Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Honeywell EvoHome Radiatorpakket Wi-Fi OpenTherm Review

+2
Homer J.Simpson 18 december 2018, laatste update op 3 februari 2020, 2.303 views Product gekocht

Honeywell EvoHome Radiatorpakket Wi-Fi OpenTherm

Temperatuur en ketel regelen per ruimte levert veel comfort op, maar het systeem blijkt kwetsbaar en heeft last van bugs.

Pluspunten

  • Temperatuurregeling zelf-inregelend: temperaturen zeer stabiel (itt Nest)
  • Regeling per zone / kamer
  • Makkelijk configureerbaar
  • Veel opties voor vloerverwarming, elektrische verwarming, extra thermostaten etc.

Minpunten

  • Duur
  • Bespaart alleen gas als je er bewust mee bezig bent
  • BUGGY (ondertussen niet meer)
  • Radiatorknoppen gaan snel stuk
  • Radiatorknoppen zijn duidelijk hoorbaar bij verstellingen

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 3
Featureset Score: 4
Ondersteuning Score: 1
Kwaliteit Score: 4
Gebruiksgemak Score: 4
Twee maanden geleden besloten om over te stappen op dit systeem. Voordat de Evohome geinstalleerd kon worden moest eerst de verwarmingsinstallatie aangepast worden:

1. Alle radiatorventielen (de kranen zelf dus) moesten worden vervangen doorthermostaatventielen.
2. De bestaande thermostaat moest worden afgekoppeld en (bij de ketel) vervangen worden door het meegeleverde Honeywell OpenTherm kastje.

Vooral de radiatorventielen leverden een uitdaging op omdat ik in een oud huis woon met diverse smaken aansluitingen en een radiatorput. Uiteindelijk lukte dit en kon ik aan de slag met het Evohome systeem.

Installatie hiervan verliep eigenlijk verrassend soepel: Na het starten van de base-unit moest het Opentherm kastje gekoppeld worden en konden (via een wizard of handmatig) de kamers aangemaakt worden en via een kinderlijk eenvoudige pairing procedure worden voorzien van de slimme radiatorknoppen. Geen centje pijn tot zover.

Na configuratie van het systeem moest voor - zoals je bij ook bij een normale klokthermostaat doet - een weekschema worden aangemaakt, maar dan wel voor elke zone/kamer apart. Dit leek een behoorlijk werkje, tot ik er achter kwam dat dagen en zelfs hele zones gekopieerd konden worden naar andere dagen of andere zones. Best goed over nagedacht en het configureren was dan ook snel gedaan.

Nu, na twee maanden werkt het systeem grotendeels zoals geadverteerd, maar zijn er wel een paar opvallende dingen te bemerken:

1. na 1 maand ging de eerste thermostaatknop al kapot: stopte vrijwel geheel met open- of dichtdraaien van het radiatorventiel. (Onder garantie vervangen binnen 3 dagen)
2. De zolderkamers begonnen ineens af te wijken van de ingestelde temperatuur: i.p.v. de ingestelde constante 12,5 graden sprongen ze beide naar (tijdelijk) 5 graden. Opheffen hiervan op het basisstation hielp weinig: na een paar uur stonden ze weer op 5 graden. Uiteindelijk opgelost door de zones te verwijderen, radiatorkranen te resetten en alles opnieuw te configureren.
3. Een paar dagen geleden begon de garage ineens hetzelfde euvel te vertonen, alleen hier sprong de thermostaat naar 21 graden tijdelijk. Ook hier hielp opheffen via het basisstation niks waarna ik gisteren de zone wederom verwijderd heb en opnieuw aangemaakt heb. Vandaag bleek het euvel weer op te treden en begin ik er een beetje moedeloos van te worden.

Punt 2 en 3 hebben me bewogen om contact op te nemen met de Honeywell servicedesk. Deze blijkt niet bijster slim of klantvriendelijk: ze vragen om screendumps, antwoorden pas na 48 uur etc, maar komen eigenlijk niet met suggesties of logische oplossingen. Teleurstellend voor een grote fabrikant met een -toch behoorlijk- duur product.

Ik heb als laatste middel de garage zone verwijderd, de radiatorknop gereset en omgewisseld met de knop in de gang om te kijken of het aan de radiatorknop ligt (waarme er dan een 2e binnen 2 maanden defect zou zijn), of dat het aan het base-station of de database bij Honeywell ligt (dat vermoed ik, het lijkt heel erg op een handmatige actie, misschien ben ik wel gehackt?) en dat ga ik nog afwachten, maar voorlopig vind ik samenvattend dit systeem geniaal, slecht ondersteund en helaas veel ontwikkelfouten bevatten.

Update 19/12/2018: Het omwisselen van de radiatorknoppen lijkt geholpen te hebben: alle zones werken nu zoals het zou moeten zonder onverklaarbare (niet door mij ingestelde) handmatige wijzigingen. Het blijft vreemd dat dit zomaar kan optreden en de doof-stomheid van de servicedesk blijft teleurstellend, dus de rating blijft nog even waar hij is.

Update 08/01/2019: Alle zones werken nog steeds goed, Mogelijk zijn voorgaande problemen ontstaan door een wat minder geslaagde firmwareupdate, misschien omdat er nogal wat veranderingen uitgevoerd werden, ik weet het niet. Alles is nu stabiel. Totaalscore daarom 1 ster opgehoogd.

Update 03-02-2020: Systeem is al een jaar volledig stabiel en de batterijen van de radiatorknoppen blijken inderdaad 12-18 maanden mee. Nu aan het testen met oplaadbaar. Kinderziektes lijken weg te zijn, score daarom nogmaals een punt opgehoogd.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Honeywell EvoHome Radiatorpakket Wi-Fi OpenTherm?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (24)

Wijzig sortering
spijtig dat je dat zo ervaart, het komt ook niet overeen met de ervaring die ik er mee heb (professioneel), wij plaatsen dit wel een bij "fysiek uitgedaagde" mensen (app voor blaasmuis, en praktisch altijd inzetbaar) en een defect maak ik zelden mee....

kan je aangeven welk merk/type radiatorventielen je hebt gebruikt?

en zou je kunnen verduidelijken waarom je voor 2 sterren hebt gekozen? als ik je review lees, krijg ik meer een "3 sterren gevoel"

en het besparen moet bij evohome van jezelf komen ja, er zit een hoop techniek in, maar het is geen "slimme" thermostaat...

en wat bedoel je precies met "BUGGY"? het onverklaarbaar veranderen van temperatuur? is er misschien teveel signaal verlies? nieuwe (goeie) batterijen geprobeerd?

en ik ben het met je eens dat de helpdesk te wensen overlaat...

ik ben benieuwd naar je antwoorden!

groetjes -Jaap

PS:
Ik heb geen binding met honeywell of iets dergelijks.. je review trok gewoon mijn aandacht
Tja, ik heb het ook niet zo bedacht. Feit is dat dit een zeer geavanceerd systeem is waarbij goed functioneren van groot belang is voor de bruikbaarheid ervan. Niemand wil om rare quirks steeds vakmensen moeten bellen die tegen €85,- voorrijkosten de boel keer op keer moeten komen fixen: het moet gewoon werken. 100%, altijd en goed ondersteund. Daar voldoet dit (dure) systeem totaal niet aan en dat reken ik ze aan.

antwoorden op je vragen:

-Zie de sectie "gebruikt in combinatie met"

-Een systeem dat €1500,- + kost moet betrouwbaar functioneren, dat doet dit niet. Als radiatoren zomaar op 25 graden springen wordt er niks terugverdiend maar kost het geld op de koop toe. Gecombineerd met de beroerde servicedesk en het akelige gevoel dat iemand anders mijn radiatoren loopt in te stellen geeft geen "premium voel, allerminst zelfs. De enige reden dat het niet 1 ster is, is omdat het systeem wel extra comfort levert en het mogelijk maakt om de temperatuur van slaapkamers onafhankelijk van elkaar nauwkeurig in te stellen (langzaam iets warmer naarmate de ochtend dichterbij komt, erg prettig).

-Als dit geen slimme thermostaat is dan weet ik het niet meer: Mijn vorige was een Nest en die kon niet eens fatsoenlijk de temperatuur stabiel houden of bijleren. Dat zijn zaken die deze Evohome 1000x beter doet, goed te merken aan de grote uitslagen die een radiatorknop initieel maakt en de steeds kleinere en nauwkeurige verstellingen die daarop volgen. Het enige wat ontbreekt is locatiegestuurd regelen maar dat zou ook wel erg ingewikkeld worden met 9 (in mijn geval) zones: welke moeten aan, welke niet? Laten afhangen van wie er thuis komt / weg gaat? In de praktijk ondoenlijk denk ik. slim zat, dit ding. (Op de domme bugs na dan he). Honeywell claimt overigens geen besparing maar die is wel zeker te halen als je ruimtes selectief verhit, zoals ik doe als ik thuis werk: hele huis koud behalve de werkkamer, super!

-Nieuwe batterijen, de batterijsluiting strakker gemaakt, knoppen omgewisseld, zones gewist en opnieuw aangemaakt (waarna ghost zones in de app verschenen, ook al zoiets), knoppen gereset, knoppen gewisseld, en nog veel meer. Je kunt er lekker door bezig gehouden worden als je geluk hebt.
dat verklaart he wel beter ja...

maar €1500? inclusief installatie door een monteur dan? of heel veel componenten?

je noemt een monteur die komt fixxen, maar je had de spullen niet bij hem gekocht en / of een prijsafspraak gemaakt?

je noemt welke regelaars je gebruikt, maar niet de ventielen in de leidingen, misschien danfoss, heimeier?
Alle ventielen vervangen voor Heimeier, 12 thermostaatknoppen, wall-plate en 3 extra thermostaten in situaties waarbij de radiator achter een gordijn zat, bij de radiatorput etc. Samen met de ventielen ergens rond 1500 inderdaad...
Ik vond overstappen naar dit systeem ook interessant, maar ik vond de 2 jaar garantie te beperkt. Deze dingen hebben een terugverdientijd van vele jaren dus maar 2 jaar garantie is onacceptabel voor een gesloten merk-specifiek systeem.

Gezien jouw review ben ik blij dat ik niet de aankoop heb doorgezet... Ik wacht wel tot er een merk-onafhankelijk platform komt dat integreert met bijv. Apple Homekit waarbij je de kranen en thermostaat vrij kan uitwisselen zonder afhankelijkheid van merken

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 19 december 2018 14:06]

Ik denk dat je best kunt overstappen op dit systeem als je bereid bent enkele merkwaardigheden voor lief te nemen en er wat tijd in te stoppen. Misschien werkt het bij jou perfect zonder gedoe. Ik vermoed dat de perikelen waar ik tegenaan liep veroorzaakt zijn door de cloud omgeving van Honeywell waar dingen a-synchroon kunnen lopen, of een wat minder geslaagde firmware update oid. het zou in ieder geval veel verklaren. Verder zorgt het resetten van een radiatorknop er bijvoorbeeld niet voor dat de door die knop gemeten temperatuur niet meer aan de voormalige zone doorgegeven wordt, daarvoor moet die zone apart voorzien worden van een nieuwe temperatuuropnemer, iets dat wijst op onvolledige afhandeling van procedures. Geen groot probleem, maar wel slordig en potentieel verwarrend...

Gezien eerdere ervaringen met de Nest v3 thermostaat zou ik eerlijk gezegd niet zo snel een nieuweling in deze markt meer uitproberen: blijkbaar is stabiel regelen van de temperatuur in een ruimte (zonder schommelingen van -zeg- 3 graden) al heel moeilijk, laat staan bij 9 ruimtes via een verscheidenheid aan apparaten (base-stations, thermostaatknoppen en externe opnemers). Honeywell is hier (zoals verwacht overigens) erg goed in: in de meeste ruimtes is de onafhankelijk gemeten temperatuur stabiel binnen 0,1-0.2 graden, erg goed en heel veel comfortabeler dan voorgenoemde Nest...

Ik zal komende maanden verdere updates posten en de beoordeling hierop aanpassen. Voor nu ziet alles er goed uit, hopelijk blijft dat zo.
Mijn probleem is dat ik 19 radiatoren in huis heb - door voor dit honeywell systeem te gaan, ben ik 100% afhankelijk van hun meuk. Dat, in combinatie met slechts 2 jaar garantie, maakt het voor mij echt geen goede deal.

Ik kan niet geleidelijk de knoppen vervangen als ze structureel stuk gaan na 2 jaar en 1 maand - ik kan alleen maar dezelfde knoppen terugkopen. Dit, in tegenstelling tot bijv. slimme verlichting, waar je heel goed gewoon philips & ikea meuk kan mengen.

Ik wil dit ook met "slimme verwarming": Ik wil zelf mijn radiator knoppen kiezen, zelf een thermostaat, etc. Honeywell's thermostaat zou bijv. net zo goed de temperatuur kunnen regelen met niet-honeywell knoppen - die knoppen doen nl. niets anders dan radiator open/dicht doen en de temperatuur doorgeven. Ik wil zelf kunnen wisselen en mengen met dit soort systemen, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van 1 merk.

Met zo'n €80 per knop en €200 voor de thermostaat (laatste keer dat ik keek) kost me dat een kleine 2000 euro. De terugverdien tijd is daarmee vele jaren, en met 2 jaar garantie gecombineerd met een vendor lock-in... nee bedankt

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 19 december 2018 17:53]

Zeker niet doen dan. Je moet overigens AL je knoppen ineens vervangen, anders werkt het niet...
Dat is niet waar, de enige reden om een Honeywell thermostaatknop te gebruiken is als je wil dat die individuele radiator ook actief de ketel kan aanzetten. Als je de tablet alleen gebruikt werkt deze prima als traditionele thermostaat. En kan je heel je huis gewoon met normale kranen of normale thermostaatknoppen inrichten. Mooie is dus dat je per kamer kan beslissen of deze actief de ketel aan kan zetten, en dat kan je dus stapsgewijs uitbreiden.

Lees na deze negatieve review aub ook even de anderen op tweakers, die geven een veel completer beeld.
Natuurlijk kun je de base-unit inzetten als traditionele thermostat maar het nut daarvan ontgaat me, lijkt me vooral onnodig kostbaar.
Na installatie van de base-unit, zodra je een Evohome thermostaatknop toevoegt (bijvoorbeeld op je werkkamer) moet je de rest echt ook doen om te voorkomen dat je hele huis warm wordt als je alleen warmte in de werkkamer wilt hebben. Doe je dat niet dan blijven alle verdure radiatoren open staan en stook je het complete huis warm. Daarmee zou het system zijn doel volledig voorbij schieten en is je verbruik waarschijnlijk veel hoger dan het zou zijn geweest in een situatie waarbij je normale knoppen gebruikt.
Verder vind ik deze review niet negatief maar realistisch: er is echt veel te zeggen voor dit system maar gezien de prijs ervan vind ik dat het zonder rare fouten zou moeten werken en dat doet het niet.

Ik begrijp verder je laatste opmerking niet goed:heb uiteraard alle andere reviews gelezen voor aanschaf. De schrijvers daarvan hebben andere ervaringen en dat is prima, maar ik denk dat wat ik heb meegemaakt ook gezegd moet worden zodat mensen weten waar ze aan beginnen. Overigens zijn niet alle andere reviews positief...
Wij hebben deze kit geïnstalleerd maar ondervind veel problemen. Systeem is duur en de regelingen laat veel te wensen over. Communicatie alleen met Open Therm, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zijnde dat de open therm niet communiceert met bijvoorbeeld AWB. Dan wordt er ineens gezegd dat je hetzelfde merk moet hebben. Vreemd want OpenTherm is toch een standaard!!.

Al met al zijn wij niet tevreden. Wij zijn wachtend op een goed systeem die zijn werk goed doet en goed instelbaar is.
Volgens mij moet dat wel kunnen hoor, als ik er op Google lijkt AWB er wel rekening mee te houden en dan zou het inderdaad moeten werken. Duur lijkt me iets dat je vooraf bepaalt en dan pas overgaat tot aanschaf, geen argument achteraf? Ik heb zeker mijn kanttekeningen bij dit systeem maar in jouw geval zijn die denk ik niet van toepassing, misschien een expert naar laten kijken?
Opentherm is alles behalve een standaard.
Ik ben zelf servicemonteur die regelmatig dit soort systemen verkoopt, maar het opentherm verhaal levert regelmatig problemen op.
Opentherm bestaat intussen met 14 verschillende protocollen, welke wel allemaal op elkaar lijken, maar niet altijd feilloos zullen werken.
Ik zelf heb bewust gekozen voor het aan/uit systeem, omdat deze minder gevoelig is voor connectie problemen en storingen.
Dat was mij ook verteld door AWB dus heb ik ook maar voor het aan - uit systeem gekozen. Bedankt voor de reactie. :)
Opvallend die negatieve ervaringen. Ik heb het systeem 3 jaar geleden geïnstalleerd en heb er werkelijk nooit meer naar om hoeven kijken.
Alleen af en toe een setje batterijen vervangen.
Jammer dat je ervaringen niet postief zijn.
Had gehoopt dat de kinderziektes er wel een beetje uit waren.
Heb per mail al eens een vraag aan Honeywell gesteld maar je merkt dat ze liever niet met consumenten te maken hebben en verwijzen je graag door naar een installateur.

Mogelijk heb je een "maandagochtend-model".

Het is wel een mooi systeem dat je door middel van zones kunt kiezen een deel van je huis op te warmen als je als enige thuis bent.

Ik heb deze zin 3x gelezen maar begrijp er geen snars van: "Verder zorgt het resetten van een radiatorknop er bijvoorbeeld niet voor dat de door die knop gemeten temperatuur niet meer aan de voormalige zone doorgegeven wordt, daarvoor moet die zone apart voorzien worden van een nieuwe temperatuuropnemer, iets dat wijst op onvolledige afhandeling van procedures. Geen groot probleem, maar wel slordig en potentieel verwarrend...
"
De knoppen rapporteren de ruimtetemperatuur terug naar de base unit, die deze temperatuur weergeeft in een zone. Als je de knop vervolgens reset en toewijst aan een andere zone blijkt de gemeten temperatuur door de base unit zowel in de nieuwe als de oude zone weergegeven te worden. Dit verdwijnt zodra een nieuwe radiatorknop wordt toegewezen aan de oude zone.
Mijn punt is dat je niet verplicht bent om een thermostaatkraan van Honeywell te kopen die met/via de EVO Tablet aan te sturen is. Je kan prima normale thermostaatknoppen gebruiken, alleen kan je die dan niet instellen via App/EVO Tablet, én kan die thermostaatknop niet zelfstandig de ketel aanzetten. Normale thermostaatknoppen zorgen er niet voor dat de ketel aangaat op het moment dat het te koud wordt. Dat is nu juist het mooie aan dit systeem (deze feature valt onder de naam "multi zone"). Maar je kan dus in een paar ruimtes de Evo thermostaatknoppen gebruiken, en in de rest normale knoppen. Scheelt je een berg geld.
Tja, dat zou kunnen, maar het werd mij toch echt sterk afgeraden en de uitleg sneed ook hout. Verder snap ik je punt niet helemaal: wat voor nut heeft het om een duur systeem dat bedoeld is om multi-zone te werken in te zetten voor een zone en dan uit besparingsdrift de helft van je huis van een reguliere thermostaatknop te voorzien? Schiet zijn doel in dat geval compleet voorbij en is onnodig duur! In dat geval kun je beter voor WiFi thermostaatknoppen van de concurrent gaan en helemaal geen centrale thermostaat gebruiken. Dat scheelt bas een buts geld...
Mijn advies: als je begint met Evohome dan moet je het ook goed doen, niet half. Op die manier kun je er (indien je er actief mee aan de slag gaat en niet gebruikte ruimtes uitzet als je ze niet gebruikt en alleen de ruimtes verwarmt die je nodig hebt (in mijn geval de werkkamer) zonder verlies aan comfort toch een serieuze besparing behalen. Maar goed, je moet doen wat je zelf goed vindt, je kunt altijd als je het geld wel hebt de rest van de knoppen kopen.
Hallo Homer en andere gebruikers,
Ik overweeg de aanschaf van evohome multi-zone zelf ook, aangezien ik een (ouder) huis heb met veel kamers. Heb een paar vragen waarbij jullie hopelijk kunnen adviseren. In de woonkamer heb ik radiatorkasten en in slaapkamers hangen de gordijnen vaak voor de radiatorknoppen. Levert dit een probleem op voor het systeeem ivm mogelijk incorrect meten van de temp op de knoppen?
Zoja, dan zou een aparte thermostaat (bv. de Round) kunnen helpen denk ik, maar kost weer extra. Kan iemand bevestigen dat de evotouch controller unit ook de temperatuur meet, zodat ik die voor de woonkamer kan gebruiken?
Tenslotte, zit er een nieuwe Evohome aan te komen of wordt alles dmv firmware updates gedaan? Ik zou natuurlijk graag de laatste versie hebben.
Alvast dank voor iedere info die gedeeld kan worden!
In geval van radiatorkasten heb je inderdaad een externe thermostaat zoals de prins nodig, vehalve als in die ruimte ook de controller staat.

De controller meet ook de temperatuur maar moet dan wel op de juiste plek geplaatst worden.

Of er een nieuwe versie komt weet ik niet.
Wij hebben ook Evohome WiFi Opentherm (8 zones) zelf geïnstalleerd. Het betreft eveneens de nieuwe versie waarbij geen aparte Internet gateway meer nodig is. We zijn er heel positief over en hebben geen gekke dingen ervaren, maar het is wel een uitgave. We hebben voor dit systeem gekozen, omdat je inderdaad daadwerkelijk op gas kunt besparen en het comfort kunt verhogen. Immers, je verwarmt alleen die ruimtes/zones waar je op dat moment bent. En dat gaat erg snel. De zone waar warmtevraag is warmt veel sneller op, omdat er alleen warm water naar de gewenste zone wordt gepompt. Mensen die al heel bewust zijn, zullen wat minder besparen. Groot voordeel t.o.v. bijv. TADO is dat EvoHome ook werkt en blijft werken zonder Internetverbinding (erg veilig) en bovendien werkt zonder abonnement in tegenstelling tot TADO v3. Een Internetverbinding is alleen nodig voor evt. firmware updates of als je de app op de smartphone wilt gebruiken. Bij lege batterijen in de HR92 radiatorregelaar kun je de radiator gewoon nog met de hand open en dicht draaien. Iets wat niet bij elk vergelijkbaar systeem mogelijk is. De installatie en configuratie is zelf te doen, maar trek er een dag voor uit. Voor ons was het relatief veel werk, omdat we nog niet over thermostatische radiator kranen beschikten, wat een vereiste is om de HR92 radiatorregelaars goed te kunnen laten werken. Indien u geïnteresseerd bent in dit systeem en tot aanschaf wilt overgaan, kijk dan eens op Amazon.de, want via die weg kan veel geld worden bespaard. Zodoende kun je de terugverdientijd aanzienlijk verkorten.

[Reactie gewijzigd door Los_Moros op 21 oktober 2019 14:46]

Via Amazon.de kopen scheelt inderdaad heel wat €€€’s
Hallo,
heeft er iemand ervaring met hoe dit (al dan niet) integreert met Google Assistant?
Kan ik bvb zeggen "Hey Google, zet de temeratuur in de woonkamer naar 22 graden."?
En kan ik bvb met een bewegingssensor (nog geen ervaring mee, maar "voor later") de temperatuur in de badkamer laten verhogen (als er beweging wordt gedetecteerd)?

alvast bedankt voor jullie reacties :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True