LG OLED55B8PLA Zwart

Prijs
Specificaties 55" • Ultra HD • OLED • HDR • 1 tuner • 120Hz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

LG OLED55B8PLA Zwart Review

A. van Driel Testpanel 24 januari 2019, laatste update op 25 januari 2019, 3.662 views Testpanel

LG OLED55B8PLA Zwart

Mooie tv met uiterst mooi beeld. Het formaat (55") is naar mijn mening het minimum voor 4k ultra HD. UHD-content is zeer prachtig, de geüpscalde FHD-content valt enigszins tegen. Een goede FHD-tv kan het bijna net zo mooi weergegeven. Buiten dit is het een ontzettend goede tv met veel mogelijkheden.

Pluspunten

• Dolby Vision
  • Wii-mote achtige afstandsbediening
  • Goed formaat voor UHD
  • Werkt goed samen met andere merken
  • Uitstekend contrast
  • Geluid oké, maar niet super

Minpunten

• FHD-contdent niet per de beter
  • Geen basisknoppen op afstandsbediening
  • Redelijk prijzig
  • WebOS enigszins onoverzichtelijk

Algemene beoordeling

Eerste indruk
Op het eerste gezicht is de eerste indruk dat de tv zeer groot is en heel plat. Bij het kijken, is het beeld heel prettig om aan te zien en wordt je door de eerste paar instellingen heen geloosd. Op zich had ik iets meer instellingen verwacht voor een iets preciezere installatie.
Besturingssysteem en afstandsbediening
Aan WebOS en de Wii-mote-achtige afstandsbediening moest ik wel wennen. Het besturingssysteem is tamelijk anders ingericht. De indeling van de afstandsbedieningknoppen en knoppen/opties op het scherm van WebOS zijn anders dan bijvoorbeeld de oudere OS van Samsung, Android-tv-OS en Philips. Voornamelijk het verschil in de locatie op het scherm en de toegankelijkheid van de menu's is afwijkend. Niet onprettig, maar in het begin is het zoeken. Voornamelijk naar de apps en de appstore. Daarnaast heeft de afstandsbediening zeer weinig knoppen. Dit komt voor een deel dat het ook een pointer is, echter mis ik toch de videoknoppen, zoals pauze, stop, vooruit- en achteruitspoelen. Daarnaast zijn de afbeeldingen op deze knoppen ook iets anders. Zoals de sourceknop, deze is niet een vierkant met een pijltje of het woord 'source' of 'AV' of iets dergelijks, maar een kabelsymbooltje. Daarbij heeft de afstandsbediening een Netflixknop én een knop voor PrimeVideo.
Daarbij werkt de pointeroptie niet in alle apps. Bijvoorbeeld bij de PrimeVideo-app werkt de pointer slechts bij bepaalde knoppen.
Beeld
Verder is het een mooi en groot beeld. De 4k-resolutie is pas echt merkbaar beter, als de content HDR of Dolby Vision heeft. Full HD-content dat op deze tv wordt weergegeven, is niet merkbaar beter dan op een goede full HD LED-tv. De 4k-content is iets beter merkbaar dat dit ultra HD is en geen full HD. Daarbij merk ik wel op dat deze oled-tv ontzettend prettig is om naar te kijken. Daarnaast zien dvd's er wel beter uit op deze televisie dan op een FHD-tv.
Geluid
Van deze tv had ik beter geluid verwacht. Het geluid is op zich niet heel slecht, maar speakers van een home cinema-set zijn toch net iets beter. Daarnaast, wat zeer opvallend is, werkt deze oled-tv heel goed samen met de Sony BDV-E2100 home cinema. Deze had ik hiervoor aangesloten op een Sony tv waar die sinds vorig jaar amper mee werkte. Maar met deze LG-televisie komt er nog meer en nog beter geluid uit. Het jammere is, is dat het beeld van de BD-speler van de home cinema knipperend beeld geeft.
Dat was niet het enige bijzondere, voor het kijken UHD BD's sloot ik nog een aparte Sony 4k BD-speler aan direct op de tv. Het geluid van deze speler werd doorgestuurd naar de home cinema-set zonder directe verbinding.

Featureset

Deze LG oled-tv heeft uitgebreide mogelijkheden. Naast dat het een ultra hd-televisie is, heeft het een oled-scherm, HDR, Dolby Vision, Dolby Atmos en de LG pointer. Daarnaast kan deze televisie ook content die niet UHD is upscalen.
Verder brengt het zeer vlotte WebOS verschillende apps. Het is in het begin zoeken waar deze precies staan of hoe je er meer kan krijgen.
Verder kan de afstandsbediening als universele afstandsbediening dienen via LG magic remote. Dit werkt waarschijnlijk het beste met LG-producten, aangezien deze niet met de Sony-home cinema-set overweg kan en bijna niet met de Samsung-STB van Ziggo. Wellicht kon dit verbeterd worden door een IR-versterker toe te voegen, zoals Samsung in het verleden ooit eens deed. Hiermee kan wel één apparaat volledig met de televisie-afstandsbediening worden bediend.
Het bijzondere bij de AV-kanalen, is dat er foto's van schilderen worden weergegeven als een soort screensaver als er geen signaal op dat kanaal binnenkomt. Jammer hieraan is dat er in beeld blijft staan dat er geen signaal is en de tv vrij snel op standby overgaat. Wat mij betreft had dit wat langer gemogen, zodat het tijdelijk als decoratie dient.

Pixeldefecten

Door het 'organic led' van LG verplaatsen de leds in het scherm zich, waardoor elke led in principe evenveel wordt belast. Hierdoor zullen er bijna geen pixeldefecten optreden. Bij mij wordt er veel naar dezelfde zenders gekeken, maar dit is niet te zien aan het scherm. Andere oneffenheden zijn eveneens niet zichtbaar.

Kleurweergave

De kleurweergave is subliem op deze televisie. Ik weet niet precies of deze op een bepaalde kleurenstandaard is gecertificeerd, desalniettemin ziet het prachtig uit. De kleuren zijn goed verdeeld en kunnen naar wens nog aangepast worden met bepaalde beeldmodi. De filmmodus staat standaard ingesteld voor streamingsapps. Dit valt in het begin een beetje op en zeker bij series/films die ooit op tv of op BD of dvd zijn. Maar dit maakt het beeld toch niet is mooier voor een goede film of serie.

Bouwkwaliteit en afwerking

De B8 van LG heeft een redelijk minimalistisch design. De zwarte rand rond het scherm is vrijwel minimaal en de voet steekt in het midden in (bijna) dezelfde tint eronder uit. Wat jammer is aan dit zwart, is dat stof hierop snel en duidelijk zichtbaar is. Hierdoor zou je deze bijna dagelijks moeten afstoffen. Daarbij is het een zware tv die echt met zijn tweeën op zijn plek moet worden gezet. Daarnaast is het redelijk lastig de poot stabiel te krijgen als er wat schroefjes ontbreken. Zelf heb ik er nog vijf extra schroeven onder de voet ingedraaid, waardoor de poot als een huis aan de tv zit.
Verder zijn de verschillende aansluitingen tamelijk goed te bereiken. Zeker als deze staat op een open tv-meubel. Wat heel fijn is, is dat kabels er makkelijk ingaan. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik veel moeite moest doen om een HDMI- of USB-kabel erin te krijgen.

Contrast en helderheid

Het contrast en de helderheid zijn wel een van de beste zaken aan deze LG-tv. Zwart is ook echt zwart op deze televisie. Op de meeste andere tv's is zwart nog redelijk blauw of duidelijk niet 'echt' zwart. Daarbij zijn donkere scènes nog goed zichtbaar op deze televisie. Verder lijkt het bijna of lichtere delen op het scherm op dat punt meer licht geven.

Vormgeving

Deze televisie is eigenlijk alleen maar puur beeldscherm. De rand is zeer minimaal en valt bijna niet op. Als de tv aangaat, blijft er minder van de rand over dan je zou verwachten. De voet tilt de tv iets op, maar sluit mooi aan op de rest van het geheel. Aan de achterkant steekt de tv naar onderen toe iets meer uit. Het 'rooster' dat hierboven zit heeft een bijzonder ontwerp.

Ghosting

Ghosting ben ik bij deze tv niet tegengekomen. Alles loopt vloeiend en helder in elkaar over.

Prijs

De prijs van deze televisie is rond de € 1.500. Hoewel deze tv bijzonder goed van kwaliteit is, denk ik dat iets soortgelijks wel voor minder geld te vinden is. Desondanks is dit een redelijk normale prijs voor dit soort televisies, denk ik althans.

Als ik puur naar deze televisie kijk, is het een geweldig goed apparaat. Gegeven dat nog niet alles in UHD verkrijgbaar is, is de beeldkwaliteit op deze tv niet altijd beter. Toch door de mogelijkheden met deze tv en de features, onder ander Dolby Vision, en het fijne paneel, vind ik dit een zeer goede tv. Hoewel de prijs naar mijn mening aan de hoge kant is. Dit is een prima apparaat voor iemand die een goede televisie wil. En vind ik het toch jammer dat ik deze na twee weken alweer moest inleveren.

Heb jij ook een LG OLED55B8PLA Zwart?

Dank voor de review!
Ik heb wel een aantal opmerkingen en dan vooral onder het kopje Geluid:

'Van deze tv had ik beter geluid verwacht. Het geluid is op zich niet heel slecht, maar speakers van een home cinema-set zijn toch net iets beter. Daarnaast, wat zeer opvallend is, werkt deze oled-tv heel goed samen met de Sony BDV-E2100 home cinema'

Hoe kun je speakers van een home cinema set vergelijken met speakers die in een platte TV zitten? Je mist alleen al fysiek volume van losse speakers. Zelf de C8 en het geluid is niet meer dan redelijk (wat ook te verwachten is). e.e.a. is natuurljk afhankelijk van de kwaliteit van je boxen maar zelfs simple varianten zullen het vaak al beter doen.

De opmerking over de verbinding met de receiver snap ik niet, kun je dat nog toelichten? Zowel TV als receiver beschikken over standaarden, meestal gaat dat natuurlijk goed. Waar het 'vaker' fout gaat is de implementatie van CEC (zoals alles bedienen met 1 afstandbediening, automatisch TV inschakelen als BD speler aangaat ets etc). Bedoel je dat?

'Deze had ik hiervoor aangesloten op een Sony tv waar die sinds vorig jaar amper mee werkte. Maar met deze LG-televisie komt er nog meer en nog beter geluid uit. Het jammere is, is dat het beeld van de BD-speler van de home cinema knipperend beeld geeft. '
Lijkt op HDMI kabel met te lage specificaties, probeer eens een HDMI 2.0 kabel (high speed, 4K, HDR).

'Dat was niet het enige bijzondere, voor het kijken UHD BD's sloot ik nog een aparte Sony 4k BD-speler aan direct op de tv. Het geluid van deze speler werd doorgestuurd naar de home cinema-set zonder directe verbinding'
Dat is niet bijzonder en heet ARC, het wordt wel bijzonder als je ten tijde van deze ontdekking je home cinema set niet aangesloten had :*)
Bedankt voor de feedback.
Dit kon misschien iets genuanceerder. Maar wat ik bedoel is dat ik wel beter geluid had verwacht van deze tv, gezien het merk, de prijs en er platte tv's zijn die wel goed geluid hebben.
Het bedienen met één afstandsbediening en het tegelijkertijd inschakelen met de tv is een probleem, maar het gaat verder dan dit. Vaak stuurt de Sony-tv geen audio door naar zowel de Sony home cinema als de tv-speakers, verder is het geluid soms met geen enkele afstandsbediening te bedienen of gaat het geluid ineens harder en zachter zonder dit zelf gedaan te hebben. Met de LG-oled heb ik van bovenstaande niets gemerkt (behalve dan het normaal regelen van het volume).
De BD-speler in de home cinema-set speelt alleen FHD-BD's en 3D-BD's. Ik vond het niet nodig hiervoor een HDMI 2.0 kabel te gebruiken. Hiervoor gebruikte ik een vrij nieuwe HDMI 1.4 kabel. Daarnaast waren de overige apparaten, de Ziggo-decoder en een Wii, met dezelfde kabels aangesloten. Deze twee apparaten gaven wel normaal beeld.
Naar mijn kennis en ervaring werkt ARC niet altijd zo. Zonder directe verbinding heb ik vaak genoeg gehad dat er geen geluid is. Maar als het (tegenwoordig) zo werkt, dan zal dat wel zo zijn. Daarbij gebruikte ik tot nu toe ingebouwde blu-rayspelers of blu-rayspelers die direct zijn aangesloten op een AV-receiver, waardoor dit nieuw is voor mij.

Ik hoop hiermee een beetje opheldering gegeven te hebben op je opmerkingen.

[Reactie gewijzigd door A. van Driel op 25 januari 2019 21:56]

[...]
Niet vergelijkbaar, zeker de decoder en Wii niet. 3D-BD's met ruimere kleurspace hebben best veel bandbreedte nodig. Je hoeft het niet te proberen maar ik verdenk toch de kabel ;-) Als het tegen de max van de 1.4 specificatie aanzit gaan veel kabels de mist in.
Dit wist ik niet over 3D-BD's. Op deze tv kan ik dat niet meer uitproberen, maar het storende beeld was al bij het homescherm van de BD-speler. Daarbij zat er geen disc in of hooguit een 'ouderwetse' dvd.
Is dit verder ook mogelijk bij FHD-tv's? En zou dan een HDMI-kabel met versie 2.0 dit oplossen?
Het kan ook liggen aan de kabel, an sich. Misschien een andere kabel testen?

[Reactie gewijzigd door SacreBleu op 31 januari 2019 16:19]

Kan je misschien een wat uitgebreidere beschrijving plaatsen over het kijken van content in 24fps* en meerbepaald de "stutter" die hiermee gepaard gaat. Is voor mij nog steeds DE reden waarom ik nog geen OLED aangeschaft heb. bron: https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8

[Reactie gewijzigd door gengar op 27 januari 2019 01:09]

De stutter krijg je als 24p beeldmateriaal wordt omgezet naar 60fps. Je kunt native 24fps kijken, true motion uitzetten. (of naar eigen inzicht inregelen, zijn goede resultaten mee te behalen).

Ik weet niet of het een OLED probleem is specifiek. Andere fabrikanten die LG panelen gebruiken (bijv. Sony) krijgen minder kritiek op dit punt. Blijkbaar is de processing/omzetting/interpolatie standaard wat beter geregeld.
Het feit is wel hoe helderder/scherper het beeld is (bij OLED natuurlijk erg aan de orde) hoe meer het opvalt. Check maar eens een snelle sportwedstrijd op een OLED, elke frame is zo scherp dat het onnatuurlijk kan overkomen.
Hey rikhartman, bedankt voor die comment. Hoe ik het begrijp is het echt een OLED ding:

Due to the near-instantaneous response time of the OLED panel, 24p motion in movies can look strange to some people and appear to stutter. This is especially noticeable in slow, wide-panning shots.

Ik vroeg me altijd al af of dit helemaal te omzeilen valt. Ik heb in alle geval nog geen enkele review gezien waar ze zeggen dat dat het geval is. Er wordt aangeraden om te spelen met de motionflow of black frame insertion maar die oplossingen brengen dan weer andere nadelen met zich mee, soap opera effect en flicker respectievelijk.. Ik vind het nog altijd een van de dingen die mij het meest tegenhoudt om een OLED aan te schaffen want je kan dan wel zeggen 60fps content maakt het allemaal oké maar de meeste films zijn gewoon nog 24fps en dan heb je een klassebak van een OLED maar krijg je stutter bij elke panning shot :'(
De AF9, het OLED paradepaardje van Sony vorig jaar kreeg trouwens hetzelfde negatieve cijfer bij rtings: https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a9f
Ook hun pagina over het stutter probleem is heel leerrijk: https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter

Ik hoop dat de LG C9 en/of de Sony AG9, de topmodellen voor 2019 stappen vooruit gezet hebben om stutter tegen te gaan. Reviews afwachten maar vermoed ik.

Laat gerust weten mocht ik nog iets over het hoofd gezien hebben. Hoe kan je bijvoorbeeld dan vermijden dan 24fps omgezet wordt naar 60fps, is dat een effectieve setting?
Ja dat is wat ik bedoelde met helder/scherp per frame, daardoor valt het meer op.
Ik zie het ook, maar ik vind het niet hinderlijk. Sowieso ervaar ik 24p niet als vloeiend, ook niet in de bioscoop bijvoorbeeld.
En juist met de met het beeld in de bios zou ik het willen vergelijken.

Door trumotion/de-judder uit te zetten, zet je ook de conversie uit. Maar dit lost het 'probleem' niet op als je er gevoelig voor bent. Er zijn meerdere standen en er zijn goede resultaten mee te behalen, echter is dat erg persoonlijk (en heb ik geen zin om dat per film in te regelen).
Goede presets zijn, voor mij, Home Cinema (standaard HDR materiaal) of ISF dark/light room (Dolby Vision).

Black frame insertion heb ik nog niet mee gewerkt, ben sowieso vrij gevoelig voor flickering en interpolatie.

Concluderend: je kunt het goed afstellen (trumotion/de judder/BFI) en het is zeer persoonlijk. Daarnaast wennen mensen aan vrijwel alles, ik heb er een OLED niet om laten liggen. Kleuren, scherpte en HDR effecten zijn zeer bevredigend.
Thanks rikhartman. Duidelijke uitleg en eventuele afstellingen.
De black frame insertion op de LG C8 gaf bij bepaalde content echt een enorm flicker effect waardoor het voor mij geen oplossing was. Op de nieuwe C9 modellen zouden ze de frequentie van de black frame insertion verdubbeld hebben en zou de flicker nog amper zichtbaar mogen zijn. Ik volg het in alle geval op, ik ga het er inderdaad niet blijven voor laten en wachten op een microled, dat kan nog wel lang gaan duren. Thanks voor de toelichting.
Via de Xbox one kan ik de output naar 24hz zetten. Dan heb ik op mijn B8 een mooi vloeiend beeld. HDR pakt ie echter weer niet goed via de Xbox dus dan zit je weer met een ander probleem :p.

Ik heb nog niet getest met ons Android kastje, dat zal ik binnenkort ook nog even doen.

Dit is overigens niet een probleem wat alleen LG tvs hebben. Mijn oude Philips en Panasonic hebben het ook. Alleen de output "forceren" naar 24hz lijkt te helpen.
Interessant! Dus de stutter die optreedt kan je volledig teniet doen als je een externe media player hebt waar je de output op 24hz kan zetten? Dat zou ik nu eens top vinden aangezien ik toch altijd gebruik zou maken van een externe mediaplayer inplaats van de "smart" functionaliteit van de TV zelf. Ik vind het dan ook raar dat deze oplossing nog nergens online vermeld staat om het OLED stutter (indeed, niet enkel een LG probleem) probleem tegen te gaan. Langs de andere kant hebben mensen tegenwoordig vaak zoiets van " ja 't zal wel zeker ". Maar bon, reviewers zouden hier dan toch wel wat dieper mogen op ingaan!

Ik zou zeggen doe zeker nog eens verder de test. Misschien een extended review hier op tweakers of ergens anders (medium?) met wat footage en in depth analyse? Is misschien wel wat veel gevraagd maar ik ben zeker dat er wel veel mensen waaronder ikzelf het een enorme meerwaarde zou vinden om over dit onderwerp eens een duidelijk artikel te lezen waarin er ook oplossingen aangereikt worden en niet enkel de problemen worden geconstateerd.

Alvast bedankt ik ga zelf nog eens op zoek naar specifieke artikels hieromtrent!
Het gaat niet zozeer om de tv maar om het kastje waar je de 24p content mee afspeelt.. Zo zijn er veel android boxen die ook niet goed met 24p kunnen omgaan. Ik gebruik Kodi met OpenElec en deze versie heeft wel een zgn "match output to framerate" optie zodat het ook op mijn LG tv er vloeiend op afspeelt.

Als ik 24p content afspeel met chromecast gaat het ook fout en krijg ik judder.. dat doe ik dus liever niet.
Weet je zeker dat als je content afspeelt via de chrome cast, de TV dezelfde beeld preset gebruikt als via de Xbox? Dit onthoudt 'ie namelijk per apparaat. (trumotion / dejudder kan dan weer aanstaat).
Ik weet niet precies wat dit precies is. Als 24p content bij films is, kan ik je vertellen dat het beeld heel vloeiend doorloopt en er zeer goed uit ziet. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik 4k-blurays met HDR/Dolby Vision bekeek. Hoewel ik ook kort een dvd bekeek, deze had zeer scherp beeld en vloeiende overgangen voor SD-resolutie.
Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren