MSI Cubi N 8GL-001BEU Review

11 december 2018, laatste update op 11 december 2018, 1.459 views Rapporteer

Ideaal als klein servertje. Jammer dat het installeren van de nvme niet probleemloos ging en uiteindelijk een SATA600 disk erin moest. Het lage verbruik en meer dan redelijke performance om een aantal dockers mee uit te voeren maken het toch een prima product

Pluspunten

• Klein
  • Energiezuinig
  • Goedkoop
  • Stil (fanloos)

Minpunten

• Werkt niet met snelle nvme van Transcend
  • Maar 2 cores

Waarom?

Ik zocht een vervanging voor mijn OrangePi zero's waarmee ik in een docker wat tooltjes uitprobeer. Helaas zijn de OrangePi's niet zo stabiel en verdwijnen regelmatig uit mijn netwerk. Pas na een harde reset (stroom eraf) werkt het weer. In mijn zoektocht naar iets nieuws, wilde ik iets meer performance om meerdere docker containers op 1 machine te kunnen uitvoeren.

Uiteindelijk uitgekomen op dit relatief goedkope kastje van MSI waarin ik 8GB heb geprikt en een Transcend 110S 128GB. Omdat de Transcend en MSI PCIe 4x ondersteunen, zou dit ca 1500 mb/s mogelijk moeten maken. Helaas was dit het begin van wat probleempjes.
Na het installeren van de Transcend reep, even snel CentOS installeren. Helaas gaf dit vrijwel meteen een kernel panic (zou opgelost moeten zijn in een komende versie). Dan maar Ubuntu 18.04.1 LTS. Installeren gaat super snel van een USB image naar de nvme. Omdat de installatie op de achtergrond al kan beginnen terwijl ik gebruikersnaam etc invoer, is de installatie bijna direct klaar. Als ik echter even de stroom van de MSI af haal, duurt het ineens lang voordat het scherm weer zichtbaar wordt. Dan blijkt de BIOS de Transcend niet meer te vinden en kan hij niet meer opstarten. Ook de installatie USB stick kan de Transcend niet meer vinden. Transcend eruit halen en opnieuw erin zetten, BIOS bijwerken, niets helpt. RMA gestuurd en nieuwe geprobeerd: zelfde probleem. Na een paar uur aan kon ik niet meer via SSH inloggen en waren er filesystem-corrupted foutmeldingen te zien. Zowel Transcend als MSI kennen geen problemen met de combinatie (maar hebben die ook niet getest) en raden aan een SATA600 variant te proberen.

Uiteindelijk is het gelukt met een WD Green SSD V2 240GB. Die voldoet prima, maar zit wel aan de max van de SATA600 snelheid (ca 500 mb/s).

Energieverbruik

Omdat het de bedoeling is dat het kastje 24/7 aan staat, was het belangrijk dat het energieverbruik niet te hoog was.
Idle verbruikt hij ca 2,3 watt. Als ik een stress-ng uitvoer voor een maximale load, gaat het verbruik naar 7,6 watt.
Opvallend is het verbruik als er een monitor is aangesloten op de VGA (D-Sub) uitgang. Het verbruik neemt dan met 2 watt toe, ook als het scherm uit staat (geen stroom).

Alternatieven

Ik twijfelde nog tussen een Celeron met 4 cores, bijvoorbeeld het grotere broertje met een N5000 (MSI CUBI N 8 GL - 002BEU), maar heb vanwege prijs en verbruik uiteindelijk voor dit model gekozen. De upgrade vanaf de OrangePi is sowieso al enorm.

Heb jij ook een MSI Cubi N 8GL-001BEU?

Bedankt voor de review. Ik ben zelf aan het kijken naar een minipc MSI Cubi N 8GL-074EU voor in de slaapkamer als HTPC i.c.m. een beamer.

Ik vroeg mij 3 dingen af:

1) Hoe stil is stil. Hoor jij als hij in standby staat (uit) nog electrisch geluid? En wanneer je hem in gebruik hebt? Ik weet niet precies hoe ik het moet omschrijven maar coil while is iets wat ik af en toe voorbij zie komen in reviews maar bij gebrek aan oorzaak een hooge pieptoon, vergelijkbaar met zoals die uit de oude CRT tv's kwamen maar dan zachter.

2)Wordt deze pc heet? Gaat hij throttelen na een bepaalde tijd? Is hij stabiel? Ik ga er geen games op spelen maar 4K films afspelen behoord wel tot de mogelijke gebruiks scenarios.

3)Hoe is de bios? Is deze stabiel? Ik las op Amazon dat iemand zeer ontevreden over deze bios was. En de drivers zijn die ok?

Alvast bedankt!
1) Hij hangt in de meterkast, met nogal wat geluiden van verwarmingsbuizen en andere apparatuur, dus ik kan het niet echt beoordelen of er nog 'electrisch geluid' uit komt (zoemen/piepen van adapter ofzo). Als ik mijn oor er dichtbij houd (adapter of de pc zelf), dan hoor ik nog steeds niets. Het is ook lastig vergelijken met het model dat jij noemt, want die heeft een stuk meer performance. Ik denk dat met dit soort geluiden je alleen heel specifiek naar 1 model moet kijken en misschien dat de fluctuaties op het stroomnet ook nog invloed hebben. Daarnaast hebben mensen met een gevoeliger gehoor er meer/sneller last van (denk niet dat ik tot die groep behoor).

2) De buitenkant wordt een beetje warm, maar zeker niet heet. Hij hangt dus in de meterkast en staat 24/7 aan. Er staan een aantal docker containers op (pihole, home-assistant, dsmr, mqtt, deconz en nog een paar). Dit kan hij redelijk goed aan, maar bij piekverwerking heeft hij wel een beetje moeilijk (bijvoorbeeld grafieken met veel data).
Ik verwacht dat de 4k verwerking vooral afhankelijk is van de codec die gebruikt is. Als die hardwarematig verwerkt kan worden, gaat dat snel en zonder veel hitte etc. Moet hij via de CPU de beeld-data verwerken, dan is het een ander verhaal. Dat zou je uit kunnen zoeken.

3) Ubuntu met wat docker containers werkt nu stabiel sinds ik hem gekocht heb (en de review heb toegevoegd). Ik heb toen dus 1x de bios bijgewerkt, maar daana heb ik er niet meer naar omgekeken. Hij is met de verhuizing/verbouwing een paar keer van de stroom af geweest en af en toe update ik het OS, maar een uptime van een half jaar is niet uitzonderlijk. Met drivers, anders dan standaard in Ubuntu aanwezig, heb ik dus niet echt te maken gehad.
Maar dat kan voor het andere model, waar jij interesse in hebt, wel net weer iets anders zijn.
Ok bedankt voor het delen je ervaring.