MSI Optix MAG27CQ Rood, Zwart Review

Waarez
19 december 2018, laatste update op 4 januari 2019, 1.627 views Product gekocht

MSI Optix MAG27CQ Rood, Zwart

Na een maandenlange zoektocht naar de gepaste 1440p / 144 hz / 24-27 inch monitor, tot slot bij deze terecht gekomen.

Pluspunten

• Waar kleurenspektakel na kalibratie
  • Geen inputlag tijdens gaming
  • Weinig tot geen ghosting
  • Geen clouding
  • Geen storende VA glow
  • Kijkhoeken zijn goed
  • Prijs voor 144 hz/ 1440p / non-TN
  • Uniformiteit

Minpunten

• Externe voeding met redelijk korte kabel
  • Meegeleverde DP kabel waardeloos
  • Kleuren out of the box slecht
  • update 04/01/19: Een stuck pixel na 14 dagen - het scherm gaat retour.. sigh

Eerst en vooral: Wat is mijn usecase voor dit nieuwe scherm?

• Gaming (Vooral Overwatch. Maar ook WoW, Starcraft 2 en af en toe een potje Fortnite))
  • Office
  • Browsing
  • Films en series.
Mindset: Ik zou en moest terug voor een IPS paneel gaan (komend van een Dell u2312 1080/ 60hz IPS).

Deze mindset had ik verkregen door wekenlang (wat zeg ik.. MAANDENLANG) reddit, youtube (tientallen reviewers waaronder ook alle video's van limscave) en tientallen techwebsites raad te plegen.

Ik hield rekening met alle parameters die me relevant leken;
Inputlag!
Response Time (G2G);
Uniformiteit;
Kleur (en met name DCI-P3);
Typische paneel kenmerken zoals BLB, Ghosting, VA glow, kijkhoeken, banding;
Brightness bij game modes;
Helderheid (en met name minimum helderheid, daar ik me meestal in een weinig verlichte kamer bevindt);
Strobing;
Diepte van het scherm;
Design;
Verstelbare voet;
Gsync vs Freesync;
en nog een aantal die me nu niet meteen te binnen schieten.

Verloop

Zo kwam ik logischerwijze terecht bij de topmodellen van Acer (XB271HU) en Asus (PG279Q).
Wachtend op een goede deal (want beide > 650 euro), begon ik aan mijn keuze te twijfelen. 650 Euro voor een monitor die released was in 2015-2016 vond ik een brug te ver. Het was me het plots niet meer waard. Vervolgens dacht even om te gaan voor de iets goedkopere IPS variant van Asus en Acer.. maar ook deze waren nog steeds rond de 500 euro voor 2016 modellen.

Vervolgens ben ik verder gaan rondkijken (dwalen) en kwam ik bij Dell terecht. De 2417DG kon me bekoren qua specs en reviews en heeft zelfs gsync. Volgens het gros van de reviews zit er overigens een leuk TN paneeltje in met goede kleuren. Echter, kon het me net niet voldoende verleiden. Zo zouden er redelijk veel banding issues (afhankelijk van de revisie.. IPS lottery all over en dit voor TN) zijn op de monitor en zouden films en series kijken geen pleziertje zijn door het lage contrast en slechte zwartwaarden. no-go.

Aangezien geen enkele monitor me tot nog toe kon overtuigen, ben ik gaan kijken welke technologieën en panelen er in de toekomst aankwamen. Vooral Acer had daar potentieel met de aangekondigde XV/XF/272 modellen. Ook LG zou in de loop van 2019-2020 wel eens interessant kunnen worden.

Het wachten hierop was een gangbare optie.. totdat ik de MAG27CQ van naderbij begon te bekijken. Op het pictogram van Tweakers zag dit er een heel goedkoop ogend scherm uit en was ik er eigenlijk nooit op ingegaan. En wat bleek? Dit was een grote fout! Nu ik het scherm bezit, kan ik design en bouwkwaliteit enkel maar waarderen. Het is stevig, de voet ziet er beter uit in het echt, en de achterkant kan er zeker mee door (2 rode gaming led strepen). Verder konden alle typische VA nadelen (die deze monitor amper heeft) me niet weerhouden om de MAG27CQ aan te schaffen voor een prijs van < 400 euro. Zoals de de andere tweakers en reviewers reeds aangaven; De kleuren van dit paneel zijn slecht gekalibreerd by default. Ik kan dat enkel maar beamen. Ze waren werkelijk barslecht.

Ik heb het scherm nu 3 dagen en hier zijn mijn verdere bevindingen;
- Kleuren na lang prutsen met calibratie en profielen inladen: Intens, gesatureerd, maar tevens door de brightness ook erg aangenaam. Gewoonweg prachtig.
- Kijkhoeken: De afwijkingen zijn zo klein dat ik er niets negatiefs kan over zeggen. Wederom TOP.
- Uniformiteit: Heel goed. Nergens last van. Ook geen clouding/banding of dergelijke.
- Ghosting in FPS games zoals Overwatch: Amper zichtbaar, maar het mag genoemd worden. Niet storend in ieder geval.
- Input lag: Werkelijk top. Bewegen in FPS voelt helemaal vrij en instant.
- OSD: Makelijk, intuïtief
- Design: Leuk en niets over the top.
- Voeding: Externe voeding met lichte ruis. Had beter gekund.
- Meegeleverde kabels: Waardeloos en van slechte kwaliteit.

Pracht van een scherm voor de gemiddelde Tweaker / Gamer / Youtube-techie / Developer / Bingewatcher.

Een mooie 4.8/5

Heb jij ook een MSI Optix MAG27CQ Rood, Zwart?

Heb dit scherm en die van Samsung (ook een VA paneel) ook overwogen.Ik zelf ben uiteindelijk voor de Acer gegaan. Het scherm dateert welles waar uit 2016. Maar het draait om het type paneel (exacte model) dat erin zit. En wanneer je het vanuit die blik bekijkt dan blijkt er weinig nieuwere of betere beschikbaar te zijn met vergelijkbare specificaties. Kortom, het jaartal maakt niet zo heel veel uit. 5/5 sterren voor een product waar je naar eigen zeggen nog aardig wat tijd kwijt bent geweest om de bar slechten kleuren te fixen is misschien wel iets te positief niet? :)
4.8 op vijf.. Maar dus wel 5 sterren. Het is een klein minpunt maar fixable. Het eind -en werkbaar resultaat telt in dit geval vind ik dan. Voor deze prijs (ik heb 374 betaald), mag ik echt niet klagen hierover.
Het is dat er weinig tot geen alternatieven monitoren beschikbaar zijn met vergelijkbare specificaties in deze prijsklasse. Maar het is natuurlijk behoorlijk slecht dat de kleuren af-fabriek zo slecht zijn ingesteld. Al met al mooi dat je het toch hebt weten te 'fixen'. Dit is overigens ook wel slecht "Voeding: Externe voeding met lichte ruis. Had beter gekund.", je hoort dus voortdurend een hoge frequentiegeluid - wanneer het stil is? Ik had iets vergelijkbaars met mijn vorige monitor. Ik vond het behoorlijk irritant.
Ja klopt, maar het is zo licht dat het enkel goed hoorbaar is als je je oor er een aantal cm van houdt. Niet storend alleszins.

Ik denk verder dat vrijwel elke monitor hier (lichte) last heeft.
Zo heeft men Philips IPS monitor op het werk dit ook. Het geruis komt dan rechtstreeks uit het scherm (interne voeding). Zelfde geldt voor mijn Dell U2312 (interne voeding), men oud LG TN paneel (met externe voeding), alsook voor de Samsung C27HG70 die ik in mediamarkt was gaan bezichtigen.
Ik denk niet dat elke monitor dit heeft. Mijn Dell U2410 had dit probleem pas nadat de helderheid onder een bepaald punt kwam. Mijn XB271HU is compleet stil en is tevens flicker-free (dus zonder PWM). Ik vraag me af of je dit geluid in een mediamarkt kan horen. Ik denk dat er dan teveel omgevingsgeluid is.
Niet als je in de middag even gaat kijken op een werkdag.. ik stond daar vrijwel alleen en het was echt duidelijk hoorbaar :-). Jouw scherm is zeker en vast nog een graadje beter dan het mijne hoor. Had ik geen 1800 euro aan pc upgrades gegeven, had ik wat meer aan men scherm gehangen :-). Maar al bij al tevreden hier!
Leuke review. Ben je andere kabels gaan gebruiken?
Hallo Rene44,

Dankjewel. Jazeker, ik had meerdere stutter issues en artifacts met de bijgeleverd DP kabel (bijvoorbeeld bij het verslepen van een windows venster).

Ik had tevens een DP kabel van minstens 3 meter nodig. Wat rondgesurft en bleek dat ik zeker een kabel met HBR2 nodig had om ook de 2K resolutie op 144hz goed te kunnen trekken. Vervolgens de club 3d kabel gekocht op Coolblue (https://www.coolblue.be/n...-kabel-3-meter-zwart.html) en nu werkt alles tip top.
Ik lees dat je ook last hebt/had van stutter issues. Denk je dat het door de kabel kwam? Ik had exact hetzelfde. Welles waar met een andere monitor. Maar ik heb dit probleem opgelost door Windows 10 opnieuw te installeren. Volgens mij is het probleem bij mij nu opgelost. Dus ik denk een driver / besturingssysteem issue. Ook nadat ik een aantal videokaarten heb gehad.
Kwam in mijn geval 100% door de kabel. Op mijn vorige scherm, geen last. Na nieuwe kabel ook geen last op het nieuwe scherm.