Shure SRH840 (Zwart) Review

arthurvanstrien
7 maart 2019, laatste update op 12 maart 2019, 937 views Rapporteer Product gekocht

Shure SRH840 (Zwart)

Goed gebalanceerde koptelefoon met een prachtig geluid. De bouwkwaliteit is degelijk, hij kraakt niet en hij is nog op te vouwen ook. Is aan te raden voor de muziekliefhebber maar kan ook voor gamen. Niet echt handig voor onderweg maar makkelijker mee te nemen dan de concurrentie.

Pluspunten

• Gebalanceerd geluid
  • Opvouwbaar
  • Draagcomfort
  • Gekrulde kabel van goede kwaliteit
  • Kabel loskoppelbaar
  • Vervangbare oorkussens meegeleverd
  • Komt met opschroefbare 6,3mm jack

Minpunten

• Hoofdband bovenop is voldoende maar mag nog beter

In één zin: prachtig, helder en vooral geluid dat mooi in balans is.

Wat bewoog mij tot de aankoop van een nieuwe koptelefoon?

Na jaren voornamelijk draadloos geluisterd te hebben met verschillende Sennheiser koptelefoons wilde ik toch weer eens een bedrade koptelefoon in mijn bezit hebben. Van tijd tot tijd heb ik vaak bij vrienden goede bedrade koptelefoons mogen beluisteren en het viel mij iedere keer op dat vooral de bass wat meer pit had. Nu ben ik een fan van gebalanceerd geluid dus ik ben niet op zoek gegaan naar een koptelefoon die mijn oren van mijn hoofd zal stampen. Ook ben ik vaak geconcentreerd bezig dus ik wilde een koptelefoon die het geluid dempte (closed back).

Na een tijdje zoeken kwam ik op de selectie van de volgende koptelefoons uit:
(De Shure zit eigenlijk in een hogere prijsklasse maar deze is schijnbaar regelmatig afgeprijst)

- Audio-Technica M50x
- Beyerdynamic 770
- Sennheiser HD 569
- Shure SHR 840

Helaas had ik niet de mogelijkheid om al deze optelefoons uit te proberen. Uit mijn vriendenkring hoor ik lovende recensies over de Audio-Technica M50x en de Beyerdynamic 770. Zelf ben ik jarenlang al fan van Sennheiser en hoewel ik de HD 569 niet uit heb kunnen proberen verwacht ik niet dat het mij teleur zou stellen.
Ook online recencies vertellen hetzelfde verhaal. De bovengenoemde koptelefoons worden door meerdere recencies als allemaal zeer goed beoordeeld en men zegt dat er onderling maar kleine verwaarloosbare verschillen zijn. Ook is de bouwkwaliteit van alle modellen goed en is het draagcomfort ook bij allen goed genoeg voor uren achter elkaar te dragen.

Oke, tussentijdse conclusie: met al de bovengenoemde koptelefoons zal ik naar alle waarschijnlijkheid heel blij mee zijn.

Welke dan te kopen?

De geluidskwaliteit is 'gelijk' dus ben ik naar de rest van het plaatje gaan kijken.
Kabels zijn op zich geen probleem, maar ze breken na jaren uiteindelijk weleens. Hierin zijn de Audio-Technica M50x en is de Beyerdynamic 770 in het nadeel, bij deze kunnen de kabels kan de kabel immers niet vervangen worden.
KoenvE heeft er mij in de reacties op gewezen dat de Audio-Technica M50x wel vervangbare kabels heeft, er zijn er maar liefst 3 meegeleverd! Dit was helaas niet duidelijk in de bron die ik voor mijn informatie heb gebruikt of door mij verkeerd begrepen. Ontzettend bedankt Koen!
Dus dan wordt het de Shure vs de Sennheiser vs de Audio-Technica M50x.
Met de Sennheiser is niets mis maar de Shure en de Audio-Technica M50x bieden op dit moment gewoonweg een paar extra dingen. Hoewel de Sennheiser met twee kabels komt in plaats van de één van de Shure biedt de Shure vervangende earpads en de Audio-Technica maar liefst 3 kabels. Het voordeel van de Shure en de Audio-Technica: beiden zijn nog enigsinds opvouwbaar waardoor ze toch weer wat compacter kunnen zijn. Hoewel ik de koptelefoon voornamelijk thuis zal gebruiken is de opvouwbaarheid wel welkom als ik hem toch een keer ergens mee naar toe neem.
Op het moment van schrijven zijn de Shure en de Audio-Technica dezelfde prijs. Ik ben voor de Shure gegaan omdat ik foutief in de veronderstelling was dat de Audio-Technica geen vervangbare kabels had. Als ik nu de keuze opnieuw zou moeten maken zou ik dus tussen deze twee kiezen welke het goedkoopst is. Beiden hebben soorgelijke features.

En hoe bevalt de Shure SHR 840?

Geweldig! Van deze aankoop heb ik absoluut geen spijt. Het geluid is heerlijk gebalanceerd, precies wat ik zoek. De draagcomfort is geweldig en ook na hem 8 uur gedragen te hebben zit hij nog steeds lekker. Tot slot dempt hij het omgevingsgeluid zeer goed wat ik persoonlijk zeer fijn vindt. Hoewel gekocht voor thuisgebruik laatst ook een keer bij een lange treinrit meegenomen en hoewel de allerlaagste tonen aan omgevingsgeluid wel nog van buitenaf te horen waren kon ik zeer relaxed naar een podcast luisteren. Ik zou de Shure echter niet aanraden als reiskoptelefoon want daar is hij nog net iets te groot voor.

Om het gebalanceerde geluid nog even te onderbouwen: ik zat naar Queen - another one bites the dust te luisteren. Daar zit een lekkere drum partij in. Deze is naar alle genot goed te horen maar overstemt de rest van de muziek absoluut niet, zoals hoort. Vervolgens heb ik nog geluisterd naar Pink Floyd en daar zijn bijvoorbeeld de synthesisers en effecten heerlijk zuiver te horen. De bass is ook zeker in orde, Post Malone's - Rockstar heeft best wel een aantal lagere tonen en deze waren ook netjes en zuiver te horen. Klassiek geluid wordt ook prachtig weergegeven, The Cinametic Orchestra - The Crimson Wing is zeker genieten op deze koptelefoon. Tot slot ook nog geluisterd naar David Brubeck's - Take Five, deze tonen lijken je oren wel te smelten.

Ook luister ik nog weleens podcasts, The Wan show van Linus Tech Tips om precies te zijn, hier was ik vooral zeer tevreden dat de stemmen duidelijk weergegeven werden.

Dit is allemaal uiteraard gebaseerd op mijn mening, afwegingen en eigen interpretaties. Ik hoop dat deze kunnen helpen bij de zoektocht van iemand anders.

Conclusie:

De Shure SHR 840 is een geweldige koptelefoon. Maar dat zijn de Sennheiser HD 569 en de Audio-Technica M50X zeker ook. Ik heb de Shure voor 130 euro gekocht en ik zou rustig een paar tientjes meer neertellen dan de Sennheiser, net voor dat extra gebruiksgemak bij reizen. Maar als de sennheiser 40 euro of meer goedkoper is zou ik toch voor de Sennheiser kiezen. Als het tussen de Shure en de Audio-Technica gaat is het voor mij persoonlijke een kwestie van prijs. Beiden hebben soortgelijke features en op het moment van schrijven zelfs de zelfde prijs.
Overigens, als kabelbreuk bij jou zelden een probleem is de Beyerdynamic 700 ook nog steeds een geweldige keus. Hoewel ik er zuinig mee om ga ik heb toch na een aantal jaren een kabelbreuk en is de kabel kapot terwijl de rest van de koptelefoon nog jaren mee kan. Persoonlijk zou ik dus rustig 50 euro extra neertellen voor een koptelefoon waarvan de kabel vervangbaar is. Maar dat is mijn keuze.

Welke DAC/AMP heb ik gebruikt en welke muziek heb ik geluisterd?

De door mij gebruikte DAC/AMP zijn de Denon AVR3312 reciever en de FiiO K3.

Om tot mijn mening over deze koptelefoon te komen heb ik de o.a. volgende muziek geluisterd:
(ik heb een zeer brede muzieksmaak)

Pink Floyd - Gehele album Wish you where here, Time, Money en Comfortably Numb.
David Brubeck - Take Five.
Queen - Another one bites the dust.
The Who - Baba O'Riley, We won't get fooled again.
Robert Miles - Children.
Lorde - Liability.
AC/DC - Back in Black.
Herman van Veen - Hilversum III.
Post Malone - Rockstar.
Sia - Cheap Thrills.
Aerosmith - Pink, I don't wanna miss a thing.
The Cinematic Orchestra - Gehele album The Crimson Wing.

Edits:

Kleine spelfoutjes en foutjes in de opmaak.
Grote correctie na aanleiding van een reactie van KoenvE waarbij hij mij er op wees dat ik verkeerd begrepen had dat de Audio-Technica wel vervangbare kabels heeft. Hierop de conclusie gewijzigd.

Heb jij ook een Shure SRH840 (Zwart)?

De M50x heeft wel degelijk wisselbare kabels en wordt geleverd met drie afneembare kabels: (krulsnoer: 1.2 - 3 meter, rechte kabel: 3 m, rechte kabel 1.2 m.)
Ai, de review die ik keek die de M50x vergeleek met de Beyerdynamic 770 leek te suggereren dat beiden geen afneembare kabels hadden, kan een verkeerde interpretatie zijn door mij. Aangezien ik wist dat de Sennheiser en Shure dit wel hadden heb ik mij niet verder meer verdiept in deze modellen. Jammer blijkt nu. Ik kijk namelijk net op de winkelpagina van Bax Shop en daar staat inderdaad duidelijk vermeld dat de M50x afneembare kabels heeft.

Misschien had ik dit even aan mijn vrienden moeten vragen....

Afijn, ik pas de review uiteraard aan en ontzettend bedankt voor de feedback.
De BeyerDynamic 770 heeft inderdaad geen verwisselbaar snoer, maar als deze kapot gaat is deze wel te vervangen. Mijn ervaring (wel met een DT880 pro) is dat de kabel behoorlijk dikker is waardoor de degelijker aanvoelt (in vergelijking met eerdere koptelefoons zoals van Sennheiser). Persoonlijk vind ik minder verbindingen fijner doordat er minder kansen zijn op een slechte verbinding.
De keuze bij mij is gemaakt op basis van een luister tests, hierbij heb ik ook geluisterd naar een Shure. Weet niet meer welke type, maar vond het ruimtelijke geluid van een open koptelefoon mooier klinken. Vandaar uiteindelijk de keuze voor de 880.