Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 8GD5 (11265-01) Review

7 januari 2019, laatste update op 25 juli 2019, 1.126 views Rapporteer

Wat een heerlijke kaart. Zeer solide bouwkwaliteit, stil, uitstekende koeling. Een beest voor 1080P. Ook op 1440P kan hij nog prima meekomen, zeker in iets oudere en niet al te zware games. Eind 2018 voor 217 euro gekocht.

Pluspunten

• Uitstekende prijs/prestatieverhouding
  • Robuust gebouwd, veel aluminium
  • Behoorlijk stil, zelfs onder hoge belasting
  • Semi-passieve fans
  • RGB logo
  • Gebruiksvriendelijke Radeon drivers
  • Met undervolt aanzienlijk koeler, stiller en zuiniger

Minpunten

• Op stock niet echt zuinig, zeker i.v.m. 1060

Update eind april 2019: deze kaart heb ik nu een half jaar in gebruik. De eerste indruk was erg positief en dat oordeel is onveranderd gebleven.

Na wat tweaken ben ik tot de volgende (zeer stabiele) configuratie gekomen:

Turboclock: 1411 mhz (stock)
Memory clock: 2250 Mhz (overclocked)
Voltage: 1100 mv (undervolted)
Fans: 34% PWM

Met de undervolt blijft de kaart aanmerkelijk koeler en stiller dan op stock en verbruikt fors minder stroom. Tijdens het gamen (100% load) wordt de kaart nooit warmer dan 65°C met de fans op 34% (+/- 1400 RPM). Dit betekent dat de GPU maar net hoorbaar is boven het geluid van de casefans uit. Het stroomverbruik zit tijdens het gamen gemiddeld rond 140W, wat aanzienlijk lager is dan de rated TDP van 185W en waarmee hij maar iets meer verbruikt dan een GTX1060 of een RX 570.

De memory overclocked moeiteloos op 2250 Mhz. Om de turbo te overclocken moet het voltage worden verhoogd, wat voor een fors hoger verbruik (en dus ook hogere temps/luidere fans) zorgt. Dit vond ik niet in verhouding staan met de prestatiewinst, vandaar dat ik de turbo op stock draai.

Eén enkele 8-pins aansluiting als stroomvoorziening is meer dan genoeg (er is een extra 6-pins aanwezig maar op stock settings of undervolted is die absoluut niet nodig. Wellicht wel bij een zware overclock).

Ik ben sinds de aanschaf van deze kaart overgestapt op een 1440P 144Hz monitor en miste wel de 'punch' om >60 FPS te halen op high settings. Heb 'm dus inmiddels vervangen door een Vega56 :)

Heb jij ook een Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 8GD5 (11265-01)?

@Slupor Welke games hit die dan op high settings?
Ik merkte vooral bij AC Origins dat de instellingen fors omlaag moesten om een speelbare framerate te halen op 1440p. Is natuurlijk wel een behoorlijke zware en slecht geoptimaliseerde game :P

[Reactie gewijzigd door Slupor op 26 juli 2024 07:27]