Streamer, editer of gewoon een gemiddelde gebruiker die er niet meer tegen kan dat die steeds naar de standaard windows volume mixer toe moet. Voor jullie is dit het ideale apparaat. Makkelijk en snel programma's aan elke slider koppelen of andere programma's gebruiken. Het kan allemaal met deze midi.
Pluspunten
Compact
Multifunctioneel
genoeg knoppen
Mogelijkheid om eigen programma's te kunnen schrijven voor de controller
Minpunten
korte kabel
geen standaard software
Korg nanoKONTROL 2
Na lange tijd veel te streamen had ik de behoeft aan een paneel om mijn audio te regelen. Veel bedrijven hebben hier wel een oplossing voor, maar vaak komt het op een groot mengpaneel uit die je niet overal zomaar kwijt kan. Na even wat rond kijken kwam ik deze mooie optie tegen. Na even wat op internet rond gekeken te hebben kwam ik erachter dat dit was wat ik nodig had. Een compact midi control pannel die voor je audio handig te gebruiken is, maar tijdens video-/photo-editing ook goed van pas kan komen.
specs
Unboxing
De nanaKONTROL heb ik halverwege 2017 bij Bax-music gekocht voor een bedrag van ongeveer €45,-. Hij was toen der tijd bij meerdere winkels te koop, maar allemaal rond hetzelfde bedrag. Gelukkig had ik bij Bax-music al goede ervaringen met eerdere aankopen, waardoor de keuze al snel gemaakt was.
Zoals dan ook beloofd staat op de site, kreeg ik hem de volgende dag nog in huis in een mooie Bax-music doos. Eenmaal deze doos geopend zit er een standaard, precies op maat gemaakte witte doos in met daarop een tekening van de midi controller. Als je deze opent vind je wat boekjes, een kabeltje en de controller zelf. Totaal geen spectaculaire unboxing, wat wel een beetje jammer was. Maar het gaat uiteindelijk allemaal om het product zelf.
Aansluiten
Het aansluiten van de controller is net zo makkelijk als elk ander standaard randapparaat is. Je pakt de kabel en het aansluiten op elkaar zijn 2 makkelijke puzzel stukjes.
Je computer herkent meteen dat er een apparaat wordt aangesloten en download dan ook de benodigde drivers. Maar functioneel is die dan nog lang niet. Sommige programma's herkennen hem al en passen hun functionaliteiten er op aan, maar om er alles uit te halen moeten nog enkele dingen worden geïnstalleerd.
Zo moest ik voor het besturen van mijn audio nog een script downloaden. Deze stond helaas zo niet als een standaard programma op internet, maar moest ik via een Youtube video zien te vinden.
Dagelijks gebruik
Tijdens het streamen heb ik veel gebruik gemaakt van deze controller, maar ondertussen ben ik daar ook al weer een tijd mee gestopt. Alsnog heb ik elke dag plezier van deze aankoop.
Door het script wat ik heb gedownload kan je per slider zelf een programma koppelen om de audio aan te passen, te muten of naar de voorgrond te brengen. Veel mensen zullen dan natuurlijk denken:"Maar dat kan je toch ook gewoon allemaal met je muis doen?!". Daar moet ik je ook helemaal gelijk in geven, maar dit scheelt toch weer tijd en moeite. Ben je bijvoorbeeld bezig een in game (en kan je niet zomaar uit het scherm) maar begint opeens iemand hard te schreeuwen in discord? Dan kan je makkelijk met de slider het geluid zachter zetten. Zo zijn er nog een hoop andere situaties te benoemen, maar volgens mij is het wel duidelijk hoe het werkt.
Zoals al eerder genoemd kan je hem ook voor andere programma's gebruiken. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, maar je zou op deze manier het color correcten bijvoorbeeld een stuk makkelijker kunnen maken. Een hoop andere toepassingen maken het ook een stukje makkelijker met dit apparaat aangesloten.
Knoppen
Omdat het apparaat in zoveel programma's is te gebruiken en zoveel knoppen heeft, is het bijna een 2de toetsenbord. Op Bax-music staat er het volgende over de knoppen vermeld: 8 faders, 8 draaiknoppen en 24 drukknoppen + 6 transportknoppen.
Als ik zelf ga tellen kom ik er zelfs meer tegen. De 8 faders, 8 draaiknoppen en 24 drukknoppen zitten er allemaal op, maar daarnaast heb ik nog 11 andere knoppen er op zitten. 5 hiervan zijn standaard media buttons:"Past track, next track, break, pause en record". Daarboven zitten dan nog 6 andere knoppen, maar de functie daarvan heb ik zelf nog niet gevonden. Deze zal dan waarschijnlijk ook per programma verschillend zijn en geen standaard functie hebben.
Kwalitiet
De kwaliteit van deze controller is gemiddeld.
Het product is gemaakt van plastic wat meteen te voelen is als je hem vast hebt, maar zal niet snel breken. Door het plastic komt die wel wat goedkoop over en de rest van het geheel maakt het niet heel veel beter.
De sliders zitten wat losjes, maar vallen er gelukkig niet vanaf. De knopjes zijn niet hard, maar van van een flexibel materiaal gemaakt. Dit had ik dan ook liever van hard plastic (of zelfs ijzer) gezien.
Alle deze punten klinken dan allemaal zeer negatief, maar vallen in de praktijk reuze mee. Er is nog niks kapot gegaan en het werkt allemaal nog naar behoren.
Andere opties
Er zijn een aantal andere midi apparaten op de markt met allemaal hun eigen punten. Ik heb daarentegen nog geen andere gevonden die zo compact, goedkoop en toch uitgebreid is als deze. Zo heb je bijvoorbeeld de "Novation Launch Control XL MIDI controller", maar deze is meteen weer een stuk groter en prijziger dan de nanaKONTROL 2. Je zult dus wel naar deze midi moeten kijken als je niet al te veel geld wilt gaan besteden en deze functionaliteiten wilt.
Heb je bij het editen nog niet genoeg aan deze of zoek je toch nog net wat anders dan de sliders en draaiknoppen, dan heeft korg nog wel 2 andere opties. De "Korg nanoKey 2 USB MIDI keyboard controller" en de "Korg nanoPad 2 USB MIDI drumpad controller" zijn allebei apparaatjes die net zo compact zijn en ander functionaliteiten kunnen vervullen. Zo kan je op deze apparaten weer makkelijker macro's zetten of andere presets.
Als je hebt besloten dat je een midi nodig hebt voor jou dagelijkse bezigheden/computer gebruik, is dit een perfecte oplossing. Voor nog geen €50,- heb je deze namelijk al in huis. De kwaliteit staat goed in verhouding voor het bedrag wat je er dan voor betaald en levert je veel extra functies op. Ben je wat zuiniger met je geld of maakt het jou niet uit dat je even uit de game moet, wat meer handelingen moet verrichten of juist alles handmatig wilt doen, dan kan je deze links laten liggen. Het is vooral een handig apparaat en geen benodigde.
ik heb ook de korg nanokontrol 2. welke drivers en software gebruik jij? ik gebruik zelf powermixer, maar je kan niet alles heel goed instellen vindt ik.
ik heb ook naar alternatieven gezocht maar niet echt een succes.
ik gebruik nu al powermixer voor programma's individueel te bedienen in windows
ik vindt dit niet het beste werken dus daarom vraag ik mede gebruikers/ tweakers om advies.
Ik zal even over gaan naar PM om je verder te helpen. Als iemand anders dit probleem ook tegen komt, stuur me even een om en zal je proberen te helpen.
Dat is ook zeker een goede toepassing van dit apparaat. Zoals je al zegt, voor veel andere midi's, mengpanelen of andere control panels betaal je vaak al snel heel veel meer, terwijl lang niet iedereen al die 'extra' functies nodig heeft.
Leuk om te horen!
hallo,
ik had een vraag over dit product, inmiddels zijn we al een tijd verder en ik vroeg me af of dit nog steeds het beste product is in prijs/kwaliteit verhouding.
ook vroeg ik me af of ik met dit paneel mijn headset en boxen kan bedienen, het is misschien een stomme vraag maar ik zie tot nu toe alleen mensen die het hebben over programma's op hun pc maar niet iets over een headset en boxen.
Hey Maikel,
Ik heb in de tussentijd niet specifiek naar alternatieven gezocht, maar ook nog niks voorbij zien komen wat voor deze lage prijs een waardige vervanger is.
En hoogstwaarschijnlijk kan die wel je boxen en headset aansturen. Echter ligt het er een beetje aan hoe je ze hebt aangesloten.
Als ze allebei als apart audio systeem door Windows worden gezien, kan je ze apart qua volume aansturen, echter kan je dus het totale volume van de boxen en het totale volume van de headset aanpassen, maar als je daar meer info over wilt kan je misschien beter mij even persoonlijk contacteren.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.