ebm-papst 4412 F , 120mm Review

12 augustus 2007, laatste update op 26 augustus 2008, 3.341 views Rapporteer

Enige tijd geleden begon de ventilator in mijn Nexus NX3500 voeding wat te rammelen. Aanvankelijk volstond een ferme klap met een platte hand op de kast nog maar toen ook dat niet meer volstond besloot ik om de 12cm ventilator te vervangen want die is toch vrij standaard van afmetingen en ik heb een soldeerbout. De computerzaak bij mij om de hoek is idolaat van PAPST ventilatoren en gezien het imago wat het Duitse bedrijf probeert over te brengen leek PAPST mij een goed probeersel ter vervanging van de falende en toch veel te mooi uitziende, oranje Nexus ventilator.

Pluspunten

• Stil
  • Degelijk
  • Duurzaam

Minpunten

• Saai uiterlijk

Eigenlijk valt er niet zo veel te zeggen over een product als dit. De inbouw gaat zoals verwacht heel eenvoudig mits je een soldeerbout hebt in mijn geval of het gewoon middels de standaard stekker aansluit op een plugje. Wat de producten van PAPST zo mooi maakt is de oerdegelijke, saaie uitstraling en dito werkzaamheid. Ik heb nog nooit een ventilator in huis gehad waarbij op een uiterst licht brommetje na ik alleen maar windruis hoor. Een verademing in vergelijk met die voor stil verkochte troep die in mijn voeding zat. Hoe dan ook een goede modificatie al lang voor die Chinese meuk de geest geeft; vervang die 50 eurocent fan voor een 20 keer zo dure PAPST en ervaar hoeveel rustiger je voeding of kast kan zijn!

Heb jij ook een ebm-papst 4412 F , 120mm?

Ik moet ook eens papsts gaan kopen. (zeg ik al langer.)
Eerst 2*120 + 1*80 die bij mijn kast zaten vervangen door 3pins exemplaren + fancontroller. Maar ik heb nu uiteindelijk toch alles gefixed op 5V.

Als ik meteen papstjes erin had gegooid, dan had het mij uiteindelijk waarschijnlijk nog geld, herrie en tijd bespaard ook.

Saai uiterlijk klopt wel maar als je lichtjes wilt koop je gewoon een ccfl erbij 8-)

Fans die ik nu heb zijn wel stil op 5V maar ze trillen blijkbaar genoeg om de behuizing mee te laten trillen. Ik neem aan dat dat met papst ook meevalt of komt dat omdat ik heb bezuinigd op dempende schroefjes ? :(

Edit: Stijlvol om een survey te maken over een fannetje :+
Ik heb geen speciale schroeven gebruikt om resonanties van de fan naar de behuizing of kast toe te dempen. Nu heb ik afgelopen week ook juist de ventilator op mijn processor vervangen voor een PAPST en het valt me op dat ze zelfs voor een 80 mm ventilatortje de moeite hebben genomen onbalans weg te nemen. Dit hebben ze gedaan door de ruimte die nog beschikbaar is te benutten om kleine gewichtjes in te bouwen. Wanneer je het dan stevig vast schroeft ben je ook verzekerd van een trillingsvrije ophanging!

Kijk maar eens goed naar dit plaatje. Hier zie je als je goed kijkt zeven gleufjes waar twee zijn voorzien van wat gewichtjes. Ik neem aan ter compensatie van onbalans.
Geniaal.

(on)geluk slaat toe vol toevalligheid. Gister is een van mijn plastic meukfans (120mm) gesneuveld. Nu krijg ik deze week ook een papstje! O+

Ik bedenk me nu ook pas echt wat het verschil met of zonder meetrillen was. Paar weekjes geleden had ik twee fans in me hand die onhoorbaar waren. Eenmaal in case en op cpu gemonteerd waren ze belachelijk veel beter hoorbaar.
Vroeger haalde is soort van rubberen schroefjes maar die winkel is inmiddels verdwenen.
Ik heb in mijn PC alleen maar Papst fans zitten en dat bevalt erg goed. 4x 80mm op 6 volt en 3x 120mm op 7 volt. Op 12 volt vind ik ze nog wel wat herrie maken maar op 7 of minder is het echt alleen windruis wat je hoort.

Het zijn dure fans maar wel echt heerlijk stil.

Edit: Welk type fan is het trouwens precies. Er zijn 3 verschillende 4412F fans. De specs zijn nogal verschillend van die 3.

4412F/2GL - 26dB
4412F/2GLL - 18dB
4412F/2GP - 43dB

De laatste zal het wel niet zijn.

[Reactie gewijzigd door PilatuS op 22 juli 2024 16:58]

Als ik mijn kast weer eens open heb zal ik eens kijken wat ik er in heb hangen al weet ik vrij zeker dat ik die 26dB versie heb.

Ik vind ze nog steeds zalig. Op mijn CPU zit inmiddels ook een 8cm PAPST. Die draait op zo'n 1000rpm bij mij met een maximum van 1400 mocht ik dat willen (hete zomers!).
Na twee en een half jaar is het nog steeds heerlijk stil in en rond mijn kast. Zo nu en dan airdust ik de boel wel even.
Deze fans draaien max op 1600 RPM , je kan ze doormiddel van speedfan toch gewoon langzamer laten lopen? bijv op 1000 / 1200?

Ik overweeg ook om deze aan te schaffen: