Huawei P20 Lite Dual Sim Zwart Review
18 oktober 2018, laatste update op 19 oktober 2018, 847 views
Rapporteer
Product gekocht
Mijn eerste nieuwe Android-telefoon sinds de HTC Desire Z (2010) en hij voelt heerlijk aan. Lage prijs, premium uitstraling en voldoende features.
Mijn usecase: Bellen - Berichten versturen - Internetten - Podcasts luisteren - Af en toe Youtube kijken - Foto's maken - Spotify - Navigatie
Pluspunten
- Premium uitstraling
- Vingerafdrukscanner
- Notch niet heel storend en kan verborgen worden
- USB Type-C met snelladen
- Camera met veel features...
Minpunten
- Snel vingerafdrukken op de achterkant
- Glazen achterkant wellicht wat kwetsbaar
- EMUI (persoonlijke voorkeur)
- ...die niet allemaal even goed werken
- Oordopjes voelen en klinken niet goed
Intro
Sinds 2012 heb ik in het Windows-kamp gezeten. Eerst met de Lumia 920 en later met de Lumia 950XL. In 2017 heb ik wel nog een uitstapje gemaakt naar de Nexus 5 (tweedehands) die ik uiteindelijk ook een goede 6 maanden als daily driver heb gebruikt. Helaas is daar de wifi van kapot gegaan dus moest ik weer terug naar de Lumia 950XL. Ondanks dat ik het echt een heerlijke telefoon vind begon hij toch wel wat vervelend te worden. Regelmatig crashes (vooral als de batterij onder de 30% kwam), veel apps ontbreken tegenwoordig en de apps die er zijn worden niet of nauwelijks geüpdatet. Tijd dus om definitief terug te gaan naar het Android-kamp!
Ik heb eigenlijk altijd voor high-end toestellen gekozen maar met mijn usecase is het onzinnig om dat te doen. Voor bellen, berichten versturen, podcasts luisteren en wat foto's maken heb je geen telefoon van 800 euro nodig. Uiteindelijk besloten om te verlengen bij T-Mobile dus daar een keuze gemaakt uit wat toestellen. Zo goedkoop mogelijk beginnen, reviews checken en op die manier een telefoon kiezen en daar kwam de Huawei P20 Lite uit rollen. Reviews waren oké dus meteen maar besteld.17/10/18
In de ochtend de telefoon opgehaald en eigenlijk heel de dag er mee gespeeld. Los kost de telefoon nog geen 300 euro, maar de eerste indruk is dat ie voor die prijs nog best premium oogt dankzij de combinatie van aluminium en glas.Het uitpakken
In het doosje vind je de telefoon, een USB Type-C oplader, oordopjes, quickstart boekje en een pinnetje voor de simtray. Die oordopjes voelen erg goedkoop aan, zitten niet lekker en het geluid is op z'n best een minimale voldoende waard. Ze klinken namelijk best schel. Verwaarloosbaar dus. De USB Type-C lader is wel een pluspunt. Het is de nieuwe standaard dus wat mij betreft wel een pré in een nieuw toestel.Voor het eerst opstarten
Wat bij het opstarten van de telefoon direct opvalt is hoeveel het lijkt op Apple. Het doet niks af aan de gebruikservaring maar erg uniek is het dus niet. Het instellen gaat zoals je verwacht van een Android-telefoon. Wat vinkjes hier en daar, inloggen op je Google-account, verbinden met wifi en meer van dat soort dingen. Ook je vingerafdruk kun je instellen tijdens dit proces. Je kunt ook Faceunlock instellen, maar vergeleken met de uitstekende Faceunlock van de Lumia 950XL voelt het echt aan als een hele goedkope poging om ook zoiets te doen. Dat heb ik dus overgeslagen.Het homescreen
Eenmaal aangekomen in het homescreen maakte ik voor het eerste kennis met EMUI, de overlay van Huawei. Ook hier zie je weer veel Apple-invloeden en zelf vind ik de stijl niet heel erg mooi. Ik ben dus vrij snel overgegaan naar Niagara, een nieuwe minimalistische launcher. Ook even wennen maar in mijn ogen beter dan EMUI. Voorheen maakte ik bij de Nexus altijd gebruik van Nova Launcher.
Er staan ook een aantal apps geïnstalleerd van Huawei zelf. Of je daar waarde aan hecht is iets persoonlijks. Gelukkig kun je ze gewoon verwijderen dus mocht je het niks vinden dan ben je er zo van af.Eerste indruk
Verder ben ik alleen nog maar bezig geweest met het installeren van apps, inloggen in de diverse apps en wat oppervlakkig kijken wat er allemaal mogelijk is. Tot nu toe erg tevreden over dit toestel. Het scherm oogt mooi en de maximale helderheid is prima. Het geluid uit de speaker is prima maar niks speciaals. Hij ligt lekker in de hand en de vingerafdrukscanner is razendsnel. De notch is ook niet perse storend en kan eventueel met een toggle eenvoudig 'verborgen' worden in de zin dat er een zwart balkje komt.
Het enige minpunt dat ik toe nu toe op kan noemen is dat de achterkant een vingerafdrukmagneet is.18/10/18
Vandaag voornamelijk on the road geweest. De telefoon gekoppeld in twee wagens, navigatie gebruikt (Here We Go) en Spotify. Wel aan het stroom gehangen tijdens het rijden dus ik kan nog niet echt wat zinnigs zeggen over de accuduur. Later op de dag een smartwatch opgehaald (Fossil Gen 1) en ook dat werkt prima.
De camera heb ik ook snel wat uitgetest tussendoor maar er zijn nogal wat opties dus daar moet ik nog wat verder in duiken. Eerste indruk van de camera is wel goed maar je kunt vrij snel overboord gaan met effecten als bokeh.19/10/18
Dag drie met de P20 Lite en ik ben eigenlijk best tevreden over het toestel. Hij oogt mooi en modern, voelt goed aan, ligt lekker in de hand en werkt vlotjes. Waar ik me keer op keer over verbaas is hoe belachelijk snel de vingerafdrukscanner werkt. Een kleine tik met de vinger is al genoeg om het toestel te ontgrendelen.
Ik ben nog iets meer met de camera bezig geweest en hoewel die bomvol features zit zijn er ook wel wat minpuntjes. Zo zorgt de kunstmatige depth of field regelmatig voor artifacts bijvoorbeeld. Het ziet er zo op het eerste oog wel geloofwaardig uit maar als je beter kijkt dan zie je dat het niet allemaal even goed klopt. Datzelfde heb je ook met het achteraf scherpstellen. Soms werkt het best fraai, maar soms ook totaal niet. Ook is het best irritant dat je in de instellingen niet kunt kiezen voor een 16:9 aspect ratio. De enige opties die je hebt zijn 1:1, 4:3 en 18:9. 18:9 is dan toevallig ook de aspect ratio van het scherm, maar voor foto's is het totaal onbruikbaar. Ideaal zou zijn geweest als je zelf een aspect ratio in kon voeren.
Vandaag ook nog even uitgebreid de meegeleverde oordopjes uitgetest maar de eerste ervaring blijft overeind. Ze voelen goedkoop aan en het geluid is niet heel goed. Nu ben ik zelf vooral koptelefoons gewend (Sennheiser en Sony) en die klinken al direct een stuk beter, maar ook de oordopjes die ik in het verleden heb gebruikt (Sennheiser en Creative) en nu nog gebruik (die van de iPhone van m'n vriendin) klinken echt een stuk beter. Bellen gaat er wel goed mee overigens.
Vandaag heb ik na bijna 14 uur nog zo'n 55% batterij over trouwens. Ja, er zijn toestellen die dat beter doen maar ik vind het bepaald niet slecht.
Deze review wordt gedurende een week aangevuld met extra ervaringen en foto's.