Nokia N86 Zwart Review

9 april 2010, laatste update op 28 december 2011, 1.260 views Rapporteer

Reden tot aanschaf Ik heb deze Nokia N86 gekocht omdat mijn voormalige N95, die mijn pa gebruikt nu, op raakte en ik met deze aankoop mijn huidige N82 kon doorschuiven naar mijn pa. Ik had al een langer een oogje op dit toestel. Echter moet de prijs ook aantrekkelijk zijn, ik koop toestellen altijd los en nooit i.c.m. een abonnement. Na even wachten, niet kort na de release in ieder geval, kocht ik de N86 een jaar na de beschikbaarstelling. Het toestel heeft op de LED flitser na vrijwel alles wat mijn N82 ook heeft. Ik kon het toestel in februari dit jaar voor €205,- nieuw in doos kopen, gelijk gedaan dus! De telefoon wilde ik gaan gebruik voor voornamelijke het simpele bellen, smsen, Hotmail checken en Windows Live Messenger...

Pluspunten

• Mooi featureset
  • Goede slider
  • Design
  • 3.5 mm audiojack (zie je steeds meer)

Minpunten

• Traag
  • Flippende batteri jindicator
  • Bewegen van slider bij maken foto (zie uitleg)
  • Buggy browser

Reden tot aanschaf
Ik kon het toestel in februari dit jaar voor €205,- nieuw in doos kopen, gelijk gedaan dus! De telefoon wilde ik gaan gebruik voor voornamelijke het simpele bellen, smsen, Hotmail checken en Windows Live Messenger gebruiken, geen serieus internet gebruik dus.

Hardware

Specificaties

2.6 inch AMOLED scherm 16M kleuren (scratch resistant surface)
8 Gb intern opslaggeheugen

Handleidingen
Cd-rom

Uiterlijk telefoon

Voorzijde
Van onder naar boven, van links naar rechts;
-De menu toets om naar 'het' alom bekende Nokia menu te gaan
-De 'C' (clear) toets om tekst te verwijderen
-De beltoets/ groene hoorn
-5-way navigatie toets
-De ophangtoets/rode hoorn
-De twee softkeys waaraan je gewenste taken toe kunt wijzen.
-Het 2,6 inch grote scherm
-Links van de speaker de lichtsensor
-De speaker zelf
-Videobel camera 0,3 mp

Linkerzijde

-Zit alleen de toets om het toestel te vergrendelen/ontgrendelen

Rechterzijde
Vlnr;
-Één van de twee speakers
-Volumerocker / camerazoom
-Camerashutterkey
-Tweede speaker

Onderzijde
-Zit een libje om de backcover te verwijderen.
-Eyelet voor een keycord

Bovenzijde
-Aan/uitknop
-3.5mm audiojack
-Micro usb connector (pc en lader)

Achterzijde

-Dual LED flitser
-Camera met beschermcover
-Kickstand om op de telefoon videootjes te bekijken

GSM
Het bereik van m'n N86 is over het algemeen gewoon goed te noemen. De verbindingsindicator doet op meerdere plekken hetzelfde als m'n N82 (wat nog niet alles zegt, maar goed). De belkwaliteit is ook dik in orde te noemen, op dit punt weinig op te merken.

GPS
De GPS werkt in de Nokia's die ik heb steeds beter, die van de N95 was toch wel redelijk slecht te noemen. M'n N82 was een erg goede verbetering wat betreft de snelheid van de fix. Ook deze N86 presteert heel goed een fix is snel gevonden. Zowel bij Ovi Maps als voor een geotag. Ook de nauwkeurigheid is te vergelijken met een TomTom of Garmin navigatie apparaat, geen vertragingen of wat dan ook.

WIFI
Wifi heb ik nog maar enkele malen gebruikt en dit werkt gewoon zoals ik op m'n N82 gewend was, eigenlijks niks over op te merken. (ik heb geen uitvoerige snelheidsmetingen o.i.d. gedaan.

Scherm

Het scherm is ten op zichte van mijn N82 net een fractie groter (0,2 inch). Het is duidelijk te zien dat de kleuren op dit scherm net wat scherper en helderder worden weergegeven, waarschijnlijk door onder andere het AMOLED display. wat me opvalt is dat tijdens het gebruik het scherm vaak in sterkte wordt bijgesteld, ondanks dat de lichthoeveelheid hetzelfde blijft naar mijn inziens. Wat me verder opvalt is dat als ik het toestel pak en op de linker softkey druk om het display op te laten lichten en de tijd te kunnen zien het display aan gaat, vervolgens uit en weer aan. Dit alles gebeurt in minder dan een seconde, als iik de rechter softkey gebruik, heb ik dat niet. (ik heb overigens de meest recente firmware).
Daarnaast werkt het beeldscherm perfect, filmpjes draaien smooth en afbeelding zien er goed en scherp uit op het display (de kwaliteit van de foto's daar gelaten)

Camera
De camera gebruik niet erg veel zo hier en daar eens een fotootje en video's nog minder. Net zoals ik van mijn N82 gewend was maakt ook de N86 geweldig mooie plaatjes! Mijn N82 vind ik al aardig wat camera opties hebben, maar de N86 heeft er zelfs nog meer en vooral de panorama modus is een leuke extra en daarnaast tot ISO 800 waardes. Verder flitser opties, gezichtsdetectie, nachtmodus, reeksmodus, zelfontspanner, etc, etc.
Als je de cameracover wegslide van de lens, activeert de camera automatisch (heb nog slechts een paar keer gehad dat dit in m'n broekzak gebeurde). wat me opvalt is dat de telefoon vrijwel altijd onmiddellijk of binnen enkele seconden een fix heeft om een geotag aan de foto te koppelen, altijd leuk om te hebben, mocht je vergeten waar het kliekje gemaakt was... ;).
Ook mooi aan de camera van de N86 is dat het een camera met groothoeklens is van 35mm. Hierdoor kan de telefoon onder een grotere hoek foto's maken. Ten opzichte van een 28 mm camera valt er dus minder buiten beeld om het maar simpel te noemen. de onderstaande foto illustreert dat verschil tussen de 35mm lens van een N86 en de 28 mm lens van een samsung Innov8 i8510.

http://img705.imageshack.us/img705/4435/n86.jpg copyright GSMARENA.COM.

Bij het maken van foto's of video's zal je merken dat je vrijwel automatisch je rechterhand aan de rechterzijde van het toestel zet (duhuh), je duim onder en je wijsvinger op de camerashutterkey. De toets is op zich mooi qua grootte, hoewel ik de N82 toets net wat beter vond), het zacht indrukken zorgt voor een autofocus en harder indrukken maakt de foto. Echter vind ik dat vooral bij het harder indrukken je duim aan de onderzijde steviger het op het toestel drukt en ook tegen het slidende gedeelte, wat je dan voelt bewegen. Bij b.v. de N95 viel de slider tussen de zijkanten, hier is dat anders en naar mijn mening niet formidabel opgelost. (Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel. :9 )

Batterij/indicator
De batterijduur is naar mijn mening toch wel vrij goed, bij redelijk intensief gebruik, veel internet aanstaan, ong. 3 uur muziek per dag (via koptelefoon weliswaar), af en toe een kiekje, enkele sms-jes per dag, haal ik makkelijk twee dagen met der accu soms 3, wat mij betreft dik in orde!
De batterij indicator flipt allen soms; ik heb gelezen dat meer mensen hier last van hebben. Bijvoorbeeld dan heb ik nog vier ''streepjes'', dat is meer dan de helft wel te verstaan. dan zet ik WLM aan en na enkele minuten trekt de hele indicator weg naar 1 streepje , geeft de telefoon een low-battery geluid en gaat in spaarstand. Dit is erg irritant als je nog een dag te gaan hebt en hier niet op rekende. Buiten dat heeft nog lang niet iedereen een micro-usb lader (de nieuwe standaard) op zak. Het blijft een vervelend kwaaltje, echter ben ik er nu op berekend dat dit is. Ik hoop dat Nokia in een komende software update dit toch echt gaat fixen!

Software

Nokia Maps
Gratis Nokia/Ovi Maps navigatie is op dit moment nog niet beschikbaar op de N86. echter bevat de E55 & de E55 nagenoeg dezelfde softwareversie als de N86. De Maps applicatie v3.03 die gratis navigatie biedt heb ik voor de E55 gedownload en op m'n N86 gezet, en de navigatie werkt, onofficieel, maar perfect! Nieuwste karten erop, niks mis mee! Het vinden van een fix eigenlijk altijd binnen een halve minuut. Het is alleen wel wennen dat ik TomTom op m'n N82 en HTC Touch Pro II gewend ben en nu Ovi Maps en Sygic (op m'n X10) gebruik die bepaalde instructies anders verwoorden, verder is het gewoon goed werkend.

Windows Live Messenger
De telefoon gebruik ik niet erg uitgebreid, echter wil ik op weg naar huis wel kunnen msn'en/wlm'en. Op m'n N86 heb ik een nieuwere versie van WLM dan op m'n N82, maar hij werkt vrij goed. Deze versie doet er alleen wat langer over om aan te melden (niet incidenteel, maar structureel), wat ik soms een beetje irritant vind.

Browser
De browser is zoals die eigenlijk al enkele generaties hetzelfde is gebleven. Ik heb er twee favorieten in staan die ik gebruik; Windows Live Mail en intranet van school. Mijn browser van m'n N82 heeft ook wel eens enkele keren geweigerd; tijdens het browsen sloot de browser zichzelf plots af en was je weer in het beginscherm. Tot mijn teleurstelling heeft deze (en ik las ook andere) N86 hier nog meer last van vooral als het om meerdere vensters gaat.

Fotogalerij
De fotogalerij vind ik niet veel veranderd ten op zichte voorgaande Symbian S60 toestellen. De applicatie werkt, alleen is heel duidelijk te zien dat er een aardige vertraging in zit en het geheel niet smooth werkt, erg jammer.

Muziekspeler
Deze werkt echt gewoon prima, niks mis mee en ook niks aan veranderd. Het programmaatje werkt vrij vlot (geen eeuwen laden o.i.d.), soms bij het scrollen niet altijd, maar toch naar tevredenheid. De kwaliteit van de speler/oortjes zijn voor mij afdoende, ben niet echt een geluidskwaliteit kenner, muziek is voor mij muziek...

Gebruiksgemak
Vooral dit is een erg subjectief punt, iedereen ervaart dit anders. Zelf vind ik Nokia altijd erg fijn en makkelijk werken, zo ook deze iets nieuwere Symbian versie 9.3 rel. 3.2. Menu's zitten logisch en simpel in elkaar, zoals ik al tijden gewend ben van m'n voorgaande Nokia's. Ook de toetsen an de voorzijde zijn makkelijk bedienbaar met de vingers. Echter vind ik het krap opgezette alphanummeric toetsenbord onder de slider net even iets minder fijn werken. Bijvoorbeeld de 0 en het #je zijn iets wat lastig te bereiken met je duim, de kramp schiet er soms nog net niet in :P.
Daarnaast vind ik de eerder gesuggereerde camerakey niet echt formidabel, maar goed..

Design, bouwkwaliteit en afwerking

Ook hier weer een sterke eigen mening, die van persoon tot persoon verschilt. Zelf vind ik de N86 echt een heel mooi toestel. Mooi vormgeving, vooral de afgeronde randen vind ik erg fijn in de hand liggen en sjiek staan. de materialen die zijn gebruikt voelen goed aan. De slider vind ik ook één van de betere, erg strak schuift hij op en neer (ik gebruik overigens de dual slider/ multimedia keys nooit), alleen bij het maken van foto's is het iets minder ideaal.

Snelheid algemeen
Wat me bij deze N86 vooral opvalt is dat ondanks de snellere processor 332 Mhz vs. 434 Mhz (wat ook weer niet alles zegt) de telefoon in veel opzichten toch trager is dan mijn vorige N82. Het gaat in veel gevallen om enkele of iets meer secondewerk. Dan zul je denken secondewerk? Ja, maar dat maakt het juist zo storend. Bijvoorbeeld bij het beantwoorden van een sms (de traagheid ligt voornamelijk bij deze functie) duurt het vreselijk lang voor je het scherm krijgt met de ontvanger die je dus antwoordt. Vervolgens duurt ook het verzenden enkele secondes langer dan gewend. Ook alleen al het invoeren van een ontvanger duurt tergend lang voor de telefoonlijst geladen is.. En dit maakt het juist zo irritant. Dit is zeker een minpunt.

Al met al ben ik redelijk tevreden over m'n N86, zeker de prijs/kwaliteisverhouding. Echter mis ik m'n N82 wel, vooral de traagheid is soms tergend en zit ik mezelf op te vreten, ook dat camerashutterkey verhaal vind ik niet echt fijn en daarnaast de buggybrowser. Naast deze maindisadvantages ben ik toch wel te speken over het toestel en hoop ik dat enkele dingetjes op korte termijn verholpen zullen worden d.m.v. software updates.

Heb jij ook een Nokia N86 Zwart?

Ik heb ook de N86 en ik heb wel gewoon gratis de nokia maps erop weet niet of dat normaal is of niet. Maar dat het toestel trager is geworden na de nieuwe firmware klopt wel. Soms wanneer ik een sms wil starten of de camera loopt het toestel gewoon vast of duurt het enorm lang om te laden...
Er staat een foutje in, 28mm is wide angle en 35mm is juist een kleiner beeld. Voor de rest goede review, tijdje aan gedacht om deze aan te schaffen maar de factor snelheid is bij mij cruciaal, ga hem dus niet halen.
nette en aardig uitgebreide review.
zou wel leuk zijn als je wat foto's er mee zou kunnen maken en vergelijken met andere toestellen.