Shuttle SN26P (S939) Review

SgtStrider
25 januari 2006, laatste update op 25 januari 2006, 3.221 views

Shuttle SN26P (S939)

Heavy, large, and LANparty unfriendly... De ThermalTake V2000. Een grote, zware, metalen kast, met veel uitbreidingsmogelijkheden. Dat is wat ik de afgelopen 4 jaar meesleepte naar LAN parties. Er zat een groot nadeel aan deze kast, hij was zwaar! Buiten het feit dat hij zwaar was, was hij ook erg groot, en lastig mee te nemen in de auto. Ik was al enige tijd op zoek naar een fatsoenlijke oplossing voor deze problemen, zonder in te leveren op prestatiegebied. Vroeg ik het onmogelijke? Ik dacht het wel... totdat ik iemand tegen het lijf liep die een zogenaamde "Shuttle" had. Shuttle? Een Shuttle. Nee, niet een ruimtevaartuig, maar een computerbehuizing! Bij mij nog niet bekend, maar toen ik eenmaal een Shuttle had...

Pluspunten

• Mooie vormgeving (ach.. smaak he ;))
  • Ruimte voor veel hardware
  • SLI (bridge meegeleverd)
  • Complete featureset
  • Ingebouwde 9-in-1 cardreader
  • Uitbreidbaar!
  • Veel accessoires beschikbaar
  • Klein!!!

Minpunten

• Beperkte overclockmogelijkheden (niet op iedereen van toepassing)
  • Netwerkadapter standaard uitgeschakeld (BIOS update kan dit verhelpen)

Heavy, large, and LANparty unfriendly...

Shuttle?
Een Shuttle. Nee, niet een ruimtevaartuig, maar een computerbehuizing! Bij mij nog niet bekend, maar toen ik eenmaal een Shuttle had gezien, was ik verkocht! De Shuttle in kwestie, was de SN41G2 van Breaker. Ik vond het fantastisch om te horen & zien dat alles in deze PC zat, wat ook in een normale desktop PC te vinden is. En naast dit model werden nog vele andere modellen verkocht. Ik was direct geinteresseerd, en werd, na 1 blik op de website, verliefd op de rode SN26P. Een kleine computer, met ruimte voor een AMD processor met een 939pins voetje.

Upgrade?
Tja, ik had net een nieuwe videokaart gekocht voordat ik mijn zinnen had gezet op de Shuttle. Helaas was het platform waarop ik werkte (Intel Pentium 4, 2,8Ghz), erg traag aan het worden, en kon de computer al het grafische geweld niet meer bijbenen. Buiten het spelen van spellen gebruikte ik de Intel eigenlijk voor alles. Muziek, films, diverse 3D modelprogramma's, en nog meer processorbelastende applicaties. De AMD processor die ik op het oog had om in de Shuttle te gebruiken, was dual-core, en was op dat moment het dual-core paradepaardje van AMD. Ik heb review na review gelezen dat de reviewers vol lof waren over deze processoren, en hun bijkomende prestaties en voordelen. Ik heb mijzelf toen de vraag gesteld; "Is het nodig, en maak ik er genoeg gebruik van?", simpelweg een vraag om een afweging te maken tussen nuttig en onbruikbaar. Eigenlijk kon ik hier alleen maar ja op antwoorden, omdat ik continu gebruik maak van de computer, en het huidige platform toch wel traag werd. Daarbuiten was ik al een tijdje van plan om te upgraden, en leek het 64bits platform me ook wel wat! De fantastische bijkomstigheid dat het multitasken ook stukken beter gaat met een dual-core processor heeft ook heel zwaar meegeteld. Voor mij dus genoeg redenen om te upgraden.

Klein, kleiner, kleinst, maar toch groot!
Zoals ik al zei, was ik direct verliefd op de Shuttle, vooral vanwege zijn maat en mooi rode kleur :) Het duurde niet lang of ik had de Shuttle in huis. Voor sommigen is de prijs een grote drempel, voor deze mensen adviseer ik dan ook de SN25P, die exact hetzelfde is, maar gebruik maakt van de NForce 4 Ultra chipset, en SLI moet missen. Eenmaal binnen, kon ik niet wachten met het inbouwen van de onderdelen in de Shuttle. De Shuttle SN26P biedt ruimte aan 3 hardeschijven, 1 DVD-RW drive, max. 2x1GB DDR (1), een ingebouwde 9 in 1 cardreader, en een AMD S939 processor. Daarnaast zijn er twee 16 x PCI-express uitbreidingssloten aanwezig, welke gebruikt kunnen worden voor een nVidia SLI opstelling (2 videokaarten gekoppeld voor maximale prestaties). De SN26P was op het moment dat ik hem gekocht had ook de enige barebone met SLI functionaliteit.

Functionaliteit
Naast veel ruimte en uitbreidingsmogelijkheden, biedt de Shuttle ook standaard een hoop functionaliteit in dit kleine kastje. Zo is er ondersteuning aanwezig voor; het plaatsen van dual-core processoren, kan het geheugen in dual-channel worden gedraaid, wordt er een SLI bridge meegeleverd om de SLI functionaliteit te benutten, is er een speciale sterkere voeding ingebouwd om alle zware apparatuur van spanning te voorzien, is het mogelijk om de hardeschijven in RAID 0,1 en JBOD te zetten, zit er standaard een 8-kanaals digitale surround geluidskaart op met optische/normale en coaxiale uit en ingangen, zijn er 6 USB 2.0 poorten en 2 Firewire400 poorten aanwezig, en kan er op gigabitsnelheid met het netwerk worden gecommuniceerd. Daarnaast wordt er in dit model van Shuttle ook gebruik gemaakt van een zogenaamde I.C.E. heatpipe, welke zorgt voor een ultieme warmteverplaatsing. Al met al dus een hele hoop, in een klein kastje. Naast de standaardfunctionaliteit is deze Shuttle ook uitbreidbaar met een Wireless LAN module, en een afstandsbediening.

Installeren...
Heh... en dan heb je uiteindelijk alles ingebouwd, en wil je het ding starten natuurlijk! *piep* klinkt de BIOS, en ik zit binnen luttele seconden in Windows. Ik heb ervoor gekozen om de 64bits editie van Windows XP te installeren, omdat het mijn insziens stukken beter is om iets native te draaien, dan een 32bits besturingssysteem te draaien met een 64bits processor (bugs & drivers buiten beschouwing gelaten). Eenmaal in Windows is het werkelijk een verademing om te merken hoe snel alles gaat ten opzichte van mijn Intel P4 systeem. Ik installeer games, applicaties, drivers, en allerlei andere dingen zonder enig probleem, en allemaal tegelijkertijd! En dat is precies waar je het voordeel van de dual-core processor merkt, in de "real-life" situatie wanneer je meerdere applicaties tegelijkertijd start. Installaties gaan bovendien sneller, en zijn ook sneller afgesloten en opgestart (uiteraard heeft de gebruikte processor hier een grote invloed op). Na het installeren vond ik het tijd om even wat leuke dual-core performance testjes te doen. Helaas kon ik hier geen metingen verrichten, maar moet het maar op mijn woord geloofd worden ;)

Performance...
Een leuk voorbeeld is het DC++ testje. In mijn geval heb ik als test een 200GB SATA schijf vol met data van verschillende DVD's gedeeld staan in dit programma. Het is bij dit programma gebruikelijk dat de data die gedeeld staat eerst "gehashed" wordt. Dit is een proces wat zeer veel rauwe kracht van je processor vergt. Bij normale instellingen (op DC++) kan dit oplopen tot in de tientallen procenten aan processorgebruik. Dit heb ik dan ook laten doen, en tegelijkertijd het spel Battlefield 2 gestart. En wat merk ik? Helemaal niks! Battlefield 2 start binnen no-time op, en de game wordt supersnel geladen wanneer ik voor een missie kies. Ik dacht op dit moment serieus dat het "hashen" gestopt was, maar toen ik eenmaal klaar was met de missie (als test), was DC++ inmiddels al op de 90%. Een test die zeer vaagjes lijkt, maar die absoluut het proberen waard is. Het verschil ten opzichte van een single-core processor is zelfs zo erg merkbaar, dat je je af gaat vragen of het intensieve proces wel draait! Maargoed, genoeg over de processor ;)

STILTE! (on the rocks...)
Een groot voordeel van deze Shuttle is de extreem lage geluidsproductie. Het I.C.E. heatpipesysteem is uitgerust met zeer stille fans, en passen de snelheid naar de temperatuur aan. Deze optie is tevens ook uit te zetten in de BIOS, en daarnaast is er de keuze uit een aantal profielen (Ultra low, low, medium, full, extreme). Ik maak gebruik van het profiel "Ultra low" uit de BIOS, en deze zorgt voor een processortemperatuur van 27 graden Celcius in "idle" stand. Ik moet hierbij wel vermelden dat ik inplaats van de standaard koelpasta van Shuttle gebruik heb gemaakt van Arctic Silver 5. Naast de processorfan is er nog een kleine fannetje op de chipset aanwezig, welke standaard op een zeer laag toerental staat, en bovendien ook uit kan worden geschakeld. Aangezien deze fan niet hoorbaar is, heb ik deze optie verder ook niet gebruikt. Als laatste zijn er 2 fans bovenin de Shuttle aanwezig om een eventuele hardeschijf te koelen. Deze kan ook ingesteld worden in de BIOS, en is ook niet hoorbaar bij normaal gebruik. Het enige wat een hoorbaar geluid produceerde was de fan op de videokaart (ATi X800GTO standaard koeler). Ik heb deze vervangen door een Arctic Cooling VGA Silencer, en heb hiermee de enige hoorbare geluidsbron geelimineerd, zonder in te leveren op prestaties.

Uitbreidbaarheid...accesoires?
Shuttle biedt ruime mogelijkheden en veel accesoires voor de SN26P. Volgens de website was het mogelijk om een speciale Shuttle WLAN adapter aan te schaffen, en deze direct in te bouwen aan de binnenkant middels een kliksysteem. Omdat ik thuis een draadloos netwerk bezif, leek me dit wel interessant, en heb ik er gelijk een WLAN adapter bijgekocht. Na een installatie van luttele secondes werkte de adapter, en kon ik draadloos het Internet op met mijn SN26P ;) Buiten de WLAN adapter heb ik ook nog een speciale tas gekocht waar de Shuttle precies in past. Dit is een zeer groot voordeel voor LANparties, en beschermt de Shuttle ook goed tijdens het vervoer. Als laatste heb ik nog een officiele Shuttle afstandsbediening aangeschaft, wat het bedieningsgemak ernstig vergroot. Met deze afstandsbediening is het zelfs mogelijk om de muisbediening compleet over te nemen! Het werkt perfect in combinatie met verschillende videospelers, en biedt daarnaast functionaliteiten voor standaard Windows programmatuur (FPS games lukken nog net niet ;))

Little pesky problems...
Helaas heeft deze Shuttle last van een vervelende BIOS instelling. Standaard staat namelijk de netwerkadapter op "Disabled" in de BIOS. Helaas kostte mij dit gigantisch veel tijd om uit te vinden, omdat de netwerkadapter het wel gedaan had. Zeer vervelend in iedergeval. Shuttle heeft wel via mail laten weten in een volgende BIOS update dit probleem te verhelpen. Buiten dit BIOS probleempje is deze Shuttle niet echt aan te raden voor overclockers. De HTT frequentie is gelimiteerd tot 200, waar dit bij vele desktopmoederborden een stuk hoger ligt. Echter was dit voor mij niet van belang, omdat ik eigenlijk nooit overclock.

Deze barebone heeft alles wat ik wilde, en meer! Tot nu toe ben ik erg tevreden met het apparaat, en wacht ik nog even met het aanschaffen van een SLI opstelling, omdat binnenkort de DirectX10 kaarten van nVidia eraan zitten te komen :) Wanneer dat zover is, zal ik deze survey uiteraard bijwerken. De prijs van deze barebone kan zoals eerder gezegd een drempel vormen voor sommige mensen. Maar voor diegenen die het geld er voor over hebben, niet twijfelen, doen! Deze barebone is zijn geld dubbel en dwars waard!

Heb jij ook een Shuttle SN26P (S939)?

Anoniem: 138098 17 januari 2006 13:54
Zeer mooie een goede review petje af.

Wat ik alleen niet snap waarom je niet voor de SN25P bent gegaan, aangezien deze SN26P volgens mij alleen SLI meer heeft.

SLI gebruik je nu toch niet met je ATI kaart.
Was het dan niet slimmer geweest SN25P + betere videokaart?

Ook kan je met de Shuttle volgens mij wel overklokken omdat ik dit verschillende mensen met de SN25P heb zien doen.

Maar je hebt wel een ubervet (lanparty)systeem zeg!!!

Veel plezier ermee :Y)
Zoals je ook in mijn review kunt lezen, ben ik van plan om bij de volgende serie van nVidia in te stappen. Ik denk dus zelf aan de 8xxx serie (mocht deze zo heten) in SLI.
Zeer mooie review. Ik zit zelf ook te overwegen om ook een barebone te kopen. Ik zeul nu ook altijd een Thermaltake Xaser2 mee.
Anoniem: 156678 17 januari 2006 14:36
Ik hou van zeuren! Ik zou deze shuttle niet rood noemen. Lijkt mij erg donker paars.

edit: verder super leuk ding en goeie review!
Op de foto lijkt de barebone inderdaad paars, maar in het echt is het iets meer richting rood. Mocht je op Campzone 2006 aanwezig zijn, kan je altijd even beoordelen of hij echt rood/paars is ;)
never mind, verkeerde draadje....
Ik zat in september 2004 al op de SN25P te wachten. Enige Shuttle met PCI-e was toen nog een S775 maar een nForce4 zat eraan te komen. En op een dag toen ik shuttle.com bezocht stond zij er; de SN25P...

Om een lang verhaal kort te houden... Maand later was de eerste pricewatchvermelding @450 euro en heb daarna toch maar een desktop gekocht. Een Shuttle SK43G heeft half jaar later wel intrek gedaan voor een budget S-A bakkie dus mijn liefde is toch een beetje beantwoord O+.
Goeie review, simpele tekst, goeie duidelijke foto's! :)
Barebone heb ik een tijdje geleden weggedaan, deze gaat plaats maken voor de SX58H7 naar alle waarschijnlijkheid.

edit: de SX58J3 is socket 1156, dus waarschijnlijk eerder de J3 dan de H7. Time will tell...

[Reactie gewijzigd door SgtStrider op 22 juli 2024 18:42]

Hoezo staat de betrouwbaarheid wat lager ingeschaald? Heb dit niet uit je review kunnen halen?

Verder erg nette review, ben zelf ook nog blij met me Shuttle SB81P (http://tweakers.net/productsurvey/survey/1166)
Vanwege de kleine BIOS problemen heb ik de betrouwbaarheid toch maar iets lager gezet ;) Als dit in een BIOS update verholpen wordt zal ik dit uiteraard wijzigen.

Ennehm, bevalt 'ie een beetje, dat P chassis? Echt heerlijk al die ruimte!
@ Sgt Strider dus op mijn (PAKMAN79) reactie...

Bevalt uitstekend! Ben zelf niet zo'n LAN-ganger staat dus altijd om me bureau maar perfect apparaat vooral lekker stil (fijn want staat in de woonkamer) en stijlvol ontwerp (het oog wil ook wat)