Ik heb zelf een iPhone 8 (werk) en een Samsung A8 (prive) en loop dus altijd met 2 telefoons op zak.
Zelf herken ik je relaas niet.
- iPhone heeft een switch om het op stil te zetten, Android draai je gewoon de telefoon om op de tafel (ik heb een Samsung smart Neon hoesje).
- Beide telefoons sluit ik aan op mijn notebook voor stroom en data, bij iPhone moet ik altijd toestemming geven, Android alleen met Face Id of vingerafdruk inloggen en ik kan de bestanden benaderen. Hierbij kan ik bij iPhone alleen foto's kopieren, Android kan ik alles kopieren, zowel op telefoon als SD card.
- Beide telefoons heb ik energy save aangezet, maar bij iPhone gaat het continu uit als de batterij op xx% is opgeladen en moet ik het continu weer aanzetten. Android blijft deze setting staan.
- Mijn Android telefoon heb ik gepaired met Speakers, mijn Prive PC, auto navigatie, headset, stel je 1x in en daarna is het klaar.
- iPhone hoor ik steeds een oplaad geluid als ik het op mijn notebook aansluit en Android heb ik dit uitgezet dmv een setting. Als je erop Googled dan is "de oplossing" zet je iPhone op stil met het schuifje, sluit je telefoon aan, zet daarna het schuifje weer op "aan".

Seriously ?
Ik heb op mijn werk meerdere vergaderingen en neem dan beide telefoons mee die ik daarna weer aansluit op mijn notebook. Dus ik hoor telkens dat geluid bij Apple en Android is het lekker stil.
- Smart Lock Android, heel handig !
- Single tap mode Android werkt door op alles: telefoon, wekker, etc. heel handig !
- en nog een aantal settings die ik ben vergeten.
Ik erger me juist aan Apple, ik wil graag meer instellingen die ik bij Android wel kan doen.
En als ik het eenmaal heb ingesteld, dat die setting ook blijft staan (bv: energy save na xx% opladen uitgezet door Apple)
Het probleem bij iPhone gebruikers is dat ze alleen iPhone hebben gebruikt, dus ze weten niet beter.
Je kan niet iets missen als je het nooit eerder heb gehad.
Pas als je daadwerkelijk met beide telefoons rondloopt, dan merk je dat Android veel meer settings heeft dan Apple die je maar 1x hoeft in te stellen maar daarna wel plezieriger werkt.
Note: over batterijduur doe ik geen uitspraken, omdat ik Exchange op mijn iPhone heb ingesteld en niet op mijn prive telefoon, dat geeft een vertekend beeld.