Ik had al 2 koptelefoons waarvan 1 met kabel (Sony XB 500) en 1 draadloos (Sennheiser RS 120ii), dus dan zou je verwachten dat ik eigenlijk al voldoende ben voorzien qua mogelijkheden om muziek te luisteren. Echter ben ik niet tevreden over de muziekkwaliteit van de draadloze Sennheiser. Waarom? De bass vind ik toch wat matig, zeker als je de koning van de bass Sony er naast legt. Maar dat is niet de enige reden: de Sennheiser werkt via een FM zender, wat op zich erg handig is gezien het bereik tot 100 meter kan gaan, overal in huis kan je luisteren dus. Helaas valt al erg snel een ergerlijke ruis op in de koptelefoon. Wil ik films bekijken, klinkt het redelijk bij hoger volume, totdat je de stillere scenes krijgt. Mijn volgende missie was dus het zoeken van een goedkope koptelefoon die zowel een lekkere bass kan weergeven, maar nog belangrijker: geen geruis bij hogere volumes!
In mijn zoektocht ben ik vrij vaak uitgekomen op het merk Bluedio, wat te vinden is op Aliexpress. Met een prijskaartje die nog onder de 21 euro valt en vele positieve reviews lijkt dat een goede keuze. Toch valt ook uit reviews op te maken dat de latency best hoog is, iets wat juist belangrijk is bij het kijken van films! Nu weet ik dat dit bij veel programma's te corrigeren is, maar toch een kritiek punt. Ook lijkt de diepte van de bass beperkt bij de goedkoopste modellen. Ga ik naar de betere modellen kijken, ben ik toch weer rond de 40-50 euro uit. En als gierige Nederlander vind ik dat toch weer wat teveel van het goede, ook al weet je dat met goedkoop eigenlijk nooit het premium geluid kunt krijgen wat je wel krijgt bij de 150+ euro koptelefoons.
Tot ik de Philips Bass+ tegenkwam bij de Action. Voor 20 euro een koptelefoon met bluetooth en een goede bass. Het klinkt in eerste instantie iets wat ook echt als 20 euro zal klinken met krakend geluid op hoger volume en ongebalanceerd. En ook de bouwkwaliteit lijkt mij niet iets wat fantastisch zal zijn. Maar bovenal: het is Philips. Een merk welke ik eigenlijk heb afgezworen. Reden? Ik heb in de vele jaren van diverse producten gekocht te hebben eigenlijk de meeste problemen gehad met de Philips producten. Meesten zijn met 2-3 jaar al kapot gegaan: een televisie, LED lampen, Airfryer, scheerapparaten. Kortom het vertrouwen is sterk gedaald. Maar als ik wat mij verdiep in de eigenschappen en de reviews lijkt het een super product te zijn voor de prijs. Ok, ik ben er toch weer ingetrapt: ik ga hem proberen voor die 20 euro!
Maakt de koptelefoon zijn belofte waar met de bassfunctie? Heb ik nu eindelijk geen geruis meer en kan ik nu eens genieten van mijn films en muziek? Ik geef hieronder uitgebreid mijn bevindingen met natuurlijk wat foto's voor het totaalplaatje.
Release | 8 augustus 2017 |
Impedantie | 32 Ohm |
Gevoeligheid | 103dBSPL/mW |
Noise cancelling | Passief |
Gewicht | 132g |
In eerste instantie valt het op dat de telefoon laag kan gaan met het geluid en is de bluetooth klasse voldoende om een goede verbinding te hebben. Of dat echt zo is lees je verder in de review.
De verpakking van de koptelefoon is compact en de koptelefoon zit vast met twee hengsels. Buiten de koptelefoon vind je nog de handleiding en ook een oplaadkabel. Wellicht niet veel aan extra's, maar eerlijk is eerlijk, je betaalt hier ook bijna niks voor. Omdat ik geen extra wensen heb, mis ik ook niets hier.

In mijn zoektocht naar een nieuwe koptelefoon was de bouwkwaliteit geen prioriteit omdat ik vooral keek naar goed bass, geluidskwaliteit en zo min mogelijk storing via een draadloze verbinding voor een leuk bedrag. Maar voor anderen kan het juist weer wel een prioriteit zijn, dus wat kan je verwachten?
Vormgeving
Wanneer je de koptelefoon uit de verpakking haalt, valt het op dat de koptelefoon erg licht is, het materiaal voelt wel aan voor wat je ervoor betaald: goedkoop. Ook het design is niet een van de meest innoverende, maar wel compact en redelijk modern.
Ik heb dus de kleur zwart, maar je hebt de 3075 ook in alternatieve kleuren:
pricewatch: Philips SHB3075 (Blauw)
pricewatch: Philips SHB3075 (Wit)
Deze zijn echter niet te koop bij (mijn) Action, daar kon ik alleen voor de zwarte kiezen. Amazon.de biedt ze nog wel aan, maar dan kom je uiteraard aan een hogere totaalprijs.
Oorschelpen
De oorschelpen voelen zacht aan, maar vanwege de compactere maat kan het zijn dat de on-ears niet voor iedereen even goed zullen aanvoelen, met name wanneer je de koptelefoon langer gebruikt. Ik vind de koptelefoon echter een stuk fijner zitten dan mijn Sennheiser. Laatstgenoemde voelt vooral los aan en ook omgevingsgeluiden zullen sneller binnenkomen. Deze oorkussens sluiten bij mij redelijk goed aan en blijven comfortabaal voor een langere periode.
Op reis
Wanneer je op reis gaat is dit zeker een interessante optie, de hoofdband koptelefoon is instelbaar en de oorschelpen zijn invouwbaar, erg compact dus!
Al met al is de koptelefoon handig voor onderweg, maar het is overduidelijk geen premium materiaal. Maar zeg nou eerlijk: voor dit bedrag kan je dat eigenlijk ook niet verwachten. Voor vervoer kan je dus het beste een hoesje meenemen om je koptelefoon wat bescherming te bieden als je hem niet gebruikt.
Ik kocht deze koptelefoon vanwege de bluetooth connectiviteit. Er zijn verschillende versies van Bluetooth, waarvan de een een beter bereik heeft als de ander. De Philips maakt gebruik van bluetooth class 1 en een vermogen van <20 db. In theorie betekent dit dat de verbinding goed moet zijn. En in de praktijk gaat dit ook goed!
Verbinding maken
Om de koptelefoon te verbinden dien je de powerknop in te drukken van de koptelefoon waarna je 'Power on' hoort. Daarna begint de koptelefoon te zoeken naar een zender.
Wanneer ik op mijn telefoon de koptelefoon pair, heb ik meteen verbinding zonder gedoe. Ik heb vaker, met name bij sommige Sony koptelefoons, moeite gehad om verbinding te krijgen via bluetooth. Hier is dat niet het geval, er is meteen een goede verbinding zonder frustratie.
Andere bronnen
Vaak worden bluetooth koptelefoons gebruikt voor een smartphone. Dat is ook niet gek met de standaard ingebouwde bluetooth functie. Echter wil ik meerdere bronnen gebruiken. Voor mijn pc maak ik bijvoorbeeld gebruik van een bluetooth dongle welke het signaal doorstuurt. Voor de televisie heb ik wat meer moeten investeren: een bluetooth zender en ontvanger in 1. Ik heb namelijk een 'domme' televisie met enkel een koptelefoon uitgang. En dat signaal stuur je niet zomaar. Deze apparaatjes kan je overigens voor nog geen 10 euro bij Aliexpress kopen in tig variaties. Dat zijn de kosten dus ook niet. Het voordeel van deze apparaten is dat je het op elk product kunt aansluiten met een koptelefoon ingang. Ideaal als je dus van de kabels afwilt.

In de algemene zin had ik geen grote wensen wat betreft een bediening via de koptelefoon, tenslotte wordt de koptelefoon vooral gebruikt voor een draadloze verbinding waarbij ik het volume wil regelen. Alle extra's zijn natuurlijk meegenomen.
Volume bediening
Naast de functie van een draadloze verbinding is het hebben van controle over het volume van de koptelefoon een belangrijk onderdeel. Nu kan ik bijvoorbeeld bij de televisie het geluid wel zachter zetten, maar als je aan het sporten bent is het niet praktisch als je eerst je smartphone uit je zak moet halen om het volume aan te passen. Op deze koptelefoon heb je de mogelijkheid om het volume naar wens aan te passen. Wanneer je op het maximum zit, hoor ke een piepje. Mocht het geluid dan nog te zacht klinken, dan dien je bij de geluidsbron het volume op te krikken.
Afspelen
Naast de volumeknoppen vind je een ronde knop waarmee je nummers/video's op pauze kunt zetten of kunt laten afspelen, een functie die voor velen ook een mooie toevoeging is, tenslotte zijn er momenten zat waarop je even wat anders moet gaan doen en je de telefoon even op pauze wilt zetten. Weer een extra toevoeging die een handeling minder op je telefoon mogelijk maakt.
Microfoon
Iets wat ik niet wist, was dat de koptelefoon ook een ingebouwde microfoon heeft. Deze functie zal ik verder niet gebruiken, maar wellicht handig als je je koptelefoon ook wilt gebruiken als bluetooth handsfree headset. Verwacht geen hoge spreekkwaliteit, de functie doet wat het moet doen, niks meer.
Mute
Even geen geluid horen? Dat kan met de mute functie, bijvoorbeeld als je om wat voor reden dan ook een video wilt bekijkt maar even gfeen geluid wilt hebben. Ik maak zelf geen gebruik van deze functie, voor mij had het er niet per se opgehoeven, ik kan tenslotte op alle apparaten het geluid uitschakelen en heb de pauze knop al om een video te pauzeren.
De bass, maakt Philips het waar?
Het zit in de naam, dus nu verwacht je ook dat de koptelefoon flink wat bass produceert. Hier vind je mijn ervaringen op dit gebied:
Via de telefoon
Via youtube heb ik diverse tests gedaan en kan zeggen dat de bass onverwachts goed klinkt. Bij het testen van diverse sound effect films merk je dat de koptelefoon erg laag kan zoals geadverteerd staat: tot maar liefst 9hz, dat betekent dat het algemene geluid net wat beter klinkt door een breder bereik. Ik merkte in enkel films wel dat de achtergrondmuziek de boventoon ging voeren, dus heb ik nog een extra hulp ingeschakeld: de app Noozxoide EIZO-rewire. Deze zorgt voor een neutraler geluid waardoor de beleving van muziek en films nog beter wordt. Deze kan ik dus zeker aanbevelen
Hierbij had ik nog niet geen andere booster gebruikt zoals een equalizer. Wanneer ik gebruik maak van een (bass) booster (in mijn geval de setting 'Rock', welke zorgt voor een verhoging van vooral hoge en lage tonen), klinkt het geluid nog een stapje harder en zwaarder. Maar dat zijn meestal persoonlijke voorkeuren. Met wat tweaken kan je je geluid optimaal krijgen.
Via de pc
De koptelefoon is makkelijk te verbinden met een bluetooth dongle, ik kan alleen helaas geen instellingen pakken van de geluidskaart (logisch) om zo diverse presets te gebruiken. Dit moet dus via de software zelf van mediaplayers. DIt zorgt overigens voor een gped geluid.
Qua gaming is deze koptelefoon ook nog eens goed te gebruiken: er zit een ingebouwde microfoon in om toch te blijven communiceren, hoewel dit natuurlijk nooit de kwaliteit heeft van een echte headset. Daarbij is dit een stereo koptelefoon waarbij de duurdere gaming headsets meer detail hebben in het omgevingsgeluid. Voor de serieuze gamer zal dit natuurlijk nooit voldoen aan hun standaard, voor mijn gebruik bij single player games, ongeacht de categorie, vind ik hem erg aangenaam. Ook omdat ik nu niet meer steeds bezig ben met een kabel. Wanneer ik de Sony XB 500 vergelijk met de Philips 3075 op het gebied van gaming, heeft de Philips voor mij een betere speelervaring, de bass overheerst minder en de hogere/midden geluiden uit het spel worden wat meer naar voren gebracht. Maar ik merk ook hier een extra voordeel van de bluetooth verbinding: ik heb geen last van de storing die ik soms heb in een van de oorschelpen vanwege de kabel die soms niet helemaal goed contact maakt.
Via de televisie
Ook het verbinden met de televisie gaat goed. Hierbij heb ik wel wat omwegen moeten maken gezien ik geen bluetooth op de tv heb: ik heb een bluetooth zender op mijn koptelefoonversterker gezet, die weer is aangesloten op de microset. Ik heb dit zo gedaan vanwege het kunnen aanpassen van bass + equalizer presets. Het belabberde geluid met missende bass + gekraak wat ik krijg te horen via mijn microset in combinatie met de radiogestuurde koptelefoon is dus verleden tijd. Daar merk je meteen dat de weerstand van de aansluiting de kwaliteit zwaar onderuit haalt.
De SHB3075 vs de XB 500
Een koptelefoon die de titel 'Bass+' krijgt natuurlijk de echte test te verduren: kan hij zich meten met mijn bekabelde Sony XB 500? Daar is het antwoord makkelijk te vinden: nee, dat kan hij niet. Hoewel de bass echt goed klinkt van de Philips, kan de Sony nog lager tot maar liefst 4hz. Daarbij staat Sony ook bekend om de koptelefoons die de meeste bass kunnen produceren. Maar dat is niet altijd een voordeel: de bass van de Sony kan ook erg overheersen waardoor het eigenlijk een koptelefoon is voor de liefhebbers van bass muziek. De Philips koptelefoon doet het zeker netjes voor de prijs en ondanks het niet zo laag kan als de Sony is het net zo geschikt voor de bass muziek en vanwege een beter gebalanceerd geluid ook voor de andere muziekstijlen.
De kwaliteit
Ik ben enigszins verrast voor de kwaliteit van deze koptelefoon. De muziek die het produceert klinkt verrassend goed, zeker voor de prijsreeks. Het bekijken van films is erg aangenaam, het geluid kan erg hard voordat het tegen het max aanzit. Het geluid vervormt op hoog volume, boven de grens van wat ik aangenaam vind om te horen.
Ruis
We komen aan bij een van de belangrijkste factoren voor mij: zo min mogelijk ruis bij het beluisteren van muziek of het kijken van films. Ook hierbij scoort de koptelefoon boven verwachting. Ik heb geen ergernissen meer nu ik gewoon rustig op de bank zit en een film wil kijken, ik kijk graag horrorfilms waarbij genoeg stillere momenten zijn waar je graag totale stilte hebt. Bij mijn Sennheiser heb ik vaak vooral flink de geluidsbron moeten tweaken en het volume zo hoog mogelijk zetten voor zo min mogelijk storing. Daar heb ik al een oplossing voor in de vorm van een DAC + koptelefoonversterker, maar dan nog ben je lang niet zo flexibel als met een bluetooth verbinding.
Noise-cancelling
Helaas biedt de koptelefoon geen actieve noise cancelling, maar wel passief volgens de specificaties. Dat betekent dat de vormgeving van de oorschelp een gedeelte van de omgevingsgeluiden moet blokkeren. De koptelefoon past goed op mijn oren waardoor de omgeving al een stuk gedempt wordt. Ik weet niet of dat bij iedereen zo zal zijn, maar al met al kan ik zeggen dat ik redelijk tevreden ben op dit gebied, ondanks dat een actieve nc functie duidelijk een stuk beter is. Aan de andere kant is het ook geen zwaar gemis: ik kijk tenslotte vooral 's avonds. En dan is het natuurlijk een stuk rustiger. Je zult vooral bij het sporten in een druk fitnesscentrum of bij het hardlopen het verschil merken.
Een draadloze koptelefoon heeft altijd een minpunt: de accu. Bij de een gaat de accu tientallen uren mee, bij de ander een stuk minder. Deze koptelefoon gaat volgens de specificaties 12 uur mee. Dat is niet bijster veel, maar wanneer de koptelefoon volledig is opgeladen is het nog steeds voldoende voor bijvoorbeeld een weekje reizen naar het werk. Voor mij is de accuduur niet erg belangrijk, ik gebruik de koptelefoon vooral af en toe thuis. Wanneer ik klaar ben met luisteren of als hij leeg is, laad ik hem weer op. Dit gaat door middel van de microusb kabel die je aansluit op je pc:
Om maar een idee te geven van de accuduur heb ik een gemiddelde genomen van het laatste moment dat ik de koptelefoon heb opgeladen: dit was 1,5 week geleden. Na divers intensief gebruik en enkele dagen rust was de koptelefoon leeg. Ik schat dat het aantal uur dus goed overeen komt. Voor mij is het sowieso voldoende, voor iemand die erg veel reist kan het misschien te weinig zijn, hoewel je makkelijk de koptelefoon via een laptop kunt opladen.
Nu komen we bij het belangrijke punt: is de Philips SHB 3075 een koptelefoon die in de categorie 'goedkoop is duurkoop' valt? Dit antwoord is echt tweeledig: de bouwkwaliteit van de koptelefoon is niet erg hoogwaardig en voelt goedkoop aan. Daardoor zul je dus meer moeten oppassen als je sport of hem vaak ergens anders naar toe neemt. Daarentegen zit de koptelefoon wel erg lekker. Ik vind hem zelfs beter zitten dan de duurdere Sennheiser die ik gebruik.
Anderszijds als we gaan kijken naar de geluidskwaliteit van de Philips, dan ben ik eigenlijk best verrast. Het geluid klinkt ongetweakt acceptabel en als je de koptelefoon met een equalizer instelt, klinkt het zelfs best goed. Zeker als je gaat kijken naar de prijs van amper 20 euro. En de bass+ belofte? Ook op dit gebied scoort de telefoon een dikke voldoende. Het mag dan net wat minder zijn dan mijn Sony XB500, maar deze heeft dan ook weer grotere drivers en kan nog lager. En die kostte ook weer een stuk meer. Daarbij klinkt het geluid meer in balans, waardoor de koptelefoon geschikt is voor een breder publiek.
Ik ben erg blij met het feit dat ik mijn koptelefoon makkelijk kan verbinden met de bluetooth adapter die ik op elk apparaat kan aansluit waar een koptelefooningang aanwezig is. Daarbij kan ik dankzij mijn koptelefoonversterker ook nog eens het signaal versterken wanneer dat nodig zou moeten zijn. En bovendien ben ik al helemaal blij met het feit dat deze koptelefoon geen ergerlijke ruis heeft die mijn Sennheiser helaas wel doorgeeft naarmate je het volume omhoog gooit. Daarbij mag gezegd worden dat het bereik ook goed is (Hoewel ik thuis mijn geluidsbron nooit boven de 10 meter heb en maximaal 1 muur). Ik vermoed dat zodra er meerdere muren/plafonds bij komen kijken, het signaal wel flink zal verslechteren.
Mijn vertrouwen in Philips? De tijd zal dit nog even moeten uitwijzen. Ook is mijn ervaring met de koptelefoon tot nu to overwegend positief, het product moet de tand des tijds nog doorstaan en ik vraag mij wat er gaat gebeuren als ik 2,5 jaar verder ben. Is de koptelefoon dan verweerd en functioneert het dan nog wel? Omdat de prijs laag is durfde ik wel de gok te nemen, ik wil nog ooit eens een premium koptelefoon halen voor het beste van het beste geluid. Maar tot die tijd vind ik deze eigenlijk ook goed.
Dus, al met al: als je goedkoper uit wilt zijn en het gemis van een actieve noisecancelling niet erg vindt, dan is dit zeker een optie die in een top5 van mogelijkheden mag staan. Het geluid klinkt goed, de bass levert ook zoals beloofd is, enkel het design is meh.