HTC Vive Pro (Full Kit) Review

Undertaker2
15 januari 2019, laatste update op 25 maart 2020, 1.811 views Product gekocht

HTC Vive Pro (Full Kit)

De HTC Vive Pro: De scherpere versie van de gewone HTC Vive. Komt met Lighthouses 2.0 tracking stations. Beeld scherper dan de gewone Vive en was voor mij het verschil tussen net wel en net niet. Wel betaal je daarvoor een flinke premium. Product voelt goed uitontwikkeld zonder (grote) bugs.

Pluspunten

• Zeer goede tracking
  • Nauwelijks tot geen bugs. Product voelt af.
  • Draadloze optie die ook nog eens uitstekend werkt en makkelijk te installeren is
  • Scherper beeld dan gewone Vive waardoor SDE mij niet meer opvalt.
  • Accuduur met wireless adapter prima + je kan je eigen powerbanks gebruiken
  • Beeldkwaliteit (kleur, contrast, scherpte) uitstekend
  • Ook in 2020 nog steeds actuele specs

Minpunten

• Prijs
  • Dikke foam reduceert FOV en sweet spot. Maak je eigen foam voor grotere sweetspot + FOV!
  • FOV desalniettemin geen upgrade over gewone Vive en in die zin nog 1e generatie
  • Microfoon schijnt snel te oversturen. Gebruik de mic zelf niet, dus niet kunnen testen.

/edit
Kleine update: We zijn nu ruim een jaar verder en de Vive Pro en wireless adapter werken nog steeds prima. Daarbij is deze headset qua specs nog steeds actueel en kan zich meten met de veel nieuwere Valve Index en de nieuwste producten van Oculus. Je zou zeggen dat een dergelijke apparaat in electronicaland binnen no-time ingehaald zou worden, maar vooralsnog blijkt niks minder waar. Een jaar later is er nog geen echte 'generatie 2' VR set die de specs van de Vive Pro overtreft zonder weer op andere punten concessies te doen. Ook in 2020 is de Vive (Pro) nog steeds een prima keus en zelfs de enige keus als je draadloos wil.
/edit

Inmiddels ook tijdje eigenaar van een Vive Pro. Complete set aangeschaft, dus inclusief de nieuwere lighthouses 2.0. Ook de Vive Wireless erbij aangeschaft. Hierbij mijn overwegingen/review:

Ja, de pro kost substantieel meer dan de gewone Vive, maar voor mij was het verschil in resolutie voldoende om te gaan naar een ervaring waarin de pixels (het screendoor effect) mij niet meer opvallen tijdens gewoon gebruik. Dit in tegenstelling tot de gewone Vive waarbij mij toch steeds weer de zwarte ruimte tussen de pixels opviel. Qua scherpte is de gewone Vive het nét niet voor mij en de Pro het nét wel. Dat verschil was mij de meerprijs uiteindelijk toch waard. In dit geval dacht ik: ik doe het meteen goed of helemaal niet.

Natuurlijk zijn er andere systemen die goedkoper zijn met dezelfde scherpte, maar er is op dit moment geen alternatief dat daarbij ook alle andere positieve punten van de vive pro kan aftikken:
  • De tracking werkt verbazingwekkend goed. Elke keer weer als ik naar m'n virtuele handen, boog, zwaard of pistool kijk verbaasd het me weer hoe precies en foutloos de tracking werkt. Het enige wat jammer is is dat de controllers wat minder verfijnt zijn dan die van de Oculus rift. Die laatste kan bijvoorbeeld een vingerbeweging detecteren en ligt beter in de hand.
  • Idem voor de headset zelf. Geen enkele hapering, geen drifting of afwijkingen. Inside out tracking zoals bij de Windows Mixed Reality brillen dat gebaseerd is op twee camera's in de bril schijnt ook goed te werken, maar van wat ik overal lees is het systeem met lighthouses gewoon precieser en betrouwbaarder.
  • Hetzelfde geldt voor de Vive wireless module. Dat is ook iets dat gewoon werkt. Ik merk geen verschil tussen bedraad en wireless. En de vrijheid om rond te lopen zonder draad is écht een groot voordeel! Daarbij vind ik het een knap staaltje techniek dat dit realtime zonder latency op Vive Pro resolutie werkt. De enige beperking die het heeft is dat als je ver voorover bukt en de gehele wireless module met je lichaam afschermt (t.o.v de antenne in de hoek van de kamer) dat het signaal dan tijdelijk wegvalt.
  • De lighthouses (in tegenstelling tot bijv. de oculus rift) hebben geen USB kabels nodig naar de PC en zijn 'stand alone' met alleen een power adapter. De range is ongeveer 5.5 meter diagonaal. Ook dat was in mijn geval een voordeel. Mijn PC staat nu boven in de werkkamer en het enige wat via een klein gaatje in de hoek van die kamer door de grond naar de woonkamer beneden gaat is de coax kabel van de draadloze antenne. In principe kan je een speelveld creeeren van bijna 25 vierkante meter. Helaas is mijn woonkamer niet zó groot... ;)
  • De accuduur van de wireless set is ook prima. Met de bijgeleverde powerbank kan je ruim twee uur spelen. Overigens is de Vive Pro Wireless gewoon compatible met andere Quick Charge 3.0 powerbanks. Met een Xiaomi 20.000 pack in je achterzak kan je ruim vier uur spelen. Ik gebruik die en het gewicht daarvan in je achterzak merk je na 10 seconden al niet meer.
Is alles dan perfect? Nee, dat niet.
  • Voor het grootste gemis moet ik de vergelijking met de upcoming VR bril de Pimax 5K+ erbij pakken. Die bril heeft een aanzienlijk grotere kijkhoek en het is jammer dat de Vive Pro nog op dezelfde +- 110 graden zit als alle andere brillen. Maar met de komst van de Pimax 5K+ is de Vive Pro nog steeds een heel mooi systeem dat in mijn geval op alle vlakken een goede en betrouwbare VR ervaring biedt, incl die wireless optie.
  • Het tweede punt is het gebruik van de lenzen in de bril. De Vive en de Vive Pro maken gebruik van fresnell lenzen. En bij hoog contrast (bijvoorbeeld witte objecten in een zwarte ruimte) kan je godrays tegenkomen. Zelf vind ik het nauwelijks storend ook omdat ik ze heel weinig tegenkom, maar het is er wel. Wat mij echter wat meer meer opviel is dat de lenzen vooral in het midden scherp zijn. Naar de hoeken toe wordt het beeld waziger. De sweetspot (het gedeelte midden in het beeld dat scherp is) is vrij klein
Maar.....
Voor iedereen met een Vive of Vive Pro: Zet de bril eens op zonder de dikke foam inlay. Ja, dat is oncomfortabel maar probeer het toch maar eens. Op die wijze zit de bril een halve centimeter dichter op je gezicht. En wat blijkt dan? Niet alleen wordt de field of view een stukje groter, ook het gedeelte wat scherp is (die sweet spot) wordt aanzienlijk groter! Vervolgens kan je met een klein beetje handigheid uit geluiddempend foam bijvoorbeeld je eigen dunnere foam inlay maken die beter past bij je eigen gezichtsvorm en waarbij de bril nog steeds dichter op je gezicht zit. Voor mij is het een dusdanig verschil dat ik geen enkele reden meer zie om die lens-mod uit te voeren waarbij je de glazen lenzen uit de Galaxy VR bril in de Vive headset plaatst.

Wat blijft met bovenstaande modificatie voor mij over aan nadelen? Ja, de prijs. Daar kan je niet omheen. En als tweede de field of view die niet '2e generatie' is. De vraag is alleen welke alternatieven er op dat punt zijn en wat je vervolgens op andere vlakken weer inlevert bij dat alternatief.

Alternatieven
De Pimax 5K+ is nieuw en heeft die grotere field of view met daarbij meer pixels om te compenseren. Maar deze heeft een LCD scherm met mindere kleuren, contrast en zwartwaardes t.ov OLED van de Vive. Ook is er (voorlopig) nog geen wireless module voor en zijn er nog wat kinderziektes en kwaliteitscontrole issues her en der. Ook was deze toen ik de Vive kocht nog niet te koop en vooralsnog kan ik hem nog nergens op voorraad vinden in NL.

De Windows Mixed Reality brillen (Bijv. Samsung Odessey) met hun inside out tracking betekent weer minder precieze tracking en ook hier: geen wireless module.

Idem voor de oculus die ook niet draadloos kan en daarbij met tracking sensors werkt die via USB ingeplugd moeten worden.

Al met al ben ik prima tevreden met de Vive pro. Het is een systeem dat op de punten die belangrijk zijn goed scoort: Oledschermen met een hoge resolutie met goede kleuren en brightness, zeer goede tracking, draadloze module die net zo goed werkt als bedraad. En dit alles zonder noemenswaardige bugs of quality control issues. De Pro zal ongetwijfeld ingehaald gaan worden in te toekomst, maar vooralsnog blijkt het geen makkelijke taak om dezelfde kwaliteit en featureset te bieden met daarop een grotere kijkhoek + resolutie.

Heb jij ook een HTC Vive Pro (Full Kit)?

Met het lezen van jouw review ben ik toch steeds meer benieuwd naar de VIve pro. Ik heb recent de originele Vive besteld. Ik vermoed dat ik daar uiteraard geen spijt van krijg maar dat het wel scheelt in de uitgaven. Aangezien ik toch onder het mom 'Enjoy the future now' een Vive wil gebruiken heb ik toch gekozen voor de originele. Ik las dat het mogelijk is om enkel de pro HDM aan te schaffen en te gebruiken met de lighthouse 1.0. Zie jij nog mogelijke knelpunten wanneer je een Pro hdm met Lighthouse 1.0 zou gebruiken?
Nee, niet echt. Het werkt gewoon hetzelfde als met de gewone Vive. Wel hebben de lighthouses 2.0 wat verbeteringen. O.a de field of view, de scan-interval en de optie om er vier te gebruiken voor een nog groter speelveld. En wellicht zijn er nog meer (kleine) dingetjes. Maar van wat ik lees is het maar de vraag of je die technische upgrades ook echt merkt of er wat aan hebt. Dus in het hier en nu is de Vive Pro met 1.0 lighthouses prima.

Ik kan me wel voorstellen dat toekomstige controllers van Valve bijvoorbeeld de 2.0 lighthouses gaan vereisen, maar de vraag is of je daar op moet anticiperen.

Als je voor 600 een orginele Vive koopt en daarmee begint en dan later de Vive Pro bril koopt en je 'oude' bril verkoopt voor 200 ofzo zit je op 1100 euro. Dat is 300 euro goedkoper, maar dan dus wel met 1.0 lighthouses.

Het is dat er een tijdelijke black friday deal was voor de Pro toen ik hem kocht, anders had ik bovenstaande route waarschijnlijk gevolgd.