Sony Xperia XZ3 (Dual Sim) Zwart Review

20 oktober 2018, laatste update op 22 oktober 2018, 3.688 views Rapporteer
Testpanel +3

Overal een prima telefoon die op de meeste punten de concurrentie aankan.
Voor entertainment is hij uniek in zijn klasse, je verliest jezelf in films door zijn stereo geluid en OLED scherm, maar hij is wel wat aan de zware kant, glad en de single-hand bediening is niet optimaal.

Pluspunten

• OLED scherm
  • Stereo geluid
  • Prima batterijduur
  • Goed gekozen ROM en launcher

Minpunten

• Glad
  • Bedieningsknoppen onhandig geplaatst
  • Zwaar

Voor het Tweakers Oktober Testfest mocht ik als een van de eerste de Sony Xperia XZ3 testen. Het testfest zelf was een leuke dag en kon ik met mede Tweakers bijpraten, de laatste gadgets testen, kreeg ik workshops door Wout van Tweakers en Frank van Hardware.info bij het naar huis gaan kregen we ook nog een erg toffe goodie bag mee als aandenken. Nogmaals dank! Conform de afspraak werd de volgende dag de telefoon bezorgd door de koerier en kon ik aan de slag als tester.https://tweakers.net/i/LFz1A_MUt07g8kI0UXT3niXL3LU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266686/1GdWT01BNd7VH9vZ8f0fAExWA7XjXmo8Q3YSkcohC4oX5Uha1B?f=620xauto

Achtergrondinformatie

Even wat achtergrondinformatie over mij, zodat je weet wat voor gebruiker ik ben en waar ik zoal op let tijdens het testen.

Ik ben een tevreden Androidgebruiker, voornamelijk vanwege de vrijheid om je telefoon naar eigen wens in te richten. In de begintijd was ik erg gecharmeerd van de skins van HTC, maar naarmate Android volwassen werd ging mijn voorkeur uit naar stock roms, met zo min mogelijk bloatware. Als de skin niet bevalt moet ik zonder problemen een andere launcher kunnen gebruiken. Daarnaast ben ik geen gamer en social apps moeten optioneel zijn, en het liefst te verwijderen.

Goede hardware is belangrijk omdat ik geen zin heb in een trage telefoon of haperingen. Ik ben voornamelijk een zakelijke gebruiker, dus een goede accuduur is belangrijk, en omdat tegenwoordig veel diensten gebruik maken van de vingerafdrukscanner om jezelf aan te melden is dat een no-brainer. Privé wil ik zonder moeite de best mogelijke foto's, point-and-shoot is hierbij het uitgangspunt. Na diverse merken te hebben geprobeerd ben ik 4 jaar geleden overgestapt op een Samsung Galaxy S7, sindsdien ben ik erg te spreken over dit merkt. Afgelopen jaar ben ik vanwege de BYOD mogelijkheden van mijn werk overgestapt op de Samsung Galaxy S8+ en ben ik, op de curved edges na, erg tevreden waarbij de irisscan een mooie toevoeging op de vingerafdrukscanner. De beperkte veranderingen bij de S9+ ten opzichte van de S8+ was mij de meerprijs niet waard.

Om mijn review meer toe te spitsen op de potentieel geïnteresseerde kopers had ik bedacht om de Tweakers die actief waren in de XZ3 nieuwsberichten en fora de vraag te stellen wat zij graag getest zouden willen hebben. Door deze input kon ik mij nog beter voorbereiden op de testperiode. Erg leuk en zeker interessant, want ik kreeg vragen waar ik zelf niet aan had gedacht en heb ze zo goed mogelijk verwerkt in de onderstaande review.

Resultaten van de testperiode

Ik heb het toestel twee weken mogen testen waarbij ik hem in zoveel mogelijk verschillende situaties heb gebruikt, waaronder buitenhuis, tijdens een liefdadigheidsfeest in het Willem-II stadion en op het werk.

Eerste indruk

De telefoon komt in een simpele maar functionele doos en bevat de basis zaken die je bij een telefoon verwacht. Wat me wel opvalt ten opzichte van unboxings van andere merken die ik recent heb gekocht is dat zij meer aandacht lijken te besteden aan de uitpak ervaring zoals met innovatieve uitklapsystemen en een premium look bij de materialen. Sony heeft gekozen voor functioneel wit plastic, niks spannends en wat verder prima is.
Bij de eerste blik op het toestel valt het op dat Sony niet is meegegaan in de strijd om de dunste randen, De randen aan de boven- en onderkant vallen op, en dit maakt de telefoon langer dan je op basis van het scherm verwacht. Ook voelt de telefoon zwaarder aan dan je zou verwachten bij 193 gram. Wellicht komt dit ook door het materiaalgebruik, glas voelt in mijn beleving zwaarder dan plastic. Verder ziet hij er solide uit, al ben ik wel bang dat hij uit mijn handen zal glijden, want hij voelt wel glad aan.
Voor het plaatsen van de simkaart heb je geen pinnetje nodig, de tray is met de nagel er uit te halen. De telefoon is echter niet hot-swappable zoals mijn Galaxy S8+, en zodra je de tray uit de telefoon haalt start hij uit zichzelf opnieuw op.

@Dean135: hoe zit met applicaties van derden die voorgeinstalleerd zijn?
Bij de eerste keer opstarten krijg je het standaard aanmeld menu, maar wat mij zeer positief verraste was de optie dat je zelf kunt kiezen welke standaard apps je wilt installeren van Sony en Google. Een zeer goede service en eigenlijk zouden alle fabrikanten dit moeten doen. Het zou nog beter zijn als ook de ingebakken apps zoals Facebook optioneel zijn.
Sony maakt gebruik van een redelijk schone ROM, zo bevat het weinig bloatware en lijken ze de keuze te hebben gemaakt om alleen apps mee te leveren die mogelijk meerwaarde hebben voor de gebruiker en proberen ze geen eigen versies te maken van apps die Google ook al levert. Een slimme keuze want mijn herinneringen aan eerdere Sony's zijn met name gerelateerd aan de opdringerige nutteloze apps van het merk zelf.

Featureset

Sony heeft er voor gekozen om de telefoon neer te zetten als de multimedia telefoon waarbij ze willen scoren met dynamische trillingen, stereo geluid met LDAC en scherp beeld via de OLED. Dat doen ze goed, want het stereogeluid heeft echt een meerwaarde. Waar mijn Galaxy S8+ het moet doen met maar één speaker en ik moet oppassen dat ik die niet per ongeluk afdek met mijn vinger, komt het geluid van de Sony via twee speakers naar je toe en kun je je handen zonder zorgen rondom de telefoon houden.

De optie met dynamische trillingen moeten het gevoel van een sub-woofer simuleren. Een leuke gimmick, maar waar wel even aan moest wennen, want het voelt in eerste instantie wat onnatuurlijk. De optie is niet voor alle apps en in alle situaties beschikbaar en soms wordt hij geactiveerd zonder dat je het verwacht. Ook komt het niet in alle gevallen goed tot zijn recht. Zo vond ik het bij het luisteren naar liedjes met een subtiele bas, of bij sommige films ronduit storend, zelfs op de laagste stand. Maar aan de andere kant was het soms weer erg prettig als je helemaal in een film zat. Ik kon niet goed uitvinden waar het kantelpunt tussen fijn en storend zat, maar het is goed dat het in te stellen is.

De meerwaarde van de app Xperia Lounge is voor mij onbekend. Het lijkt op een soort reclame app voor Sony producten, waarbij ze een soort community willen creëren. Gelukkig kun je deze ook uitzetten.

Verder heeft de telefoon een aantal mogelijkheden om hem met één hand te bedienen, maar daarover later meer in het onderdeel gebruiksgemak. De speciale camera features kom aan bod in het onderdeel Camera.

@sHELL: Iets wat ik laatst zag bij een andere telefoon en Android 9 standaard in hoort te zitten is een batterij indicator bij bluetooth apparaten. Ik vroeg me af hoe ze dat doen met de XZ3, of dat ze lui zijn en die optie hebben weg gelaten.
Bij gekoppelde apparaten wordt automatisch de status van de batterij weergegeven. Dit is in percentages, maar er staat niet bij hoe lang je nog voort kunt met de batterij. Het is wel een handige toevoeging heb ik gemerkt.
@Dean135: Destijds bij het item over de xperia XZ3 had ik een vraag gesteld of de Xperia XZ3 waterdicht zou zijn.
Het toestel is waterdicht, volgens de specificaties zelfs met rating IP68, al zou ik hem niet zo snel onderwater gebruiken. Dat komt met name omdat de simkaart houder op mij wat fragieler overkomt en als deze er niet volledig in zit zal er water in kunnen komen. Spatwaterdichtheid is volgens mij geen enkel probleem.

Audio

Het geluid bij films en muziek is prima, en het stereo geluid is echt een genot, en ik had mij niet beseft dat zelfs op een kleine telefoon dit een groot effect kan hebben. Terwijl het geluid bij de films vol was en niet te flets, was het geluid via de speakers bij telefoongesprekken juist weer wat blikkerig. Wellicht dat de speakers voor alleen stem wat minder goed zijn afgesteld.

@SkyStreaker: zijn er goede monitoren voor audio aanwezig, hoe ervaar je de audio via het verlengstukje voor de audio-jack en audio via de LDAC over bluetooth?
Ik heb wat audio geluisterd via de adapter, en dat werkte zonder problemen. Ik had de koptelefoon ingeplugd en stak hem daarna in de telefoon en deze ging direct over op de koptelefoon. Wat betreft je specifieke vraag over LDAC, dit heb ik niet kunnen testen omdat ik geen LDAC ontvanger heb. Volgens de uitleg van Sony heb je een LDAC zender nodig, zoals de XZ3 en een LDAC compatible ontvanger welke in niet tot mijn beschikking had. Het aantal producten op de website van Sony die LDAC compatible zijn is redelijk beperkt, en tot mij schrik ook erg prijzig. Een soundbar van EUR 1.500 (HT-ST9), oordopjes van EUR 180 (MDR-EX750BT) en een walkman van EUR 1.200 (NW-ZX2). Het is dus wel een feature voor de audiofielen onder ons die bereid zijn om extra te betalen voor het geluid.

Accuduur

@EpPart heeft de XZ3 een betere batterijduur dan de Galaxy S9 zoals wordt beweert?
@Tusk: Hoe is de accuduur ten opzichte van de vorige twee generaties?
@DropjesLover: hoe is de accuduur?
@Jamesl: En natuurlijk de batterijduur maar ik verwacht dat die wel goed is.

Over de accuduur heb ik niks te klagen, de telefoon gaat een paar dagen mee op één lading. Volgens de app Accubattery heeft de telefoon een gemiddelde gebruiksduur van 88 uur, waarvan 5 uur in actieve stand en 123 uur in stand-by. Dit komt overeen met mijn Galaxy S8+ en stelt zeker niet teleur. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik niet alle apps van mijn Samsung heb overgezet en de test telefoon daardoor iets minder werd gebruikt dan dat ik wellicht zou hebben gedaan als ik maar één telefoon ter beschikking had gehad. Maar desalniettemin, de accuduur is zeer respectabel, en ik merk dat Android in de nieuwere generatie telefoons veel efficiënter omspringt met de batterij. Voor de volledigheid heb ik ook een week met twee simkaarten in de telefoon rondgelopen om te testen of dit een effect had, maar volgens mij leverde dat geen extra verbruik op. Ik kan met gemak een dag rondkomen met een volle batterij wat een verademing is.

Gebruiksgemak

@EpPart vraagt hoe 'snappy' de telefoon is, hij moet smooth kunnen runnen, doet hij dat ook?
@Elazz: Kun je de telefoon gebruiken met één hand?
@DropjesLover: Zit het toestel nog een beetje comfortabel in je broekzak? Hoe ligt hij in de hand en kun je hem een beetje makkelijk bedienen met één hand? Ben je niet bang dat je hem uit je hand laat vallen?
@Roy23: in hoeverre is de trilstand sterk genoeg? Werkt het dynamische trillen beter dan zijn voorganger?

Zoals ik al eerder opmerkte ligt de telefoon wat zwaarder in de hand dan mijn eigen S8+. Hoewel ze bijna dezelfde afmetingen hebben is de Samsung bijna 20 gram lichter. Wellicht een klein verschil, maar wel merkbaar. Dit komt denk ik ook omdat het zwaartepunt bij de Sony wat anders lijkt te zijn. Vanwege de voor mij wat onhandige positionering van de meest gebruikte knoppen en sensoren houd ik de telefoon wat lager vast dan mijn Galaxy S8+. Hierdoor lijkt de telefoon wat topzwaar en moet je hem wat strakker vasthouden om te voorkomen dat hij voorover duikelt.
Door die lagere positionering van de hand is het voor mij wat lastiger om de telefoon met één had te bedienen omdat je de telefoon wat minder makkelijk in je hand laat balanceren. Het zal een kwestie van gewenning zijn, maar waar ik mijn S8+ eigenlijk altijd met een hand bedien, ben ik bij de XZ3 eerder geneigd om met twee handen te werken.
Zoals je hieronder ziet is het gebruik van de vingerafdrukscanner voor mij ook wat onhandig. Om de scanner te gebruiken met één hand moet ik mijn vinger in een wat andere hoek plaatsen dan ik gewoonlijk zou doen.
Wat betreft de hardware, daar heb ik niks op aan te merken, de telefoon is snel, en dat werkt erg prettig. Ik merk geen haperingen en menu's gaan erg vlot. Video's worden met gemak weergegeven en ik denk dat je met dit model zeker een aantal jaar vooruit kunt.
Speciale Sony features
De speciale features om via de zijkant van het scherm de telefoon te bedienen konden mij wat minder bekoren, maar gelukkig zijn ze via de instellingen ook uit te zetten. Op zich werkt het zij-menu via de ‘double tap’ prima, maar met de swipe om de terug knop te simuleren kon ik minder goed overweg. Er zit nu nog geen echte logica achter de beweging, en was het voor mij meer geluk dan wijsheid om deze geactiveerd te krijgen. Daarom maakte ik meer gebruik van de klassieke terug knop. Hierbij wil ik opmerken waarom telefoonmakers niet standaard de keuze bieden voor gebruikers waar ze de terug kop willen hebben. Nu dwing Sony mij dat deze aan de linkerkant zit, terwijl ik de rechterkant vele malen fijner vind. Dit is ook niet aan te passen via de normale software.

Waar ik tijdens het gebruik ook regelmatig last van had is dat ik onbedoeld bepaalde acties initieerde zoals het zij-menu of ging het scherm ongewenst naar de eenhandige modus. Waarschijnlijk omdat ik de telefoon wat steviger omklemt heb dan normaal vanwege de gladde achterkant. Deze gladheid komt verder aan bod bij het onderdeel Design.

Scherm

@SkyStreaker: hoe presteert het scherm in fel zonlicht
@RajJitsu: Hoe staat het met de schermuniformiteit? Is bijv. grijs ook echt grijs, en heb ik overal op het scherm dezelfde kleurwaarden?
@Elazz: Hoe zit het met reflectie en afleesbaarheid buiten?
@Deathchant: Kun je het scherm op ~6500K krijgen? Hoe goed is de kleurechtheid?

Op het scherm heb ik niet zoveel aan te merken, die is gewoonweg heerlijk. Het scherm is goed afleesbaar in alle omstandigheden, en zelfs met de volle zon op het scherm kun je duidelijk de apps aflezen.
De weergave van kleuren voldoen aan mijn verwachting, en ik had niet het idee dat deze ver afweken van de realiteit. Ik heb niet kunnen testen op kleurechtheid, want daar heb ik de middelen niet voor, al ben ik op zoek gegaan naar kalibratie apps die mij daar bij konden ondersteunen. Uit de tests kwam niets naar voren wat mij zorgen baarde, en mijn eigen tests door foto’s te vergelijken met de origineel lieten mijn zien dat de kleuren zo goed als mogelijk de realiteit weergeven. Daarnaast heb ik ook geen verkleuringen gezien in het scherm bij het beoordelen van éénzelfde kleur over het hele scherm.

Design

Bij het uitpakken was mijn verwachting dat de glanslook een vingerafdruk magneet zou zijn, maar in de praktijk merk ik daar niet veel van. Ja, er komen vette vegen op, zoals bij elke glazen telefoon, maar die vallen totaal niet op tenzij je er naar op zoek gaat. Van vegen op het scherm zelf had ik ook geen last.

@Cerberus_tm: in hoeverre bestaat de kans dat je per ongeluk de zijkanten indrukt en menu's per ongeluk activeren?
Persoonlijk ben ik geen enorme fan van gebogen randen, en het liefst had ik een telefoon waarbij je met een gerust hart je vingers aan de zijkant kunt houden zonder dat je meteen allerlei ongewenste acties initieert. Wat ik mij ook kan voorstellen is dat deze telefoon voor mensen met wat minder gevoel voor de laatste ontwikkelingen wat lastiger in gebruik is. Uit ervaring weet ik dat oudere mensen de knopjes aan de zijkant niet goed zien en dan de telefoon vastpakken bij de aan/uitknop en hierdoor de telefoon per ongeluk uitzetten, of juist het volume vol open zetten. Let hier op als je dit toestel overweegt voor iemand die minder ervaring heeft met dit soort toestellen.

@SkyStreaker: Hoe is de grip van de telefoon in de hand, kun je hem goed vasthouden of is hij (te) glad?
@Tusk: ik ben meestal geïnteresseerd in een Xperia door zijn compacte design, hoe staat het met dit model?
@pedra: hoe is de grip, is hij glad, glijd hij snel van tafel? Wiebelt hij als hij plat op tafel ligt?
@un1ty: is de zijkant van hetzelfde materiaal gemaakt als de XZ2?
@Roy23: Hoe is de grip, is hij net zo glad als de XZ2?
@DropjesLover: Hoe is de grip?

Om maar meteen het grootste euvel voor mij te noemen, de telefoon is glad, te glad naar mijn mening. Of het aan de afwerking ligt of aan de ronding van de achterkant weet ik niet precies, maar tijdens het bellen in de hand en op gladdere ondergronden gaat de telefoon glijden. Op mijn platte Qi lader thuis blijft hij niet liggen, en tot mijn stomme verbazing blijft de telefoon niet liggen toen ik hem tijdens het werk op mijn aantekeningenboek legde zoals ik dat ook met mijn Samsung altijd doe. Onderstaand filmpje geeft dit goed weer. Let op, dit is geen trucage, de telefoon leg ik op een platte tafel op een plat boek. Heel langzaam begint hij te glijden totdat hij de rand bereikt.

Bij langere telefoongesprekken, waarbij je dus niet je handen beweegt, merkte ik dat de telefoon heel langzaam naar beneden glijd. Dit is volgens mij een combinatie van een toename van de klamheid van je handen, het hogere gewicht en het gebrek aan frictie aan de randen. Het probleem was minder bij het kijken naar films omdat je dan de telefoon kunt laten rusten op je vingers. Let hier wel goed op als je de telefoon vastpakt met je handschoenen, dan kan de grip nog minder zijn!

Op mijn werk draag ik pakken, en tijdens de testperiode heb ik een aantal keer meegemaakt dat de telefoon ongemerkt uit mijn broekzak was gegleden terwijl ik op een stoel zat. Dit is niet uniek aan dit toestel, maar het viel mij wel op dat het vaker gebeurde dan bij mijn S8+, maar daar zit ook een hard plastic skin omheen.

Een oplossing voor dit glijden is om er een hoesje omheen te doen, maar dan vraag ik mij af of de bediening via de zijkant nog goed werkt. Mijn verwachting is dat dit nog lastiger gaat dan het nu al is.

Stabiliteit & betrouwbaarheid

Over dit onderwerp kan ik na twee weken het minste oordelen. Ik heb geen problemen gehad met de telefoon in de tijd dat ik hem heb gebruikt. Wat ik wel goed vond is dat ik in de tweede week een update kreeg waarin kennelijk wat bugfixes zijn gemaakt.
Ik hoop dat Sony nog wat gaat sleutelen aan de bediening via de zijkant, zodat dit wat intuïtiever en fijner zal werken.

Camera

@EpPart: is de camera op dit moment één van de beste op de markt?
@Cerenas : ik ben erg geïnteresseerd in de camera, kun je dat voor mij testen?
@Jorgen: hoe is de camera? Sony toestellen presteren afwisselend met hun camera's terwijl elke smartphone beschikt over Sony camera lenzen en sensoren.
@Elazz: hoe snel kun je een foto nemen vanuit stand-by? En hoe is de kwaliteit t.o.v. de concurrentie?
@Jamesl: Ik ben zeer benieuwd naar de camera prestaties van de XZ3! Zeker vergeleken met de OP6, aangezien ik twijfel tussen de OP6T en de XZ3

Een goede camera is tegenwoordig een van de belangrijkste features waarmee je niet alleen kunt uitblinken, maar als je hier steken laat vallen kan dit er voor zorgen dat gebruikers je niet meer als een premium merk zien.
Gelukkig is mijn ervaring tijdens het testen prima, hij kan goed meekomen met de rest, en doet niet onder voor mijn Galaxy S8+ waarvan ik vind dat die uitstekende foto’s maakt.
Een verschil in opname tussen de XZ3 en de Galaxy S8+ kun je hier zien

Wil je de video's los zien, dan kun je hier de Sony bekijken, en hier de Samsung

Je kunt de camera op 3 manieren vanuit stand-by activeren. De eerste manier is via een speciale beweging, waarbij de telefoon voelt dat hij uit de broekzak komt en dat automatisch aanspringt. De tweede optie is via de speciale camera knop aan de zijkant, en ten slotte via een swipe via het scherm.
De speciale beweging vraagt enige gewenning, en hij doet het ook niet altijd. In het onderstaande filmpje laat ik alle opties zien, en in mijn ervaring zit er geen extra tijdswinst in de automatische stand.
Lens
Sony maakt gebruik van één lens i.p.v. meerdere wat tegenwoordig de norm is. Voor normale foto’s is dat geen probleem, maar voor foto’s met bokeh effect werkt dit wat minder. Wanneer je een foto neemt via de bokeh app, dan kun je alleen de achter camera gebruiken en neemt deze twee keer kort achter elkaar een foto om diepte te creëren. De tijd tussen de twee foto’s is best lang, bijna een halve seconde. Dit is best raar want je krijgt de opdracht de telefoon stil te houden. Het zou logischer zijn als dit via de burst mode gebeurt.

Bij daglicht presteert de camera prima bij zowel foto’s als video. Hieronder heb ik wat foto’s op de hei gemaakt. De telefoon neemt in stereo op, maar daar heb ik niet speciaal op getest. Opmerking bij de foto's. Door de beperking van deze site moest ik de foto's verkleinen, dit heeft uiteraard effect op de kwaliteit. Ik hoop snel een link te plaatsen naar de originele foto's

Bij minder licht heeft hij wat meer moeite om alles goed in beeld te krijgen. Tijdens mijn testperiode was ik op bezoek bij een liefdadigheidsevent in het Willem-II stadion. De films en foto’s van het veld zijn op zich prima, maar de foto’s en de video van het feest na de prijsuitreiking zijn wat korreliger.

Speciale camera features Sony
Sony levert een aantal speciale apps mee waarmee je meer kunt met je camera. Hoewel ik zelf hier geen gebruik van maak heb ik ze wel getest.
  • Bokeh: Foto’s waarvan je de achtergrond kunt vervagen. Wat een beetje verwarrend is bij deze telefoon is dat je via de bokeh app de optie kunt selecteren en via de camera app, maar in beide gevallen kun je alleen de achter camera gebruiken. Maar bij de selfie modus heb je ook een bokeh optie die dus niet in de app staat. In de praktijk werkte de app bokeh niet zo goed, tenminste, ik vind de foto’s die ik heb gemaakt niet mooi bewerkt. Er is een te harde lijn tussen de vervaging en de object dat je weer wilt geven. Opvallend is ook dat het bokeh effect bij mensen niet leek te werken. Wellicht dat het aan mijn instellingen lag, maar in meerdere situaties kreeg ik de melding dat de achtergrond niet kon worden vervaagd. Het bokeh effect van de selfie werkt daarentegen wel beter.
  • AR: via deze app kun je augmented reality toevoegen aan je foto’s en filmpjes. Om eerlijk te zijn heb ik niet héél veel aandacht aan deze optie besteed omdat het mij te kinderachtig was. Het kost veel tijd om alles in te stellen en dan is wat mij betreft het resultaat een beetje teleurstellend. Daarnaast vond ik het nog best lastig om de animaties toe te voegen, en een aantal keren crashte de app.
  • 3D-maker: via deze app kun je 3D animaties maken van objecten of personen. Als test heb ik een 3D model gemaakt van mijn gezicht, en het resultaat is erg realistisch. Totdat je het gaat animeren, dan krijg je hele enge gezichten. Persoonlijk zou ik niet weten wat je hier verder meer mee kunt dan het een keertje proberen, maar grappig dat ze de optie bieden.
Bokeh voorbeeld
en een bokeh met selfie modus
AR voorbeeld
3D voorbeelden

Daarnaast is er de mogelijkheid om slow-motion opnames te maken, zoals alle moderne telefoons.

Al met al is mijn ervaring met de camera goed, zeker omdat ik geen gebruik maak van de extra features die Sony aanbied. Als nachtfoto’s erg belangrijk voor je zijn, dan zou ik nog wat meer onderzoek doen welke telefoon daar het beste in is.

Een ding wat mij wel opviel in de camera app is dat je opname modus kunt selecteren, maar dat er geen optie om daarna weer naar automatisch te gaan. Vergeten? Geen idee, maar wel lastig.

Prijs

@Tusk: ik wil high end features zodat ik er lang mee kan doen, ik ben geen gamer of zware gebruiker. Wat is de toegevoegde waarde van de hardware upgrade t.o.v. mijn Z1 Compact en de vorige versies? Is dit te verantwoorden naar de aanschafwaarde?
@DropjesLover: is hij echt zijn prijs waard of had hij door een iets minder scherm en langzamere SOC ook gewoon € 400 minder mogen kosten?

De introductieprijs van 800 Euro is op zich te rechtvaardigen als je het vergelijkt met andere premium merken. Als ben ik wel van mening dat alle high-end merken op dit moment te hoog geprijsd zijn voor wat ze leveren.
Op dit moment is hij zeker interessant als je hem in combinatie met het introductieaanbod aanschaft, maar na die tijd denk ik dat hij interessanter wordt wanneer hij richting de 600 Euro zakt.
Je hebt dan een telefoon die zeker een lange tijd meekan (mits je hem niet laat vallen natuurlijk) en voor mensen die graag de beste SOC’s en schermen willen hebben is het een goede keuze.
Is het toestel een upgrade waard van een Z1 Compact, of zelfs een XZ2? Geen idee, wat ligt helemaal wat je er zelf voor over hebt. Ik ken zelf de XZ2 niet, maar wat ik je wel kan zeggen is dat een OLED scherm de overstap wel erg aantrekkelijk maakt. Ik zou zelf nooit meer terug willen naar een minder scherm.

Onbeantwoorde vragen

Ik heb ook een aantal vragen gekregen die ik niet kon beantwoorden, aan de ene kant omdat mijn testmogelijkheden dit niet toelieten, en aan de andere kant omdat ik niet voldoende kennis heb van het onderwerp om daar een goed antwoord op te geven. Maar wellicht dat lezers in de comments hier wel wat aan toe kunnen voegen.

@Jerie: (wanneer) kan SaifishOS geïnstalleerd worden, en wanneer wordt de bootloader unlocked?
@MPAnnihilator: Graag een vergelijking van scherm en camera met een XZ2
@Cerberus_tm: hoe snel is de opstarttijd van apps, bijv. google maps, vergeleken met high, midden en laag segment telefoons, en hoeveel heb je nu eigenlijk aan zo'n Snapdragon 845?
@Dean135: Maar een vraagstuk waar ik vaak over na denk (ook al is dat niet het doel van Sony): Zorgt dit toestel er weer voor dat Sony's mobile tak weer succesvol wordt.

In de basis is het een uitstekende telefoon, is erg vlot in gebruik, maakt goede foto's en ziet er gelikt uit. Maar de nadelen die ik heb ondervonden wegen letterlijk en figuurlijk ook zwaar mee. Het is immers geen licht toestel, waarbij dit in combinatie met het gladde uiterlijk geen toestel is voor mensen die gemakkelijk hun telefoon laten vallen.
Voor mij persoonlijk zit de camera op de plek waar de vingerafdruk scanner hoort te zitten en zitten de bedieningsknoppen niet op de juiste plek om het toestel comfortabel met één hand te kunnen bedienen.
De aan/uit knop en de vingerafdruk scanner zitten in het midden, en de software matige terug knop zit aan de linkerkant, te ver voor mijn duim. Ik vind dat elke fabrikant die gebruik maakt van softwarematige knoppen de optie moeten bieden om deze naar eigen keuze in te delen.

Ik ben zeer te spreken over de nieuwe aanpak van de software. De ROM oogt een stuk schoner, en wat ik ook erg kan waarderen is dat je bij installatie de optie krijgt om zelf te kiezen welke apps van Sony en Google je extra er bij wilt hebben. Erg klantvriendelijk, al mogen ze dan ook de apps van Facebook, Netflix, en AVG aan dit lijstje toevoegen. De launcher zou ik zo kunnen gebruiken, ik hoef niet eens Nova Launcher te installeren.

Xperia Lounge heeft voor mij minieme meerwaarde, en lijkt meer op een reclame app voor Sony producten en diensten dan dat ik er nuttige features in ontdekte.
De gimmicks, zoals ik ook op mijn eigen Samsung heb, zijn voor mij leuk voor één keer maar zal ik waarschijnlijk niet snel gebruiken. De 3D maker is grappig, maar hoe vaak maak je nu een 3D plaatje van iemands hoofd? en de bokeh foto app is leuk, maar is op dit moment van onvoldoende van kwaliteit.
Foto's over het algemeen zijn van zeer goede kwaliteit, kleurecht

Sony heeft een hoop stappen vooruit gemaakt, en de XZ3 is na deze ervaring zeker op mijn shortlist gekomen. Zeker met de introductiedeal is het een heel aantrekkelijke telefoon en als hij zakt naar de 600 Euro stijgt hij nog hoger op de lijst. Als je geluid voor media belangrijk vind, dan is dit de beste telefoon die je op dit moment kunt kopen. Voor de rest heeft hij sterke concurrentie met andere merken, en is het aan de gebruiker of het een Sony word of een ander merk.

Maar zou ik hem zelf aanschaffen? Daar is het antwoord op dit moment nee op, maar dat komt vooral omdat voor mij het unlocken met de iris en het bedieningsgemak met één hand zwaarder wegen dan de geluidservaring met de Sony. Voor mensen die minder merktrouwe zijn, of goede ervaringen hebben met Sony in het verleden is het zeker een te overwegen telefoon.
Maar als Sony zich op deze manier verder ontwikkeld, en in de race kan blijven met de grote jongens, dan wordt het zeker een merk dat ik serieus zal overwegen wanneer ik een niet telefoon ga kopen. Bij mij zijn ze zeker in achting gestegen, en kan ik mijn mening over bloatware in positieve zin bijstellen.

Al met al vond ik het leuk om twee weken intensief gebruik te maken van de telefoon. Dank Tweakers en Sony!

Heb jij ook een Sony Xperia XZ3 (Dual Sim) Zwart?

@Cerberus_tm @Louw Post @CPD1001 @Deathchant @DropjesLover @Elazz @EpPart @Jamesl @Jerie @Jorgen @MPAnnihilator @pedra @RaJitsu @Roy23 @sHELL @SkyStreaker @Tusk @un1ty

Mede-Tweakers, ik heb zo goed als mogelijk jullie vragen meegenomen in de review. Hopelijk hebben jullie er wat aan, en mochten er nog vragen zijn dan kun je ze altijd nog hieronder stellen.

@Kiswum dan wil ik toch nog gebruik maken van je aanbod voor hulp :) weet je of het mogelijk is om zelf thumbnails te toe te voegen ipv alleen de grote foto's? Dat kon ik niet terugvinden in de online tutorials.

Veel leesplezier! Bart
Hey Bart, wat is het een goede review geworden en ik vind het goed hoe je de lezersvragen in je review hebt verwerkt!

Het toevoegen van thumbnails is mogelijk. Je kunt dit de thumbnails can Tweakers gebruiken, maar je kunt ook elk plaatje 2x uploaden 1 op normaal formaat en de ander op zo'n 300 - 600 pixels breed.

Je krijgt dan zo'n soort code:
[Code][url=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/Specificaties_1.png[IMG]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/Specificaties_1-Small.png[/IMG][/url][/code]

Of een geavanceerde code als je gebruik gaat maken van lightboxes:
[Code]<url=https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/flir_20180822T153052.jpg,"Flir Header",Flir][ IMG]https://www.kiswum.com/wp-content/uploads/CAT_S61/flir_20180822T153052-Small.jpg[/IMG][/url>[/code]

Edit: die lightbox code wordt niet volledig weergegeven. Je moet daarbij de < vervangen voor een [

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:01]

Dank voor je snelle reactie, ik ga kijken of ik het kan verwerken in mijn verslag (via de mobiele telefoon ziet het er namelijk wel beter uit met grote fotos)

Enne, als je het leuk vind mag je me ook beoordelen :P
Jorgen Moderator Beeld & Geluid @Baddie0921 oktober 2018 15:13
Dank voor het stellen van onze vragen en je mooie review! 👍🏻👍🏻
Bedankt voor het antwoorden van de gebruikersvragen. Ik heb zelf een XZ premium dus ben niet van plan te gaan upgraden voor de XZ3 maar moest ik een ouder toestel hebben viel dat wel te overwegen.
Mooie review, erg duidelijk en uitgebreid. Mijn vraag is beantwoord, bedankt daarvoor. :)
Een antwoord voor @Jerie: het is niet te zeggen of Sailfish OS voor deze telefoon uitkomt. Daarvoor moet het toestel sowieso in het Open Device Programma van Sony zitten. Dat is het nu nog niet.

Sailfish 3 komt wel héél binnenkort beschikbaar voor de Xperia XA2 (enkel- en dual-sim), dat is al aankondigd door Jolla. Op 8 (Helsinki) en 11 (Berlijn) november zijn er Events gepland.

Er zijn wel wat commits die er op wijzen dat binnen niet al te lange tijd ook de XA2 Ultra en XA2 Plus ondersteund zouden kunnen worden.

Goedkope Xperia XA2 toestellen heb ik al vaak gezien op de diverse Europese Amazons, vaak in de Warehouse deals voor minder dan € 200 (prijzen neigen nu weer iets naar boven, waarschijnlijk toch wel wat vraag op het moment). Mijn toestel had inderdaad enkele lichte krasjes op de achterkant maar was verder zo te zien compleet ongebruikt.

Voor een 100% nieuw toestel kun je ook de Pricewatch hier op Tweakers.net in de gaten houden, of natuurlijk Geizhals.de.
+1 (ik mag je helaas niet modereren)
Hallo! wat een fijne uitgebreide review!
Deze telefoon viel mij vooral op vanwege het feit dat het 1 van de eerste is die 4K HDR film opnames kan maken (doet zelfs de nieuwe GoPro niet). Dus ik ben erg benieuwd hoe je ervaringen hiermee waren.
Ik heb net wat proefopnames gemaakt, en wow, 4K ik echt mooi. Hij stond kennelijk op Full HD out of the box, wat ook een prima resolutie is trouwens.
Ik heb drie filmpjes gemaakt, één op HD, één op 4K en één op 4K HDR. Vergeleken met Full HD is 4K een factor 3,5 in grootte, en tussen 4K en 4K HDR zat geen verschil.
Persoonlijk vond ik 4K zonder HDR beter beeld geven, zeer scherp (ik moet nodig mijn bureau afstoffen) en met HDR in kunstlicht vond ik minder.
Ivm de grootte zal ik ze niet online zetten, maar mocht je interesse hebben in de videos kan ik je altijd een prive link sturen zodat je het verschil kunt bekijken.
Goede aanvulling, om eerlijk te zijn heb ik niet speciaal op gelet (mijn ervaring is dat de reguliere opnames voor mij meestal voldoende zijn voor de huis tuin en keuken opnamens), maar ik ga vanavond even spelen met het toestel om te kijken wat mijn ervaring is. Ik kom er op terug.
Ik heb zelf nog niet zo lang een 4K HDR OLED TV (LG C7) in huis. Dus ik was aan het kijken, meer uit interesse dan dat ik van plan was een aankoop te doen, naar waar je zelf content mee kunt maken op dat "niveau"... dat bleek nog lastig te vinden.
Wel erg fijn dat je ieders vragen op zijn minst in overweging hebt genomen, waarvoor dank! Enkele zaken mis ik toch een beetje qua praktijkervaring. Je hebt een SGS8+ die optische stabilisatie voor de lens heeft. De Sony gebruikt nu al de 3e keer dezelfde sensor en lens, namelijk de niet gestabiliseerde 19 MP, f/2.0, 25mm (wide), 1/2.3" IMX400 ExmorRS. In de XZ1 zijn ze er niet echt over te spreken, en in de XZ2(C) zijn de meningen verdeeld.
Ik heb zelf geen SGS8, maar mij klinkt nog steeds de SGS8-camera (een stuk) beter. Je zegt dat ie qua foto's meekomt met de rest, maar vervolgens vertel je dat ie bij donkere situaties toch wat moeite heeft. Vind jij de camera van de SGS8 gemiddeld over alle aspecten gezien beter dan de XZ3?
Zeer waarschijnlijk is de camera van de s8 minder omdat de camera van de xz3 beter dan die van de s9 zou moeten zijn (volgens bepaalde reviews tenminste)
De 19mp van sony was altijd de betere sensor maar sony had de software nooit helemaal op een rijtje waardoor ze in auto modus de mindere waren in bepaalde gevallen
Ik heb bewust niet teveel een vergelijking willen maken met de SG8+ omdat ik de review breder wilde trekken dan alleen mijn eigen ervaring. Daarnaast heb ik mij moeten beperken in de onderwerpen omdat het anders een heel boekwerk zou worden :).
In donkere situaties is heeft hij volgens mij net zoveel moeite als de meeste andere telefoons (de uitzonderingen daargelaten). Persoonlijk ben ik erg tevreden met de resultate van mijn 8+, maar ik denk eerlijk dat het in sommige gevallen niet veel scheelt. Over de kwaliteit van de foto's die ik heb geplaatst ben ik tevreden (m.u.v. de binnenshuis foto, waarbij ik ook last had van veel tegenlicht).
Mooie review!
Een vraag: heb jij toevallig iets gemerkt over een grote input delay? Er klagen mensen over op Reddit/XDA en dit kwam ook al voor op vorige toestellen blijkbaar.
Dank je :)

Wbt de input delay, wat bedoel je daar precies mee? Ik heb zelf niet gemerkt dat er enige ongewenste vertraging bij het gebruik was, maar omdat ik de term niet kan plaatsen zou ik graag willen horen waar ze tegenaan liepen zodat ik het wellicht nog kan testen.
Ik weet niet of ik het reddit topic kan linken, dus ik quote even de post:

"The problem is that this phone has some serious performance issues. Not stutter or lag as you may think, but in terms of touch response. Maybe the Pixels or HTC phones have spoiled me with their snappy performance, but the touch response on the XZ3 is really bad. In some apps (Reddit for example) it's really visible. I think I have over 300 ms delay when scrolling. I'm a tech reviewer myself, writing for an established tech website from Romania, and to this day I haven't seen such a bad touchscreen reponse. The animations and overall experience is smooth, but the bad touch latency ruins everything"

Hij klaagt dus over het feit dat als je bijv aan het scrollen bent en het scherm aanraakt om dit te stoppen, dit pas een pak later gebeurd dan je zou verwachten. Heb je dit gemerkt?
ah okey, dan kan ik het plaatsen. Maar nee, ik heb het zelf niet gemerkt dat het scherm wat vertraagd werkt. Ik heb met beide toestellen (XZ3 en G8+) getest, maar beide lijken de gewone reactie te hebben op mijn gestures, geen te grote vertragingen maar voor mij zeker binnen het redelijke (ik heb de ms niet gemeten, maar ik denk dat het tussen de 100 en de 200 ms ligt, wat me normaal lijkt voor een telefoon.
Klinkt inderdaad normaal dan! Bedankt!
Bedankt voor de review, duidelijk! Goed is ook de omschrijving wat voor type gebruiker je bent, ik herken me er sterk in! Vandaag in een verlengaanbod deze telefoon besteld, ben erg benieuwd!
duidelijke uitgebreide review, netjes. was al bang voor de gladheid van de telefoon. voor mij is het uiteindelijk een pixel geworden
Wat een mooie, nuttige en vooral informatieve review. Mijn complimenten!
Mooie manier van het benaderen van een review. Het is ook nog een degelijke review geworden. Top!
Inderdaad een goede review geworden. Mij is meteen duidelijk dat ik deze telefoon niet zie als upgrade voor mijn XZ1. De rondingen in het scherm en vooral de vingerafdruksensor zijn een absolute dooddoener wat mij betreft. Ik heb overigens het idee dat in direct zonlicht mijn scherm veel beter leesbaar is...

En dat bokeh effect is trouwens echt om te huilen ;(