Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi Review

marc64
22 januari 2019, laatste update op 22 januari 2019, 1.786 views Product gekocht

Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi

Klein en bijzonder fijn en redelijk compleet mainboard.
Aanrader voor ITX systeem bouwers die een degelijk en klein systeem willen.

Pluspunten

• Stabiel en degelijk
  • Incl WiFi AC en BT 5.0
  • Compact en overzichtelijk

Minpunten

• 1x Case fan beetje weinig

Mijn configuratie: Gigabyte B450 I AORUS PRO WIFI v1.0, AMD Ryzen 5 2600, 16GB (2x8)Kingston HyperX Fury HX432C18FB2K2/16 3200Mhz, AMD koeler, Seasonic Focus Plus Gold 550W en nog wat oude componenten van mijn oude pc, Samsung SSD 850 EVO, WD Black 1 TB HDD, Gigabyte GTX960 4gb videokaart.
Er is ook een m.2 slot aanwezig met koeler, die gebruik ik nu nog niet, maar voor de toekomstige NVMe SSD is dat vast handig.
Ook Wifi AC is aanwezig alsmede Bluetooth 5.0 met een externe antenne die met een draadje op het bureau te plaatsen is, antenne is ook nog magnetisch waardoor hij niet snel van een metalen oppervlak zal vallen. Ik luister nu regelmatig via bluetooth met mijn BT headphones naar muziek of YouTube en ook dat werkt perfect.
Dit mainboard heeft ook 1x cpufan en maar 1x Case Fan aansluiting, had eigenlijk liever 2 case fan aansluitingen gezien.
Wat het eerste opvalt is hoe klein een ITX mainboard is, ziet er ook heel mooi uit en draait vanaf het eerste moment als een zonnetje.
Gelijk de bios naar F4 geflashed en installeren en testen maar.
Alles wat ik er tot nu toe mee heb gedaan laten zien dat dit Mainboard super stabiel is.
Wat ik ook doe, of het nu een spelletje is of fotobewerking en tegelijk muziek luisteren en diverse downloads, het is zo stabiel als een rots,

Bios is ook overzichtelijk al is dat heel persoonlijk, ik ben zelf geen overklokker dus hier zal ik niet erg veel in doen.

Er is echter wel een kanttekening maar dat gaat niet over het mainboard maar over de koeling bij de processor.
De AMD ryzen 5 2600 is met de standaard AMD koeling niet bepaald stil, vooral met een spelletje gaat hij regelmatig over de 75 graden, dat word dus een andere koeler aanschaffen, de "be quiet! Pure Rock Slim" denk ik omdat die zeker op dit bordje past.
Het blijft oppassen met ITX mainboard dat je niet de verkeerde koeler koopt want als het niet past heb je er weinig aan.

Gigabyte heeft ook een PDF lijst met compatibel geheugen bij dit mainboard, vind ik persoonlijk wel handig want ik wil zeker zijn dat het geheugen goed werkt en ook maar gelijk 16 GB zodat ik zodat het systeem niet snel tekort zal hebben. Het is 3.200 Mhz geheugen op 1,2volt die dus op de lijst van compatibel geheugen staat van gigabyte. Dit geheugen draait op dit mainboard native op 2933, veel andere 3200 modules draaien native op 2133, 2400 of 2666, dus dit leek mij een prima keuze.
Conclusie tot nu toe, ik kan dit mainboard zeker aanraden voor degenen die van ITX systemen houden.

Heb jij ook een Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi?

heeft dit moederbord ook RGB ledjes onder het bordje zelf?
Ja, er zitten rgb ledjes op.
die ledjes op de zijkant van het moederbord ja? of is dat gewoon oranje?
aan de zijkant onder het moederbord zitten een aantal rgb ledjes. Met het programma RGB fusion kan je die in elke gewenste kleur zetten of voortdurend laten veranderen van kleur of helemaal uit zetten.
Dus aan de kant waar ook het geheugen en de stroom aansluiting zit aan de achterkant 8 ledjes.
Op de website staat dat er 2 (hybrid) fan pin headers op zitten. Dat is dan de CPU pin en een case pin neem ik aan?
Dat klopt precies, 2 stuks maar, 1 voor cpu en 1 voor case fan.
Betekent dit dat er maar 1 case fan in totaal mogelijk is? Is dat niet een beetje weinig?
Dat klopt, maar 1 case fan en ja dat vind ik zeker weinig.
Je kan natuurlijk splitters gebruiken voor case fans. Het enige wat je daar aan verliest is dat je de fans dan niet afzonderlijk kan instellen, maar vooral bij itx cases maakt dat eigenlijk niet uit.