LG Hom-Bot VR9647PS Review

13 november 2018, laatste update op 13 november 2018, 199 views Rapporteer
Testpanel +1

Deze stofzuiger van LG doet zijn voornaamste taak prima. Wel raakt de stofzuiger soms de weg kwijt, of duwt/sleept spullen door de kamer. App is matig, maar gelukkig niet noodzakelijk

Pluspunten

• Maakt goed schoon
  • Relatief stil
  • Uitstekend voor grote open ruimtes
  • App niet noodzakelijk

Minpunten

• Duur
  • App werkt matig
  • De 'slimme' features werken matig
  • Verbouwt ongevraagd je huis

3 van 5 sterren (Voldoende)

Inleiding

In het kader van het Oktober Testfest ben ik geselecteerd om de LG Hombot 2 weken lang te testen, en hier een review over te schrijven. Dit is mijn eerste uitgebreide review op Tweakers, dus feedback is welkom!
Testomgeving
Ik heb de stofzuiger bij mij thuis getest, een studio van 20 m2. Niet veel oppervlakte om schoon te maken dus.

In de doos

In de doos zal je de volgende spullen aantreffen:
- Stofzuiger
- Borstels voor tapijt en gladde vloer
- Extra set zijborstels
- Houder voor dweil
- 2x Dweildoek
- Extra filter
- Afstandsbediening
- Laadstation
- Boekjes, zoals startgids en garantievoorwaarden

De stofzuiger wordt dus geleverd met voldoende verbruiksonderdelen, wat zeker positief is.

Bouwkwaliteit

De buitenkant van de stofzuiger is gemaakt van plastic.
Door het gewicht van de accu en motoren voelt de stofzuiger stevig aan en kan wel tegen een stootje.
De dweil kan d.m.v. een houder onder de stofzuiger geschoven worden. De bevestiging voelde wat slapjes aan, en ik vraag mij af hoe stevig dit blijft als de dweil er vaak op gezet en af gehaald wordt.
De klep aan de bovenkant van de stofzuiger (waar de stofopvangbak onder zit) is makkelijk te openen, maar had wat extra kracht nodig om weer goed te sluiten.

Geluidsproductie

De hoeveelheid geluid tijdens het stofzuigen viel mij erg mee. Dit is zeker minder dan bij een gewone stofzuiger. In de turbo stand is het geluidsniveau vergelijkbaar met een gewone stofzuiger.

Ondersteuning

LG gaf tijdens de kickoff van het Testfest aan dat de stofzuiger zelf geen updates zal ontvangen. Wel wordt de bijbehorende app van updates voorzien.
Een gemiste kans is de ondersteuning van de Google Assistant. Bij het koppelen van het LG account met mijn Google account kreeg ik de melding dat dit niet in Nederland werkt. LG heeft dit wel in bijvoorbeeld de VS geactiveerd, en het lijkt mij een kleine moeite om in ieder geval de Engelse commando's ook in Nederland vrij te geven.

Gebruiksgemak

Direct na het uitpakken kan de stofzuiger al gebruikt worden. Via de knoppen op de stofzuiger zelf of de afstandsbediening kan het schoonmaakprogramma gestart worden. Door middel van de sensoren zal de stofzuiger dan zijn weg door de kamer proberen te vinden. Bij het naderen van een obstakel gaat de stofzuiger langzamer rijden, totdat de afstand minimaal is. Zolang dit een duidelijk obstakel is, zoals een muur of tafelpoot stopt de stofzuiger op tijd en draait dan 180 graden, of probeert om het obstakel heen te rijden. Met andere obstakels, zoals een dunne stoelpoot, tas, of schoenen werkt dit niet goed. Tassen en schoenen worden vaak meegesleurd, en ook het vloerkleed was een leuk speeltje voor de robot.

Nadat alle plekken in de kamer schoongemaakt zijn gaat de robotstofzuiger weer terug naar het thuisstation. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. De robot botst vaak tegen obstakels en blijft soms rondjes draaien, op zoek naar het thuisstation. Als het thuisstation eenmaal in de buurt is, weet de stofzuiger deze regelmatig te verplaatsen totdat deze in een hoek geduwd is. Het thuisstation is erg licht (vooral plastic) en heeft weinig grip op een gladde vloer.

Naast het schoonmaken, kan de stofzuiger ook gebruikt worden als RC karretje. Met de pijltjesknoppen op de afstandsbediening kan de stofzuiger bestuurd worden. Dit gaat vrij basaal. Met de ‘omhoog’ en ‘omlaag’ toetsen rijdt de stofzuiger naar voren of naar achteren. Met de ‘links’ en ‘rechts’ toetsen draait de stofzuiger linksom of rechtsom. Er kan slechts één toets tegelijkertijd ingedrukt worden. Dit maakt het meer een leuke extra dan nuttige functionaliteit.

De robot kan ook op grotere afstand bediend worden via de app van LG. Dit werkt niet altijd even handig, en de verbinding is onstabiel.
Ook de zogenaamde Homeguard functie is niet betrouwbaar. De robot verplaatst zich naar een vooraf ingestelde locatie, en zou dan moeten werken als bewakingscamera. Op het moment dat beweging gedetecteerd word, maakt de robot foto's en stuurt deze naar je telefoon. Echter moet de omgeving dan wel goed verlicht zijn, anders worden er geen of te laat foto's gemaakt, waardoor bijvoorbeeld alleen schoenen zichtbaar zijn. Wederom een leuke extra, maar weinig toegevoegde waarde.

Een ander punt waar ik tegenaan liep was het legen van de stofbak. Omdat het stof niet volledig in de opvangbak gezogen wordt, kan er bij het optillen van de opvangbak wat stof uit de opening vallen.

Prijs

Op het moment van schrijven is de stofzuiger voor minstens €710 te koop. Dit vind ik erg veel geld voor een stofzuiger met camera.

Energieverbruik

De capaciteit van de accu is 2330 mAh, en daarmee moet de robot volgens LG 100 minuten kunnen stofzuigen. Aangezien mijn studio niet zo groot is, en de robot altijd oplaadt bij het thuisstation, heb ik niet kunnen testen of dit ook realistisch is.

De LG Hombot voert zijn voornaamste taak goed uit. Na een schoonmaak ronde is de kamer goed schoongemaakt, wat goed te controleren is door de stofbak te legen. Echter werken de 'slimme' features matig, of voegen weinig toe. De optionele app werkt onhandig, en raakt regelmatig de verbinding kwijt.
Zelf zou ik deze robotstofzuiger nooit kopen. Ten eerste vanwege de prijs, en ten tweede vanwege het beperkte nut in een kleine studio.

Heb jij ook een LG Hom-Bot VR9647PS?