Gebruikers

Score: 5
2 reviews

Intel NUC Kit NUC8i5BEK

Prijs
Specificaties (HT)PC barebone met Intel Core i5-8259U - Bekijk alle specificaties

Intel NUC Kit NUC8i5BEK Review

Microkid 3 januari 2019, laatste update op 6 januari 2019, 13.479 views Product gekocht

Intel NUC Kit NUC8i5BEK

Heerlijke snelle, stille en bijna onzichtbare pc voor alledaags desktop werk. Waarom zou je nog een grote pc kopen als een NUC meer dan voldoende biedt? :)

Pluspunten

• Snel
  • Stil
  • Klein
  • Zuinig

Minpunten

• Niet geschikt voor gamers

Het Intel NUC principe ga ik niet beschrijven, na een aantal jaren mag dit ondertussen wel bekend zijn. Ik heb deze NUC gekocht als vervanger voor mijn pc uit 2010. Aangezien ik niet meer game, is een standaard PC voor desktop werk voldoende. Waarom zou je nog een grote kast met lawaaiïge voeding en cpu fan kopen, als het stukken kleiner en stiller kan?

Performance
Deze nuc met een quad core i5-8259U voldoet daar prima aan. De CPU, een quad core op op 2.3Ghz met een turbo tot 3.8Ghz, is heerlijk snel en nagenoeg dezelfde performance als een aantal actuele i7 processors zoals i7-7700 of bijv. i5-8600. Ter referentie een aantal passmark scores (https://www.cpubenchmark.net/):

i3-8100: 8062 (3,6Ghz, 65W)
i7-7700: 10724 (3,6-4,2Ghz, 65W)
i5-8259U: 10921 (2,3-3,8Ghz, 28W)
i7-6700K: 11107 (4,0-4,1Ghz, 91W)
i5-8600: 12636 (3,1-4,3Ghz, 65W)

Featureset
De gebruikte componenten zijn prima en volstaan voor dagelijks desktopwerk. De Intel 219V nic trekt (met jumbo frames) een Gbit netwerk geheel dicht, top dus. Zelfs de ingebouwde Iris Graphics 655 grafische kaart is voldoende snel voor niet te veel eisende games op medium niveau. Veel meer mag je van de videokaart natuurlijk niet verwachten. Afspelen van 4K op full screen is geen probleem. Verder is er van alles aan boord:
- Wifi Intel® Wireless-AC 9560 + Bluetooth 5.0
- thunderbolt via USB 3.1
- 7.1 audio via HDMI en koptelefoonuitgang
- Infrarood ontvanger

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is prima. Van Intel mag je ook niet anders verwachten. Degelijk aluminium en stevig gebouwd. Installeren van geheugen en NMVe disk is een fluitje van een cent: onderkant er af schroeven, componenten inklikken, dichtschroeven en klaar.

BIOS
De EUFI bios is erg uitgebreid met veel instellingen. Voor overclockers is dit geen geschikte pc, je kan namelijk niks instellen. Maar voor desktop werk is dat ook niet nodig. Dan gaat het veel meer om stabiliteit en stilte.

Windows
De installatie van Windows 10 verloopt supersnel: USB stick erin met Win10, UEFI booten, installatie starten en 10 minuten later ben je klaar. Met de 500GB NMVe disk en 16GB geheugen start Windows daarna binnen enkele seconden op. Tip: download wel van te voren even het driverpack bij Intel, want niet alle componenten worden standaard door Windows herkend. Na de verse Win10 installatie installeer je het driver pack, en voila, alle gele uitroeptekens zijn meteen weg in apparaatbeheer.

Geluidsproductie
In quiet mode is de nuc geluidloos, pas als je flink tekeer gaat met de processor hoor je de fan zachtjes blazen (DTP is slechts 28W). In de BIOS kan je dit nog aanpassen, door bijv. te kiezen voor balanced mode, quiet mode, enz. Je kan ook zelf instellen bij welke temperaturen de fan iets moet doen, maar ik heb gewoon gekozen voor quiet en dat werkt prima.

Ervaring
De uiteindelijke performance is door de snelle CPU, NVMe disk een DDR4 geheugen uitmuntend. Een userbenchmarktest komt zelfs voor desktopwerk op "Ufo" uit, sneller krijg je het niet (zie hier: https://www.userbenchmark.com/UserRun/13370401). De NVMe disk perst er zelfs 2.3GB/sec uit bij seqential acties. Gaming in deze bench is naar verwachting niet veel waard, maar dat mag je ook niet verwachten van een embedded GPU.
Momenteel ben ik bezig wat oude miniDV videotapes te digitaliseren naar MKV formaat. Het gaat dan vaak om bestanden van 10-20GB. Deze worden op de NUC in ong. 5 minuten omgezet naar MKV. Lekker snel dus. Ook het werken met deze grote bestanden gaat super snel dankzij de NVMe disk.

Ik ben een enorme fan van NUC systemen geworden (dit is al de 2e NUC in de familie). Met z'n afmetingen van 11x11x3,5 cm werk je hem overal weg, bijv. achter het scherm. Voor alledaags huis, tuin en keukengebruik kan ik alleen maar een NUC adviseren. De tijd van de grote pc kasten is wat mij betreft voor dat soort werkzaamheden voorbij.

Heb jij ook een Intel NUC Kit NUC8i5BEK?

Ik heb dezelfde NUC en heb toch een aantal bemerkingen die ik niet in jouw review lees:
  • Problemen met stand-by-stand waarbij de NUC niet meer reageert. Dat is een bug gelieerd aan de LSPCon chip die gebruikt wordt om alsnog HDMI 2.0 in de NUC te krijgen, want er is geen native ondersteuning. Deze bug was al aanwezig in de vorige generatie NUC's en is dus nog altijd niet opgelost door Intel.
  • De TB3 poort geeft geen stroom door en dus kan je er geen extern apparaat mee voeden. In theorie kun je het zelfs geen TB3 noemen.
  • De wifi-module is geïntegreerd op het mobo en is dus niet te vervangen.
  • De behuizing is niet meer van aluminium gemaakt, maar van kunststof.
  • CPU throttled op 2,7 GHz op alle cores na 64 seconden full load. Dat kan je aanpassen naar 92 seconden met de ETU van Intel. In je Passmark results lijkt het dat deze 8259U even snel is als een 7700K, maar dat geldt dus niet voor zware loads.
Tja, het hangt er van af wat je belangrijk vindt.
Stand-by probleem: nog geen ervaring mee.
Dat de TB3 poort geen stroom geeft klopt, staat ook niet in de specs van de NUC, dus is geen issue.
Wifi module boeit me ook niet, ik gebruik de NUC bedraad. Wifi doet het trouwens ook prima. Het hele idee van een NUC is juist dat je zelf niets hoeft samen te stellen. Dus het nut van een vervangbare wifi ontgaat me.
Behuizing, het voelde als alu aan, maar goed, het kan kunststof zijn. Het is wel degelijke (Intel) kwaliteit.
Throttling, ach, voor een desktop pc zal dit nauwelijks voorkomen.

Voor huis- tuin- en keukengebruik zie ik genoemde punten dus echt niet als een probleem.
Het stand by probleem vind ik wel echt kwalijk, ook voor huis-, tuin- en keukengebruik.

Wake on LAN doet het bij mij daarnaast ook niet.

Toch een beetje spijt van deze aankoop. Wou dat ik gewoon een PC had gebouwd. Misschien doe ik dat binnenkort alsnog.

Ik staarde me blind op het hebben van een kleine en zuinige computer. Hiervoor had ik een Mac Mini, dat was een prima ding... Maar die valt niet meer binnen mijn budget tegenwoordig.
@Microkid Ik ben voor iemand aan het kijken om een PC te vervangen. Het enige wat er op gebeurt zijn office toepassingen, best wat browsen, licht fotobewerken (vaak bijsnijden en watermerk er in zetten, niet eens met PhotoShop).

Games zijn niet aan de orde, overclocken ook niet, geen gekke dingen anders dan hierboven.

Als ik deze NUC voorzie van 16GB, net als jij, en een fatsoenlijke opslag dan moet dat toch best lukken denk ik? (ik ben een Apple gebruiker en heb bijna 0 kennis van CPU's en hun rekenkracht)
Mooi, dan gaan we zeker geen grote PC-kast adviseren wanneer dat niet nodig is.
Is er al meer ervaring met het Stand-by probleem?

En Wake On LAN?
Dank je.

Laatste pagina's gelezen.
Nog geen eenduidig beeld of het Stand-by-probleem nu opgelost is.

Desondanks toch de stap maar gewaagd,
ik kon deze aanbieding echt niet weerstaan:

Weliswaar met 8 GB werkgeheugen en een relatief kleine NVMe SSD van 256GB, maar toch niet gek voor het geld...
Komt vanavond binnen.

Wil hem o.a. inzetten als audiostreamer met Roon-Core erop.
Ik heb inmiddels deze nuc ook aangeschaft en hij doet het uitstekend!

FAN is soms wat luid maar dat was te verhelpen door in bios op "balanced" performance te zetten ipv max.

Wat ik jammer vind is wanneer je de nuc van stroom haalt (doe ik savonds altijd van de tv meubel) dan krijg je bij de volgende keer een melding dat fastboot niet is gelukt en of je dat wilt herstellen met keuze ja/nee.

Grote pluspunt er zit een Intel irus ipv Intel HD in met (128mb) dedicated memory, eindelijk een beetje performance en dat is ook goed te merken in Windows zelf.

Edit: Bios komt met de fastboot melding, kan uit, dat helpt niet heel veel en alsnog "trager" met opstarten, zolang ik hem aan de spanning laat is er niks aan de hand.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 16 februari 2019 15:45]

Fastboot kan je uitzetten in Windows. Fan kan je ook nog op Quiet zetten. Ik zal fastboot ook eens onderzoeken, ik heb zelf altijd de spanning er op staan namelijk.
Vandaag deze NUC opgehaald bij Azerty. Daarna meteen geïnstalleerd waard mijn klant bij stond. Die stond al verbaasd te kijken. Ze had wel een kleinere kast verwacht maar meer ter grootte van een schoenendoos. Toen de NUC uit de doos kwam viel er een mond open. Toen ik de SSD pakte en zelf dat die 500GB was viel die nog verder open...

Maar wat een rap bakje, deze NUC. Ik heb geen enkel moment hoeven wachten op wat de computer moest doen, in tegenstelling tot de computer die daar vervangen werd (was ook niet bijster oud).

Dank voor het advies. Deze NUC is zeker een aanrader voor de Office gebruiker, mailen en internetter.
Misschien een stomme vraag, maar is deze hardware nou ook geschikt om eenvoudige videobewerking mee te doen? Gewoon een vakantiefilmpje in elkaar flansen, fulll hd, NIET 4k, filmpjes in elkaar laten overlopen, muziekje er onder, titeltje vooraf, klik klik klik klaar. Gewoon met Magix Video Deluxe of een dergelijk programma.
Ik zoek een computertje voor iemand dat regelmatig verplaatst moet worden, dus dan is een klein ding ideaal, maar 1x per jaar moet er ook een video op worden gemaakt. Zou dat dan kunnen of is het dan weer stroop door een trechter...
Ik gebruik deze NUC nu ongeveer een jaar als werkstation voor ontwikkelwerk. Voor het zware stampwerk gebruik ik een remote desktop connectie naar een andere machine zodat ik met 16Gb geheugen en deze CPU voldoende overhoud voor regulier werk. Het ding is rap en stil en met Thunderbolt 3 en HDMI heb ik er 3x een WQHD monitor aanhangen en dat trekt de ingebouwde GPU eenvoudig.

Al met al een hele goede aankoop gebleken.
@latka24 oktober 2019 01:33
Hoe heb je precies die extra monitoren aangesloten? NUC's hebben helaas maar 1 video uitgang.
Dat staat er toch? Via Thunderbolt en HDMI :)
@Microkid24 oktober 2019 05:39
Ik bedoel eigenlijk meer via een adapter of zijn er monitoren die je rechtstreeks kunt aansluiten m.b.v. een thunderboltkabel.
Thunderbolt 3 heeft ook display Port signaal. Die gebruikt ik en dan via dp mst doorlussen (ingebakken in mijn Dell monitor)
@latka24 oktober 2019 21:07
Ah, ok. Ik snap het nu. Thanks.
Over die 'driver package'... Kon hem niet vinden bij de drivers, maar met goochel was ik er zo. Intel noemt het 'Bundled drivers'. Heb ze ook gevonden voor mijn oude NUC 54250. Staat dus niet zomaar bij de drivers.
Bedankt.
Hey Microkid, je hebt het over: "Surround via HDMI" in je review. Ik krijg dat niet voor elkaar. HDMI van NUC naar versterker, vervolgens HDMI naar TV. Mag ik je vragen hoe je dat gedaan hebt?
Alle updates zijn geïnstalleerd, NUC draait op Windows 10 Pro.
Dat is puur de feature set :) Hoe je dat moet doen kan je hier lezen: https://www.intel.com/con...figure-Surround-Sound.pdf

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren