Asus A8N-E Review

Bor
23 februari 2008, laatste update op 17 november 2015, 9.489 views

Asus A8N-E

Achtergrond Sinds het begin van mijn overstap van de Amiga naar de PC heb ik altijd Intel processoren gehad. Gezien de huidige ontwikkelingen in de markt en de gunstige prijsstelling van AMD heb ik besloten de sprong in het diepe te wagen en een dual core AMD systeem samen te stellen. Het hard van dit systeem word gevormd door een AMD 3800+ X2 dual core processor geprikt op een Asus A8N-E moederbord. Ik heb in eerste instantie gekozen voor dit moederbord vanwege de prijs en de features. Ik vind de keuze voor een moederbord altijd lastig omdat het voor mij perfecte bord er nooit tussenzit. Het is dus altijd een afweging tussen de meest aantrekkelijke features en het minste aantal nadelen. Featureset Het A8N-E beschikt over een...

Pluspunten

• Feature rich
  • Redelijke prijs
  • Verkrijgbaarheid

Minpunten

• Compatibilteit
  • Stabiliteit
  • Zeer slechte ondersteuning vanuit Asus
  • Layout
  • Overclockbaarheid

3 van 5 sterren (Voldoende)
Achtergrond

Featureset

Het A8N-E beschikt over een behoorlijke featurelijst, zie de featurelist wat ik een erg positieve eigenschap vind. Als we goed naar de door Asus aangereikte lijst kijken concluderen dat de effectieve featurelijst minder groot is dat de imposante lijst op de Asus site. De Network Access Manager (inclusief NVfirewall) en IDE drivers zijn practisch gezien onbruikbaar. Dit komt door compatibiliteitsissues, onstabiele software en drivers. In mijn oogpunt was het beter geweest de firewall achterwege te laten. Op zich zou het een goede feature zijn wanneer het echt stabiel zou werken. De praktijk is echter anders getuige mijn eigen ervaring en de vele meldingen op GoT.

Behalve een firewire poort mis ik niets op het bordje.

Layout

Over de layout ben ik minder te spreken. Ten eerste is er de actief gekoelde northbridge cooler. Hierover is op GoT al veel geschreven. De cooler maakt behoorlijk wat lawaai en vervangen voor een passieve cooling wil ik nog niet gezien je daarmee ook de mogelijkheid om garantie te claimen weggooit.

De northbridge zit verder op een voor mij onhandige plek. Ik heb een Asus 7800GT grafische kaart die behoorlijk lang is. De achterzijde van deze kaart, welke behoorlijk warm kan worden zit erg dicht op zowel de northbridge als de geheugen modules. Het resultaat is al snel een probleem met warmte. Extra actieve cooling is vereist in mijn situatie helaas.

[img=620]hN9STqmx[/img]

Prestaties
De prestaties van het bordje zijn goed en vergelijkbaar met andere Nforce4 borden. Hier valt weinig echt positiefs of negatiefs te melden. Al met al is het op dit vlak gewoon een goed doorsnede bordje. Zie ook de diverse reviews die op Internet zijn te vinden.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Het bordje is redelijk stabiel maar minder stabiel dan de gigabyte intel borden die ik hiervoor heb gehad. De door Asus bijgeleverde software is daarintegen erg onstabiel, incompleet en buggy. Niet gebruiken wanneer dit niet echt noodzakelijk is luid het advies.

Overclockbaarheid

Op dit punt kan ik vrij kort zijn. Dit is geen overclockers bord. Hoewel er enkele controls in de bios onwezig zijn voor het overclocken blijkt het moederbord niet stabiel genoeg om echt een interessante overclock te realiseren. Zelf draai ik daarom (na eens getest te hebben) op stock speeds, mede omdat je hierbij gebruik kunt maken van Cool 'n Quiet wat bij zelfs een geringe overclock al niet meer mogelijk is. Zoek je een overclock bord? Laat deze dan links liggen en kijk eens naar bv DFI.

Compatibiliteit

Op dit punt scoort het Asus A8N-E minder goed in mijn ogen. Iedereen die regelmatig GoT bezoekt kent de compatibiliteitsproblemen met de maxtor schijven. Hiernaast zijn er problemen geweest met bepaalde Creative X-Fi series. Ook is het bord erg kieskeurig wat betreft het geheugen. Diverse problemen zijn o.a. bekend met Twinmos reepjes. Hierover is op GoT meer te vinden en te lezen.

Ondersteuning door de fabrikant

De ondersteuning door Asus (ik heb problemen met de stabiliteit van het bord ism de grafische kaart) is ronduit slecht. Op e-mail komt geen reactie, bellen kan maar dan word je al snel naar Asus duitsland verwezen waar ze ook niet verder komen dan de standaard troubleshoot zaken die iedere tweaker zelf ook wel kan bedenken (die ik dus ook al had uitgevoerd). Afspraken die worden gemaakt over feedback vanuit Asus worden niet nagekomen.

Prijs

De prijs voor het bordje is overeenkomstig met andere borden. Hierop scoort het bordje dan ook goed.

Een uitgebreid, maar zeker geen probleemloos bord.Als ik opnieuw een bord moest uitzoeken ging ik niet weer voor de Asus A8N-E gezien de problemen met compatibiliteit en de stabiliteit.

Heb jij ook een Asus A8N-E?

Ik wil even reageren op het compatibiliteitsstukje wat je hier hebt geschreven. De problemen met Creative kaarten en Maxtor schijven zijn niet toe te wijden aan dit specifieke bord of zelfs aan het merk Asus. Het zijn problemen die optreden wanneer er gebruik gemaakt word van een nForce (4) chipset. Om deze problemen dus specifiek te melden bij een review van dit bord is niet geheel eerlijk. Die problemen zal je namelijk bij elk bord hebben met een nForce (4) chipset.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mvds6 februari 2006 11:41
Dat het voor alle Nforce4 bordjes geldt zegt niet dat het voor het A8N-E bordje minder geldt. Imho terrecht om het in de review te melden dus.
Prima, maar meld het dan even dat het om alle nforce 4 borden gaat en niet zozeer dit asus bordje. Dat je het meeneemt in je review is volledig terecht, maar het is meer een probleem van maxtor en evt nvidia dan van asus zelf.
Je kan nogal van een koude kermis thuis komen als je hierop besluit om een dft/msi/gigabyte of wat anders te nemen, omdat deze dezelfde problemen zullen hebben.
Als dit inderdaad zo is, dan zou dat veel verklaren, ook voor de reviewer.

waarom is dit een -1?
ik kan er helaas over meepraten, ik heb ook sinds een paar maanden een Asus A8N-E, en erg veel problemen gehad en nog steeds. Eerst kreeg ik last van spontane reboots uit het niets, er was niks aan het systeem gewijzigd, toen ik het moederbord terug had gestuurd kreeg ik een nieuwe, die ook weer problemen gaf met dual channel geheugen, die is nu ook weer teruggestuurd. Ik heb ook gepoogd contact op te nemen met Asus, maar ik heb zelden zo'n slechte support meegemaakt, dit vind ik dan ook opmerkelijk aangezien Asus over het algemeen zo'n goede naam heeft. Op telefoontjes word niet gereageerd of je word doorgewezen naar een Duits nummer, op mailtjes word niet gereageerd, zelfs het systeem dat je een signaaltje kan geven dat je mail niet binnen 24 uur is beantwoord haalt niks uit. Ik vind dit een erge afknapper van Asus en heb geluk dat Cool-Prices.nl waar ik onder andere dit mobo heb besteld mij wel zeer goede support verleent.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Xanthium6 februari 2006 11:52
De support bij Asus blijkt inderdaad helaas erg slecht. Gezien mijn ervaringen hiermee is dit het laatste Asus product dat ik heb gekocht voor lange tijd. Dat een product defect is kan altijd gebeuren natuurlijk maar daarbij vind ik het wel heel erg belangrijk dat men dit probleem goed op zal lossen. Gelukkig is de service bij Salland Automatisering, waar ik heb bordje kocht, tot nu toe wel goed.
Ik ben overgestapt van een a8n-e naar een dfi nf4 ut sli-dr expert, ivm. overclocken, maar ik moet wel zeggen dat ik op de asus een hoger totaal aantal mhz op de cpu haalde dan op de dfi. Op de dfi daarintegen haalt het geheugen een hogere snelheid.
Dit is geen ervaring met slechts 1 cputje, ik heb 4 opterons getest, 2x de 144 en 2x de 146. Ook heb ik 2 soorten geheugen bij mijn tests gebruikt, G.skill f1-32000dsu2-1gble (goeie tccd latten) en Mushkin pc3500 lvl.2 repen (classic bh5's). Alle cpu's behaalde gewoon het max wat erin zat ook op de a8n, maar met een lagere divider op het memory dan bij de dfi.

Aanvankelijk weet ik mijn wat tegenvallende oc-resultaten ook aan het asus boardje, maar het blijkt dus dat het achteraf gezien eigenlijk nog niet eens zo slecht werkte op de asus, ondanks de beperkte instelmogelijkheden in de bios, waar je voor een groot deel trouwens wel bij kan met a64tweaker.

Denk nou niet dat ik dfi probeer af te branden of asus probeer op te hemelen, ik wil enkel kwijt dat het mij achteraf bezien mee viel met dit bordje terwijl ik er eerst ook niet zo over te spreken was. Uiteraard is de dfi meer te tweaken en tunen, maar je cpu maxen lukt eigenlijk heel aardig met een a8n-e ook.
Ik heb dit bordje ook sinds HCC (nov) 2005.
Tot nog toe geen enkele problemen gehad, werkt perfect.

Enige nadeel wat ik inderdaad ook wel vind is de chipset-cooler. Het is ten eerste jammer dat deze niet gewoon passief is, en ten tweede krijg ik bij het opstarten van mijn systeem vaak de melding dat de chipset-fan failing is. Terwijl daar dus niets mee aan de hand is. Maar dat is waarschijnlijk wel te verhelpen met een BIOS-update.

Ik heb ook een 7800GT (Asus Extreme Blue Led ed.) Maar heb daar geen enkele coolingsproblemen, ook niet met lichte overclock.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @JvZ6 februari 2006 13:02
Bij mij loopt de PC compleet vast wanneer de grafische kaart 80 C haalt. En dit haalt ie redelijk snel overigens gezien de fan niet op 100% blijft draaien maar terug gaat naar 60 - 40% met de laatste forceware drivers. Hoe warm word de kaart bij jou? Welke drivers gebruik je?

Overigens vind ik het vreemd dat veel mensen roepen "werkt perfect" terwijl men toch problemen heeft zoals jij bv met de northbridge fan.
Dat van die chipset fan is toch echt niet goed.
Ik zou echt terug gaan, ik heb dat nooti gehad, misschien is het maar een contactje, maar dat zul je dan altijd denken. Ook als het echt een probleem is, dus dat is niet goed, en voor hetzelfde geldt is er meer dan dat ene contactje niet goed. Een BIOS update kan misschien helpen, maar dat lijkt me stug, omdat het me meer een hardware probleem lijkt te zijn. Ik zou zeker terug gaan.
Ik heb dit moederbordje nu ook 4 maanden, en hij is echt gruwelijk stabiel hier, nergens problemen mee gehad en klokt ontzettend goed (amd 64 3200+ @2,86ghz)
Tevens heb ik ook geen problemen met me maxtor 10 schijfje..
In het geval van de compatibiliteit van de HD ligt het aan Maxtor... die houden sich niet geheel aan de standaard, moet ik echter ook zeggen dat ik 5 Maxtor HD's in mijn systeem heb hangen op zowel IDE als SATA en ik heb echt helemaal nergens last van.
Ik heb hetzelfde mobo, ik heb totaal geen probleem met overclocken, zeker met Cool 'n Quiet kun je het gewoon op max zetten, en er is geen enkel probleem.
Zelf vond ik de opties prima van het bordje, en de firewire mistte ik niet, die zit wel op mijn Creative Audigy 2 ZS, niet dat ik die ooit gebruik, heb er niets voor. In dit geval is dat geheel een persoonlijk geval natuurlijk.
Mijn videokaart is een GF 6600 GT TD van MSI, ook die geeft geen enkel probleem.
Naar mijn weten is de ASUS A8N-E een clockbordje voor de low-budget Tweaker.
Kan ik mis hebben natuurlijk.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @gabiballetje6 februari 2006 22:34
Zodra je gaat overclocken gaat C 'n Q automatisch uit. Wat is er verder low budget aan een A8N-E? Dan zou je beter voor het budget merk van Asus kunnen gaan, Asrock. Imho is het gewoon de enige Asus optie (althans toen ik hem kocht) voor mensen die wel Nforce 4 willen maar geen behoefte hebben aan SLI.
ik heb die moederbord ook met twinmos reepjes maar hij loopt super.

ik heb er ook een maxtor hdd ook geen probleem.

kan zijn dat je de bios eens moet update.