Na veel wikken en wegen toch gegaan voor de Homey. Waarom? Ik had nog 6 stuks klik aan klik uit (kaku) liggen qua stopcontact units en nog meerdere wandschakelaars, enkele inbouw dimmers en enkele inbouw schakelaars.
Als ik deze producten kon gebruiken dan scheelde me dat al gauw 1000,- euro aan Z-wave producten.
Wat heb ik nu in gebruik:
3 kaku insteek stopcontacten (AC 1000)
3 kaku dubbele wandzenders opbouw
2 kaku inbouw schakelaars
1 Z-wave Aeotec quad wand schakelaar
1 Z-wave Aeotec dual wand schakelaar
1 Z-wave Remotec wandzender 8 knops
Overig:
Harmony Elite AB (voor schakelen TV, Versterker, Ziggo)
Somfy rolluik
Eigenlijk is bijna al mijn verlichting nu geschakeld om de Homey. (Gelukkig werken de (signaal) schakelaars nog wel als Homey het even niet ziet zitten).
Waarom de slechte score? Ik zit net wat te vaak alles opnieuw te programeren/flows te herschrijven omdat deze "broken" zijn. De ene keer komt dat omdat homey een update heeft gehad en de andere keer omdat een andere app een update heeft gehad en de andere keer omdat het nou eenmaal zo is.
Kaku is daarbij de koploper. In 2 maanden tijd heb ik al 3x al mijn flows kunnen herschrijven, al mijn apparaten opnieuw kunnen resetten en daarna weer koppelen. (koppelen zonder reset werkte niet dus ik kon al mijn AB's ook weer opnieuw instellen. Nu staan de updates uit.
De app van Harmony vind het ook leuk dat je alles opnieuw kunt herschrijven en deze loopt ook geregeld vast. Wel makkelijk is dat deze automatisch opnieuw opstart.
Als ik zeg tegen Homey dat hij de tv aan moet zetten dan zegt hij dat er geen TV gekoppeld is. Terwijl deze er gewoon in staat via de Harmony Hub. Homey zet de TV er ook in als TV met een mooi TV icoontje, maar hij herkend hem niet. Dus moest ik een regel schrijven dat als ik zeg "Tv aanzetten" dat hij via de hub mijn TV (en de gekoppelde apparaten) aan zet. Hier geeft hij dan een waarschuwingsmelding dat dit commando al bestaat in de standaard settings. (maar het werkt dus niet). Het nadeel is dan ook dat ik mijn versterker niet kan dempen of een bepaald volume kan zetten. Wel kan je elke flow apart hiervoor schrijven. "Zet volume versterker op 1" "Zet volumer versterker op 2" enz.. (dan maak je de spraakopdracht, en koppel je alle apparaten. Moet je nagaan dat als de hub een update heeft en je mag alles opnieuw gaan koppelen bij de 50 flows voor het volume
Buiten het feit dat ik mijn kaku kon gebruiken, is er dan nog wat positiefs te noemen over Homey...?
Tsja... Eigenlijk vervloek ik het ding maar je kan er wel leuke flows mee maken. Ik heb namelijk de 2 binaire z-wave devices gekoppeld aan een PG uitgang van mijn alarm. Zo gaat mijn hal verlichting aan als de "zon onder is" en het inloop alarm af gaat. Ook heb ik mijn PIR sensor gekoppeld. Als ik de keuken in loop (beweging, de zon is onder en de keukenverlichting is uit, dan gaat deze aan. Als er 4 min geen beweging is gaat hij netjes weer uit.
Verder gaat het rolluik van Somfy netjes omhoog en omlaag op gestelde tijden.
Ik heb 1 schakelaar (die bij de trap) zo ingesteld dat als je deze 2x indrukt alles op de begane grond uit gaat (incl tv en rand app) Erg handig als je lekker je bed gaat opzoeken.
Jammer dat ik niet een random 433Mhz ab kan koppelen. Dan zou ik mijn gordijnen ook kunnen bedienen.
Het verwerken tussen kaku en z-wave gaat trouwens prima. Een kaku wandschakelaar kan goed een z-wave dimmer aansturen. Er zit natuurlijk wel een vertraging op maar het werkt. Ook heb ik een Z-wave inbouw schakelaar gebruikt om 3 kaku opbouw stopcontacten te bedienen.
Het is veel trail en error. Er zit geen foutcorrectie op en dat geeft heel wat zoekwerk als je al vele flows hebt staan. (die al meerdere malen gerepareerd zijn).
Als een flow niet meer werkt dan is er meestal een apparaat niet meer goed gekoppeld. Echter is deze weg en je kan niet zien welke er stond. Dus als je een moeilijk lange ingewikkelde flow hebt gemaakt dan is dat zeer ... jammer.
Dus zou ik Homey aanbevelen.... als je veel kaku of andere devices liggen die op de Homey werken... tsja, niet echt eigenlijk. Heb je geen kaku liggen laat Homey dan ook lekker liggen.
Ow en heb ik al gezegd dat de spraak herkenning echt bagger is.
12-2018 Update
Support van Athom heeft mijn probleem al 2x doorgezet naar de ontwikkelaars (Athom B.V.) van klik aan klik uit. Tot op heden, 3 maanden later nog geen reactie.Nog steeds vallen mijn 4x AC-1000 units weg. Gapaird met afstandsbediening en met de pairknop. Het gekke is na een restart van kaku in de Homey app werkt alles weer voor ongeveer 1 dag.
Op mijn slaapkamer heb ik een fibaro dimmer op mijn lamp zitten (bedraad). 1x klikken is aan 2x klikken is gedimd aan. Tijd 1x klikken is 0,5 sec tot reactie. 2x klikken is soms tot 4 seconden tot reactie. Erg vervelend.
Verder werkt de Harmony hub app eigenlijk wel slecht. Vaak restarten voordat de commando's weer verzonden worden.
Ik heb ook een schakelaar op een Fibaro aangesloten. 2x klikken is alle verlichting op de begane grond uit. In ongeveer 5% van de gevallen doet hij dit niet vlekkeloos. Dan slaat hij een lamp over (of het signaal komt niet goed aan). De signalen geeft hij met 1 seconden ertussen. Dus 10 lampen duurt ongeveer 10 seconden. Je zou zeggen dat hierdoor de signalen niet door elkaar heen lopen. Toch blijft er dus soms een lamp aan. Bij een 2e keer 2x drukken gaat ook die lamp uit.
Dus niets goeds verder te melden hiero. Gr