Na jarenlang de Bose QC-25 te hebben gebruikt, heb ik uiteindelijk de Sony WH-1000Xm3 gehaald. De noise cancellation werkt goed en na wat tweaken in de app van Sony heb ik het geluid naar tevredenheid kunnen krijgen. Hij heeft een lekkere bas en het geluid is mooi.
Pluspunten
- Lekker zware bas
- Geluid is goed naar smaak te tunen met equalizer etc
- Goede active noise cancelling
Minpunten
- Oor raakt binnenkant koptelefoon
- Oude verbinding verbreken en nieuwe verbinding maken als je van apparaat wilt switchen
- Koptelefoon klaagt direct na aankoop om low-battery
- USB-C kabeltje is wel heel kort
Na jarenlang met plezier eigenaar te zijn geweest van de Bose QC-25 koptelefoon (bedraad en met active noise cancelling), was ik op zoek naar een goede, draadloze koptelefoon met active noise cancellation. Ik was namelijk het gefriemel en getrek van de kabel van de koptelefoon zat en dat verloopstukje voor mijn iPhone zal vroeg of laat het in mijn broekzak begeven.
De Bower Wilkins PX en B&O H9i zien er top uit en het geluid schijnt fantastisch te zijn. Ik heb het nog niet beluisterd, maar ik geloof het best. Volgens de reviews valt het geluid tegen als active noise cancellation (ANC) aangezet wordt. Dat is voor mij een afknapper, omdat ik alleen muziek luister met ANC aan.
De Sony WH-1000Xm2, Bose QC35II of de Beats Studio 3 zouden de grote kanshebbers zijn, totdat ik geruchten hoorde dat Bose misschien wel bij de IFA 2018 een opvolger van de QC35II zouden presenteren. Dat is helaas niet gebeurt, maar ik was blij verrast door de aankondiging van de Sony WH-1000Xm3. De al goede koptelefoon die nek-aan-nek zou gaan met de Bose QC35II is nu verbeterd, minpuntjes van de vorige versie zijn weggewerkt en de ANC zou geen gelijke hebben. Nadat Bose zich stil bleef houden qua announcements en de ene lovende review na de andere uitkwam voor de WH-1000Xm3, heb ik de aankoop gewaagd en ik ben er heel tevreden mee.
De koptelefoon komt in een stevige protective case. Ik heb er vertrouwen in dat deze case mijn koptelefoon goed kan beschermen in mijn laptoptas of als ik op reis ga, in een volgepakte rugtas. De case ligt fijn in de handen, rits gaat goed genoeg open en dicht, het is ruim genoeg voor de koptelefoon plus nog wat accessoires, zoals een USB-C kabeltje, een kabel om bedraad muziek te luisteren (35mm-naar-35mm kabel) en een vliegtuigplugje. Alles goed en wel, behalve dat USB-C kabeltje: wat is-ie kort! Het is misschien prima als je je koptelefoon pal naast je laptop wilt opladen, maar net als een telefoon aan de stopcontact laden is lastig met een kabeltje dat grofweg 20 cm lang is (uiteinden meegerekend). Ik moet maar eens shoppen voor een langere kabel.
Draagcomfort
Laten we het over de koptelefoon hebben. De Sony WH-1000Xm3 in vergelijking met de Bose QC25 qua draagcomfort:
- mijn oorschelpen raken net de binnenkant van de Sony koptelefoon, terwijl dat niet gebeurt bij de Bose (het diepste punt van Bose is een paar millimeters dieper dan die van Sony)
- de Sony wordt ietjes warmer dan de Bose na een tijdje dragen
- de Sony kan net iets minder uitgeschoven worden, wat alleen mensen met een groot hoofd, net als ik, zouden merken
- de kussentjes van Sony zijn net niet zo zacht als mijn (oude) Bose
- de Sony heeft iets meer clamping force dan de Bose
Is de draagcomfort van de Sony koptelefoon slecht? Nou, nee. De Bose is gewoon beter op dit vlak, maar de draagcomfort is meer dan voldoende. Alleen als je gemiddeld tot ver uitstekende oorschelpen hebt, zul je merken dat je oorschelpen de binnenkant van de koptelefoon raken. Dit kan het lang dragen van de koptelefoon minder comfortabel maken.Materiaal
Net als de Bose QC-25 is de Sony gemaakt van goedkoop aanvoelend plastic. Plastic maakt de koptelefoon licht, maar persoonlijk vind ik de Bose iets lekkerder, bijna minder plastic aanvoelend textuur hebben. En de Sony is iets gevoeliger voor vettige vingers. (Als je goed oplet bij review filmpjes online, zie je die vette vinger afdrukken. Niks aan te doen, of neem geen zwart.)Bediening
De Bose QC-25 is onverslaanbaar direct en eenvoudig qua bediening: klik en de ANC is gelijk aan en klik en hij is gelijk uit. De rest gaat via de afstandsbedieninkje aan de geluidskabel naar je telefoon. De Sony is even andere koek:
- hou de aan/uit knop 2 seconden vast om de koptelefoon aan- danwel uit te zetten
- ANC aan/uit zetten gaat via een knop: ANC aan, ambient mode, ANC uit
- er zijn geen fysieke buttons voor play, pause, volume up/down of vorige/volgende track; die gaat allemaal via touch op de koptelefoon op je rechteroor
Afgezien van het moeten vasthouden van de knop voor (en het moeten wachten op) het opstarten en afsluiten van de koptelefoon, werkt de touch bediening prima. Ik vind het persoonlijk wel fijn om met mijn duim nog tegen de onderkant van de koptelefoon laten rusten voor extra stabiliteit en nauwkeurigheid. Een fijne bijkomstigheid is dat de koptelefoon via een duidelijke vrouwenstem in het Engels feedback geef (over aan/uit, percentage stroom, battery low warning, bluetooth connectie etc.Geluid
In de eerste paar seconden dat ik muziek op had, was ik teleurgesteld. Het geluid leek eerst niet mooier dan Bose of eigenlijk helemaal niet mooi. Maar toen ik eenmaal de Sony applicatie voor de telefoon indook en instellingen ging aanpassen, kon ik het geluid van de Sony waarderen. Sowiezo heeft hij meer bas dan de Bose en de mogelijkheden om met een 6-schuifs equalizer (en 2 profielen die je kunt opslaan), surround sound en DSEE HX het geluid aan te passen aan persoonlijke voorkeuren maakt het mogelijk om voor jou prachtig geluid uit de koptelefoon te halen.
Persoonlijk zou ik zeggen dat de bas echt van te genieten is (je kunt het zo licht of zwaar instellen als je wilt) en dat het geluid luider, warmer en ook mooier is dan die van de Bose QC-25. Ook als ik naar vioolpartijen of pianostukken luister, dan nog kan ik het erg waarderen op de Sony WH-1000Xm3.Noise cancellation
Ik merk dat de ANC van Sony inderdaad beter is dan die van Bose. Vooral het feit dat Sony naast de lage tonen ook de mid- en hoge tonen heel goed wegfiltert, verslaat Sony wat mij betreft de Bose op dit vlak.
Ik heb dit getest door de televisie hard te zetten en dan merk je dat er maar heel weinig geluid er doorheen komt, zelfs als je geen muziek afspeelt op je koptelefoon.En verder
De koptelefoon klaagde bij de eerste keer (direct uit de verpakking) opstarten al over low-power. Sony had best de koptelefoon iets meer mogen opladen, zodat de nieuwe eigenaar gelijk al mee aan de slag kan, zonder het apparaat eerst te moeten opladen. Wie vindt het nou leuk om te wachten voordat je met je nieuwe gadget mag spelen? (Update: een andere koper had wel een goed opgeladen exemplaar.)
Het pairen ging heel makkelijk: gewoon de aan/uit knop van de koptelefoon 7 seconden vasthouden en dan pairen met een telefoon of een Apple TV bijvoorbeeld. Alleen als je gepaird hebt met je telefoon, kun je met je telefoon de instellingen van je koptelefoon wijzigen. Ook kun je niet met meer dan een apparaat pairen tegelijk verbonden zijn. Dit wil zeggen dat elke keer dat ik met een ander apparaat wil pairen met mijn koptelefoon verbinden, ik eerst 7 seconden de aan/uit knop moet inhouden en dan op het gewenste apparaat de koptelefoon selecteren de Bluetooth verbinding op het vorige apparaat moet verbreken en op het volgende apparaat een verbinding moet maken. Dat is wel een beetje jammer (idee voor de volgende versie?). (Met dank aan Anteros voor het wijzen op de verkeerde formulering.)
Hand over de rechterdeel van de koptelefoon houden om de omgeving te horen werkt, alleen vind ik dat het omgevingsgeluid iets versterkt mag worden voor betere verstaanbaarheid van mensen die tegen je praten (zeker als ze verder verwijderd zijn of als ze zacht praten). Beste manier blijft het afdoen van de koptelefoon.
En verder nog naar de lipsync gelet voor een Netflix TV serie, en zoals verwacht kwam het geluid iets trager bij mijn koptelefoon, als is het maar een fractie van een seconde. Merkbaar, maar voor mij enigszins acceptabel. Misschien werkt het beter als je de kopteleoon bedraad aansluit op je telefoon en vervolgens het beeld vanuit je telefoon naar je (Apple) TV laat streamen.Conclusie
Ik kan heel veel genieten van het geluid wat er, na customizen, uit de koptelefoon komt. Ik heb het verder voor de beste ANC en draadloosheid gekocht en de koptelefoon werkt prima draadloos en de ANC is inderdaad de beste tot op heden. Dus voor werk en voor het reizen met openbaar vervoer is de koptelefoon geweldig (en zeker een verbetering ten opzichte van mijn Bose QC-25). Op wat kleine puntjes na dus een aanrader!