Onyx Boox 60 Wit Review

Zwarteziel 5 april 2010, laatste update op 15 mei 2010, 4.093 views

Onyx Boox 60 Wit

Pluspunten

• Goed contrast
  • Grote hoeveelheid ondersteunde bestandsformaten
  • Uitgebreide mogelijkheden voor weergave PDF-bestanden
  • Accurate bediening met de stylus
  • Ergonomisch prettig in het gebruik
  • Snel (voor een eReader)
  • WIFI
  • Uitbreidbaar (SDK, fonts, woordenboeken etc.)

Minpunten

• Geen collecties en metadata-tags
  • Woordenboek wat omslachtig qua gebruik en installatie
  • Geen voorkeurs-'netwerk' in te stellen, dus elke keer weer kiezen uit een lijst
  • Nog steeds relatief duur (meer generieke klacht t.o.v. alle e-readers)

Onyx Boox 60

Inleiding
Als fervent lezer volg ik al een aantal jaar de langzame opmars van e-readers, e-ink en elektronisch papier. Enige tijd terug mocht ik voor een korte periode kennis maken met Bookeen Cybook Gen3 en Sony PRS-600 Touch edition. Deze vielen me om een aantal redenen tegen: de Cybook kan me niet bekoren qua behuizing en interface, terwijl de PRS-600 weer kampt met een sterk glanzend scherm en slecht contrast. De Sony vond ik daarnaast vrij traag qua responstijd en matig presteren ten aanzien van de weergave van PDF-bestanden. Ik besloot om deze reden in mijn privé-situatie nog even te wachten met de aanschaf van een e-reader.

Recent viel mijn oog echter op de Onyx Boox, een elektrieke lezer van Chinese makelarij. De technische specificaties leken beter dan het gros van de andere apparaten dat op de markt is en de PR-video’s waren veelbelovend. Kon dit de volgende generatie e-reader zijn? Ontdaan van de vele manco’s waar ik tegen aan was gelopen? Na nog een ronde langs de verschillende fora te hebben gelopen besloot ik de knoop door te hakken: dit zou mijn eerste eigen e-reader worden!

Een eerste indruk, ofwel: wat zit er in de doos?
De Boox is een wit gekleurd apparaat met een 6-inch scherm, dat wordt geleverd met een gering aantal basisaccessoires. Naast de lezer zelf treffen we in de doos aan:
  • een USB-kabel voor het opladen van de reader en overzetten van bestanden;
  • Een adapter om de USB-kabel aan te sluiten op het lichtnet om te laden;
  • een luxe semi-leren beschermhoes (zwart – maar het schijnt dat dit kan variëren);
  • een folder met wat informatie over de leverancier en een registratienummer.
Het geheel oogt netjes verzorgd en no-nonsense aan. De Boox is grotendeels gemaakt van aluminimum en voelt vrij robuust. Het valt meteen op dat het scherm een stuk minder spiegelt dan dat van de Sony PRS-600, doordat bij deze laatstgenoemde een touchscreen laag over de e-inkt is aangebracht. De Boox bevat deze niet, maar wordt bediend met een WACOM-stylus of een D-pad-achtige knop (rond van vorm). De plaatsing van deze laatste lijkt beter gekozen dan de rij knoppen van de Sony PRS-600: je kunt de Boox in één hand houden en het geheel met de duim daarvan bedienen.

Qua uiterlijk is de Boox vrij sober gehouden: naast het D-pad (aan de voorkant) vinden we aan de linker zijkant een knop om de WIFI-ontvanger aan en uit te zetten. Aan de onderkant van het apparaat zitten de power-button en volumeknop. Aan deze zijde zijn tevens een microfoon-ingang, USB-poort en SD-kaart slot te vinden. De stylus zit aan de rechterbovenzijde. Het valt op dat deze ietwat stroef uit het apparaat komt.

Aan de slag: aansluiten, opladen en configureren
Voor het eerste gebruik raadt men aan de Boox helemaal op te laden, wat ongeveer drie uur duurt. Eenmaal aangezet toont de lezer eerst kort een splash-screen, waarna we (eindelijk!) een blik kunnen werpen op het hoofdmenu. Dit bevat (met de 1.3 Firmware) de volgende items:
  • Library; voor navigatie naar de inhoud van het interne geheugen;
  • SD-Card; voor navigatie naar de opslagruimte van de SD-kaart (tot 32GB);
  • Recent Documents; voor het tonen van de laatstgelezen documenten;
  • Shortcuts; voor het navigeren naar bookmarks;
  • Notes; voor het maken van notities en tekeningen met de stylus;
  • Settings; voor het configureren van de Boox (o.a. taal/WACOM-scherm etc);
  • Web sites; voor het opstarten van de WIFI-configuratie en de browser.
Het valt aan te bevelen het scherm even opnieuw te calibreren voor je 'echt' aan de slag gaat. (Ik ervoer in eerste instantie problemen bij het aantoetsen van een icoon aan de onderkant van het scherm). Verder hoeft er niet zo veel te worden gedaan. Het valt op dat de Boox een vrij goede responstijd heeft bij het navigeren door de menu’s.

Plaatsen van bestanden
De Onyx Boox kan overweg met een redelijk groot scala aan bestands-typen, waaronder:
  • Boeken: ePub (met/zonder DRM), Mobi (geen DRM), FB2, PDF, DjVu, TXT, RTF, CHM, PDB, HTML;
  • Graphics: JPG, GIF, BMP, TIFF en PNG
  • Muziek: MP3 en WAV.
In toekomstige firmware (ik meen 1.5) staan ook ondersteuning voor Microsoft Word en Excel gepland. Voor het plaatsen van boeken gebruik ik enerzijds Adobe Digital Editions (voor gekochte boeken met DRM beveiliging) en anderzijds Calibre (voor het converteren van gratis boeken en bewerken van hun metadata). Meteen valt hierbij op dat geen gebruik kan worden gemaakt van collecties en/of tags, zoals dat wel kan op de Sony PRS-600. Erg jammer, aangezien ik al een redelijk opgezette bibliotheek had aangelegd. Wat wel weer prettig is, is de mogelijkheid om te navigeren via zelf opgezette folder-structuren (dit kan niet op de Sony) en het op ‘google-achtige’ wijze zoeken naar woorden uit titels. Naast deze mogelijkheden kunnen boeken ook worden gesorteerd, en wel op: naam, bestandstype, grootte, waardering en ‘Access Time’. (De Sony kan sorteren op: auteur, titel en datum).

Lezen van boeken
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: wat is lezen een verademing ten opzichte van de Sony! Het contrast van de Boox is groter dan de voornoemde lezer en de afwezigheid van hinderlijke glans maakt de e-inkt-ervaring veel rustiger voor de ogen. Via het indrukken van het D-pad kan niet alleen op eenvoudige wijze worden gebladerd, maar kan ook worden gezoomd of kunnen fonts worden vergroot en verkleind. Meer opties (zoals het het wisselen tussen portrait- & landscape modus, het maken van annotaties, het wijzigen van fonts, het zoeken naar woorden en het raadplegen van woordenboeken) verschijnen na het indrukken van de ‘menu’-toets. (Of het aantikken van het oveenkomstige icoon op het scherm).

So far so good dus, want boeken in de ‘decicaded’ e-book formaten lezen prettig weg. Een grotere proeve wacht de Boox als ook PDF’s worden ingeladen. Een 6-inch scherm is immers vrij klein voor het weergeven van op A4 geënte documenten. De Sony PRS-600 kon me door zijn summiere zoom-mogelijkheden in dit opzicht niet bekoren. Eerlijk is eerlijk: het blijft nog steeds een beetje behelpen op de Boox, hoewel het apparaat gelukkig een breed aantal mogelijkheden biedt om het leed te verzachten. Lege marges kunnen bijvoorbeeld snel worden verwijderd en er kan worden ingezoomd op specifieke delen in een pagina. Deze instellingen blijven behouden wanneer er verder wordt gebladerd, een punt waarop de Sony (bij het instellen van een handmatige zoom-factor) ook tekort schoot.

Hoewel de Boox kan omgaan met (meerdere) woordenboeken, vergt de opzet daarvan wat handmatige arbeid (zie deze link). Eenmaal ingesteld werkt het geheel minder soepel dan op de Sony het geval is: daar hoeft een woord tijdens het lezen slechts te worden aangeklikt om de definitie op te roepen. Hier moet worden genavigeerd naar: Menu -> Tools -> Dictionary Lookup, waarna het woord pas kan worden aangetikt. Vrij omslachtig.

Maken van aantekeningen
Eén van de goede eigenschappen van de Sony PRS-600 is de mogelijkheid om tijdens het lezen aantekeningen te maken in de tekst. Niet alleen via annotaties en bookmarks, maar door echt te schrijven met de stylus. Dit kan (nog) niet met de Boox. Tijdens het lezen kunnen wel teksten worden gemarkeerd en kunnen annotaties worden gemaakt, maar voor het echte tekenwerk moet de optie ‘Notes’ in het hoofdmenu worden gekozen. Je kunt dan kiezen uit een achtergrondje waarop je kan tekenen, bijvoorbeeld lijntjespapier of balken met muzieknoten. (Een blanco scherm kan natuurlijk ook). Het tekenen zelf werkt sneller en beter dan op de Sony. De lijndikte is in te stellen, alsmede de ‘kleur’ (niet alleen zwart, maar ook wit behoort tot de mogelijkheden). Wanneer toekomstige firmware het nog mogelijk mag maken om echt in een document zelf te schetsen, ben ik een blij mens.

Browsen
De Boox kan op eenvoudige wijze verbinding maken met zowel beveiligde (WEP, WPA, WPA2) als onbeveiligde netwerken. Hoewel wachtwoorden worden onthouden, kan er geen voorkeursnetwerk worden geselecteerd. Elke keer als je het web opgaat moet je dus eerst je netwerk aanklikken. Dat eenmaal gedaan hebbende kun je klikken op een aantal standaard-links (Google, Wikipedia en Onyx) en kan een url worden ingetypt via een virtueel toetsenbordje.

Door de wijze waarop e-inkt schermen worden opgebouwd gaat browsen een beetje anders dan op een normale PC. Sites als tweakers.net laden gewoon in, maar tonen (uiteraard) geen flash of video’s. Navigatie gaat door de stylus over het scherm te trekken in de gewenste richting. Het werkt, maar smooth scrollen is er dus niet bij. Desalniettemin is het browsen een leuke ervaring. Gedownloade boeken kunnen in theorie (nog niet getest) meteen worden bekeken en het is natuurlijk geinig om ’s ochtends een digitale krant te lezen als je daar een abonnement op hebt.

Muziekspeler
Tijdens het lezen kunnen desgewenst muziekbestanden worden afgespeeld en ook audioboeken kunnen uiteraard ten gehore worden gebracht. Ik gebruik hiervoor een hoofdtelefoon en heb eigenlijk niets aan te merken op de geluidskwaliteit. Wel valt op dat de batterijduur snel terug loopt.

Batterijduur
Onyx claimt dat op een volle lading ongeveer 8000 pagina’s kunnen worden gelezen; geen gering aantal. Hoewel mijn batterij nog niet leeg is na drie dagen gebruik, denk ik dat het eigenlijke aantal in de praktijk toch wat minder zal zijn. Op fora worden aantallen van om en nabij de 4000 genoemd. Uiteraard maakt het daarbij nogal een verschil of je de WIFI-knop op ‘aan’ hebt staan of niet, veel bestanden wegschrijft c.q. opent of de bovengenoemde audio-functionaliteit gebruikt.

Meer functionaliteit
Tot slot: zoals reeds genoemd zal toekomstige firmware extra functionaliteit bieden. Onyx heeft toegezegd dat, naast de eerder genoemde bestandsformaten, ook 16-grijstint weergave zal worden doorgevoerd (het apparaat kan het, maar de software ondersteund op dit moment de ‘gewone’ acht). Ook zal een text-2-speech functie worden teruggebracht (deze schijnt aanwezig te zijn geweest in de eerste firmware).

Voor de heren en dames programmisten onder ons: de Boox is één van de weinige eReaders waarvoor een SDK is vrijgegeven. Op dit moment zijn een aantal spelletjes gemaakt, alsmede een teksteditor. Er wordt nog gewerkt aan een RSS-lezer en nog meer leuks, dus wie weet wat er in de toekomst zal verschijnen.

Dus...
Tot zover mijn recentie. De Boox is naar mijn mening één van de, zo niet de beste 6-inch lezer van dit moment. Een apparaat dat lijkt te zijn gemaakt door een groep mensen die vrij goed lijken te weten waar ze naar toe willen met het fenomeen e-reader. (Wellicht dat om deze reden de firma BeBook hem eveneens op de markt brengt, maar dan ge-'rebrand' als de BeBook Neo). Hoe het ook zij: mijn verwachtingen zijn grotendeels waargemaakt. De e-reader populatie heeft er weer een devote volgeling bij.

p.s. Ik zal in de toekomst updates schrijven over de mogelijkheden die via nieuwe firmware worden aangebracht. Voor degenen die zich (terecht) afvragen waarom ik de Boox vooral heb vergeleken met de Sony PRS-600 en niet met de eerder genoemde Cybook Gen 3: deze laatste is vlak nadat ik hem voor het eerst aanzette een stille dood gestorven. (e-inktscherm toont een nare serie strepen). Ik kan daar dus helaas geen goed oordeel over vellen.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Onyx Boox 60 Wit?

Bedankt voor de recensie. Ik heb de Boox in inmddels een kleine drie maanden, en kan me volledig aansluiten bij je bevindingen.

Een kleine aanvulling: bij de niet genoemde formaten die wel ondersteund worden hoort o.a. fb2. Voor veel mensen niet belangrijk, maar voor diegenen (zoals ik) die Russische boeken willen lezen onmisbaar.

Van de aangekondige RSS-reader is gisteren een eerste versie beschikbaar gekomen. Maar wat nog belangrijker is: de encryptie op de firmware is gekraakt en het wachtwoord is openbaar gemaakt. Nu ligt de weg open voor interessante custom versies.
Hallo ellen47,

hierbij een ietwat verlaat antwoord op je vragen:
  • De bodies van beide apparaten spiegelen niet o.i.d. Hoewel wit in theorie het oog meer trekt dan zwart merk ik dat je bij beide apparaten sowieso wel op het scherm focust. Ik heb zelf in ieder geval absoluut geen verschil gemerkt bij het lezen met de Boox (witte body) of de Sony (zwart). (Als het gaat om de body).
  • Het ePUB-formaat wordt prima ondersteund met de 1.3 firmware. Bestanden openen goed en kunnen worden aangepast qua lettertype en grootte. In een beta-versie van de 1.4 firmware die ik nu draai zijn wat nog weer wat extra's toegevoegd waardoor je nog weer iets meer mogelijkheden hebt qua weergave.
  • Klopt, de Boox kan niet worden bediend met de vinger. Nadeel is dus dat je een Wacom-pennetje moet gebruiken (wordt bijgeleverd), wat minder intuitief werkt. Voordeel is dat het scherm hierdoor minder spiegelt, omdat de touch-screen laag onder het glas zit, in plaats van erboven.
  • Klopt ook: het is *exact* hetzelfde apparaat, maar dan met een andere merknaam. Beide apparaten kunnen ook overweg met elkaars firmware.
Anoniem: 360924
27 mei 2010 10:01
Ik lees zo af en toe dat een zwarte body makkelijker leest dan een witte.
Is het een probleem dat deze alleen in het wit is te leveren.
Ondersteunt deze reader het ePUB formaat goed/
En begrijp ik goed dat het touchscreen niet met de vinger is te bedienen.
En klopt het dat b book neo dezelde reader is maar dan onder een andere naam??

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren