1) Hij hangt in de meterkast, met nogal wat geluiden van verwarmingsbuizen en andere apparatuur, dus ik kan het niet echt beoordelen of er nog 'electrisch geluid' uit komt (zoemen/piepen van adapter ofzo). Als ik mijn oor er dichtbij houd (adapter of de pc zelf), dan hoor ik nog steeds niets. Het is ook lastig vergelijken met het model dat jij noemt, want die heeft een stuk meer performance. Ik denk dat met dit soort geluiden je alleen heel specifiek naar 1 model moet kijken en misschien dat de fluctuaties op het stroomnet ook nog invloed hebben. Daarnaast hebben mensen met een gevoeliger gehoor er meer/sneller last van (denk niet dat ik tot die groep behoor).
2) De buitenkant wordt een beetje warm, maar zeker niet heet. Hij hangt dus in de meterkast en staat 24/7 aan. Er staan een aantal docker containers op (pihole, home-assistant, dsmr, mqtt, deconz en nog een paar). Dit kan hij redelijk goed aan, maar bij piekverwerking heeft hij wel een beetje moeilijk (bijvoorbeeld grafieken met veel data).
Ik verwacht dat de 4k verwerking vooral afhankelijk is van de codec die gebruikt is. Als die hardwarematig verwerkt kan worden, gaat dat snel en zonder veel hitte etc. Moet hij via de CPU de beeld-data verwerken, dan is het een ander verhaal. Dat zou je uit kunnen zoeken.
3) Ubuntu met wat docker containers werkt nu stabiel sinds ik hem gekocht heb (en de review heb toegevoegd). Ik heb toen dus 1x de bios bijgewerkt, maar daana heb ik er niet meer naar omgekeken. Hij is met de verhuizing/verbouwing een paar keer van de stroom af geweest en af en toe update ik het OS, maar een uptime van een half jaar is niet uitzonderlijk. Met drivers, anders dan standaard in Ubuntu aanwezig, heb ik dus niet echt te maken gehad.
Maar dat kan voor het andere model, waar jij interesse in hebt, wel net weer iets anders zijn.