JBL Playlist Zwart Review

30 januari 2019, laatste update op 18 februari 2019, 840 views Rapporteer

Goede luidspreker voor in huis, met o.a. ingebouwde Chromecast. Altijd ingeplugd, dus voor mij was een accu ongewenst. Wegens privacy wou ik ook geen ingebouwde Google Assistant microfoon.

Moest JBL Support bellen om hem werkend te krijgen. Uiteindelijk teruggestuurd wegens blijvende problemen (zie mijn uitgebreide review).

Pluspunten

• geen accu (niet nodig, dus minder milieubelastend en goedkoper)
  • ingebouwde chromecast via wifi (smartfoon hoeft niet in de buurt te blijven zoals bij Bluetooth)
  • vrij goed geluid
  • wifi signalen sterk (ook 5Ghz)
  • geen Google Assistant met ingebouwde microfoon

Minpunten

• snoer met grote UK-stekker ook meegeleverd, wat een verspilling
  • handleiding (te) summier, info ontbreekt
  • relatief oude Chromecast firmware, loopt echt achter
  • blijvende connectiviteitsproblemen, met name na Chromecast reboot
  • firmware instabiel: Playlist kwam in reboot-loop

2 van 5 sterren (Slecht)
De JBL Playlist heb ik al een tijd willen kopen. Kan met een waardebon van ING Rentepunten kopen, maar dan zit je vast aan de waardebon als die tegenvalt. En toen kwam die ineens in de aanbieding bij Coolblue :-)

Ik wou een Chromecast luidspreker voor in de keuken en/of badkamer. Bluetooth waarbij de smartfoon in de buurt moet blijven vind ik onhandig, en ik heb goede ervaring met Chromecast Audio.

Ik heb geen accu nodig omdat ie toch altijd ingeplugd kan staan, en een Li-Ion accu die ik toch niet nodig heb is onnodig milieubelastend, en maakt een apparaat ook onnodig duurder (en brandonveiliger). Ik wil (in verband met privacy) ook ab-so-luut geen Google Assistant met ingebouwde microfoon hebben.

Handleiding is te summier, er staat net genoeg in om de Playlist aan de praat te krijgen, maar bevat geen informatie over o.a. hoe je de Playlist kan resetten naar de fabrieksinstellingen (en het bleek wel nodig te zijn!).

In eerst instantie vond ik de geluidskwaliteit tegenvallen... het klonk een beetje wollig. Verplaatsing naar een hogere, stevigere kast hielp, maar niet helemaal. De Playlist moest ook automatisch uit slaapstand ontwaken bij het streamen van muziek, maar dat deed ie niet.

Ik heb contact opgenomen met JBL helpdesk. Het was duidelijk dat de medewerker weinig kennis had van hun eigen producten, want ik moest een paar keer uitleggen dat de Playlist een ingebouwde Chromecast heeft, en dat je draadloos via wifi kan streamen. Na contact met hun interne support-afdeling in Edinburgh hebben ze mij gevraagd om de Playlist te resetten naar de fabrieksinstellingen... dat heb ik gedaan, en daarna kwam die wel netjes en snel uit slaapstand bij streamen, maar daarnaast klonk het geluid stukken beter/helderder.

De vormgeving is niet helemaal mijn smaak - had liever iets vierkantiger gehad (zoals bij Sony) - maar die alle functionaliteit die ik wou, en het geluid is (na de reset) goed. Je kan de Playlist gewoon aan laten staan, die gaat na 10 minuten in de standby en ontwaakt automatisch en vrij snel uit standby zodra je gaat streamen... gebruiksgemak dus!

Ik zou de laatste versie van Chromecast-firmware erop willen hebben, maar ik kan geen manier vinden om de update te forceren - moet gewoon wachten dus. Met de firmware waarmee mijn Playlist geleverd was (1.28...) zijn er geen equaliser instellingen voor de Playlist in de Google Home app - mogelijk met de meest recente versie zijn die er wel, maar ik moet helaas wachten.

Wat ik heel erg vind is dat *ook* een kabel met UK-stekker wordt meegeleverd... scheelt blijkbaar kosten voor de fabrikant, maar het is een schandalige verspilling.

UPDATE Na enkele weken testen: De relatief oude Chromecast-versie bleek de meest recente voor de Playlist en werd niet geüpdate. Uiteindelijk toch teruggestuurd omdat er blijvende problemen met connectiviteit waren... op een gegeven moment kwam de Playlist zelfs in een reboot-loop en resetten duurde bijna een uur (moest net geluk hebben met in inhouden van knoppen tijdens de reboot-loop).

Ik zou de JBL Playlist niet aanraden.

Ter info: om te resetten naar fabrieksinstellingen: verwijder de Playlist uit je Google Home app, zet de Playlist aan, druk de bluetooth & "+" knoppen tegelijkertijd in en houdt ingedrukt totdat bluetooth en 'play' knoppen oplichten (+/- 10 seconden) dan loslaten. Als het goed is hoor je een geluid, dan is de luidspreker gereset naar de fabrieksinstellingen. Weer toevoegen in de Google Home app.

Heb jij ook een JBL Playlist Zwart?

Dank je voor de uitgebreide review.
Juist vanwege de Chromecast (Google registreert wat je kijkt/ziet) zou ik hem niet nemen.
Ik neem wel de Flip 4. . . .
Dankjewel voor je review. Je hebt hem teruggestuurd lees ik. Zelf heb ik hem sinds een week in huis, nadat ik hem had gekocht via KPN voor €69,-

Ik wil de JBL playlist gebruiken als een soort soundbar. De audiokabel vanaf de aux aansluiting van de JBL naar de TV op de slaapkamer. Als een soort koptelefoon dus. Ik krijg met geen mogelijkheid geluid eruit. Wel via Bluetooth i.c.m. mijn iPhone, maar dan niet i.c.m. het chromecasten van NLZIET vanaf mijn iPhone naar mijn 7 jaar oude Sony TV.

Jij schreef dat je een relatief oude firmware (1.28) had. Hoe kan je dat achterhalen?

Jij schreef ook hoe je een reset deed. Ik heb er een resetknop (met speld 📌 indrukken) opzitten.

Wellicht is dit voor jou al te lang geleden hoor, dat kan, maar ik wilde het toch proberen om mijn vraag te stellen. Misschien weet je een oplossing.

[Reactie gewijzigd door AagjeT op 24 juli 2024 05:06]