Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z Review

oohh
21 oktober 2018, laatste update op 25 november 2018, 7.063 views

Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z

De Acer Spin 15 is een prima apparaat vervanger voor mensen die iets tussen een laptop en een tablet in willen. Mensen die alleen internetten, films kijken of willen tekstverwerken hebben aan de Spin 15 meer dan genoeg.

Pluspunten

• Aanraakscherm
  • Kantelbaar scherm
  • Accuduur

Minpunten

• Weinig opslagruimte
  • Bouwkwaliteit
  • Chrome OS is beperkt

3 van 5 sterren (Voldoende)

Inleiding

Als een van de gelukkige Tweakers ben ik geselecteerd om aan het Oktober Testfest 2018 mee te doen. Hiervoor mocht ik de Acer Spin 15, een Chromebook, testen.De Spin 15 is een laptop uit Acer’s middensegment. Met de laptop focust Acer zich voornamelijk op de zakelijke markt. Het is tevens een van de eerste 15 inch Chromebooks, waarmee de fabrikant zich probeert te onderscheiden van andere Chromebooks.

Zelf gebruik ik normaliter ik voornamelijk macOS (thuis) en Windows 10 (werk), dus ik was voornamelijk benieuwd naar Chrome OS. Omdat het besturingssysteem bij het grote publiek nog relatief onbekend is, focust deze review zich daar ook op.

Featureset

Specificaties
  • Intel Pentium N4200
  • Grafische kaart: Intel HD Graphics 505
  • 8GB DDR4 RAM
  • 64GB eMMC
De Pentium N4200 is volgens Intel een mobiele processor uit 2016, maar zo voelt het niet aan. Chrome OS is relatief licht, waardoor de CPU weinig moeite heeft met de standaard zaken: tekstverwerking, browsen, e-mail checken, etc.

Met de ingebouwde Intel HD 505 wordt waarschijnlijk wel heel lastig om Android games als PUBG te spelen. Ik heb dit echter zelf niet getest. Toen ik PUBG vanuit de Play Store wilde installeren, duurde dit veel te lang. Het opstarten alleen al duurde een paar minuten.

De Chromebook heeft 8GB RAM aan boord. Dit is voor een laptop in deze prijsklasse redelijk wat. Voor Chrome OS voelt dat als meer dan genoeg, al kan Chrome wel veel RAM vreten.

Het 64GB eMMC geheugen is erg karig. Hoewel Chrome OS daar maar 3GB vanaf snoept, blijft er nog steeds vrij weinig over. Zeker gezien nieuwe ontwikkelingen van Chrome OS, waarmee het mogelijk is geworden om zowel Android apps als Linux programma’s te draaien. Tevens is eMMC geheugen trager dan een traditionele SSD, al is het voor huis- tuin- en keukengebruik voldoende.

Het keyboard verschilt enigszins van conventionele keyboards. Zo is er bijvoorbeeld geen toets met het Chrome logo. In plaats hiervan zijn de CTRL en ALT toetsen vele malen groter zijn gemaakt. Op de plek van de Caps-Lock toets zit een zoekknop, die eigenlijk de functie van de Windows key overneemt. Het was echter iets logischer geweest om deze knoppen op dezelfde plek te laten zitten. Op het keyboard is verder weinig aan te merken, al vind ik persoonlijk wel dat de travel van de toetsen net iets te groot is. Het keyboard is verlicht, maar is de lichtsterkte niet aan te passen.

Links
  • Kensington slot
  • USB-C (3.1)
  • USB-A (3.0)
  • Volume slider
De laptop heeft, naast de USB-C aansluitingen ook nog USB-A aansluitingen, waarmee oudere apparaten nog steeds aangesloten kunnen worden. Geen slechte keuze, aangezien er nog veel apparaten met USB-A in omloop zijn.

Het Micro-SD slot kan erg handig zijn, omdat het eMMC geheugen van de Spin 15 niet vervangbaar is. Aangezien de Micro-SD kaarten steeds goedkoper worden, zou je deze poort kunnen gebruiken om toch wat meer opslagruimte te verkrijgen.

Verder zit er een aan/uit knop en een volume slider aan weerszijden van de laptop.
De volume slider is eigenlijk overbodig, omdat je dit via het keyboard of in Chrome OS zelf ook kunt regelen.

Prestaties

De prestaties van de Spin 15 zijn moeilijk te meten. Chrome OS zelf vereist weinig CPU, maar iets meer RAM. De laptop heeft dan ook 8GB aan RAM

Beeldkwaliteit

Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 (Full HD) en een glossy afwerking. Het geeft een stijlvol effect, maar met een beetje zon is het scherm al snel slecht leesbaar. De bezels nemen ook relatief veel ruimte van het scherm in, maar van een laptop in deze prijsklasse kun je natuurlijk niet veel meer verwachten.

Out of the box vond ik de resolutie van het scherm net te hoog, waardoor tekst niet altijd goed leesbaar was. Gelukkig biedt Chrome OS de optie om de resolutie te schalen. Effectief heb je dezelfde resolutie, maar de content wordt groter (tot 200%) weergegeven.

Bouwkwaliteit & robuustheid

Het uiterlijk van de Acer Spin 15 is strak, met hier en daar een speelse afwerking. Zo heeft de bovenkant van de laptop heeft een linnen textuur. De onderkant is afgewerkt met rubberachtig plastic, wat zorgt voor een goede grip. Hoewel de laptop vrijwel geheel uit plastic bestaat, oogt hij niet goedkoop. Maar echt een premium uitstraling heeft de Spin 15 door het exclusieve gebruik van plastic helaas niet. Wat hier mede aan bijdraagt is dat de behuizing van de laptop meegeeft als je er op drukt.

Het scherm is kantelbaar en heeft een touchscreen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de laptop als een soort tablet te gebruiken. Een nadeel van deze modus is echter wel dat de speakers aan weerszijden van het toetsenbord zitten, waardoor je in deze tabletmodus geen goed geluid hebt.

Een ander minpunt is de webcam. Als je de laptop omdraait en als tablet gebruikt, draait het scherm automatisch mee. Helaas draait het beeld op de webcam niet mee, waardoor je op de foto's allemaal op z’n kop staan. Gelukkig zou dit met een software-update verholpen kunnen worden.

Ergonomie

De afwerking rond het scherm is netjes, met een kleine opstaande rand om te voorkomen dat het scherm beschadigd door de toetsen. De rand van de laptop is echter ietwat scherp, waardoor typen soms wat oncomfortabel kan voelen.

Aan de andere kant heeft de Spin 15 natuurlijk als voordeel dat je de laptop in verschillende posities, en zelfs als tablet kunt gebruiken. Dit zorgt er voor dat hij bijvoorbeeld ook in bed of liggend op tafel te gebruiken is.

Warmte- en geluidsproductie

Over warmte en geluid kan ik vrij kort zijn. Ik heb tijdens het dagelijkse gebruik van de Acer geen geluid of warmte uit de laptop gevoeld of gehoord. Maar eerlijk gezegd mag je dat ook wel verwachten van een OS waarmee je alleen een browser en wat simpele Android apps kunt draaien.

Mobiliteit en accuduur

De mobiliteit van de Spin 15 is redelijk tot goed te noemen. Met 2.2 kg is de laptop niet zwaar, maar ook zeker niet licht. De verschillende gebruiksmodi van de laptop zijn zeker een plusplunt. Als je het scherm driekwart kantelt, kun je de laptop rechtop neerzetten. Hierdoor kun je de laptop gemakkelijk op tafel of in bed als tablet gebruiken. Door het scherm van de laptop maximaal te kantelen, kun je de Spin 15 als volledige tablet gebruiken, omdat de laptop volledig is dubbelgeklapt.

De accuduur van het apparaat is goed. Volgens Acer moet de accu het 13 uur uithouden. Helaas had ik niet de mogelijkheid om de laptop een volledige (werk)dag te testen. Chrome OS is relatief licht doordat er tijdens normaal gebruik weinig applicaties draaien. In de praktijk zul je hem waarschijnlijk makkelijk een hele werkdag (8 uur) kunnen gebruiken.

Prijs

De prijs is voor een Chromebook aan de hoge kant, maar ten opzichte van de meeste 15" convertible laptops met Windows is hij dan weer relatief goedkoop. De Chromebooks hebben vaak een kleiner scherm en mindere specificaties, en de Windows laptops uit dezelfde prijsklasse hebben vaak geen touchscreen of kantelbaar scherm.

Besturingssysteem

Chrome OS
In 2009 is Google gestart met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem voor desktops, Chrome OS. Het is voornamelijk toegespitst op het gebruik van de verschillende web based Google services, zoals Gmail, Docs, Sheets, YouTube, etc. Hoewel je bijvoorbeeld de office suite ook offline kunt gebruiken, is Chrome OS dus voornamelijk gericht op online services.

Na een aantal uur met Chrome OS gespeeld te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het besturingssysteem voor mijn werkzaamheden nog niet helemaal vlekkeloos werkt. Je bent met Chrome OS teveel afhankelijk van de Chrome’s Web Store, de Google Play Store, of Linux apps. Elke methode heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, die ik hier in het kort probeer te benoemen.

De Chrome Web Store heeft natuurlijk duizenden plug-ins voor Chrome. Afhankelijk van je interesses en doeleinde zitten hier genoeg pareltjes tussen. Installeren gaat makkelijk en verwijderen ook. Chrome extensies zijn echter niet uniek voor Chrome OS; je kunt het op elk besturingssysteem met Chrome installeren.

Het installeren van Android apps is zeker eenvoudig doordat de Google Play Store is meegeleverd. Helaas werken niet alle apps op Chrome OS, of zijn de apps niet geoptimaliseerd voor een groot scherm. Zo werken de Ziggo Go app en NPO Start helemaal niet; in beide apps krijg je geen audio of video. Netflix werkt dan weer wel, maar de beeldkwaliteit is slecht. Uiteindelijk moet je dus wel gebruik maken van de browser om via Ziggo, de NPO of Netflix content te kijken.

Andere apps, zoals Google Maps of YouTube, zien er opgerekt uit en zijn overduidelijk niet geoptimaliseerd voor zulke grote schermen. Zulke apps zien er niet slecht uit, maar men had zeker meer aandacht kunnen besteden aan optimalisatie van de interface.
Linux
In het instellingenmenu is het mogelijk om een virtuele machine met Linux aan te zetten. Via de Terminal kun je Linux apps installeren. Deze applicaties kun je na het installeren echter binnen Chrome OS, als normale apps, benaderen.

Een aantal applicaties die ik heb getest zijn SABnzbd, Docker en Steam. SABnzbd werkte bijvoorbeeld prima, maar Steam en Docker kreeg ik niet of niet goed aan de praat. Natuurlijk is de integratie van Linux apps nog in beta, maar als het voor de doorsnee gebruiker niet makkelijker wordt om applicaties te installeren, dan zie ik het somber in.

Chrome OS heeft mij niet helaas niet overtuigd, voornamelijk doordat de integratie met Android en Linux applicaties op dit moment niet vlekkeloos werkt. Een simpele distributie zoals Debian of Ubuntu met Chrome en een goede package manager zou mijns inziens net zo goed werken voor de doelgroep die Google met Chrome OS wil aanspreken.

Op dit moment werken zowel de apps uit de Play Store als de Linux apps nog niet goed genoeg. Omdat er teveel is gefocust op de browser, heeft men minder aandacht gegeven aan de implementatie van andere applicaties.

Voor een prijs van ongeveer 550 euro heb je een nette laptop met veel mogelijkheden. Ondanks dat het een van de relatief goedkopere laptops is met een kantelbaar scherm en touchscreen is, het voor een Chromebooks een relatief duur apparaat. Mocht je minder gecharmeerd zijn van een kantelbaar scherm, dan zijn er wellicht goedkopere alternatieven op de markt.

Het besturingssysteem, Chrome OS, betekent echter wel dat je een aantal concessies moet doen. Over het algemeen werken de web based apps uit het Google ecosysteem goed, maar zijn de third party apps net wat minder. Na meer dan zeven jaar ontwikkelen, is Chrome OS nog geen volwassen besturingssysteem geworden.

Het kleinere broertje van deze laptop, de Acer Spin 13, heeft daarentegen een volledig aluminium behuizing. De Spin 13 heeft echter ook nog eens een kleiner, handzamer formaat en een courantere, snellere, processor. Mocht je meer behoefte hebben aan een handzamer formaat en meer snelheid, en voldoet Chrome OS aan jouw eisen, dan is de Spin 13 wellicht een beter alternatief.

De Spin 15 is echter een prima apparaat voor mensen die thuis veel browsen, en bijvoorbeeld af en toe een tekstverwerker gebruiken. Door zijn relatief hoge gewicht is hij minder geschikt om mee te nemen. Chrome OS zeker geen slecht besturingssysteem, maar op dit moment is het nog net niet volwassen genoeg om er meer mee te doen dan browsen. Door het aanraakscherm en de verschillende gebruiksmodi, is het een prima vervanger voor een tablet.

Heb jij ook een Acer Chromebook Spin 15 CP315-1H-P75Z?

Je geeft als nadeel dat hij Chrome OS heeft. Je gaat ook geen motor reviewen en als nadeel geven dat hij maar twee wielen heeft en dat je nat wordt als het regent?
Te weinig opslag zeg je. Als jij te weinig opslag hebt begrijp je het doel niet van een Chromebook. Je werkt in de cloud.
Het is en blijft natuurlijk een computer, en mensen hebben bepaalde verwachtingen bij een computer. Als je Windows of macOS gewend bent, dan is de manier van werken in ChromeOS wel wennen. Zeker omdat je niet alles kunt doen door beperkte opslagmogelijkheden of geen programma’s kunt installeren. Je hebt gelijk dat het ChromeOS een andere mindset vereist, maar dan moet je je daar wel op instellen. En je moet een aantal dingen wel laten.
Ik ben het eens met Broekventje dat je het geen minpunt kan noemen dat een chromebook een chromebook is.
Want dat doe je als je dat aanvoert bij de positieve/negatieve punten dat Chrome OS beperkt is.
Je kunt dat feit in de tekst zetten zodat, als dat nodig is mensen dat weten.
Je schrijft bij de positieve punten bij een test van een Windows pc ook niet dat je oneindig veel programma's kan installeren

Voor de opslagruimte geld hetzelfde wmb. Ook dat is inherent aan een chromebook. Werken in de cloud.

Bouwkwaliteit is iets wat je inderdaad als negatief punt zou kunnen schrijven.
Zoals eerder gezegd vind ik het belangrijk om te vermelden dat ChromeOS beperkingen heeft, die andere besturingssystemen zoals Linux, Windows of macOS niet of minder hebben. Wel wil ik jullie bedanken voor de kritische noot :)
Was niet vervelend bedoeld.

Ik had niet eens in de gaten dat jij de test deed, anders had ik het anders geformuleerd.
Want met de test zélf was ik wel blij.

Sorry. 😔
Een groot voordeel van Chrome OS is dat het automatisch update naar de nieuwste versie. Daar hoeft de gebruiker niets voor te doen en daar merkt de gebruiker ook helemaal niets van, behalve dat er zo nu en dan iets verandert. De Android applicaties updaten ook. Als ik kijk naar Linux distributies en Windows dan is mijn ervaring heel anders.

Ga maar eens aan je oma (ook Google's doelgroep) uitleggen hoe ze een distributie upgrade doet in Debian of Ubuntu.
Hoi Oohh
Ik kan zo'n spin 15 kopen voor misschien 150€
Is deze te gebruiken om pdf's te lezen als rechtopstaand tablet (als een blad papier).
Ik wil deze gebruiken om muziekpartituren te lezen tijdens het piano spelen.

Graag uw mening

Dank u