Nu is het tijd om het kleine broertje van de S 803's van Jamo een kans te geven en te zien wat ze kunnen doen.
Introductie
Onlangs heb ik een review geschreven van de grotere versie, de 803.
In veel aspecten is de 801 erg gelijk, maar als we verder in de specificaties gaan kijken zien we wel een aantal verschillen.
Drivers
25 mm Soft Dome Tweeter
102 mm Polyfiber Woofer
Bas poort aan de achterkant
Specificaties
Frequentierespons
76 Hz - 26 kHz (+/- 3 dB)
Gevoeligheid
Afwerkingen
De Jamo S 801 is verkrijgbaar in
Black, White en Wallnut
Het uitpakken
Zoals gewoonlijk bij Jamo zijn deze speakers wederom goed en stevig verpakt met goed kwaliteit piepschuim en een dikke plastic zak om beide speakers.
De techniek
De S 801 is het kleine broertje van de S 803 en dus kunnen we verwachten dat deze wat lagere en mindere specificaties zal hebben, toch?
Niet helemaal, als we ze naast elkaar houden zien we een paar interessante verschillen, zo is de 801 makkelijker aan te sturen en er is een kleinere woofer, etc. MAAR de S 801 heeft wel dezelfde tweeter als de S 803....
Wat hier het gevolg van is behandelen we later in de review.
Bouwkaliteit en uiterlijk
Persoonlijk vind ik het uiterlijk en het ontwerp van de nieuwe S serie van Jamo erg mooi. De vinyl wrap is van goede kwaliteit, zelfde als de S 803, verder is de bouwkwaliteit hetzelfde als bij de duurdere S 803, dat is een pluspunt aangezien deze speakers een stuk goedkoper zijn!
De gril op de voorkant is ook magnetisch, net zoals bij de (u raad het al) S 803, het doek is ook van dezelfde kwaliteit.
Is er eigenlijk kwa uiterlijk wel een verschil?
Nee, eigenlijk niet, er is geen bas poort aanwezig aan de voorkant, die zit nu aan de achterkant van de speaker, hij is natuurlijk wel wat smaller geworden.
Ideale surround speaker?
Opzich zou je zeggen dat dit de perfecte oplossing zou zijn voor iemand die opzoek is naar satelliet/surround speakers, of toch niet....
Ik gebruik de S 801's als mijn
[rear channels maar er zijn wel een paar dingen die ik mis en waarvan ik denk dat Jamo deze prima had kunnen implementeren in deze speakers.
Zo hebben ze geen bevestigingspunt aan de achterkant om ze aan de muur te hangen, dat vind ik een erg groot minpunt.
Wat je eventueel kunt doen is er zelf een bevestigingssysteem aan vast maken, de behuizing is dik genoeg om er een paar kleine schroeven in te boren.
Er zitten geen componenten in de weg, die zitten grotendeels onderin de speaker of aan de voorkant van de behuizing .
Zelf heb ik dat nog niet gedaan want het hoeft niet in mijn setup.
Echter, als ik een grotere ruimte zou moeten vullen en ze niet neer kan zetten ga ik ze zeker aan de muur bevestigen.
Het ding waar je dan wel mee zit is dat er een vaste voetplaat aan de speakers zit en het dus niet symmetrisch is.
Voor sommige mensen kan dit eventueel een dealbreker zij, ik vind het persoonlijk geen probleem.
Muziek
Zoals gebruikelijk heb ik deze speakers getest op mijn dagelijkse setup.
Denon X4000, 2,5 mm koperen kabels van In-Akustik.
Muziek speel ik af via Deezer HiFi (1.411 kb/s FLAC) op een HTPC die via HDMI aangesloten is op de X4000, alles loopt dus via de DAC in de reciever.
Ik raad niet aan deze speakers te gebruiken om een grote ruimte met muziek te vullen zonder sub,dat gaat gewoon niet lukken met hun formaat.
Waar ik ze het prettigst vind is op mijn bureau, dat werkt verrassend mooi!
Tevens zijn ze misschien handig als je een extra setupje wilt maken in je keuken of in een andere kamer waar je een degelijke setup wilt maken.
Het muzikale kunnen van deze speakers ligt net zoals bij de S 803 erg hoog.
De muziek klinkt mooi in balans en er zijn geen vervelende vervormingen.
Als je met een zeer getraind oor gaat luisteren zul je wellicht horen dat het inderdaad geen speakers van top klasse zijn maar dan moet je natuurlijk ook niet vergeten dat ze nog geen 200 euro kosten, dat is niet veel voor 2 speakers van deze kwaliteit.
Films
Nu zijn we bij het onderdeel gekomen waarvoor ik deze speakers absoluut geweldig vind.
Ik raad niet aan deze te gebruiken in een 2.0 setup als front channel.
Waarvoor je deze wel erg goed kunt gebruiken zijn de surround kanalen.
Zelf heb ik ze dus achter mij staan voor het
rear surround maar als ik ze gebruik als
side surround wil het ook prima!
Ik merk wel een klein verschil tussen deze en de S 803's maar dat is minimaal.
Doordat de S 801 dezelfde tweeter met waveguide setup heeft krijg je wederom een mooi breed podium waar alle verschillende effecten en muziekjes die je hoort tijdens een film erg mooi worden weergegeven.
Effecten komen realistisch over en het lijkt net alsof ze in de kamer zijn.
Ik heb allerlei verschillende surround speakers geprobeerd die veel duurder waren en misschien 10% beter presteerden maar er ook saai uitzagen.
Ik zou iedere dag van de week deze Jamo's verkiezen boven die speakers.
Veel mensen beweren dat je dure speakers nodig hebt voor je surround kanalen.
Daar ben ik het niet mee eens, want het enige wat surround kanalen produceren zijn effecten en achtergrond muziek. Daarvoor heb je geen €500 euro speakers nodig.
Ik heb het hier ALLEEN over films, als je muziek luistert in surround kan ik me voorstellen dat je ook kwaliteit surround speakers wilt hebben
Ik heb de Jamo's zowel in een grote als kleine ruimte de kans gegeven om zich te bewijzen en telkens zijn ze geslaagd met vlag en wimpel.
Hang er een sub aan!
:strip_exif()/m/861419/1GwmF93wQ4ez3ViCUcQ5fzpsbKyAhxvlSj00DKhIkiRgLK14oU?f=620xauto)
Je kunt de S 801's prima gebruiken voor muziek, maar je mist bas in grotere ruimtes.
Ik heb in een relatief grote woonkamer met de nieuwe Jamo S810 sub en de S 801's een 2.1 setup gemaakt en dan merkt je pas wat voor magie Jamo in deze nieuwe lijn gepompt heeft. Als je mij er blind voor had gezet had ik in nog geen 100 jaar geweten dat ik luisterde naar kleine boekenplank speakertjes van nog geen €200...
Natuurlijk is het niet gek dat het beter klinkt als je een sub van €300 eraan hangt, nou is dat ook niet veel voor een sub maar daar vertel ik meer over in de review want ik heb er een andere en duurdere kabel aan zitten.
Maar de sub helpt alleen om het geluid 'compleet' te maken, 70% komt van de speakers, de andere 30% komt inderdaad van de sub maar als je erover nadenkt is dat best een prestatie voor deze kleintjes.
:strip_exif()/m/861419/1GwmF93V4y77K1NiHH8OT2c6b54cxmPcJS8qlDW6z6RvdmsVse?f=620xauto)
Deze kleintjes zijn de beste €200 speakers die ik ooit gehoord heb, de enge speakers die ik kan bedanken die vergelijkbaar zijn die mik gehoord heb zijn de Zensor 1's van Dali.
Er ontbreekt alleen bas, dat is op te lossen met een sub of je koopt de grotere S 803 versie.
Waar deze speakers echt tot hun recht komen in in een home theater.
Ze zien er mooi uit en leveren een fantastisch breed geluid podium waar alle effecten en muziekjes tot hun recht komen.
Het enige nadeel is dat deze speakers geen bevestigingspunt op de achterkant hebben voor een muur beugel.
Het is zelf op te lossen maar dan gaat wel je garantie eraan natuurlijk.
Daarom geeft ik deze Jamo's 4/5 sterren.