LG OLED55C8PLA Zwart Review

19 november 2018, laatste update op 19 november 2018, 751 views Rapporteer
Testpanel +1

Televisie met prachtig scherm, maar qua formaat voor ons iets te prominent aanwezig in de huiskamer. Qua beeld zijn alle modellen in deze reeks hetzelfde, maar wil je een mooier design dan betaal je daar hoge prijzen voor en de TV zelf is al best duur.

Pluspunten

• OLED Kleuren
  • OS Navigatie
  • Snelheid

Minpunten

• Formaat
  • Design
  • Prijs
  • Upscaling

3 van 5 sterren (Voldoende)

Voorwoord

Een tijdje terug heb ik me tijdens een Tweakers actie aangemeld om deze TV in het echt te testen en te bewonderen op het LG hoofdkantoor.

Tijdens mijn aanmelding zei ik nog tegen mijn vriendin, ach zal wel weer niets winnen en een paar dagen later kreeg ik het leuke bericht van Tweakers met de uitnodiging.

Het hoofdkantoor was gemakkelijk te bereiken met het O.V. en na het melden bij de receptie was het groepje wachtende Tweakers gemakkelijk te herkennen;)

Ik wist niet precies wat mij te wachten stond, maar gelukkig was er nog een videoverslag te vinden op Tweakers van het voorgaande jaar om daar toch een goed beeld van te krijgen.

Graag wil ik mijn complimenten geven aan Tweakers/LG voor de verzorging van deze actie, er was een overvloed aan drinken en versnaperingen en het avond eten (Pizza’s en kip) was zeer uitgebreid. Ik denk dat iedereen zijn buikje wel rond heeft gegeten:p

Als klap op de vuurpijl kregen we allen te horen dat we dat we 1 van de modellen ook nog eens 2 weken lang in roulatie mochten testen. Volgens mij was dit bij voorgaande jaren niet het geval, dus een leuke positieve ontwikkeling en verrassing.

De dag werd afgesloten met een leuke Tweakers goodie tas, waar onder ander wat stickers en een powerbank in zaten.

Er is verder geen (financiele) compensatie o.i.d. aan mij uitgekeerd voor het schrijven van deze review, behalve reeds bovengenoemde.

Inleiding

De huidige setup bestaat uit een pricewatch: Philips DesignLine 42" Wit deze is gekoppeld aan mijn pricewatch: Apple iMac Retina 5K (2015) 3,2GHz, 1TB HDD, R9 M380 en pricewatch: Sony PlayStation 4 Slim 500GB Wit

In verhouding tot de huidige TV is de LG OLED55C8PLA echt een beest van een TV, hij was net zo groot als het hele TV meubel. De Playstation kon daardoor niet meer naast de TV staan, dus ik heb wat dingen moeten verplaatsen om alles passend te krijgen.

Ik had me al wel een beetje ingelezen in de [LG OLED] Ervaringen & Discussie en [Zero Tolerance]\[Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2 topics en met een beetje geluk / cashback actie kan je deze TV voor rond de 1200 op de kop tikken.

In de praktijk

Het uitpakken en opzetten is iets wat ik iedereen aanraad om met 2 personen te doen, in je eentje is het echt simpelweg te zwaar en risicovol om iets te beschadigen of laten vallen.

Eenmaal aangesloten kan er weinig mis gaan, een simpel setup menu en paar minuten later kan je genieten van je nieuwe OLED TV. De navigatie is lekker soepel en het instellen van menu’s en shortcuts werkt prettig.

Het eerste wat natuurlijk opvalt, is de beeldkwaliteit, mijn huidige TV is zo’n 5 jaar oud maar hij doet het nog prima en qua design vindt ik deze persoonlijk toch een stuk mooier, vooral het Ambilight is een gemis als je dit al jaren gewend bent.

Qua kleurweergave daarentegen lijkt het alsof je een nieuwe wereld binnenstapt, dezelfde content (mits in de juiste resolutie uiteraard) ziet er veel levendiger uit. In het begin was ik hierdoor echt verrast en positief verbaasd. Bij het gamen zag ik kleuren en contrast die ik nog nooit eerder had gezien en hierdoor lijken zelfs oudere games weer helemaal fris en nieuw.

Waar ik wat minder over te spreken ben is content en upscaling. Er worden mooie (marketing) termen gebruikt als 4K upscaling maar lang niet al het TV en Film aanbod is aanwezig in 4K.

Consumenten zullen zelf wellicht nog de nodige DVD’s, BluRays of zelfs wat series in 720p formaat hebben en dat is in de praktijk duidelijk te zien. Donkere scenes zien er minder mooi uit, het beeld kan wat korrelig overkomen je kan jezelf storen aan zaken als (on)bewuste ruis. Dit is natuurlijk niet helemaal te verwijten aan de TV fabrikanten, aangezien hier andere partijen achterlopen, maar als je wat oudere content kijkt krijg je wel het gevoel dat je TV misschien toch iets te modern is.

Tot Slot

Fabrikanten en verschillende nieuwsartikelen zeggen dat grotere TV’s een wens van de consument is. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens, er zijn volgens mij nog steeds genoeg kleine(re) woningen en huishoudens die tevreden zijn met een ~42 inch formaat.

Mocht er een ~44 inch formaat in de toekomst komen, dan zou ik het zeker overwegen maar 55” is simpelweg te groot en te prominent aanwezig in de huiskamer.

De TV is alweer een tijdje retour en de eerste uren/dagen voelde het echt aan alsof mijn 42” tv een monitor was van 32”.

@LG en Tweakers, bedankt voor het testen van de TV en het leuke dagje op het hoofdkantoor.

Heb jij ook een LG OLED55C8PLA Zwart?