Samsung UE40MU6120 Zwart Review
Optimaal 4k beeld voor een zachte prijs in een 40 inch formaat.
Pluspunten
- 4k in 40 inch. Wordt maar door paar fabrikanten aangeboden.
- Goede kleuren en scherpte, makkelijk instelbaar aan de hand van info Consumentenbond
- Ouderwetse afstandsbediening maakt bediening makkelijker dan met 'smart' bediening
- Gebruik is logisch en intuitief
- Heel acceptabel geluid, beter dan diverse concurrenten in dit formaat.
Minpunten
- een derde USB was handig geweest, maar met hubje is dat op te lossen.
- Geen analoge audio uitgang, maar ook dit is met een optische SPDIF-analoog convertor voor een paar euro op te lossen
- Android-gebaseerd OS (Tizen) functioneert prima, maar voor uitbreiden van de functionaliteit is wat hackerservaring nodig.
Na lang studeren op de concurrentie deze Samsung 4K TV gekocht. De voorraden beginnen krap te worden van deze TV uit 2017. Ik vind hem echter beter dan de versie 2018. Prijs voor de 40 inch was 400 euro.
De 40 inch is duurder dan de 43 inch die gangbaarder is. Het is ook lastiger om de 4k beeldpunten in het wat kleinere 40 inch formaat te stoppen. Komt de kwaliteit wel ten goede.
Met kijkafstand van 2.5 - 3 meter is dit een perfect formaat. Apparaat is uitvoerig door Consumentenbond getest en heel goed bevonden. Ze hebben ook aangegeven wat volgens hen de meest optimale beeldinstellingen voor deze TV zijn, dus dat maakt afstellen makkelijk.
De voet is niet draaibaar maar voldoende breed om met wat onderzettertjes toch de juiste kijkhoek te maken. Ik heb speciaal deze versie gekocht omdat de brede voet goed op een kleine kast past. De nieuwe versies hebben pootjes aan beide zijden waardoor een kastbreedte van minimaal 70 cm nodig is.
Kijkhoek is voor dit type LED TV (VA gebaseerd) wat klein dus je kunt niet te ver buiten de 'sweet spot' zitten. Er zijn echter weinig merken die dit beter doen en met de brede voet is verplaatsen snel te doen.
Ik vond de afwezigheid van een analoge audio uitgang vervelend, tot ik ontdekte dat je voor een paar euro een convertertje van optisch SPDIF naar analoog uit China kunt laten komen. Zo kan hij toch eenvoudig op de oude stereoinstallatie worden aangesloten. Dat leek me nodig omdat het geluid in sommige reviews als niet zo goed werd beoordeeld. In de praktijk is dit echter meer dan voldoende dus ik heb de convertor nog niet gebruikt.
Ik kijk geen lineaire TV dus heb geen oordeel over kanaalinstellingen en kwaliteit tuner. Kijk uitsluitend via internet en externe bronnen, zoals een NAS. Deze worden snel herkend en ook nieuwe beeldformaten als H265 worden moeiteloos met aparte ondertitelfiles (srt) afgespeeld. Niets is erger dan dat je TV bepaalde formaten niet wil afspelen. Het is de vraag of Samsung eventuele nieuwe formaten als update aan gaat leveren, maar met wat hij nu doet en het feit dat het OS standaard is kan ik waarschijnlijk wel een paar jaar vooruit.
In- en uitschakelprocedure is vlot en prettig. Geen wachttijden voor opstarten software.
Vooraf zijn een aantal apps geinstalleerd die geheugen kosten en voor mij niet allemaal nuttig zijn. Deinstalleren is voor de vaste apps (zoals Netflix of Amazon Prime) niet mogelijk zonder hack.
Het Tizen OS is overzichtelijk en functioneert prima zonder dat handleiding nodig is. De afstandsbediening is nog ouderwets met knopjes in plaats van 'intelligente' functies waardoor je steeds weer via menuutjes moet werken. De functionaliteit is wel beperkt tot typische TV, internet en media apps. Voor andere apps is een hack nodig. Voorlopig is dit nog niet aan de orde want via de gekoppelde mediaspeler (op composite video/hdmi), NAS verbinding via wifi (of directe kabel) en USB sticks speelt hij moeiteloos alles af wat ik hem voorzet. De tv staat op een meter of 7 van de wifi zender en afspelen van 1080p beelden gaat probleemloos. 4k beelden speel ik via USB en mediapseler af.
Voor mij is het enige praktische bezwaar de beperkte zoomfunctie. Als je sommige oudere formaten video afspeelt is het handiger om, vanwege beperkte resolutie of andersoortig beeldformaat (mobieltje), het beeld wat kleiner of groter te maken. Da's ook handig als je dichter bij het scherm wilt zitten. Dan komt er wel een zwarte rand maar ontstaat er geen beeldvervorming. Deze optie is alleen via Settings mogelijk bij Aangepast beeldformaat. Schakelen tussen 16:9 en 4:3 kan snel via een picture knopje onderop de afstandsbediening. Jammer dat hier ook niet de zoomfunctie is ondergebracht en er geen optie is om het hele beeld met een percentage te verkleinen of vergroten. Nu moet dat apart voor de breedte en de hoogte gebeuren. Mijn mediaspeler kan dit echter wel, dus speel ik vreemde formaten via deze speler af (die ook weer aan de NAS hangt).
Afgezien van dit kleine puntje heb je aan deze Samsung een hele mooie en betaalbare 4k smart tv.