Sony KD-55XF9005 Zwart Review

dr86
11 december 2018, laatste update op 11 december 2018, 4.138 views Product gekocht

Sony KD-55XF9005 Zwart

Heb deze tv voornamelijk aangeschaft om films te kijken, meeste vanuit Netflix (4K) en deels ook nog Bluray (HD).

Over het algemeen ben ik tevreden over de beeldkwaliteit, al zijn er wel een paar punten die voor mij wat tegen vallen wbt de local diming en lightbleeding.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit algemeen
  • Prijs kwaliteits verhouding
  • Contrast/Helderheid
  • Scherpte beeld
  • Redelijk wat instel mogelijkheden
  • Beeld instellingen per kanaal/aansluiting
  • Kabels netjes weggewerkt

Minpunten

• Kijkhoek
  • Lightbleeding
  • Strobos effect bij Motionflow
  • Zichtbaar trage Local Diming
  • HDR (Netflix)

Design

Qua design vind ik het persoonlijk een mooie tv.
De voorkant heeft dunne randen van geborsteld staal die netjes strak op elkaar aansluiten. De achterkant is volledig van plastic, maar daar zie je verder niks als deze tegen de muur staat. De pootjes zelf vind ik niet heel erg mooi, deze komen een beetje groot en log over (wellicht omdat ze rechthoekig zijn) maar dat is persoonlijk.

Het FALD scherm zelf is wel wat dikker dan de meeste (Edgelit en Oled) schermen tegenwoordig, persoonlijk vind ik dit geen probleem want de tv staat toch tegen de muur aan.

Bouwkwaliteit
De tv voelt vrij stevig aan, ondanks dat de poten deels van plastic zijn (alleen de achterkant van de poten is van metaal) staat de tv gewoon stevig op de ondergrond. De tv kan uiteraard ook opgehangen worden aan de muur.

Beeldkwaliteit

Qua beeldkwaliteit had ik misschien wel iets te veel van deze tv verwacht, ik heb specifiek een FALD scherm gekozen omdat dit oa het contrast ten goede zou moeten komen en het beste is binnen de LCD techniek.

Over het algemeen ben ik tevreden over het beeld, maar misschien juist omdat het een nieuwe tv is vallen alle gebreken juist extra op. Heb de tv nu een maand en moet zeggen dat ik er minder op let dan 3 weken geleden.

Lightbleeding
Het scherm heeft op sommige momenten best wat last van light bleeding als je kijkt in een donkere kamer. Overdag zie je hier vrijwel niets storends van, maar omdat ik voornamelijk in de avond tv kijk valt dit in donkere scenes helaas wel op, zeker als je niet loodrecht voor het scherm zit. Op een normale 3 persoons bank is er al een verschil te zien als je in de hoek van de bank gaat zitten.

Dit is overigens bij HDR(Netflix) materiaal het meest zichtbaar, bij SDR is het al een stuk minder, maar zeker niet helemaal weg. Bij het gebruik van Local dimming op de hoogste stand is de light bleeding het minst zichtbaar. Alleen is dan weer een ander probleem zichtbaar.

Local Dimming
Als de local dimming op de hoogste stand staat heb je namelijk meer last van blooming in contrastrijke en donkere scenes (bijvoorbeeld een kaars die brand in een donkere ruimte)
Ook is het soms zichtbaar dat de local diming aan het werk is bij shotwissels die in contrast verschillen. (bijvoorbeeld iemand die in het donker staat en het shot wat daarna komt waarin iemand in het licht staat).
Je ziet dan dat het gezicht wat lichter of donkerder wordt na de shotwissel.

ALs je de Local dimming helemaal uit zet heb je dit probleem dan weer niet, maar dan heb je wel weer duidelijk zichtbaar alle backlight bleeding. Het is dus helaas of/of.

Motionflow
Motionflow werkt over het algemeen erg goed, zeker bij mooie lucht shots (bijvoorbeeld de helicopter scene in the Dark Knight en luchtshots van de tempels in Myanmar uit Samsara)
Je ziet duidelijk de beweging van licht haperig naar heel soepel gaan. De intensiteit is hiervan in te stellen. Te veel geeft namelijk het soapopera effect.

Enige nadeel van deze motion flow is dat je bij sommige standeneen soort strobos effect kan waarnemen als je snel met je ogen beweegt of knippert. Hier is niet iedereen gevoelig voor, maar mij valt het wel op als ik een tijdje tv aan het kijken ben.

Dit is soms ook te zien bij goedkope beamers, daar zie je dan de RGB kleuren als je snel met je ogen beweegt.

Voorbeeldje hieronder is in slomotion opgenomen

Beeldkwaliteit Netflix
Netflix stuurt per serie/film een eigen signaal mee hoe de beeld instellingen moeten zijn. Automatisch staat de brightnes hierbij op de hoogste stand. Alle SDR beelden zien er schitterend uit, qua HDR ben ik iets minder enthousiast, dit is naar mijn mening wat flets en donker. Je kan hier wel wat in tweaken met de brightness/contrast instellingen maar helemaal perfect vind ik het niet echt.

Een ander probleem zijn de ondertitels in combinatie met local diming. Doordat de ondertitels wit zijn en een aparte laag boven op het video beeld is geeft dit een hele lelijke witte gloed over het beeld. Dit is letterlijk vanaf de onderkant tot 1/3e van het scherm.

Bij lichtere scenes valt dit minder op, maar bij dondere scenes is dit niet om aan te zien.
Als oplossing heb ik de ondertitels op de kleinste stand gezet, half transparant gemaakt en een zwarte balk er achter gedaan.

Dit kan je bij je netflix profiel instellen (alleen via je browser, niet in de app zelf) Hierna moet je wel even de tv helemaal afsluiten en netflix opnieuw opstarten.

Beeldkwaliteit Ziggo
Beelden rechtstreeks van de kabel zien er erg mooi uit, ik heb de instellingen hiervoor wel wat neutraler gemaakt omdat ik het allemaal iets te fel, contrastrijk en kleurrijk vond.

Hoewel ik zelf nooit sport(voetbal) kijk, was ook dit prima in orde, mooie kleuren, scherp beeld (geupscaled vanuit 1080i) en ook bewegingen zien er netjes uit zonder haperingen, motion blur of iets dergelijks.

Helaas heb ik nog een oude CI+ 1.1 Module die het in deze tv niet doet, schijnt dat er firmware updates zijn of waren. Heb dit nog niet uitgestest. Mocht dit niet werken dan zal ik een nieuwe Module moeten kopen.

Vanuit NPO 1,2,3 kan je direct naar NPO Start gaan (dit kan niet vanuit het Home menu) hier kan je na inloggen de app gebruiken en programma's terug kijken. Beeld kwaliteit hiervan is helaas niet optimaal.

Beeldkwaliteit Bluray (HD)
Ik heb op dit moment alleen wat stukjes bluray bekeken, hierbij viel het qua lightbleeding wel mee (heb wat stukjes uit The Dark Knight en uit Samsara bekeken).
24p Judder is mij nog niet opgevallen. Heb de verschillende standen motionflow geprobeerd, maar bij geen enkele stand viel het mij op, terwijl juist de TrueCinema stand hiervoor specifiek voor bedoeld is.

Wel zie je zoals boven beschreven een duidelijk verschil in de beweging van een luchtshot uit een helikopter bijvoorbeeld. Dit is uiteraard naar eigen gevoel in te stellen op low, medium of high.

Al met al ben ik over het algemeen wel erg tevreden met het beeld, de negatieve punten zijn zichtbaar, maar alleen als je er echt op gaat letten en in een aantal gevallen met veel verschil in contrast en donkere scenes.

Geluid

Voor standaard televisie is het geluid voor mij meer dan prima, voor films klinkt het wat plat maar opzich ook acceptabel. Ben zelf iemand die kritischer is op beeld dan op geluid. Dus misschien ben ik voor een goed oordeel over het geluid niet de juiste persoon. Een Sony soundbar is in ieder geval in aantocht, dus wellicht dat ik dat nog meeneem in een update van deze review als deze er onder staat.

Instellingen

De tv heeft diverse instellingen op het gebied van Beeld (contrast, motion, kleur, hdr/sdr) Geluid. Deze Zijn per bron in te stellen, dus de HDMI poorten hebben eigen instellingen, de TV/kabel en de Apps’.
Dit is opzich handig als je aan de ene HDMI een playstation hebt en de ander een Bluray speler.

Aansluitingen
De tv heeft verschillende aansluitingen, wat ik begreep is dat er een aantal HDMI poorten wel 4K HDR hebben en anderen niet. Hier maak ik zelf geen gebruik van aangezien ik er alleen een oudere HD Bluray speler aan heb hangen.

Netwerk
Nog geen tijd gehad om te kijken hoe de tv hier presteert met films afspelen vanaf het netwerk. Ik heb een Synology NAS staan, dus in een volgende update zal ik dat hier aanvullen.

USB/HDD
Met een externe harddisk kan er vanaf de tv opgenomen worden, dit moet met schijven groter dan 32GB en moeten vanaf de tv geformatteerd en geactiveerd worden. De schijf zelf formatteert zich naar een Linux schijf.

Apps
Standaard heeft Sony in het Home menu een hele rits app’s staan die ik zelf niet gebruik. Ook staat er een game en een hele balk met aanbevelingen waar ik ook niet heel veel aan heb. Deze kan je allemaal uit zetten of verwijderen in het menu.

Uiteraard kan je ook video’s casten vanaf je telefoon (zowel iphone als android) en je kan met je google profiel inloggen voor een hele hoop functies die ik op dit moment ook nog niet heb gebruikt.

Heb jij ook een Sony KD-55XF9005 Zwart?

Bedankt voor de recensie!

Ik vroeg me af hoe je dit doet? Ik kan met de rode knop wel in een soort npo start terecht komen maar inloggen lukt hier niet. Het lijkt of de app niet helemaal up to date is.

Hoe verwijder je items uit het menu? Ik heb me echt suf gezocht maar kan het niet vinden.
Als het goed is kan je rechts bovenin gewoon inloggen (ben zelf niet ingelogd, maar zag het wel staan gister als ik het me goed kan herinneren)

heb wel de laatste firmware geupdate

voor de apps:
Vermelden waard:
De XF90 heeft nog steeds last van irritante HDMI problemen waar eerdere Sony's op revisie 2 van hun Android TV platform (ATV2) last van hebben.

Als je gebruik maakt van de HDMI aansluitingen verschijnt op willekeurige momenten de zender-info balk terug in beeld. Het lijkt een al hee---l lang spelend probleem met de audio-processing* te betreffen en heeft niets te maken met signaal-wijziging; -onderbreking; etc. Kabels vervangen bereik je bijv. dus niks mee.
(* Als je deze TVs aansluit op een PC en bewust geen audio over de HDMI verbinding uit stuurt, zie je dit probleem nooit. Enkel als er ook audio verstuurd wordt.)

Er is cosmetisch omheen te werken door in de instellingen onder channel setup de info banner functie uit te schakelen. Dat is echter een globale instelling en als je de balk uitzet verlies je deze ook tijdens het gebruiken van de ingebouwde DVB-C tuner, waardoor je niet langer informatie krijgt over het huidige programma; de huidige tijd; en de start- en eind-tijd.

Deze informatie kan alsnog expliciet via de (i+) knop opgehaald worden; maar wordt dan wel schermvullend omdat ook de volle programma-beschrijving er dan bij verschijnt.

Beetje een dealbreaker als je een Ci+ module gebruikt om live TV te kijken, want om HDMI weergave vrij van kuren te krijgen moet je die balk uitschakelen.

Liefst zou Sony deze bug nu eindelijk (na ~3 jaar of zo) eens op gaan lossen, of tenminste de mogelijkheid geven de weergave van de banner per connectie type in te stellen. Maar Sony zou Sony niet zijn als ze aan dit soort issue niet maling zouden hebben.

Uitzetten dus. Of continu wisselen, afhankelijk van of je live TV gaat zappen of via HDMI bezig gaat.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 14:48]

Beste,

De subs op Netflix zijn inderdaad een kleine ramp en veel ligt aan de implementatie via hun server.
Nu via Netflix zelf kan je wel een en ander veranderen die het veel aangenamer maken. Via settings- subs maak je ze volledig transparant en gedaan met dat kerstboomeffect. Eventjes wennen maar veel beter.

Mvg,
ja je blijft het helaas zien, heb alle instellingen geprobeerd, heb nu maar mn netflix abo van 4K naar HD gedowngrade, geen HDR meer gelukkig