LG OLED65B8PLA Zwart Review

23 november 2018, laatste update op 23 november 2018, 869 views Rapporteer
Testpanel +1

Dit is een prachtige TV met een ontzettend mooi beeld en handige bediening. Voor mij persoonlijk is een upgrade van mijn huidige Samsung FullHD 50 inch tv niet noodzakelijk, ik zie geen meerwaarde. Daarnaast heeft deze TV door zijn manier van bedienen ook een dubbelrol als erg duur kattenspeeltje.

Pluspunten

• Hoge beeldkwaliteit
  • Contrast
  • Noodzakelijke apps staan erop
  • Veel personaliseringsmogelijkheden

Minpunten

• Prijs
  • Geluid is acceptabel maar niet heel goed
  • Voet is deels van plastic
  • Komt erg fragiel over door het dunne design

Met het Tweakers Oktober Testfest was ik uitgekozen om als tweede Tweaker deze TV te mogen uittesten, na bijna een maand geduld te hebben gehad kwam 6 november dan eindelijk de tv per koerier binnen.

Voor een review die heel erg de diepte ingaat kan je beter kijken bij de andere reviews over deze TV. Ik heb wel geprobeerd mijn ervaringen tot zover op papier te zetten.

Mij viel eigenlijk meteen op dat deze tv geen kleine jongen is, dit had ik van te voren al wel bedacht natuurlijk maar in de praktijk bleek 65 inch groter dan ik had verwacht. Ik vroeg mij dan ook af of het allemaal wel zou passen bij mij thuis. Ik heb nu een 50 inch Samsung FullHD TV staan en deze voelde voor mij altijd al erg groot aan. Gelukkig was de voet van de TV niet buitenproportioneel groot waardoor hij met de soundbar ervoor nog paste op het TV meubel

Bij het uitpakken viel meteen een heel groot nadeel van het extreem platte design op: het scherm voelt erg fragiel aan, zeker de hoeken bovenin kennen enige mate van flexibiliteit. Ik kreeg de indruk dat het scherm makkelijk te buigen of zelfs te breken is. Als de katten bijvoorbeeld tegen de TV aanliepen dan ging het scherm al heen en weer. Hoewel ik het platte design erg mooi vindt gaat mijn voorkeur toch uit naar een paar centimeter dikker met meer stevigheid.
De voet van de TV is deels van plastic (de achterkant) en deels van metaal (de voorkant), op een TV van ruim 2000 euro verwacht ikzelf eigenlijk meer, voor dat geld moet een metalen voet toch zeker mogelijk zijn. Aan de achterkant van de voet was een simpel systeem om de kabels te managen. Dit specifieke onderdeel heb ik verder niet getest gezien ik mijn kabels al heb gebundeld op een andere manier. Daarnaast vind ik de voet niet erg hoog, mijn eigen soundbar past er wel voor maar dit had wel tot gevolg dat ik vrij moeilijk moest doen met de afstandsbediening om de TV aan te zetten. Als de TV eenmaal aan is heb je hier geen last meer van overigens vanwege de manier van bedienen (waarover later in de review meer).

Het installeren van de TV was ontzettend makkelijk, WebOS vindt ik fijne en makkelijke software, tenminste voor zover ik de smart-functies gebruik, ik heb verder geen ervaring met bijvoorbeeld Android TV. Op mijn huidige TV zitten wel smart-functies maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Ik gebruik op mijn TV namelijk alleen Netflix als app en mijn TV-provider (XS4ALL) heeft die app ingebouwd in de software, voor de rest kijk ik gewoon TV. WebOS werkt doormiddel van (fel)gekleurde tegels onderin waar je vrij makkelijk doorheen scrolled. Het wisselen van inputkanaal of app gaat dan ook erg vlug. Netflix is voorgeïnstalleerd op deze TV, samen met een aantal andere apps waaronder Youtube. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de overige apps niet bekeken of gebruikt heb, ook de app store op de TV heb ik niet gebruikt. In andere reviews wordt erover gesproken dat de app store van LG’s WebOS erg summier is maar dat heb ik dus zelf niet ervaren, bovendien miste ik persoonlijk geen apps.
Het bedienen van de TV kan op twee manieren, er is een vierpuntsdruktoets met in het midden een scrollwieltje of je kan gewoon dingen aanwijzen op de TV door je afstandsbediening op de TV te richten. Het nadeel aan het dat laatste is dat het pijltje niet zomaar weggaat, pas als je op een knop op de afstandsbediening drukt is deze weg. Dit vindt ik zelf erg hinderlijk omdat je altijd een extra handeling moet verrichten om het pijltje uit beeld te krijgen. Je zou toch verwachten dat het softwarematig in te stellen is dat na een x aantal seconden het pijltje uit beeld verdwijnt. Dit is dus niet het geval, ik heb overal gezocht in de instellingen maar het enige wat je kan doen met het pijltje is het pijltje veranderen in bijvoorbeeld een vogeltje (zoals met meer LG apparaten is er heel veel in te stellen waarvan het nut niet altijd even duidelijk is).

In het menu zijn er een hoop instellingsmogelijkheden voor het beeld en het geluid. Ik heb de beeldinstellingen op auto-HDR gezet, voor mij gaf dit het beste beeld maar er is een heel scala aan mogelijkheden om het scherm naar persoonlijke voorkeur af te stellen. Met betrekking tot geluid is er ook veel mogelijk, hier heb ik echter geen gebruik van gemaakt, onder andere omdat mijn soundbar een beter geluid geeft dan de TV. Het geluid van de TV is acceptabel maar niet erg bijzonder, zoals wel vaker voorkomt bij TV’s. Ik gebruik hierbij een vrij simpele soundbar van Samsung met ingebouwde subwoofer. Het is fijn dat deze TV ook gewoon een optische aansluiting heeft voor het geluid, maar ook dat lijkt mij voor een TV in deze prijsklasse niets bijzonders.
De beeldkwaliteit van de TV is erg hoog, natuurlijk mede door het OLED paneel. Zwart is echt zwart en het contrast is oneindig. Het is jammer dat OLED nog vrij prijzig is want qua beeldkwaliteit merk je het verschil ten opzichte van een LCD scherm echt ontzettend goed, kleuren komen natuurlijker over. Zoals al eerder aangehaald is het scherm met zijn 65 inch enorm groot (in mijn beleving dan). Ik zit maar 2,5 meter van de TV af en daarvoor is 65 inch eigenlijk vooral gewoon te lomp, de 55 inch variant zou bij mij thuis beter op zijn plek zijn. Daarnaast is de 55 inch variant een stuk goedkoper dus je moet je afvragen of die 10 inch de meerprijs wel waard is.

Ik heb bij het gebruik van deze televisie vooral gekeken naar series op Netflix, daarom heb ik voor het gemak ook mijn account geüpgrade naar een UHD premium account. Series als House of Cards die ook 4K ondersteunen spatten daarom van het scherm af (ondanks dat het streaming is). XS4ALL ondersteund echter geen 4K op hun settop-boxen, TV heb ik daarom in FHD kwaliteit gekeken, hierover valt ook niks aan te merken, het beeld is voor mij meer dan prima. Hetzelfde geld voor Youtube filmpjes afgespeeld via de Chromecast (2e generatie) die voldoen goed. Wil je 4K Youtube filmpjes kijken dan kan je beter de ingebouwde app opstarten.

Voor mij persoonlijk wegen de voordelen van OLED en 4K op dit moment nog niet op tegen mijn huidige TV. Ik zie wel verschil in de beeldkwaliteit maar voor mij is dat niet onoverkomelijk. Daarnaast vind ik de prijs voor de TV’s in deze klasse absurd hoog, dat zal voornamelijk liggen aan het budget wat ik voor een TV over zou hebben. Zolang ik geen blokjes zie en de TV doet wat hij moet doen is het voor mij meer als voldoende.

Samenvattend:
• De TV heeft een prachtig scherm
• WebOS werkt prettig en is makkelijk in gebruik
• Veel instellingen om de TV naar eigen smaak in te stellen.
• Afstandsbediening is fijn, wel storend dat het aanwijzerpijltje niet automatisch verdwijnt.
• Voet is wat te laag
• TV is erg prijzig, zeker de 65 inch variant.
• Geluid is acceptabel.

Tot slot nog even terugkomend op de korte beschrijving bovenaan, de katten waren dol op het vogeltje die je als aanwijzer kan installeren, dus de TV heeft ook een dubbelrol als een (heel erg) prijzig kattenspeeltje.

Heb jij ook een LG OLED65B8PLA Zwart?

Ik vind eigenlijk dat Tweakers bij een testpanel echt wel wat aanvullende eisen mag stellen.

Hier heb je namelijk, no offense, heel weinig aan qua review.
Je hoeft het niet zo persoonlijk op te nemen hoor.

Ik vind het als consument alleen jammer dat het review product dan naar iemand gaat die zelf al aangeeft er eigenlijk niet de tijd voor te hebben gehad. Dan had ik liever dat het review product was gegaan naar iemand die er ook twee weken lang mee bezig is geweest.

Dan zou je als Tweakers toch een soort disclaimer moeten opnemen zoals " we verwachten dat je bij een inschrijving beseft dat het testen tijd kost ed.".
Toen ik mij opgaf had ik ook alle tijd, ik kan er alleen weinig aan doen als er ineens omstandigheden in de privé sfeer zijn waar ik zelf geen invloed op heb gehad die ineens tijd kosten. Ik neem niet aan dat ik me hoef te verantwoorden wat die omstandigheden precies zijn? Maar blijkbaar is het nodig, er is in die periode een overlijden in de familie geweest en tja dat valt niet te plannen, ik heb er naar omstandigheden het beste van gemaakt, er staat voor de doorsnee consument voldoende in wat kan helpen maar het is beknopt en daar hoor je me dan ook niet over zeuren.
Gecondoleerd. Ik denk dat je even afstand moet nemen van deze review, want wij kennen je niet. We zijn benieuwd naar het product wat je reviewd en het is je gegund dat je die kans krijgt. Inhoudelijk hebben we er nou eenmaal wat op en aan te merken en als je het reviewen leuk vind moet je dat constructief lezen. Misschien is dit niet de beste tijd om hier mee bezig te zijn en ik ben ook in jouw situatie geweest, het is ondoenbaar om in te schatten wat je wel en niet aankan.

Ik zou deze review (met alle respect) even weghalen en op een ander moment in een beknopte, wat energiekere vorm terugplaatsen als je dat nog wil. Natuurlijk is het niet gek dat je niet alles heb kunnen testen, maar leg dan de nadruk op wat je wel hebt gezien en bijvoorbeeld niet dat je al Netflix kijkt via je XS4ALL box. Tegelijk observaties over hoe fragiel het apparaat is vind ik erg nuttig en dat hij staat te wapperen als de kat voorbij loopt vind ik erg grappig (en mijn katten zijn kinderen, dus dan gaat het al helemaal mis).

Ik hoop dat je in je eigen tijd je weer wat beter voelt en nog veel mooie reviews kan schrijven! Sterkte en succes!
Heb je ook foto's gemaakt van de TV? En ook de HDR functie getest?
"Vooraf moet ik vermelden dat ik gedurende de twee weken dat ik de TV heb gehad ik deze slechts enkele avonden heb kunnen gebruiken uiteindelijk door omstandigheden. Daarom heb ik ook geen foto's toegevoegd."

Daarnaast heb ik alleen de HDR functie uit de beeldinstellingen getest maar ik vermoed dat dit slechts een kleurinstelling is daar de kleuren er een stuk natuurlijker door uitzagen, ik heb geen kans gezien HDR content af te spelen op de TV.