Ubiquiti UniFi AP-AC LITE (1-Pack) Review

10 december 2018, laatste update op 11 december 2018, 3.098 views Rapporteer

Op zich een prima product, maar totaal niet geschikt voor thuisgebruik vanwege het irritante geluid dat ze maken (soort coilwhine). Ervaring met twee units.

Pluspunten

• Mooi uiterlijk
  • Led is uit te schakelen
  • Aansluiten via één kabel middels POE
  • POE injector meegeleverd

Minpunten

• Maakt zeer irritant geluid
  • Wordt erg warm
  • Android App werkt niet vlekkeloos
  • Prijzig

2 van 5 sterren (Slecht)
Inleiding:
Het Aldi-Accesspoint op de eerste verdieping had het begeven. Het ding beviel nooit echt goed, dus een mooi moment om te kijken naar iets beters. Door de dikke betonnen vloeren kunnen de Asus en D-Link AP's van de begane grond en de zolder geen goed bereik leveren op de tussenliggende verdieping. Ik zocht een oplossing om door het hele huis goed bereik te hebben en waarbij je makkelijk kunt roamen, zonder dat een apparaat op een AP blijft plakken met slecht bereik.
Een wireless Mesh systeem is niet nodig, omdat in elke kamer een lan-aansluiting aanwezig is.

Omdat Ubiquiti vaak aanbevolen wordt, en de top van de pricewatch er vol mee staat, heb ik er twee besteld om te kijken of dit wat voor mij is. Later zou een derde kunnen volgen. Goed bereik, instelbaarheid en een feature genaamd “zero handoff” spraken mij aan. Het is prettig wanneer een apparaat tijdens roamen naadloos overschakelt tussen AP’s.

Levering:
Het appraat is netjes verpakt en de doos bevat tevens enkele accessoires, maar géén UTP-kabels. Gelukkig heb ik er daar altijd een paar van liggen. Op de verpakking staat een test-date, wat suggereert dat er aan kwaliteitscontrole wordt gedaan.
Stroomvoorziening gaat via de UTP-kabel middels een POE injector, die wordt meegeleverd wanneer je de units per stuk koopt. Je hebt dus minimaal twee UTP-kabels nodig om één AP aan te sluiten.

Installatie:
Het is de bedoeling dat je ergens Ubiquiti software laat draaien om de boel te beheren, bijvoorbeeld op een server, een Diskstation of een Raspberry Pi. Zonder die software werkt het wel, maar mis je een aantal features.
Instellen heb ik aanvankelijk via de Ubiquiti Android App gedaan, om eerst het bereik te kunnen testen. Scan de QR code achterop de unit om de AP te zien in de app om te beginnen met instellen. Gelukkig had ik hem nog niet gemonteerd zoals de volgorde in de quickstart-handleiding aangeeft.
Het viel me op dat wanneer je de app gebruikt, dat problemen geeft op een Samsung Galaxy S9, die gooit steeds de wifi-verbinding eruit wanneer de Ubiquiti app draait. Sluit je de app, blijft wifi weer goed verbonden.

Gebruik:
Na één Ubiquiti AP ingesteld te hebben, hoorde ik een zacht tikkend geluid uit het apparaat komen. Dat is bij elektronica meestal geen goed nieuws. Het wordt nog erger wanneer je wat data doorvoer genereert, bijvoorbeeld Netflix. Dan hoor je duidelijke coilwhine. Het schrapende geluid (zoals een kapotte harddisk) is zo hard dat je dat een aantal meter verderop nog duidelijk kunt horen in een rustige huiselijke omgeving.
Ik heb eerst de POE-Injector (van de tweede unit) en de kabels verwisseld (kabellengte maakt geen verschil), zonder resultaat. Daarna de andere Ubiquiti AP ingesteld (dat ging vrij snel via de app, bestaande settings worden gelijk overgezet). Helaas heeft deze unit precies hetzelfde probleem. Tevens valt het op dat de apparaten erg warm worden, ook wanneer ze niet zwaar belast worden.
Electronica met coil-whine is m.i. meestal of: 1. Defect, 2. Slecht ontworpen of 3. Gemaakt met te weinig of goedkope onderdelen. Aangezien beide units hetzelfde probleem vertonen en gezien de prijs had ik dit niet verwacht van Ubiquiti.

Zoekwerk op Google leert me dat dit geluidsprobleem al sinds 2012 genoemd wordt bij diverse modellen.Omruilingen via de fabrikant gaven steeds hetzelfde probleem volgens die berichten. In een rumoerige bedrijfsomgeving zal je het misschien niet horen, maar thuis is dit absoluut niet aan te raden.
Daar eindigt voor mij dus helaas het avontuur met Ubiquiti.

Nu begint mijn zoektocht dus weer opnieuw, met voorlopig slecht bereik op de eerste verdieping.

Conclusie:
Ik kan me voorstellen dat deze apparatuur voor bedrijven erg prettig werkt. Er is een breed scala aan producten om een compleet netwerk op te zetten. Voor thuisgebruik kan ik het echt niet aanraden vanwege het irritante geluid dat ze maken. Het heeft daarom ook een WAF factor van 0.

Edit 11-12-2018 10:00,
Ik had een video gemaakt van het geluid met m'n oude telefoon. Daarbij Speedtest gebruikt om datadoorvoer te genereren. De telefoon met speedtest ligt er in het filmpje vlak naast, maar dat heeft verder geen invloed op het geluid. Ik heb er een stukje uitgeknipt, de resolutie drastisch verlaagd (het gaat om het geluid) en gedeeld via Stack.

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi AP-AC LITE (1-Pack)?

Zelf heb ik er drie van deze in mijn huis hangen die gevoed worden van uit een POE Unifi Swicht.
Deze maken geen geluid, en worden niet warm, terwijl ze wel erg actief gebruikt worden.
Bij hoe veel modellen heb jij dit probleem geconstateerd?
Bij twee modellen uit dezelfde batch (sept 2018).
Heb jij misschien een switch die ze 48V voedt? De meegeleverde POE injectors gaven 24V volgens mij.

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 25 juli 2024 11:55]

coilwhine? zou dat misschien van de POE adapter kunnen komen? met 30+ over POE gezien, heb ik het nog niet meegemaakt..
Het geluid kwam bij beiden echt uit het accesspoint, niet uit de POE adapter.
Vreemd, ik heb er twee in gebruik en herken met niet in de temperatuur of het geluid, dus dat lijkt me eerder een defect?
Zou kunnen, maar wel heel vreemd dat ze allebei precies hetzelfde hebben. Wanneer ik google op ubiquiti noise of ubiquiti coil whine, zijn er toch vrij veel berichten over te vinden, al sinds een aantal jaar terug.
Ik zou het dan inderdaad classificeren als een defect, want het kan toch geen "feature" zijn van dit soort apparatuur?

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 25 juli 2024 11:55]

Bijzonder wel... zouden er bepaalde series zijn die hier last van hebben ofzo? Ik heb er zelf twee, mijn ouders op aanraden van mij ook twee, en mijn zus drie. Ook in de huiskamer en zelfs slaapkamer. Ik heb echt een hekel aan dat soort coilwhine.
Net nog even speciaal naar geluisterd, maar gelukkig hier zowel de schoteltjes als de PoE injectors stil.

Ik snap dat het wel vervelend is dat je niet weet of het opgelost wordt als je ze laat omruilen, maar dit is gelukkig niet "normaal".
Bijzonder vind ik het ook. ;) Ik zie vooral berichten van de Lite en de LR.
Het geluid komt uit de schoteltjes. De meeste units zullen wel stil zijn, maar ik denk ook dat veel mensen het gewoon niet horen bij de units die het wel hebben.
Gelukkig zijn die van jou wel stil zoals het hoort. :)
Heb jij bij familie ook controller-software draaien?

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 25 juli 2024 11:55]

Ik heb overal de Lite in gebruik. Ik heb zelf een controller draaien waar de rest ook op verbind. Al is het niet nodig om het actief te draaien. Na de configuratie is het voor de meeste functies niet nodig. Alleen captive portal en updates dat soort zaken wordt echt op de controller afgehandeld. Handover en dergelijke wordt tussen de AP's onderling afgehandeld.
Hier enkele links naar berichten over hetzelfde probleem:
1. UAP-LR noise (with RPi3)
2. Noisy UAP
3. Ticken die noch ...?
4. Ticking noise with UAP AC LR
5. Ubiquiti UniFi AP AC Lite Coil Whine/Noises
6. En hier een enkel bericht in een thread over een nieuw model:
"Some of these pre-release units make a high pitch noise that you can hear in a quiet room – increases when throughput is higher. Many are reporting the issue to Ubnt.
My first UniFI AP i purchased back in 2012, it had excessive coil whine mixed with a cooking heating element sound, then in 2013 i got a EdgeRouter PoE, it also had a excessive coil whine, then i got a 2nd gen UAP-AC-Lite, no coil whine but it still had a heating element sound.
"