ASRock J5005-ITX Review

NLxDoDge
16 september 2018, laatste update op 27 september 2018, 1.060 views Product gekocht

ASRock J5005-ITX

Gekocht voor een Plex media server, maar omdat Realtek niet echt lekker mee wou werken heb ik het moederbord retour gedaan. Ook heb het met Windows 10 en 4 verschillende linux distro's geprobeert. Bios 2x geflashed. Maar het probleem bleef zich voordoen.

Pluspunten

• Geen lawaai
  • Weinig stroom verbruik (Hele systeem 20 watt)
  • 4x Sata 6

Minpunten

• Niet werkende internet drivers van Realtek
  • SODIMM Ram
  • PS-2 toestsbord werkte ook niet bij elke bios flash
  • Bios flash moest met usb of windows, kan dus niet met linux

2 van 5 sterren (Slecht)

Asrock J5005 - ITX

Algemeen:
Het is een klein en snel moederbord wat weinig stroom verbuikt, perfect voor wat ik nodig heb. Instalatie was makkelijk met de BIOS en flashen naar een andere versie via USB werkte veilloos. Echter was het wel makkelijk geweest als er een jumper bij zat voor het flashen.

In de verpakking hebben we 2 SATA kabels, een IO-Shield, CD (Grapje zeker?), instructieboekje waar info instaat wat erg triviaal is, het moederbord zelf in een anti-static zak met extra foam onderzetje en de doos.
Probleem:
Onlangs bij Amazon.de gekocht, alleen de internet driver/chip/port wou niet meewerken met wat mijn plan was. Een leuke Plex server die geen lawaai maakt.

Echter, dacht ik dat het een issue was met het ram (Mijn eerste gekochte ram was ook niet in de compatibiliteit list te vinden). Deze heb ik 2e hands aangeschaft en getest, In de BIOS alle gerelateerd aan stroom verbruik uitschakelen, zelfde probleem.

Zie de Ram tabel van Asrock:

Ook met Windows 10 + Updates, 4 verschillende Linux distro's, Nieuwe internet kabel, Internet rechtstreeks uit de modem/router, BIOS flashen op beide moederborden, Nieuwe ram aanschaffen. Niets werkt, en ik weet ook niet wat het probleem kan zijn.

Op meerdere Tech forums waaronder: Level1techforms, Asrock forum.

Op dat moment dacht ik dat het een hardware fout was, en had ik het moederbord terug gestuurd en bij Megekko een nieuwe gekocht voor een hogere prijs. Alleen dit was in het kort hetzelfde verhaal. Dus ben ik momenteel bezig om het daar ook retour te krijgen.
Conclusie:
Uiteindelijk heb ik maar de keuze genomen om het moederbord terug te sturen. Of het aan de Realtek RTL8111H chip ligt, geen idee, het punt is dat ik al teveel tijd hier in heb besteed, zonder Plex server.

Dit is eigenlijk ook de enige reden dat ik het product niet aanraad. Want een Plex server zonder internet is niet echt bruikbaar.

Wat ook nog een oplossing zou kunnen zijn is een Usb naar RJ-45 of een Nic, maar dat is weer extra geld en tijd.

Heb jij ook een ASRock J5005-ITX?

Anoniem: 420148 22 oktober 2018 20:21
Weird. Draai dit bord al maanden zonder enig probleem. Weet je zeker dat er geen ander component is met problemen? Ergens kortsluiting in je case?
He ItsNotRudy, ik heb geen case gebruikt en heb voor elk onderdeel behalve de PSU en SSD (Die ik nu in een oudere pc gebruikt die het wel normaal doet, samen met de ssd) gewisseld, zelfs een nieuw moederbord heeft niet geholpen.

Maar om eerlijk te zijn heb ik alles al terug gestuurd of verkocht, en zit nu naar een andere oplossing te zoeken.

Ik dacht ook eerst dat het de ram compatibilty was, maar toen ik een extra dim had gekocht werkte het nogsteeds niet naar behoren, zelfs in windows 10 met updates niet. Dus ik was ten einde raad.

Maar momenteel zit ik naar de 200GE van Amd te kijken, of als de J5005 als een losse cpu wordt verkocht (Die momenteel op verwacht staat), dan kan ik zelf een moederbord kopen.
Anoniem: 420148 @NLxDoDge22 oktober 2018 20:34
Ik heb Ubuntu server erop met twee tweedehands sticks ram en 350w psu. Jammer dat het niet ging, ding is namelijk erg goed als cheap Plex/thuislabje.
He ItsNotRudy nog een update,

Ik heb toch de 200GE gekocht, en heb er zeker geen spijt van. Draait super goed plex en game servers tegelijkertijd. Dus ik kan nu zeker niet klagen.
Anoniem: 420148 @NLxDoDge4 januari 2019 12:56
Nice, als ik iemand ooit een labje zou aanraden of Plex-servertje, kan ik deze in gedachten houden :-)
Onduidelijk verhaal, je zegt dat "het" niet werkt, maar nergens uit je verhaal kan ik opmaken wat er nou precies niet werkte. En als je al een vermoeden van bad memory had, heb je uberhaupt memtest gedraaid? Want dat is namelijk het eerste wat je doet om geheugenfouten uit te sluiten. Vervolgens noem je problemen met je netwerkinterface. Wat ging er precies niet goed? Kreeg je geen dhcp lease, had je uberhaupt een fysieke netwerk link? En op welke snelheid? De rtl8111h controller werkt overigens gewoon met de huidige linux kernel. Sterker nog, dat deed hij al twee jaar geleden.
Hmm, hier draait het ook al meer dan een half jaar ree te stabiel, Debian/testing setup hier, met Pico PSU, en 6 Hd's erin (extra sata controller erbij), draait 24/7, idle verbruik rond de 10W, dus erg zuinig.

Ik heb geen problemen met stabiliteit, maar ik gebruik dan ook geen Internet drivers (wat zijn dat uberhaupt?!). Enige uitdaging bij de installatie was dat het bord alleen UEFI ondersteunt, dus geen legacy Bios mode. Maar zolang je installer dat indersteunt, en je gewoon GPT gebruikt is er niets aan de hand.
Dag Borft,

Welke PicoPsu/ adapter gebruik je precies? Ik vind alleen examplaren met 1 SATA stekker.

Bedankt!
Ik heb deze: https://www.mini-box.com/picoPSU-90, met een sata splitter: https://www.amazon.com/St...er-PYO4SATA/dp/B0086OGN9E

wel handig om van te voren even te berekenen hoeveel je disks gaan trekken en of dat past. Van mijn 6 disks zijn er 2 SSD bv, die gebruiken erg weinig.