Inleiding :
Toen AMD hun nieuwe vlaggenschip lanceerde, de AMD RX VEGA videokaart, waren de uitkomst van de reviews een beetje hetzelfde. De AMD RX VEGA kaarten waren te laat geïntroduceerd, verbruikte te veel power en overclocken was erg lastig. Dat laatste vind ik interessant, dus daar wilde ik mezelf in gaan verdiepen. Ik heb een Asus ROG Strix RX VEGA64 8GB OC edition in mijn bezit en wil eens gaan kijken wat er gedaan moet worden om deze kaart een flinke performance boost te geven.
Doel van de review :
Doel van deze review is om de mensen een handvat te geven om meer performance uit hun AMD RX VEGA 56/64 te halen. In veel reviews wordt er geschreven dat de performance winst met overclocken niet overeenkomt met de overclock snelheden die behaald zijn. De reden hiervoor is de enorme fluctuatie in de snelheden van de kaart. Er is een andere invalshoek nodig de performance van de AMD RX VEGA kaarten te verhogen en deze wil ik jullie laten zien.
De videokaart zelf :
Zoals ik zei, ben ik in het bezit van de Asus ROG Strix RX VEGA64 8GB OC edition.
Dit is een 2,5 slot dikke kaart met 3 fans die alles lekker koel houden.
Voor verdere details wil ik jullie graag verwijzen naar een uitgebreide review van Foritain
productreview: Asus ROG Strix RX VEGA64 OC edition 8GB review door ForitainKorte vergelijking van de kaart met de GTX 1080 qua performance en power :
Het doel van AMD was om de RX VEGA 64 te laten concurreren met Nvidia's GTX 1080.
Ik heb op HWBOT een vergelijking kunnen maken tussen de AMD RX VEGA 64 en Nvidia GTX 1080. Gamen is iets wat ik zelf niet doe, dus de vergelijking die ik gemaakt heb tussen beide kaarten is gebaseerd op een aantal "recente" benchmarks. Zoals jullie zien zijn de verschillen klein tussen beide kaarten als je kijkt naar performance.
Nadeel is alleen dat de AMD RX VEGA 64 behoorlijk meer vermogen vraagt dan de Nvidia GTX 1080. De AMD RX VEGA 64 vraagt ongeveer 100-150 watt meer vermogen tijdens load. Dit is echt een groot verschil en voor vele denk ik een reden om de kaart niet te kopen.
:strip_exif()/m/53527/1GnDx63YfOBZ5ZjCW7ZVSKMNGSTwiSjOSFKUHiir84HgTJL3bo?f=620xauto)
Setup :
Als setup heb ik de volgende hardware gebruikt :
*Mainboard : Asus Rampage V Edition 10
*Processor : Intel Core I7 5960X @ 4500 Mhz
*Geheugen: G.Skill 32GB DDR4 @3200 MHZ CL12
*Koeling: Corsair H115I pro AIO
*Videokaart: Asus RX VEGA 64 STRIX OC 8GB
*Harddisk: Samsung 250 GB SSD
:strip_exif()/m/53527/1GnDx62t5rXIMTnzz2yLlR9w62NgtXzst6sZz6kB0EgvMJyEOe?f=620xauto)
Software :
*OS: Windows 10
*Video driver: AMD Radeon Adrenalin Edition 18.5.1
*Benchmarks: TIMESPY, TIMESPY EXTREME, FIRESTRIKE, FIRESTRIK EXTREME, FIRESTRIKE ULTRA
*VGA OC tool: MSI AFTERBURNER 4.5.0
Opmerking :
Tijdens de testen van de kaart @default en @overclocked waren alle andere parameters identiek : Setup, software, temperatuur, etc, etc.
En
belangrijk : Blijf van de Wattman setting in de AMD driver af, laat die op standaard staan.
Overclocken, hoe dit aan te pakken :
In een paar reviews die ik bekeken had, was de performance winst na overclocken maximaal 5%. Dit is best laag en mijn doel was dan ook om deze percentage te verdubbelen, richting de 10% gemiddeld.
Dit was lastiger dan verwacht en ik ben behoorlijk lang bezig geweest om de “max” van de kaart te bereiken.
Core clock overclocking :
Ik was begonnen, zoals altijd, met het verhogen van de core snelheid van de kaart en merkte dat de performance niet geweldig was. Er zat ook een grote fluctuatie in de core snelheden tijdens de benchmark en rond de 1700 Mhz core clocks liepen de benchmarks vast. Eerste wat je normaal gesproken dan doet is de voltage verhogen. Dit werkte juist averechts, de benchmark liep eerder vast of starten helemaal niet eens op en gaf me een driver error (te ver overclocked)
Ik heb toen iets gedaan wat ik eigenlijk nooit doe, namelijk de voltage van de kaart gaan verlagen.
De benchmark liep nu wel uit en de performance was nu ook veel efficiënter. Verder verlagen van de core voltage bracht me keer op keer betere performance en een hogere score.
Let wel : bij dit proces (het verlagen van de core voltage) heb ik de snelheid van de core niet veranderd, deze is default gebleven @1630 Mhz (@default Asus AMD RX VEGA 64 Strix OC)
Dus : om meer performance uit de kaart te halen, moet je zorgen dat de kaart koeler wordt en dit doe je door de core voltage te verlagen. Hoe lager de voltages zijn, hoe minder vermogen de kaart vraagt en hoe koeler de kaart wordt. De kaart merkt dat hij koeler wordt en gaat de snelheid van de core automatisch verhogen. Dit verhogen van de snelheid zorgt natuurlijk weer dat de kaart warmer wordt, maar hij blijft binnen zijn specificatie. Deze manier van overclocken heeft als grootste voordeel dat de peformance van de kaart hoger is, omdat de snelheid van de core nagenoeg constant blijft -> Bij handmatig overclocken is de fluctuatie van de core snelheid erg groot, wat een minder efficiënte score geeft.
Een andere (wat kleinere) voordeel is dat de kans klein is dat je videokaart te warm wordt als je deze manier van overclocken hanteert.
Geheugen clocks :
Verhogen van het geheugen snelheid geeft wel een goede boost op de totale performance. Vooral de eerste 100 Mhz (van 950 naar 1050 Mhz) en boven de 1100 Mhz zorgen ervoor dat de performance van de kaart flink omhooggaan. Naarmate je hoge komt met de geheugen snelheid wordt de performance winst wel minder effecient, maar blijft een performance winst geven. Een belangrijk aspect hierbij is de core voltage, als de core voltage te laag is kan je problemen krijgen met het geheugen van je kaart. Dit kan leiden tot crashes, BSOD, restarts of performance lost.
Stappenplan om max uit de kaart te halen :
Stap 1 :
Bepaal de maximale snelheid van je geheugen.
Zoals gezegd geeft het verhogen van je geheugen snelheid een flinke boost op je totale performance. Belangrijk hierbij is dat de performance omhooggaat en efficiënt blijft als je het geheugen verclockt. Op het moment dat je performance minder wordt of je systeem crashes/vastloopt, heb je de max bereikt van het geheugen. Verminder voor de veiligheid je geheugen snelheid met ongeveer 40-50 Mhz. Dit is de maximale stabiele snelheid voor je geheugen die de videokaart aankan.
Stap 2:
Verlaag de voltage in stapjes van 25 mV in het begin en 10 mV als je richting de max komt van de kaart. Check na elke voltage verlaging of je systeem stabiel is en of je performance omhooggaat door je game te spelen of een benchmark te draaien. Herhaal deze stap totdat je systeem instabiel wordt, crashed of niet meer de performance geeft die je verwacht. Zorg ook hier voor een kleine veiligheid en verhoog de voltage met 15-20 mV als final voltage. Wat belangrijk is, is dat je de core snelheid niet verander, laat deze op de default staan van de videokaart.
Stap 3 :
Zoals vermeldt is de voltage van de core belangrijk voor de snelheid van het geheugen. Als de core voltage te laag wordt ingesteld, kan je core en geheugen issues krijgen wat ook kan zorgen voor performance verlies, BSOD etc etc.
Als je echt de max stabiele overclock wil halen van je kaart, dan ga je uitzoeken of het probleem de core of geheugen is. Nu is het uitzoeken wat de issue is en welke combinatie de beste performance oplevert. Verander de twee parameters (voltage core en geheugen snelheid) zo, dat de performance voor je systeem het beste is. Dat is dan je maximale overclock voor jouw kaart.
Bovenstaande stappenplan heb ik gevolgd voor mijn kaart en hieronder mijn resultaten. Eerlijk is eerlijk, dit is niet de max die ik kan halen, normaal gesproken gebruik ik airco’s en modificaties etc om een zo hoog mogelijk score te kunnen halen. Maar dat heb ik dit keer niet gedaan, zodat iedereen kan zien waar de kaart zelf toe in staat is. Deze performance winst kan dus ook behaald worden met jullie eigen kaarten !!!!
Resultaten van mijn Asus RX VEGA 64 STRIX OC kaart :
@Default kaart :
Core snelheid: 1630 Mhz (gemiddeld 1500 Mhz)
Core Voltage : 1200 mV
Geheugen snelheid: 945 Mhz
Geheugen voltage : 1350 mV
Max Power consumption: 430 Watt
Fan speed: default kaart
Power limit: default
@Overclocked (gemiddeld) :
Core snelheid: 1630 Mhz (gemiddeld 16xx Mhz)
Core Voltage : -125 mV (1075 mV)
Geheugen snelheid: 1140 Mhz
Score : 5746
Score : 6458
Overclock percentage van 12,4%
[h2]Gemiddelde overclock percentatie van deze kaart is : 8,7%[/h2]Conclusie :
De AMD RX VEGA 64 is een snelle videokaart die "Out of the Box" al mooie prestaties levert. Grootste voordeel is de prijs/prestatie van de kaart. Grootste nadeel is de hoeveelheid power die de kaart vraagt.
Als je kijkt naar overclockbaarheid.
Waar de meeste reviewers max. 5% halen, is het mij gelukt om bijna het dubbele te halen, namelijk 8,9%.
Daarom wil ik jullie vragen om jullie kaart eens te overclocken op bovenstaande manier en me feedback te geven of het gelukt is of niet. Ik ben erg benieuwd of deze manier van “overclocken” je meer performance geeft.