Laat ik beginnen met mededelen dat ik de kans heb gekregen om deze LG V40 ThinQ te testen omdat ik mij aangemeld heb voor het Tweakers testpanel. Dit betekent dat het toestel door LG zelf aan Tweakers is aangeboden voor het schrijven van een (aantal) reviews. Tweakers selecteert uit het totaal aantal relevante aanmeldingen een willekeurig aantal testers. Vervolgens worden deze testers uitgenodigd en krijg je de kans om een product voor een bepaalde periode te testen, waarna het product terug gaat. Alles wat dan nog rest is het schrijven van de review!
Meedoen? Zorg dat je ingelogd bent, klik rechtsbovenaan op je gebruikersnaam zodat het menu opent en klik op ‘
Testpanel’ bijna helemaal onderaan. Categorieën selecteren waaraan je wil deelnemen, voorwaarden lezen en accepteren en opslaan maar!
Na deelname aan een testpanel ben je als tester uitgesloten van deelname voor een periode van 6 maanden.
LG en Tweakers: bedankt!
Inleiding
Met de V40 ThinQ zet LG een smartphone in de markt die nagenoeg volledig gericht is op de camera's die op de telefoon aanwezig zijn. Met een drietal camera's aan de achterkant en twee aan de voorkant is er voor elke situatie een camera beschikbaar, zo lijkt de gedachte van LG te zijn. Kijk je naar de
productpagina van dit model dan wordt dat overduidelijk. De LG V40 ThinQ heeft echter meer te bieden dan alleen een vijftal camera's: een goed scherm, een HiFi DAC voor uitstekend geluid, ruime opslagcapaciteit en een prima accuduur zorgen er samen voor dat deze telefoon uitblinkt in
meer zaken dan alleen het nemen van uitstekende foto's.
Graag had ik jullie lekker gemaakt met deze productvideo, maar kijken is geheel op eigen risico.
(~90% van de video gaat over de camera's en de mogelijkheden van de camera-app). Specificaties
Bij een dure telefoon als de LG V40 ThinQ (€700-750,- op moment van schrijven) en de uitgebreide mogelijkheden op zowel het vlak van camera als van beeld en geluid en andere features, mogen de specificaties natuurlijk niet ontbreken! Deze zijn hieronder te vinden, onderverdeeld in vier categorieën.
Scherm |
Dual Front Cameras |
Standard Angle | 8MP (3264 x 2448) - f/1,9 - 80˚ FoV |
Wide-Angle | 5MP (2560 x 1920) - f/2,2 - 90˚ FoV |
Verpakking
Bij elk product dat je in bezit krijgt is de verpakking het eerste dat je ziet en/of voelt, of het nu groot of klein of eender welke vorm heeft. Bij de V40 ThinQ bestaat de verpakking uit een matzwarte kartonnen doos die minimalistisch gedesigned is. Geen poespas, maar strak: precies zoals ik het 't liefste heb. Op de voorkant staat het model genoemd in zilverkleurige letters wat prettig afsteekt tegen de matzwarte kleur. Draaien we de verpakking een kwartslag naar links dan zien we bovenaan de opslagcapaciteit welke standaard 128GB bedraagt en uitbreidbaar is. Onderaan staat klein benoemd dat het toestel een Qualcomm Snapdragon huisvest. Draaien we het doosje nog een kwartslag dan zien we de achterkant. Wat hier meteen opvalt is dat dit model uitsluitend voor de Europese markt bestemd is. Waarover onder het kopje '
bereik' meer. Draaien we het doosje een laatste kwartslag dan komen we op de andere zijkant uit: dit is echter een volledig kale kant, afgezien van een deel van de seal-sticker.
Maken we vervolgens het doosje open dan zien we eerst een microvezel doekje. Onder dit doekje ligt de LG V40 ThinQ. Goed ingepakt in een soort 'hoes' ligt de telefoon in de doos, met op de hoes een aantal key-features. Pakken we de telefoon uit en kijken we wat er verder in de doos zit dan komen we naast de telefoon het volgende tegen: gebruikshandleiding en het nodige papierwerk, (high-end) meegeleverde oortjes en uiteraard een Fast-lader. Meer zit er niet in, maar meer heb je ook niet nodig!
Eerste keer opstarten
Zodra je de telefoon aan zet word je, na het opstarten, begroet door het welkomstscherm dat je door de wizard heen leidt. Op de eerste pagina mogen we de taal voor de V40 selecteren en meteen met opties voor 'accessibility' spelen. Denk hierbij aan functies die het gebruik van de telefoon vergemakkelijken voor bijv. mensen met een visuele beperking. Gaan we door dan krijgen we direct de opties voor het tonen of verbergen van de in de volksmond genoemde 'notch'. LG heeft hier echter wat op bedacht en noemt het 'New Second Screen'. Vermoedelijk in verband met de lading die hangt aan het woord 'notch'. Later in de instellingen zijn er nog een aantal instellingen om de notch aan te passen. Denk hierbij aan: wel of niet tonen, afgeronden hoeken of een rechthoekige beeld, en mocht je echt avontuurlijk zijn dan kan je de notch zels een regenboogeffect geven.
Nadat je vervolgens de kans hebt gekregen om een SIM-kaart in te steken krijg je de optie om een internet verbinding (d.m.v. WiFi) op te zetten. In de daaropvolgende schermen krijg je de kans om apps en data van een vorige telefoon te kopiëren, datum en tijd in te stellen, eventueel een vingerafdruk in te stellen en vervolgens een schermvergendelingsoptie te kiezen. Ook krijg je de kans om 'secure start-up' in te stellen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon alleen aangezet kan worden met behulp van een vooraf ingestelde PIN. Mocht je deze echter vergeten dan kom je
nooit meer in je telefoon en ben je alles kwijt. Voorzichtigheid is geboden! Tot slot nog een aantal 'Terms & Conditions' accepteren en je bent klaar!
Wat tot slot nog even (kort) aangekaart moet worden is de bloatware die met de telefoon geleverd wordt. Zoals met meerdere telefoons van grote(re) fabrikanten komt ook de V40 met apps van de producent. Het zijn er een paar, maar toch zijn ze er. Denk hierbij aan: LG Health, LG Mobile Switch en LG SmartWorld. Ook worden er 'out-of-the-box' tig Google apps meegeleverd.
Design en scherm
Wat bij de eerste keer opstarten direct opvalt is hoe mooi en vol qua kleur het scherm is. Dit heeft enerzijds te maken met het OLED-scherm dat gebruikt wordt voor de V40 ThinQ en anderzijds alles met de hoge resolutie. Met een resolutie van 3120x1440 is deze namelijk allesbehalve aan de lage kant. Het homescreen ziet er scherp uit, kleuren spatten van het scherm en apps zien er zeer scherp uit. In de instellingen is een heerlijk breed scala aan instellingen voor het display te vinden. Denk aan: notch look, Always-on display, App scaling (in verband met de iets uitgerekte resolutie), Display size, Screen resolution, Screen colour, Comfort view, Screen timeout, Screen saver en Mini view. Deze laatste is hierbij een interessante. Activeer je deze instelling, dan kan je door te swipen over de buttons onder in het scherm het volledige beeld kleiner maken. Het idee is dat hiermee het scherm met één hand makkelijk te bedienen is, ondanks de grootte van het scherm.
Kijken we verder naar het design van de telefoon dan valt op dat het strak vormgegeven is. De camera's zijn in het midden op de achterkant te vinden in een horizontale plaatsing. Het idee dat de
Samsung Galaxy S10 ook heeft. Onder de camera's is de vingerafdrukscanner te vinden. Sommige smartphonegebruikers zweren bij deze plaatsing, maar persoonlijk kan ik er met moeite aan wennen. Komend van een telefoon met de vingerafdrukscanner op de voorkant ben ik gewend geraakt om met een druk mijn telefoon te ontgrendelen als deze op tafel ligt. Met de scanner aan de achterkant is deze mogelijkheid er niet. Als je dan toch de telefoon op pakt om hem met je vinger te ontgrendelen dan valt op dat de scanner niet heel snel is. Er gaat een goede halve seconde overheen voordat de telefoon ontgrendelt is. Bij andere toestellen kunnen we zien dat dit een (stuk) sneller gaat. Of je er in de praktijk echt last van hebt is de vraag: zelf moet ik mijn hand toch iets anders plaatsen wanneer ik de telefoon ontgrendel vergeleken met wanneer ik deze normaal vast houd. In de tijd die het daadwerkelijk ontgrendelen van de V40 kost heb ik mijn hand weer terug geplaatst.

Om de rest van de V40 ThinQ nog even te behandelen: aan de voorkant is bij de notch een tweetal camera's te vinden. De normale selfiecamera en de wide angle selfiecamera. Aan de rechterkant van de front facing camera's is een sensor en een kleine notificatie LED te vinden. Aan de rechterkant van het toestel bevindt zich aan de bovenkant de powerbutton. Kijken we aan de andere kant, de linkerkant, dan vinden we halverwege de telefoon een dedicated Google Assistant button. Een keer indrukken terwijl de telefoon ontgrendeld is en je kan meteen je vraag stellen aan Google Assistant. Boven deze button zit de volumeswitch. Voor alle knoppen geldt dat ze prima werken en lekker 'clicky' zijn, de tactile feedback is dik in orde. Aan de onderkant vinden we tot slot van links naar rechts een 3,5mm-poort, een USB-C poort voor onder andere het opladen en tot slot de (boombox) speaker.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit en afwerking zijn zoals je van een telefoon van meer dan €700,- mag verwachten van goede kwaliteit. Geen scherpe randen langs de randen van de cameramodule, het scherm dat mooi overloopt in de behuizing en de randen van de behuizing die een prettige curve hebben. Hierdoor ligt het toestel lekker in de hand, met een kleine kanttekening. De achterkant van het toestel is namelijk vrij glad. Leg je de telefoon op een
licht hellend oppervlak, dan moet je uitkijken dat hij niet ongemerkt weg glijdt. Of dit nu je schoot is of iets anders: de V40 glijdt makkelijk weg. Een bijkomend voordeel van het materiaal waarvan de achterkant gemaakt is, waarvan ik niet precies kan zeggen
wat het is, is dat het niet echt vatbaar is voor vingerafdrukken. Onderstaand zijn een aantal foto's van het toestel uit meerdere hoeken te vinden. Hierbij moet ik aantekenen dat de kwaliteit en duidelijkheid van deze foto's minder is dan ik zou willen (te vinden in het Google Foto's album). Hier kwam ik echter te laat achter waardoor ik geen tijd had voor nieuwe foto's.
In de twee weken dat ik het toestel in bruikleen heb gehad ben ik geen gekke zaken tegengekomen, afgezien van één ding. Bij mijn toestel
leek het haast alsof er stof vast kwam te zitten tussen het scherm en de behuizing aan de bovenkant.
Featureset en accuduur
Met de V40 ThinQ worden 'out-of-the-box' een heleboel instellingen aangeboden, direct vanuit de skin die LG over Android heen gelegd heeft. Want ja, het is geen 'Vanilla Android'. Net zoals sommige andere grote fabrikanten het niet kunnen laten om hun eigen draai te geven aan Android, geeft ook LG het een en ander mee. In deze review kan ik bij lange na niet alle instellingen langsgaan die beschikbaar zijn. Voor een goed deel hiervan, zoals een overzicht van de instellingen, het downloaden van fonts, specialized camera contents (camerafilters), screen colour settings, app scaling, en nog veel meer verwijs ik jullie graag naar het
Google Foto's album.
Features
Veel van de features waar de LG V40 ThinQ over beschikt zijn interessant en kunnen zeker een reden zijn om het toestel wel of niet aan te schaffen, maar gaan niet in eerste instantie voor jou je keuze bepalen. Net zoals elke smartphonefabrikant zijn eigen skin en draai aan Android geeft en functies toe voegt, zo ook heeft LG dit gedaan. Sommige zijn handig, sommige missen, andere zal je nooit aanraken. Twee features waarvan ik wel degelijk van mening ben dat ze wel invloed gaan hebben op jouw keuze om wel of niet voor dit toestel te kiezen hebben beide met audio te maken en zal ik hieronder nader toelichten.
HiFi Quad-DAC
HiFi Quad-DAC heeft betrekking op de 32-bit DAC die LG heeft ingebouwd in de V40 om daarmee voor 'Premium Audio' te zorgen. Op de productpagina's is dit ook terug te vinden onder 'Audio tuned door Meridian'. Zodra je een kabel in de 3,5mm poort steekt krijg je op de telefoon een pop-up met de mogelijkheid om dan wel de DAC in te schakelen dan wel DTS:X aan te zetten. Dit kan afzonderlijk van elkaar en de een is geen voorwaarde voor de andere. Toen ik voor het eerst de DAC inschakelde terwijl ik al naar muziek aan het luisteren was viel mij op dat het geluid een stuk helderder en haast zuiverder werd. Het verschil was zeer duidelijk merkbaar. Ga je vervolgens kijken naar de instellingen binnen de DAC dan zie je dat er tal van mogelijkheden zijn. Denk aan het instellen van de Equalizer, het kiezen van een Sound Preset, maar ook een Digital Filter. Dit filter heeft op zijn beurt nog weer betrekking op de manier waarop instrumenten als het ware na-galmen. Al met al heb je met alle opties binnen de DAC alle keuze die je je maar kan wensen.
DTS:X 3D Surround sound
De andere feature die op het gebied van geluid wat leuke opties met zich mee brengt is de mogelijkheid om DTS:X aan te zetten. Dit zorgt voor een ruimtelijke effect en is bij het luisteren naar muziek niet direct prettig. Het zorgt er voor dat muziek compleet anders klinkt dan je gewend bent. Ben je echter op het 6,4" OLED-scherm een film aan het kijken via bijvoorbeeld Netflix, dan is het aanzetten van DTS:X bijna een must. De combinatie van de zuiverheid en de kwaliteit van het geluid door de DAC en de ruimtelijkheid van DTS:X maakt filmes en series kijken op de V40 een geweldige ervaring. Gedurende de treinritten die ik heb moeten maken tijdens het reviewen van dit toestel heb ik dan ook met érg veel plezier een serie opgezet. Keer op keer werd ik volledig in de serie gezogen en ondergedompeld in wat ik op dat moment ook maar mocht kijken.
Accuduur
In de twee weken dat ik de V40 ThinQ heb mogen gebruiken ben ik niet tegen problemen met de accuduur aangelopen. Deels zal dit te maken hebben met mijn gewoonte om 's nachts mijn telefoon op te laden, zodat ik de volgende dag weer een volle accu heb. Anderzijds, heeft dit ook zeker te maken met het toestel zelf en hoe het toestel omgaat met de accucapaciteit. Dit is prima geregeld. Mocht je onverhoopt toch doorhebben dat je accu sneller leeg loopt dan je lief is, dan kan je met de instellingen gaan spelen. Een lagere resolutie gebruiken, de brightness lager zetten en sommige connectivity zaken uitzetten helpen al enorm. Om dit echter makkelijker te maken voor de gebruiker beschikt de LG V40 over een drietal 'Battery Saver' options. Van Off, naar Extended naar Maximum heb je zo de keuze om de prestaties van je telefoon in te perken om de accuduur te verlengen. Denk hierbij aan het inperken van notificaties, het beperken of volledig stoppen van trillingsmeldingen en het terugzetten van de resolutie. Voordat je een van de Battery saver options aan zet krijg je precies te zien wat er uitgeschakeld of teruggeschroefd wordt. Wil je het nóg extremer aanpakken, dan is er nog de optie om de telefoon in zijn geheel in een zwart/wit kleurenschema onder te dompelen.
Is de LG V40 eenmaal leeg, dan moet deze natuurlijk weer opgeladen worden. Met verschillende snellaadtechnieken zoals VOOC-Charge en Dash- of Warp-Charge zijn wij als consument aardig verwent. Je telefoon in een half uur opladen tot een kleine 70% is geen uitzondering meer. Het viel mij dan ook enorm tegen toen ik de V40 wilde opladen met de meegeleverde 'Fast-charge' laadkabel om er daarna achter te komen dat opladen alsnog dik
anderhalf uur duurt! Mijn inziens onacceptabel tegenwoordig. Zie hiervoor ook beide onderstaande screenshots.
Beeldkwaliteit opname - Foto's en video's
De kwaliteit van de foto's en video van dit toestel is in één adem: indrukwekkend. Zowel de kwaliteit van de foto's, als de software-aanpassingen en -filters en de mogelijkheden die dit biedt zijn overweldigend. In de twee weken dat ik het toestel in handen gehad heb, heb ik slechts een klein deel kunnen testen, waarvan ik jullie slechts een selectie kan tonen. Na deze selectie ga ik kort in op een paar van de gaafste modes die je tot je beschikking hebt om foto's mee te maken. Bij onderstaande reeksen van 2x3 foto's is de volgorde in beide gevallen: Standard Angle, Super WideAngle, 2x Zoom Telephoto.
Voor een betere impressie van de camera's van dit toestel en tot wat ze in staat zijn wijs ik jullie graag door naar de '
LG V40 Impressions' video van MKBHD, ook te vinden aan het einde van dit hoofdstuk.
Penta Shot
Met penta shot maak je maar liefst vijf foto's met alle vijf aanwezige camera's in één keer. Dit betekent dat je de beschikking hebt over drie foto's van datgene waar je naar kijkt, maar ook over twee soorten selfies terwijl je de foto's neemt. Met de aanwezige software kan je vervolgens deze vijf foto's samenvoegen in een collage om deze vervolgens op te slaan of direct te delen (al dan niet via social media).
Triple Preview
Zodra je de camera app opent zie je drie icoontjes aan de zijkant. Bovenaan het icoon van een ingezoomde boom (2x Zoom Telephoto), in het midden een icoon van een boom (Standard Angle) en onderaan een groep van drie bomen (Super Wide Angle). Houd je een van deze drie icoontjes ingedrukt voor ongeveer een seconde dan krijg je het 'Triple preview' beeld. Dit is precies wat de naam doet vermoeden. Alledrie de camera's aan de achterkant worden ingeschakeld en je krijgt een preview te zien van hoe de foto er met elke camera uit komt te zien.
Triple Shot
Zoals je bij 'Triple preview' de mogelijkheid hebt om als het ware door alledrie de lenzen tegelijk te kijken, maak je met Triple shot juist drie foto's tegelijk. Weet je niet met welke camera je het beste resultaat krijgt in een bepaalde situatie? Geen zorgen! Selecteer domweg Triple shot, richt de camera op datgene dat je wil fotograferen en maak drie foto's met slechts één druk op de knop.
Cine Shot
Tot slot kan je met Cine shot zelf bepalen wat in je foto beweegt en zodoende als het ware een kort filmpje of GIFje maken. Selecteer Cine shot en maak een opname van iets, vervolgens selecteer je met een soort brush datgene dat je in beweging wil houden en de software zet de rest stil, terwijl je selectie blijft bewegen. Klik
HIER voor een voorbeeld.
Bereik
Over het bereik kan ik kort zijn: dat is dik in orde. Alle (4G-)banden die door Nederlandse providers gebruikt worden, worden ondersteund. Mocht je her en der toch problemen hebben met bereik dan zal dit eerder aan de (plaatsing van) de masten van je provider liggen dan aan het toestel zelf. Of eventueel de plek waar jij je op dat moment bevindt, denk aan een ondergrondse parkeergarage midden in een grote stad.
Terugkomend op de mededeling (uit het kopje 'Verpakking') dat dit toestel gericht is op de Europsese markt: dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het gebruik van verschillende (4G-)banden in bijvoorbeeld Noord-Amerika, Europa en Azië. Eén toestel maken dat alle banden ondersteunt is ondoenbaar. Zodoende zal er een toestel voor de Amerikaanse, Europese en Aziatische markt zijn (vermoed ik).
Prijs
Op het moment van schrijven (11-03-2019) gaat de LG V40 ThinQ voor zo'n ~€700-750 over de toonbank, afhankelijk van bij welke winkel of webshop je hem wil kopen. Voor hetgeen de telefoon te bieden heeft vind ik dit een redelijke prijs. Gezien de featureset, de (bouw)kwaliteit van de telefoon en de uitstekende foto's die te maken zijn zou ik hem voor deze prijs '
shortlisten', een prijsalert aanmaken en in de gaten houden. Mocht de prijs van de V40 zakken tot zo'n €600,-, dan zou ik hem zeker aanraden gezien de prijs-kwaliteit verhouding.
Kijken we naar het totaalplaatje dat LG met de V40 ThinQ aan biedt dan kan ik eigenlijk niet anders dan positief zijn. De camera's, de bijhorende (ondersteunende) camerasoftware en alle andere features maken dit voor mij een érg compleet toestel. Maak je onderweg graag foto's, houd je van een filmpje of serie kijken terwijl je van huis bent (of misschien zelfs wanneer je thuis bent) en ben je in het geheel op zoek naar een prima telefoon dan is de V40 ThinQ een toestel dat je zeker in je overweging mee mag nemen. Voor mij is op dit moment het enige minpunt(je) de prijs. Ondanks dat dit voor nu nog iets kan zijn waar de telefoon (licht) op afgerekend wordt, zal dit in de toekomst alleen maar beter worden. Een zéér compleet pakket in een prachtig en prettig te gebruiken design!
Om tot slot nog af te sluiten met een Unboxing Therapy video van de LG V40 ThinQ.
Geeft na al het lezen een goed beeld van deze smartphone!
Nuttige links:
Amerikaanse productpagina van de LG V40 ThinQ;
Europese productpagina van de LG V40 ThinQ;
Link naar Google Foto album waar alle gebruikte foto's / screenshots / afbeeldingen te vinden zijn.