Inleiding
Sinds een paar weken heb ik deze tablet nu in bezit en stond deze review al een tijdje als 'work in progress' zodat ik mijn ervaringen kon aanvullen.
De Galaxy Tab S4 heb ik aangeschaft ter vervanging van de Tab S.
De Tab S lijn werd geintroduceerd in 2014 als de toplijn van Samsung met een 8.4 inch en een 10.5 inch versie.
De 10.5 inch versie had een schermverhouding van 16:10 gecombineerd met een OLED scherm waardoor hij met name voor mediaconsumptie uitermate geschikt was. Het onderscheidde zich daarmee van de meeste andere fabrikanten.
De combinatie OLED met 16:10 was het sellingpoint van de eerste Tab S.
De opvolgers van de Tab S, de Tab S2 en Tab S3 hadden daarentegen tot de ontsteltenis van de vele liefhebbers van de originele Tab S een 4:3 verhouding.
Met de Tab S4 is Samsung daar eindelijk weer op teruggekomen en heeft het scherm weer een 16:10 verhouding. Voor mij dan ook het moment mijn Tab S te vervangen.
Specificaties
Om te beginnen eerst maar eens de specificaties van de Tab S4

Eerste indruk
De Tab S4 komt in een eenvoudige maar nette box.
In de box bevindt zich naast de tablet een stylus, diverse nieuwe puntjes voor de stylus en een oplader.
De tablet voelt stevig aan en is netjes afgewerkt zonder naden tussen scherm en behuizing.
De randen rondom het scherm zijn vrij beperkt gebleven. Wat mij betreft hoeven ze ook niet kleiner. Natuurlijk is een groot scherm altijd fijn maar in tegenstelling tot een telefoon moet je een tablet toch vaak met 2 handen vasthouden omdat deze nu eenmaal veel groter en zwaarder is. Zonder de randen zou je continu het scherm zelf vasthouden met ongewenste input als gevolg.
De achterkant van de tablet is van glas, en dus vrij kwetsbaar.
Daarom heb ik er dan ook gelijk een hoesje omheen gedaan. In dit geval de standaard Samsung Cover. Deze sluit perfect aan op de tablet en biedt een verwijderbare houder voor de stylus. 1 Nadeel van dit hoesje, eenmaal om de tablet gedaan moet je veel moeite doen om hem weer te verwijderen en je moet oppassen daarbij je tablet niet te beschadigen. De cover bij de originele Tab S was wat dat betreft beter en ook een stuk luxer, deze werd vastgeklikt via uitsparingen in de achterkant van de tablet zelf. Met de glazen achterkant van de S4 was dat helaas geen optie meer.
OS
Als we de tablet opstarten dan zien we het voor Samsung bekende user interface.
De tablet draait op Android 8.0 out of the box met daarover heen de TouchWiz Samsung schil.

De nieuwste Samsung telefoons draaien inmiddels op Android 9 en de vernieuwde One UI schil. Op de telefoons is dat een flinke vooruitgang en die update wordt voor de Tab S4 voor begin Q2 2019 verwacht.
Ook al is de Tab S4 dus nog voorzien van de oude user interface, deze draait soepel en vloeiend. Als je bekend bent met Samsung telefoons of tablets dan vind je alles op de vertrouwde plekken, al zijn die in TouchWiz soms net wat minder logisch. De One UI brengt daar verbetering in aan. Hoe de One UI op een tablet er uit gaat zien is nog niet bekend, de kenmerk van One UI dat je telefoon met 1 hand bediend zou moeten kunnen worden gaat immers voor een tablet niet op.
Het updatebeleid van Samsung blijft helaas nog steeds een issue.
Waar de flagship telefoons inmiddels beveiligingsupdates vrij snel ontvangen blijven de tablets ver achter. Inmiddels is het eind maart 2019 en draait de tablet nog op beveiligingspatch van 1 December 2018. Dat Samsung hard bezig is met Android 9 voor de tablet is geen excuus om de beveiligingspatches niet uit te brengen.
Edit: de Tab S4 krijgt elk kwartaal een beveiligingsupdate volgens het overzicht van Samsung (nog steeds erg weinig vergeleken bij recente telefoon).
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsbBeeld- en geluidskwaliteit
Zoals eerder gezegd betreft het een scherm een OLED variant met een resolutie van 2560x1600 (16:10 ratio). Het scherm kan goed fel zodat het prima af te lezen is in de zon. Uiteraard is zwart echt zwart bij OLED dus de contrastratio is uitstekend.
Het geluid op de tablet wordt geproduceerd door 4 AKG speakers met ondersteuning voor Dolby Atmos. Het geluid dat de speakers produceren klinkt zeer goed en het volume kan vrij hoog zonder dat er daarbij vervorming plaatsvindt.
Gelukkig heeft Samsung ook op deze tablet de 3.5mm koptelefoonaansluiting behouden.
Gezien het uitstekende scherm en de AKG speakers is de tablet uitermate geschikt voor media consumptie.

Prestaties
De gebruikte processor is de snapdragon 835, een processor die al weer 2 jaar oud is inmiddels. Deze processor wordt gecombineerd met een Adreno 540 voor de GPU taken.
Qua prestaties is de tablet vergelijkbaar met de Samsung S8, maar vergelijk je dat bijvoorbeeld met een recente processor zoals in de S10 dan zit daar wel een fors verschil in.
Onderstaand testresultaten van Geekbench 4:

De tablet komt met een 7.300Wh accu, dit is voldoende om een aantal dagen door te komen bij normaal gebruik. Als je de tablet gebruikt om streamingvideo te kijken dan moet je rekening houden met een kleine 10 procent verbruik per uur waarmee de batterij het dus ruim 10 uur volhoudt.
Overige features
De Tabs S4 heeft helaas geen vingerafdrukscanner. Ontgrendelen kan nu plaatsvinden via pincode/wachtwoord of via een gecombineerde iris en gezichtscanner. Het nadeel van de iris/gezichtsscanner is dat deze bij normaal licht uitstekend werkt, maar als je te veel zonlicht hebt of schemering dan weigert hij gewoon in de helft van de gevallen. Je moet dan terugvallen op pincode of wachtwoord en dat is niet van deze tijd, enorm frustrerend.
Zoals het Samsung betaamt heeft ook deze tablet de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met een micro sd card.
De camera op de tablet gebruik ik zelf eigenlijk nooit, hooguit voor een skype of whatsapp videogesprek. De selfiecamera heb ik dan ook even getest binnen whatsapp en geeft een goed en helder beeld.
Foto's maken met de hoofdcamera op de achterkant geeft bij voldoende daglicht redelijke foto's maar daar blijft het dan ook bij. Bij slecht licht vind ik de foto's maar zeer matig, niet in de buurt van de foto's zoals deze gemaakt worden door bijvoorbeeld de Galaxy S8.
De zakelijke gebruiker kan met deze tablet waarschijnlijk ook goed uit de voeten. De tablet ondersteunt via een los aan te schaffen adapter het DeX systeem van Samsung, waarbij een monitor, toetsenbord en muis zijn aan te sluiten. Ik heb dit zelf bij een kennis even kunnen ervaren en het werkt eigenlijk soepel en vrij eenvoudig. Een vervanger van een echte laptop is het niet door dat Windows voor mij prettiger werkt, maar uiteindelijk is er best veel mogelijk. Werken in office bijvoorbeeld werkt uitstekend.
De laatste feature die ik aan wil stippen zal voor veel gebruikers van de Note tablets een onmisbaar item zijn, de S-Pen.
De S-Pen is standaard meegeleverd, alsmede een aantal nieuwe puntjes voor de pen. Er zit geen batterij meer in de pen zoals dat 'vroeger' wel het geval was, dus hij is altijd direct bruikbaar. Met de zogenaamde 'screen-off memo functie' van de tablet is hij prima te gebruiken om aantekeningen te maken zonder dat hierbij het scherm aanstaat. Verder dan dat heb ik de S-Pen eigenlijk niet gebruikt.
Prijs
Op het moment van schrijven is de tablet te verkrijgen voor 559 euro bij de Mediamarkt vanwege een actie, de normale prijs ligt echter ruim boven de 600 euro voor de 4G variant. De wifi versie gaat voor ongeveer 520 euro van de hand.
Dat zijn forse prijzen voor een tablet. Samsung brengt de Tab S4 dan ook uit als concurrentie voor de iPad Pro die ook voor ruim 600 euro in de winkels ligt (wifi versie).
Samsung heeft met de Tab S4 een waardige vervanger neer gezet voor de originele Tab S en medialiefhebbers door terug te gaan naar de 16:10 aspectratio.
Het uitstekende scherm en de Dolby Atmos speakers maken het een genot om je favoriete film of serie te kijken.
De grootste nadelen van de tablet voor mij zijn de relatief hoge prijs en het gemis van de vingerafdrukscanner.