€ 139,95 bij ROBBshop

Plugwise Adam CV Gateway Review

18 februari 2019, laatste update op 5 november 2019, 3.486 views Rapporteer

Prima product, tegen redelijke prijs en lekker simpel in gebruik.

Pluspunten

• Simpel
  • Makkelijk
  • Betrouwbaar
  • App lekker snel

Minpunten

• Nog geen koppeling met Domoticz

Ik maak al enige tijd gebruik van de Anna als thermostaat voor mijn ketel. En ik ben daar heel tevreden over. Makkelijke bediening, schema's werken perfect en ik kan de Anna ook nog bedienen vanuit Domoticz.
Waarom dan nu de Adam? Ik was op zoek naar een oplossing waar ik de ruimten in mijn huis afzonderlijk kon verwarmen. Ik was het zat om aan de radiatorkranen te draaien en in de woonkamer te stoken als ik toch alleen boven zit te werken.
Allerlei andere fabrikanten de revue laten passeren, zoals Honeywell, Tado, Netatmo, of zelf maken met een Zwave radiatorkraan.
Laatste is best lastig als je gebruik wilt maken van Opentherm ketelbesturing.
Toen zag ik dat Plugwise ook iets had ontwikkeld en ik vind de Tom mooier dan alle andere radiatorkranen.
Dus aangeschaft. Adam en Zigbee stick, 2 Toms voor de huiskamer, 1 voor de badkamer, 1 voor de werkkamer en 2 voor de 2 slaapkamers.
Om de kamers ook lokaal te kunnen bedienen ook 4 Lisa's.

Installatie eigenlijk redelijk simpel. Oude thermostaat kranen er af, Toms er op, Adam aansluiten op de ketel en gaan met die banaan.
Dacht ik... Blijkt dat een nieuwbouwhuis toch goed geïsoleerd is qua bereik voor het Zigbee netwerk. Dus Toms op batterijen werkt niet helemaal. Ik heb nu alle, behalve die in de badkamer voorzien van een lange usb kabel, zodat ik stroom uit het stopcontact heb. Als je de Tom op deze manier koppelt met de Adam, is het meteen een versterker van het signaal.
Lisa's gekoppeld en de instellingen in de Adam gedaan. Apparaten toewijzen aan de ruimten, ketel ingesteld enzovoorts.

Afgelopen winter heerlijk elke ruimte de temperatuur naar wens ingesteld.
Instellen van de schema's per ruimte is erg handig.
Badkamer in de ochtend lekker warm en 's avonds alles uit. en dat kan best al ruim een uur voor je echt gaat slapen. Vergeet je nooit meer de kachel laag te doen.
Als ik weer eens thuis werk, lekker alleen maar warm op de werkkamer.

De Tom's vind ik eigenlijk best wel wat geluid maken. Dat kan beter denk ik.
De Lisa's vind ik te licht. Je stoot ze makkelijk om. Ook dat kan beter.
De app (Plugwise Home) is niet zo snel. Dat is jammer, want even snel de temperatuur via de app aanpassen is wat teleurstellend.
Maar als je de schema's goed hebt ingesteld, dan heb je de app niet echt meer nodig.

En waar is Anna dan gebleven? Die doet nog gewoon dienst in de woonkamer. Werkt prima samen met Adam.

Ik heb de featureset een mindere beoordeling gegeven. De reden daarvoor is dat i wat extra mogelijkheden verwachtte zoals Geofencing, zelf instellen van de maximale aanvoertemperatuur, tijdsduur voorverwarmen, enz. Zaken die je bij de Anna wel kan instellen.

De app geeft goed inzicht in het stookgedrag van de ketel en ik heb het idee dat ik een stuk zuiniger stook. Immers, wordt er niet meer gestookt in de ruimte waar ik niet ben.

Update oktober 2019

Na zo’n lekkere zomer is het toch weer tijd om de verwarming te gebruiken.
In tussen niets aan veranderd, dus app geopend en gekeken of alles nog werkte. Niet alle Lisa’s en de Tom in de badkamer deden het meer. Nieuwe batterijen er in en Viola alles werkte weer.
Een paar dagen verder de schema’s iets aangepast.
Het valt me op dat de app veel sneller is, ook buiten de deur. Heel fijn!
Ook reageren de Toms sneller op een wijziging in de temperatuur. Je hoort ze bijna meteen open of dicht gaan. Ook lijkt het alsof ze minder geluid maken.
Ik ben dus positief verast over het systeem in het 2e jaar van gebruik.
Als Plugwise ook support voor Google Home toevoegt, ben ik helemaal blij!

Heb jij ook een Plugwise Adam CV Gateway?

Ik heb soortgelijke ervaring. Best mooi op zich maar ook nog een systeem wat verder door ontwikkeld moet worden. Werkt meestal heel goed, maar af en toe haperingen.

Ook geluid van de Tom vind ik storend. Zeker in de slaapkamer... Ze zeggen er wat aan te doen maar ik zou niet weten hoe ze dat gaan oplossen. Het is de motor die wat herrie maakt en op het laatst kraakt.

Het installeren is nadat je het bij de eerste items hebt gedaan echt heel makkelijk.
App voldoet maar mag meer info geven en meer instellingen.

Bij mij had ik eerst de radiatorknopen (tom) op batterijen maar die gaan en redelijk snel op, en ze zijn geen actief onderdeel van het netwerk. Nadat ik ze aangesloten en ingesteld heb met voeding via USB draait alles beter.
Een enkel keer springen de instellingen eruit. Hoe dat komt weet ik niet.

Support was in het begin (dec 2018) redelijk adequaat maar ik heb wat vragen uitstaan en daar is afgelopen maand (half jan en feb 2019) slecht op gereageerd.

Ik geef het systeem 3,5 ster met optie naar 4 a 4,5 afhankelijk hoe ze zich ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 25 juli 2024 10:56]

Vraagje:
Hoe heb je de Anna aangesloten aan je Adam is dat zoals de handleiding aangeeft met de Smile er tussen?
Ja, dat klopt. Werkt prima.
Eerst de smile, dan de Adam en dan de ketel.

[Reactie gewijzigd door ahattink op 25 juli 2024 10:56]

Hey hallo. Hopelijk ben je nog steeds zo positief over je systeem. Ik heb ondertussen mede op basis van jouw review een compleet systeem gekocht van Plugwise bestaande uit een Adam, Smile + Anna en een Floor beneden, een viertal Toms voor de radiatoren boven en 2 Lisa's om de kamers met thermostaat te bedienen ipv de app. Ik denk bovendien dat temperatuurmeting in die zones beter werkt met Lisa dan met dat sensortje in de knop zelf, dat veel te dicht bij de stralingswarmte zit van de radiator, maar dat is mijn idee.

Ik heb nu wel een vraag, misschien dat je dat eens kunt controleren of testen op jouw systeem. In de Smile van de Anna heb ik max aanvoertemperatuur ingesteld van 50 graden omdat ik beneden alleen vloerverwarming heb. Op de ketel heb ik die temperatuur ook zo ingesteld, huis is goed geisoleerd en 50 graden is zat om de slaapkamers warm te krijgen. In de Adam kan ik de aanvoertemperatuur ook instellen, echter gaan die instelling terug naar de default van 60 graden. Ik zie in de ketel statistieken onder Metingen dat de water temperatuur ook schommelt boven de 50, soms richting de 60 dus het lijkt alsof Anna niets te zeggen heeft daarover, en Adam doordat hij de settings niet bewaart, toch weer 60 graden opvraagt uit de ketel. Heb jij dit gedrag ook gezien of zou je dat kunnen testen?

Alvast bedankt!
Hoi InflatableMouse,

Ik vind het leuk te horen dat je mede op basis van mijn review het systeem hebt gekocht!
Zelf heb ik geen vloerverwarming, dus ik kan je daar niet veel over vertellen. Wat ik uit je verhaal lees denk ik dat alles goed staat.
  • Lisa's in ruimten met een radiatorthermostaat. Mijn ervaring is dat de regeling zo ook beter gaat. Zoals je zelf zegt meet de Tom ook de ruimtetemperatuur, maar dat is te dicht bij de warmtebron.
  • Als je qua aansluiten kijkt vanuit je ketel, heb je eerst de Adam, dan de Smile en dan de Anna, correct?
  • In de instellingen van de Adam kan je aangeven of de programmering van de thermostaat (Anna in dit geval) genegeerd worden. Dat heb ik zo ingesteld, want ik wil dat alleen de Adam bepaald wat er gebeurd.
  • Als je de ketel hebt ingesteld op max 50°C, dan geeft hij dat ook maximaal, ongeacht wat de thermostaat vraagt. Het kan wel dat de ketel af en toe een beetje er overheen gaat. Dat komt dan omdat de ketel net niet op tijd stopt met verwarmen. Maar dat mag geen tientallen graden zijn.
Hou er rekening mee dat de Adam ook even de tijd nodig heeft om je huis en systeem te leren kennen en daar de regeling op aan te passen.Adam leert hoe lang het duurt om de ruimte te verwarmen en met welke temperatuur van het water dat moet gebeuren. Dus net na je aanschaf precies te kijken wat er gebeurd en concluderen dat het niet helemaal goed gaat is niet representatief. Kijk na een week of 2 nog eens, dan zal je zien dat het veel beter gaat!

Ik hoop dat je er iets aan hebt en als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik je graag!
Mvg,
Arthur
Super, dank je!

Waar heb je ingesteld dat de Smile/Anna genegeerd moeten worden? Dat kan ik hier nergens vinden.

Verder kijk ik het even aan, voor het niet bewaren van een paar instellingen heb ik ondertussen een vraag openstaan bij Plugwise.
Hoi @InflatableMouse - Mag ik vragen hoe je ervaring met het systeem nu is? Heb je antwoord gekregen van Plugwise? Is het je gelukt om die instelling van het negeren van Smile/Anna aan te passen? Ik hoor graag je ervaring nadat je het een jaar of anderhalf in gebruik hebt.

Ik sta zelf op het punt een systeem aan te schaffen en neig érg richting Plugwise, maar gezien ik ook wat negatieve reacties lees ben ik benieuwd naar jouw ervaring na zo'n langere tijd.
Niet doen. Je brand je fikken.

Bijna alles werkt bij mij, op zich ben ik wel tevreden (nog net) maar daar is ook alles wel mee gezegd. De webshop waar ik het heb gekocht hebben hun stinkende best gedaan destijds (petje af voor Robbshop), hun hebben ook een rechtstreeks lijntje met een de sleutelfiguren bij Plugwise (ik wil even geen namen noemen), die heeft uren met mij en Rob aan de telefoon gezeten, ze hebben remote getracht in in te loggen maar dat kregen we niet goed aan de praat. Ik snapte zelf niet goed hoe hun systeem werkte dus ondanks > 30 jaar IT ervaring, Red Hat Certified en mn eigen firewall/router gebouwd die ik door en door ken, wist ik niet wat ik kon doen om hun te helpen om mij te helpen, als je begrijpt wat ik bedoel. Enige wat ik kon doen was een compleet (in mijn ogen) belachelijk systeem waarbij je blind 20x binnen enkele seconden op een knopje moet drukken, of zo iets dergelijks. Kortom, goede support, kut systeem. Geen oplossing. Die openstaande vraag is overigens ook nooit beantwoord.

Korte opsomming:
- bouw kwaliteit laat te wensen over. Plastic, voelt goedkoop aan, het is niet degelijk. Vooral de Lisa's, en Tom's, de Anna daarentegen lijkt wel door een andere fabrikant gemaakt. Die is zwaar, stevig, mooi.
- De Anna heeft ook een probleem, die heeft een proximity sensor, geen idee hoe ik dit moet (of kan) configureren maar het scherm gaat om de paar minuten/paar keer per uur wel even aan. Het is storend want hij zit in mijn gezichtsveld. Zit je TV te kijken, springt er ineens een fel blauw licht aan. Vervelend.
- Micro usb stekkertjes hebben te weinig ruimte in de Tom, die komen onder spanning te staan. Een Tom (radiator knop) is bij mij daardoor al gesneuveld waarmee de usb contraplugje af is gebroken (dit is overigens netjes onder garantie afgehandeld, geen probleem daar Robbshop Rules), het punt dat ik het meld is dat het niet handig ontworpen is en eigenlijk is het wachten tot het weer gebeurd. Een aantal heb ik nu met batterijen (wat ik dus niet wilde).
- Floor met smart plug zouden samen in een groep moeten werken om de vloerverwarming te regelen, dit is nooit gelukt. Geen idee hoe het moet. Support kwam niet binnen dus nooit geregeld.
- Geen firmware updates meer gezien kort na aanschaf
- Al ruim een jaar geen mobiele app updates meer (welke kort maar krachtig, zuigt)
- Ik zie geen updates op hun website, geen nieuwe produkten, etc

Het zou me niet verbazen als ze vandaag of morgen ineens verdwijnen als bedrijf/merk.

Support in HA applicaties is mijns inziens ook beperkt, alhoewel ... de laatste Home Assistant tijdens een laatste test wel de meeste devices wel zag en kon uitlezen. Misschien is daar nog enige hoop. Je hebt er uiteraard wel een zigbee stick voor nodig.

Ik doe dit geen tweede keer meer in elk geval en zou het ook niemand meer aanraden.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 25 juli 2024 10:56]

Wow, dankjewel voor de feitelijke opsomming. Dat gaat hem dus niet worden voor mij.

De uitdaging voor mij zit hem erin dat ik een slim systeem wil, maar niet in al mijn data naar een van de grote datareuzen (Google etc) wil uploaden. Voor mij bleef dan eigenlijk alleen nog plugwise over, waarvan ik het zo briljant vond dat het gewoon via een lokaal ip-adres te benaderen is. Maar na jouw verhaal hierboven valt dat dus ook af.

Ik heb overwogen om de boel zelf te bouwen. Ik ben ook programmeur en heb ervaring met raspi, sensoren, etc. Echter; het begint winter te worden en ik wil m'n vriendin en peuter niet in de kou laten zitten tot dat ik zo'n systeem aan de praat heb.

Misschien moet ik de vraag daarom aan jou stellen; Wat zou jij doen als je met de kennis van nu de keuze opnieuw zou moeten maken?

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 25 juli 2024 10:56]

Als ik in jouw schoenen zou staan (met jouw kennis als programmeur wat ik nauwelijks heb) ... zelf bouwen maar een wintertje overslaan? Dan nog maar een paar maandjes gewone knoppen op de radioren dat is zo erg toch niet?
We hebben de boel nu provisorisch aan de praat. Het zelf bouwen trekt me wel, maar omdat er nog zoveel te doen is in huis gaat dat voorlopig niet gebeuren. Als we de winter overleven met deze provisorische setup (ik moet naar zolder om de verwarming in huis aan te doen) dan is dit misschien wel een leuk zomerproject voor volgend jaar..

Mocht ik er ooit aan beginnen dan zal ik je nog een update sturen. Ontzettend bedankt voor het mij behoeden voor het plugwise-onheil! :-)
En wat zou je op dit moment iemand aanraden die niets van zelf doen af weet en het liefst een plug en play oplossing zoekt?
Ik heb geen idee, ik heb me niet in de markt verdiept. Ik reageeer ook maar op andermans comments he :).
Zelf heb ik heel goede ervaringen met Plugwise. Ik heb Toon als kamerthermostaat in gebruik (Thermostaat op Opentherm) en Adam vertaalt dat perfect in Aan/Uit naar mijn warmtepomp.

Gebruik indien mogelijk USB voeding. Batterij levensduur is na de laatste firmware updates behoorlijk verbeterd. Kan pakweg minimaal 1 jaar vooruit met een setje (Alkaline). In had vegrepen dat de Tom nu modulerend regelt. De response van de Tom is ook beter geworden.

Adam hangt aan Homey voor het centrale overzicht van de instellingen. Hierdoor heb ik grafische overzichten van alle zones.

Mijn indruk is dat het verbruik van mijn warmtepomp behoorlijk is gedaald. Is logisch omdat de warmtepomp langere slagen mag maken (gunstiger dan korte stookcycli).

Daarnaast heb ik zekerheid dat alle ruimtes op de temperatuur staan die ik wil, ook als ik de houtkachel aan heb met koud weer. Voorheen was na een avondje stoken het huis ijskoud.