LG B8 Oled TV
Ik heb 2 weken de kans gekregen een LG B8 55” Oled TV te reviewen voor het oktober testfest.
Zo’n 2 weken later dan de bedoeling was, werd de bezorgdag ingepland.
:strip_exif()/m/105010/1GjBoa9DUE4E1o2TvmqYxDlLS6N5yRiFu31Gs0sOeUoX2Dl1Dj?f=620xauto)
Als je dan 2 dagen later de doos in de bus ziet staan, met daarop met koeienletters 65 in de modelnaam ontstaat er toch even een grijns van oor tot oor. Het verschil tussen 55 en 65 inch is “maar” 10 inch, maar dat betekend 25 centimeter in de diameter extra aan beeld.
Ik zou de TV gaan vergelijken met mijn Sony KLD55W809C. Een 55” AMVA full HD TV met Android TV. De vergelijking was eenvoudig. Zou een fullHD 55” tv van zo’n 3 jaar oud, het op kunnen nemen tegen een 55” OLED tv uit 2018? Voor mijn thuis situatie werd meteen een andere vraag beantwoord. Zou een 65” passen? En wil ik niet liever NOG groter? Het antwoord was duidelijk. 65”was de sweetspot. Groter werd niet meer beter. De verhouding zou niet meer passen in mijn woonkamer. Ik zit 365CM van de TV af, en dan blijkt 65” perfect te zijn.
Zou 55”dan te klein zijn? Nee, zeker niet. Vooral qua budget en woonkamer maakt dat nogal een verschil. De 65” LG meet 83CM bij 145CM, de 55” Sony 71CM bij 123CM. Beide TV’s hebben een bezel van ongeveer een centimeter om het beeld. Bij de LG is het opstaande randje echter net een millimeter, de rest valt in het scherm. Het verschil in prijs is ook niet mals, voor de LG B8 zou dat 1400 tegenover 2200 euro zijn. Voor de C8 1600 VS 2400 euro. Is 10”extra 800 euro waard??
De C8 noem ik hierboven nog even specifiek, omdat de B8 het “budgetmodel” van 2018 voor LG OLED TV’s is. Betekend dat dat de B8 slecht is? Nee, absoluut niet. Maar de LG Alpha7 processor die in de B8 zit, wordt qua features en mogelijkheden toch overklast door de Alpha9 in de C8 en hogere series. Dat prijsverschil is slechts 200 euro. Of het een zichtbaar verschil is zou ik niet weten. Ik heb de C8 en B8 niet naast elkaar gezien.
Tweakers.net melde in de review van de C8 in juli nog dat de B8 niet in de Benelux geleverd zou worden. Inmiddels is de 55” B8 bij 20 webshops verkrijgbaar, en de 65” bij 12.
Het paneel zou hetzelfde moeten zijn in de 2018 serie OLED TV's. Alleen zijn er beperkingen in de aansturing. Zo kan de B8 bijvoorbeeld 4k content niet in HFR en HDR tegelijk tonen. In 2k kan dit wel.
Algemene beoordeling
Laat ik dan nu mijn 2 weken genieten proberen te verwoorden in een verhaal waar de lezer wat aan heeft. Samen met de bezorger is de doos naar binnen getild, en met 1 persoon aan hulp heb ik de boel geïnstalleerd. In je eentje is het echt niet te doen. Tenzij je het risico wil lopen dat je TV kapot is voor je hem überhaupt een keer hebt aangezet.
De doos is vrij eenvoudig te openen. Je haalt hem eerst van boven open en vind 2 handleidingen. Een handleiding over hoe je de tv uit de doos moet halen en hoe je de voet onder de TV moet monteren, en een handleiding voor het gebruik van de TV die bijna niemand ooit zal lezen.
Wel is het bijzonder belangrijk om de montage handleiding goed te lezen. Je zal niet de eerste zijn die zijn paneel onherstelbaar beschadigd door het verkeerd uitpakken/oppakken van je tv.
Waarom bij de B8? Dat is al snel duidelijk als je de TV op zijn voet hebt staan.
De LG B8 naast een Sony KDL55W809CVormgeving, bouwkwaliteit en afwerking
De TV is voor ongeveer de helft slechts 4MM dik. De rest van de TV, waar onder andere alle aansluitingen en de speakers in verwerkt zijn, is ongeveer 4 CM dik. Dat is nogal een verschil. In de OLED topics op gathering.tweakers.net melden sommige mensen dat hun TV ietwat krom is. Dat de hoeken ietwat in een bocht naar elkaar toestaan. Dat is in mijn review model gelukkig niet het geval. Hooguit als je op de millimeter nauwkeurig wilt meten, zit er een kleine boog in. Niet zoals een curved scherm, maar niet volledig recht. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de dunne bovenste rand. Waarom ze dat doen is mij ietwat een raadsel. Waarom maak je je TV bovenin zo dun dat er mogelijk een kromming ontstaat terwijl je tv van onder zo 10x zo dik is? Verstevig dan het paneel iets meer van boven, strakker tegen de muur kan toch niet. Indrukwekkend is de dikte overigens wel.
Toen de TV eenmaal stond schrok ik even. Het leek er op dat mijn review model dikke krassen had op het paneel. Gelukkig lag dit aan mijn oplettendheid, en het niet lezen van handleidingen. Een screenprotector ietsje dikker dan de variant op telefoons zat er nog op. Na deze er van af gehaald te hebben was het paneel puntgaaf. Een ietwat paarse/bruine gloed hing in de weerspiegeling met het licht van buiten. Deze zie je niet meer zodra de TV aan gaat. Het scherm spiegelt overigens wel behoorlijk, een lichtbron in de kijkhoek is zeer storend. Matte schermen hebben hier een stuk minder last van.
Spiegeltje spiegeltje aan de wand...
De TV staat op een half plastic, half metalen voet. De bevestiging met 4 schroeven voelt ietwat gammel aan. Hij zit goed vast, maar het is wat eenvoudig. Een plastic afdekplaatje met hetzelfde kleur/motief zoals op de achterkant en voet is meegeleverd, waarbij je ook een eenvoudige kabelgeleider kan vast klikken. Zo lopen de kabels in ieder geval via het midden. Hang je de TV op, of zet je deze op zijn voet, is de kabel relatief eenvoudig te bundelen. Het netsnoer meet slechts 1,5 meter, en wanneer deze via de kabelgeleider loopt houd je slechts 1 meter aan kabel over. Wil je je kabels netjes wegwerken, kan dit voor een uitdaging zorgen. De kabel is vast in de TV verwerkt, dus vervangen is niet mogelijk
De voet zelf is van metaal, geborstelde look, en een rubber strip van onder. Als hij eenmaal staat, dan staat hij stabiel. Alleen eventueel het verplaatsen van de TV is niet eenvoudig. Het zwaartepunt ligt onhandig doordat je de tv alleen maar aan de onderkant op kan tillen. Je kunt deze bovenin niet vast pakken doordat deze zo dun en fragiel is. Dat zou je TV onherstelbaar kunnen beschadigen. Doe dit dus altijd met 2 personen.
De meegeleverde afstandsbediening is een LG MagicRemote. Er is een microfoon aanwezig en hij reageert op beweging. Menu’s doorklikken is na een tijdje wennen daarmee bijzonder eenvoudig.
De bewegingsherkenning is erg nauwkeurig en werkt in sommige gevallen best fijn, gelukkig kun je alles ook met de normale toetsen doen, dus de keuze is aan de gebruiker. De afstandsbediening voelt daarnaast best degelijk. Mijn collectie aan afstandsbedieningen bestaat normaal uit 1 van Sony, 1 van Denon, 1 van T-Mobile (Entone). Qua gewicht is de LG duidelijk de zwaarste. Met 88 gram voor de entone van T-Mobile en 116 gram voor Sony is de 150 gram van de LG voelbaar zwaarder. Is dat erg? Vervelend? Nee, helemaal niet. Hij is netjes afgewerkt met glanzend plastic van onder, en geborsteld metaal look aan de bovenkant. Wel volledig plastic, maar erg degelijk. Wanneer je een toets indrukt zie je kort de powerknop op lichten, zodat je weet dat je de knop wel degelijk ingedrukt hebt.
De TV heeft in totaal 5 HDMI aansluitingen, 3 USB aansluitingen, een aansluiting voor je COAX kabel, een satelliet ingang, een uitgang voor je koptelefoon, optisch uit en een netwerkaansluiting. Naast de 4 HDMI aansluitingen vind je de insteekslot voor de CI+ module. De aansluiting voor je netwerkkabel is ietwat onhandig geplaatst. Deze steekt recht achteruit waardoor de kabel mogelijk bij het plaatsen strak tegen de muur beklemd kan komen te zitten. Er zijn kabels met een 90" graden connector, die in deze situatie een uitkomst zouden kunnen bieden.
:strip_exif()/m/105010/1GjBoa11HksHzIrHB0GxZD08g5RdscIeJ15aYsPZpquOiq042U?f=620xauto)
Kleurweergave, Contrast en helderheid
Ik had eigenlijk altijd het idee dat mijn sony AVMA LCD tv een erg goed beeld had. Kleuren waren prima, contrast voor zover ik wist ook goed, tot je er ineens een OLED tv recht voor zet.
De kleuren spatten van het scherm, en niet op een vervelende manier. Wanneer je OLED TV’s in een willekeurige winkel ziet staan, draaien ze vaak in een winkel/demo stand. Op die manier vond ik persoonlijk het beeld van een OLED Tv helemaal niet zo aantrekkelijk. Allemaal een beetje TE.
Wanneer je bijvoorbeeld op Netflix een film of serie start met Dolby Vision of HDR, zie je in het begin rechts bovenin kort de tekst om welke feature het gaat. De TV ondersteund beide, waar technisch gezien Dolby Vision de betere zou moeten zijn. Dit doordat Dolby Vision dynamische metadata ondersteund, waardoor per frame de HDR geregeld wordt. HDR10 heeft 1 waarde voor de hele film, waardoor een film geoptimaliseerd is voor of donkere, of lichte scenes. HDR10 krijgt een upgrade in de vorm van HDR10+, waarmee de verschillen nog kleiner zouden moeten worden. Voor Dolby vision moeten licentiekosten betaald worden, waar HDR10+ licentievrij is. Dit zal de hoeveelheid content wel eens richting de kant van HDR10+ kunnen pushen. LG lijkt echter HDR10+ niet te gaan implementeren, of heeft daar vooralsnog niet over bekend gemaakt of dit nog als firmware update gaat komen. Panasonic gaat dit wel via een firmware update beschikbaar stellen op enkele OLED modellen, die panelen bevatten van LG. Dus hardware technisch zou het moeten kunnen lijkt mij. Gelukkig is HDR10+ content wel backwards compatible met HDR10 ondersteunende TV’s, alleen zonder de voordelen van de + upgrade.
Kijkhoeken zijn voor OLED TV’s eigenlijk niet meer relevant. Links, rechts, van boven of onder, het ziet er eigenlijk steeds hetzelfde uit. Op welke plek van de bank je ook zit, het beeld blijft hetzelfde, contrastrijk en helder.
HFR heb ik helaas niet kunnen testen. Ik heb geen HFR content. Een van de beperkingen overigens van de alpha 7 processor van de B8, ten opzichte van de alpha 9 in de C8, is dat de B8 geen HFR en HDR kan combineren. Het is het een of het ander. In de toekomst zal er wel meer HFR content gaan komen. Eventuele vervolgen van Avatar (niet de airbender) zouden HFR en HDR moeten ondersteunen. De meningen van de beeldkwaliteit zijn wel sterk verdeeld. Veel genoemde kritiek was dat het als goedkope home video eruit zag. Het zal dus sterk aan de film liggen of het een meerwaarde bied.
Ghosting
Ik heb in de 2 weken dat de TV bij mij thuis stond vele uren doorgebracht op de bank met een xbox controller in de hand. Een Xbox one X met 4k aan, en Forza Horizon 4 met HDR ondersteuning ziet er op de B8 werkelijk geweldig uit. Daarnaast heb ik de halo master chief edition van 1 t/m 3 uitgespeeld, ben ik een eind gekomen met deel 4 en heb ik geprobeerd fifa 19 te spelen. Daar bak ik echter echt helemaal niks van. 1 ding is in ieder geval duidelijk, ik zie echt helemaal niks van eventuele ghosting. De bal in fifa gaat strak over het beeld, racen in forza behoud een lekkere framerate en dus retestrakke beelden, en in halo weet de covenant niet wat ze overkomt. Toegegeven game ik op mijn pc ook op een eenvoudig IPS 60hz scherm en heb ik nooit aan meer behoefte gehad.
Pixeldefecten
Daar kan ik niks over vermelden, ik heb een foutloos paneel zonder enige defecte of luie pixels. Het is jammer dat ik de TV niet mocht houden, dan wist ik tenminste zeker dat ik een perfect TV paneel zou hebben ;-) In de topics op tweakers.net vind je een aantal reacties waarin mensen melden dat ze rare vlekken of dode pixels zien. Helaas is een forum niet representatief voor hoe veel goede of defecte panelen er uitgeleverd zijn, aangezien mensen het bijna alleen melden als het fout gaat, en nooit als het wel goed gaat.
Geluid
Speakers in platte TV’s zijn nooit geweldig. Daar is simpelweg de ruimte niet voor. Wanneer je zoveel geld aan een tv uit geeft, gebruik je echter vaak niet de ingebouwde speakers, maar een los geluidssysteem. In mijn geval een Denon receiver met Teufel speakers. Dit zal altijd beter klinken dan een ingebouwd systeem. Wil je minder geld uitgeven kom je uit op iets als een soundbar. Ik heb op mijn slaapkamer een JBL Bar 2.1. aangesloten op een eenvoudige 32” samsung lcd tv. Deze TV kon wel wat bass en volume gebruiken, en ik kijk graag nog wat films of series op netflix op bed, dus was een soundbar een toegevoegde waarde. Toen ik de denon uit zette en naar de speakers van de LG luisterde, was ik echter enorm verrast. Het geluid was vol en luid, best zuiver en op hoog volume nagenoeg geen vervorming. De bass dreunde natuurlijk niet, maar hij was er wel degelijk. Een goedkopere soundbar zoals de JBL Bar 2.1 heeft bij deze tv geheel geen meerwaarde. Dan kom je echt in de hogere prijsklassen uit.
Verbruik
Het stroomverbruik wisselt dankzij de OLED techniek sterk. Gemiddeld zal het zo’n 150 watt zijn. Sterk verlichte scenes laten het verbruik oplopen tot iets boven de 300. Dit is echter gemeten met een redelijk eenvoudige meter.
Software
LG TV’s maken als enige gebruik van WebOS. Net weer anders dan Android TV of Tizen. Mijn persoonlijke voorkeur qua features gaat uit naar Android TV. Qua snelheid is WebOS duidelijk de betere keus. De menu’s reageren vlot en zijn overzichtelijk. Het aanbod aan apps is in WebOS echter wel minder uitgebreid dan in AndroidTV. Het is echter de vraag hoe zich dat ontwikkeld. Plex is de enige enigszins complete streaming app. Volgens de webos store is deze voor het laatste geüpdatet in 2016. Kun je met Kodi en VLC in AndroidTV gewoon door netwerkshares bladeren, moet je met Plex een losse media(web)server draaien. De youtube, Netflix en browser apps werken prima. 4K, HDR en Dolby Vision in netflix worden zonder problemen afgespeeld.
:strip_exif()/m/105010/1GjBoa2XlnUwugDJwwCZz9jqSKVRLAtNQn9xvKJIq9kE6Sr0Nh?f=620xauto)
Prijs
Het grootste nadeel van al dit moois is de aankoopprijs. 1400 euro voor 55” en 2400 euro voor 65”. Dat betekend dat je voor die 10” meer je 1000 euro extra moet betalen. Is dat het waard?? Lastige vraag. Heb je een ton op je bankrekening staan zou ik zeggen ja, het extra beeldoppervlak geeft nog meer de bioscoop sensatie, maar moet je wat langer sparen zou ik de 10” minder voor lief nemen. De OLED techniek is wat mij betreft zo ontzettend goed, het beeld zoveel beter dan LCD, dat een kleinere OLED TV vele malen beter is dan een grotere LCD tv.
Zelf had ik eigenlijk de regel niet meer dan 1000 euro aan een tv uit te geven. Nog steeds een hoop geld, zeker nu LCD tv’s steeds goedkoper worden. Zou ik dan mijn eigen regel breken en er 400 euro bovenop gooien om de LG 55” B8 te kopen? Jazeker. Dan is er daarnaast nog de C8 die gemiddeld zo’n 200 euro duurder is. Geeft de verbeterde processor een merkbaar beter beeld? Op de 4k HDR/HFR combinatie die ontbreekt na weet ik niet of er merkbare verschillen zullen zijn, hiervoor zou je de TV’s naast elkaar moeten zien.
De LG B8 is een prachtige TV met een fenomenaal beeld. OLED is duidelijk de beste paneel techniek verkrijgbaar. Wanneer je de demo video's op youtube opzoekt met 4K HDR beeld lijkt het alsof je door een raam naar buiten kijkt, alsof je er zelf naast staat terwijl het gefilmd werd. De kleur en helderheid is zo mooi dat een LCD TV duidelijk als een stap terug voelt. Alsof je al die tijd een oude bril op had, die ook nog eens vrij vuil was. Ga ik nu direct een nieuwe TV bestellen nu mijn oude TV achter de LG vandaan kwam? Nee, dat niet. De kosten zijn niet mals. De geteste TV kost 2400 euro, en dat heb ik, samen met een heleboel mensen, niet zomaar over voor een TV. OLED TV's worden wel steeds betaalbaarder, dus wie weet komt het er nog wel een keer van.