Samsung C34J791 (WTR) Wit Review
3 december 2018, laatste update op 3 december 2018, 334 views
Rapporteer
Testpanel
Een geweldig scherm voor een schappelijke prijs. Als Thunderbolt-user heeft het veel plussen, maar misschien niet zo voor een doorsnee gebruiker.
Pluspunten
- Goede prijsstelling
- Scherpte
- Easy setting box
- Kabelmanagement
En dan word er een massieve doos afgeleverd aan je voordeur… Begrijpelijk dat zo’n groot scherm ook een grote doos heeft en het is natuurlijk ook nog eens een curved model, dus de doos is dan gelijk niet 2, maar bijna 3x zo breed als een vlak scherm.
Wat bij het uitpakken gelijk opvalt is het gewicht van het scherm. De voet heeft een ongelooflijk zwaar contragewicht. Het zal nodig zijn en het voordeel is gelijk dat je het scherm met twee handen op z’n plek zet en niet nonchalant met een hand op z’n plek slingert. Het is dus erg degelijk gebouwd en de afwerking is van een hoog niveau.
Aan de achterkant zitten de connectiviteitspunten mooi achter een plaatje. Los daarvan zitten er nog 2 USB3 poorten en een AUX uitgang voor een mini jackplug. Voor mij persoonlijk geen interessante features, want daar zou ik eigenlijk nooit gebruik van maken en heb dit tot op heden ook nog nooit gedaan. De kabels kan je mooi in de poot naar beneden laten lopen zodat je geen onnodige spaghetti ziet lopen en dat draagt weer een extra steentje bij aan de clean-desk policy. Wat verder opvallend is, is de onwijs grote adapter voor de voeding. Uit die voeding komt een indrukwekkend dikke kabel, met eveneens indrukwekkend grote powerplug voor in het scherm. Ik denk dat het een beetje compensatiegedrag is voor en lieve schattig kleine en dunne snoertje wat vanuit mijn stopcontact naar die adapter moet. Al is het wellicht niet nodig, maar als ik op de ontwerp afdeling zou zitten, dan zou ik toch in ieder geval gezorgd hebben dat dit lieve kleine snoertje een extra buitenmantel heeft zodat deze matched met de dikte van de kabel die naar het scherm gaat. Het is maar optisch, maar dan zou het in ieder geval in balans zijn. Om het scherm te kunnen aansluiten wordt er gelijk een HDMI kabel, een displaypoort kabel en een Thunderbolt 3.0 oftewel een USB-C kabel bij geleverd. Ik heb er een doos van vol liggen, maar toch waardeer ik het altijd enorm als de bekabeling er wel bijgeleverd wordt.
Na het aansluiten van het scherm en het aanzetten van mijn systeem, begint ook het scherm vrolijk geluid te produceren. Het scherm heeft namelijk ingebouwde speakers wat misschien handig is in een kantoor setup, maar ik ben een veel eisende gebruiker en neem daar geen genoegen mee. Ik heb dit dus gelijk weer uitgeschakeld zodat het geluid weer fraai uit mijn eigen luidsprekers komt. De luidsprekers die in het scherm zitten geven een vergelijkbaar geluid als uit een laptop namelijk.
De eerste indruk van de kleuren is dat het er mooi uitziet. Dankzij de Quatum Dot technologie geeft de monitor 125% van het sRGB spectrum weer. Ik ben ook geen pixeldefecten tegen gekomen en het scherm geeft alles haarscherp weer. Uiteraard zijn de contrast en helderheid eenvoudig nog aan te passen via het menu van het scherm, maar de standaard setup is eigenlijk voor mij al perfect. Dat komt natuurlijk mede door de contrast ratio van 3000:1 wat ook zeker bijdraagt om de kleuren er nog duidelijker uit te laten knallen. Erg aangenaam om de hele dag mee te werken al zet ik ’s avond nog wel eens de nightview aan als ik met programma’s werk die veel wit licht produceren. De Ultra WQHD resolutie van 3440 x 1440 maakt het fijn om meerdere applicaties tegelijk op het scherm te zetten. Voor degene die dit gestructureerd willen doen bied Samsung via hun website een Easy Setting Box aan die je gratis vanaf hun site kan downloaden. Hiermee kan je het scherm eenvoudig op verschillende manieren indelen zodat alle programma’s een eigen vast plek krijgen op het scherm. Handig als je tegelijk allerlei zaken wilt monitoren terwijl je werkt. Ik heb het even geprobeerd en het werkt prima, maar zelf zal ik het verder niet gebruiken omdat ik juist die maximale resolutie van zo’n ultra wide scherm nodig heb.
Voor mijn werk scroll ik heel veel horizontaal en doordat het scherm gecurved is, lijkt het als het waren om je heen te gaan. Dit geeft een beetje een futuristisch gevoel, maar op een of andere manier voelt het ook natuurlijker als je op het hele scherm werkt zoals ik. Wel merk ik dat het soms lijkt alsof ik soms sneller wil dan het scherm dan dat het dan iets vager wordt, maar niet in de zin van ghosting. Op zich zou dat ook niet mogen met de 100Hz waar het scherm op draait, maar het zou ook aan de connectie kunnen liggen. Gelijk een mooi moment om de main feature van dit scherm te testen: De Thunderbolt 3 aansluiting. Er zitten er wel twee op aan de achterkant. Een voor alleen Upstream en beide zijn ze ook downstream te gebruiken voor het laden van bijvoorbeeld een telefoon. Je kan hiermee ook je Mac aansluiten waarbij data met een snelheid van 40Gbps kan worden verstuurd terwijl het ook nog eens je apparaat kan opladen tot 85W. De kabel die bijgeleverd wordt is dan ook extra dik zodat dit zeker behaald kan worden. Echter de kabel is niet zo dik als een van de conventionele HDMI of Displaypoort kabels en de zeker is zeker eleganter, dus als je de mogelijkheid hebt om hiermee een scherm aan te sluiten, dan zou ik dat zeker doen om de maximale prestaties te kunnen benutten. De grote maar aan deze feature vind ik wel het prijskaartje, want ik weet niet of ik bereid ben om een paar honderd euro meer te betalen om een Thunderbolt 3 aansluiting te hebben.
In mijn huidige setup gebruik ik 2 Samsung TV’s die boven elkaar staan. Een 24” die op een afstand van zo’n 80cm voor mijn neus staat en daar een halve meter achter staat op een voetstuk een 32” boven, zodat optisch de schermen voor mijn zit positie gelijk zijn aan elkaar. Voor de test heb ik het 24”model vervangen door dit 34” monster. Het is nu een mooi trappetje geworden en het voelt eigenlijk al gelijk goed. Nu ben ik ook in de markt voor een dergelijk scherm en ik was nog aan het twijfelen of ik een 34” neem of een kleiner model, maar als ik dit nu zo ervaar dan denk ik dat ik voor het 34” model ga.
Op zich vind ik de prijsstelling van het scherm helemaal niet buitensporig. Op het moment kosten ze zo’n € 899,- en als je goed zoekt ook nog wel een beetje goedkoper, maar een vergelijkbaar scherm van Samsung zonder de luidsprekers en de Thunderbolt aansluiting is gelijk wel een paar honderd euro goedkoper. Wellicht als je alleen maar met Mac werkt, dat het je die prijs wel waard is, maar ik gebruik veelal een PC en ben daardoor toch meer geneigd om een goedkoper alternatief aan te schaffen. Maar hoe dan ook dit is een erg mooi en fijn scherm en ik kan het iedereen aanraden.