidsverandering opgevallen.
De Sony WH-1000XM3 heeft inderdaad een flink betere ruisonderdrukking over een groter spectrum aan geluidsfrequenties. Echter is dat apparaat zoals je zelf al aangeeft een stuk duurder, dus voor zijn prijs is de Edifier prima. We schrijven ook:
De Sony XM3 doet het op dit vlak een stuk beter, maar daar betaal je dus ook voor. :)
Wie zijn overigens 'wij' in je review? Ik zie alleen jezelf op je profile.
Ik heb de review gekopiëerd van mijn website en hier geplaatst. :)

Ik waardeer dus je commentaar maar wij kunnen ons daar niet in vinden. :)
@Frozen15 maart 2019 13:13
ELKE, ook de allerbeste hoofdtelefoons leiden onder het feit dat je niet Noise Canceling kan doen zonder het geluid te beïnvloeden, en ik denk dat altijd te horen is. Je kan eenvoudig niet twee geluidssignalen mixen zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Je kan niet met slimme hardware natuurkunde buiten spel zetten. Je kan het alleen beter of slechter doen.

Als jij dus zegt;" Ook hier is ons geen distortie of geluidsverandering opgevallen." kan dat alleen betekenen dat je het gemist hebt of dat de headset een dergelijk beperkte kwaliteit heeft dat het moeilijk te horen is. Nu vind ik dat de kwaliteit van muziek weergave redelijk was dus blijft alleen de andere optie over.

Ik zou zeggen, stap eens in de auto of de bus en luister naar piano muziek (bijvoorbeeld Sakamoto), die is bijzonder gevoelig voor dit soort dingen. Ik ben er 100% van overtuigd dat je het verschijnsel dan wel zal horen. Zoals ik zei, in mijn mening is noise canceling waardeloos als hij de muziek overmatig aantast. Ik luister liever naar correcte muziek met wat achtergrond geluid. En ik maak me sterk dat je die mening deelt als je de hoofdtelefoon een paar uur op hebt in een vliegtuig. Geen idee hoe een afzuigkap als proxy werkt maar ik weet wel dat de ingenieurs de hardware daar niet op ontworpen hebben.

Persoonlijk ben ik er nu van overtuigd dat noise canceling op goedkopere hoofdtelefoons vrijwel altijd meer voor de feature lists is dan echt bruikbaar.

Snap overigens nog altijd niet wie 'wij' zijn. Niet zo belangrijk maar het viel me gewoon op.
Dat kan meerdere dingen betekenen:
1. Het is ons niet opgevallen, dus het ligt aan ons.
2. De koptelefoon heeft dermate slechte geluidskwaliteit dat het niet is opgevallen.
3. De koptelefoon kan dermate goed met de ruis omgaan dat er weinig hoorbare veranderingen optreden.
4. Jouw specifieke exemplaar was gewoon niet 100%.

Ik neem straks de koptelefoon mee de bus en de trein in tezamen met mijn XM3, want ik ga even op bezoek bij m'n ouders. Dan zal ik je nogmaals laten horen wat mij is opgevallen, ook i.c.m. Sakamoto.

Wij is omdat ik deze review van mijn websiteje heb gekopiëerd en hier heb geplaatst. Ik plaats mijn reviews ook daar omdat de opmaak van teksten hier op tweakers niet zo mooi is. Daarbij stelt het me in staat om op een eenvoudigere en professionelere manier met bedrijven te communiceren. :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 15 maart 2019 16:14]

Zojuist heb ik de koptelefoon in een volle bus getest welke ook over de autoweg heeft gereden. In de bus zat ik met de koptelefoon op gekoppeld met Bluetooth. Ik heb meerdere nummers van sakamoto (filmmuziek zonder vocals) gedraaid waaronder Main theme (wild palms). Expliciet heb ik gelet op het gedeelte met de gong op 1:47.

Ik kom daarmee uit op de volgende conclusies:
1. Het geluid klinkt vele malen beter met ANC aan. Zonder ANC zijn de subtiele noten en hints in de muziek amper te horen.
2. Ik heb geen verschil gehoord tussen het geluid met ANC aan en uit, anders dan dat er een stukje bass leek te verdwijnen wat afkomstig was van de motor en banden van de bus.
3. Het geluid klinkt veel neutraler dan de XM3 omdat bij de XM3 het knopje voor de Bass iets verder is opengedraaid.

Ik kan je in dit geval gebruik van de Edifier alleen maar toejuichen, en kan me absoluut niet vinden in jouw commentaar.
Ja, ik heb de XM3 zelf en deze ook in de bus opgehad. Ik denk dus dat je eenvoudigweg een foutief model hebt ontvangen. Het model wat ik momenteel op mijn hoofd heb produceert een goed neutraal geluid, ook met ANC aan.

Naar mijn mening is je punt dus niet ongegrond, maar in ieder geval niet te wijten aan Edifier.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 15 maart 2019 17:12]

Geen idee waarom, maar het is kennelijk de norm om in wij-vorm te spreken (net als een vaag antwoord geven op een duidelijke vraag), ook al gaat het maar om één reviewer(s): https://www.techbelike.com/about/auteurs/
Waarom gebruik je hier engelstalige kopjes? (Dat doe je namelijk niet op je website)
Afgezien daarvan, mooie review, en ik ben bang dat het toch een Sony WH-1000XM3 (of 2) gaat worden voor mijn vrouw...
Ik gebruik engelstalige kopjes omdat je op tweakers geen fatsoenlijke kopjes hebt, dus die voeg ik toe met een afbeelding. Wanneer je deze review naar het Engels (of een andere taal) zou vertalen, zouden de kopjes in het Nederlands blijven staan. De engelstalige kopjes zijn ondertussen redelijk ingeburgerd bij de technische community: "software", "features", "connectivity". :)
Fair enough :-)

Het valt alleen op omdat je in de rest van de tekst (gelukkig) weinig gebruik maakt van engelse termen.
Zeer nette review. Alleen het min-puntje "Micro-USB kabel bijgeleverd" zou ik aanpassen naar Micro USB aansluiting. Het is toch juist handig dat ze kabel meeleveren die ook in de aansluiting past. Maar jammer inderdaad dat ze voor mUSB gekozen hebben.
Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad handig dat die kabel wordt meegeleverd, maar handig dat er gebruik wordt gemaakt van Micro-USB is het niet. Dit verschil was wel duidelijk uit de tekst, maar blijkbaar niet uit de plus- en minpunten, dus dat heb ik aangepast. :)
Mjah, ik heb middelmatige ervaringen met Edifier producten; voor de prijs prima, maar je hoopt op een beter (meer zuiver) geluid.

Wel een heel mooi design, al is dat persoonlijk. Ik ga binnenkort voor de Plantronics 8200UC, al hoop ik dat er snel een nieuwere versie met BT 5 van uitkomt.
Dat is eigenlijk mijn ervaring met Edifier helemaal niet, ik heb ooit eens voor 80 euro dit setje gekocht pricewatch: Edifier R1700BT (Bruin) en ik geniet er nog steeds elke dag van. Ook deze koptelefoon doet het prima, en ik kan je vertellen dat ik al een heel hoop koptelefoons heb getest. :P
Alle waar naar zijn geld. Ik heb deze set ook en voor het geld (100euro) prima, maar toch had ik achteraf liever een betere set gekocht.
14 maart 2019 09:28
Probeerde deze headset verleden week maar was er niet tevreden mee.

Als Noise Cancellation aanstaat is de hele frequency range vervormt en is het geluid blikkerig en zachte geluiden worden geheel in de ruis achtergrond opgenomen. Als Noise Cancellation uit staat klinkt hij redelijk maar dan moet ie concurreren met gelijk geprijsde sets als de AKG Y50 en dan verliest ie. Dik.

Groot fan van EDIFIER maar deze is in mijn ogen gewoon 30 euro te duur.
Bedankt voor je reactie!

Het is ons niet opgevallen dat er een verschil zit tussen het geluid met en zonder ANC aan. Wel hoorden we een licht ruisje wat klinkt als krekels op en afstand van 200 meter. Dat is echter zo zacht dat wij ons serieus afvragen of iemand dat gaat horen tijdens het afspelen van muziek. Wij hoorden het in dat geval niet meer, ook hardware.info kan jouw problemen niet bevestigen: https://nl.hardware.info/...vergeleken-edifier-w860nb

Desalniettemin is het jammer en denken we dat het aan jouw specifieke exemplaar lag. In de VS is hij momenteel 130 USD: https://www.edifier.com/u...oise-cancelling-bluetooth
Die 30 euro is op te lossen door 'm bij AliExpress te bestellen. Daar zit hij nu op +/- 100 euro. Inclusief BTW/invoer/inklaring zou je dan op +/- 140 euro uitkomen.
Ik ben het er mee eens, deze headset had nooit het stempel ANC mee mogen krijgen. Eerder Active Music Destroyer.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren