Ik schrijf deze review met name als waarschuwing voor mensen in dit scherm geïnteresseerd zijn!
Zelf heb ik deze monitor in eerste instantie gekocht bij een Nederlandse webshop. Deze bleek afwijkingen in het beeld te hebben, naar ik in eerste instantie dacht enkele dode pixels. Monitor retour gestuurd en netjes mijn geld terug gekregen. Volgens de webshop waren het geen dode pixels, maar stofdeeltjes
in het scherm (zie foto's). Hier was door hun niets aan te doen, AOC zou eventueel reparatie kunnen doen, maar dit vond ik voor een nieuw scherm niet interessant.
Vervolg zal ik even kort samenvatten: Zelfde monitor nog een keer besteld bij een Belgische shop, en daarna Amazon.de, maar ze vertoonden allemaal dezelfde afwijkingen (in meer of mindere mate). Het lijkt dus een groter probleem met dit model, waarbij er waarschijnlijk een batch door de QC van AOC heen is geglipt waar dit probleem in zit.
De derde monitor heb ik met frisse tegenzin tóch naar AOC toegestuurd ter reparatie. Ze hadden zelf geen monitoren meer om een ruil te kunnen doen. Enkele dagen kreeg ik een pakket retour, bleek het de verkeerde monitor te zijn... De AOC AG271QG (1440p/165hz)... Hier zit ik nu nog steeds mee, dus dit gedoe is nog niet ten einde.
Laat ik in alle eerlijkheid zeggen dat dit in potentie een prachtig product is: Geen overdreven gaming-design qua uiterlijk, mooi scherp 4k beeld, goede kleurweergave, GSYNC werktte naar behoren, eigenlijk geen (waarneembare) backlight bleeding. Wel een lichte IPS glow, maar dat valt te verwachten.
Dat dit de enige serieuze (en betaalbare) optie was met de combi 4K/GSYNC/IPS is de enige reden zo lang met dit gedoe ben door gegaan.
Ik heb de specifieke criteria van de review eerlijk beoordeeld aan de hand van mijn indrukken, maar gezien de defecten zou iedereen dus AFRADEN deze monitor te kopen, tenzij je hem zelf op voorhand in actie kunt zien.
Het lijkt me eigenlijk niet voor te stellen dat webshops, en in het gevolg AOC zelf, niet op de hoogte zijn van het feit dat deze monitoren dit probleem hebben en gewoon te koop zijn (hoewel het wel minder lijkt te worden, maar is ook alweer een april 2017 model), wat het eigenlijk des te schandaliger maakt. Deze zouden direct uit de winkels gehaald moeten worden.
Mocht AOC nog iets van een compensatie doen voor mijn twee maanden van deze onzin (binnekort voor de vierde keer zo’n doos terug sturen...) die ik dankzij hun product aan mijn hoofd heb gehad zal ik deze recensie aanpassen, maar voor nu is AOC is mijn vertrouwen compleet kwijt.
Update 21-10-2018:
Het 1440p/160hz model wat ik retour had gekregen was mij toegestuurd als vervangend model omdat de reparatie langer dan twee weken zou duren. Dit was echter niet gecommuniceerd, wat logischerwijs niet erg handig is.
Mijn eigen scherm weer terug gekregen met nog
steeds dezelfde defecten, zij het op andere plekken. Behalve een RMA verzoek (voor omruiling van de schermen) totaal geen communicatie over gehad, dus ik verwachtte dat ik gewoon een keurig gerepareerd scherm terug zou krijgen. Het is duidelijk dat service/klantgerichtheid niet hun sterkste punt is.
Petje af trouwens ook voor het bedrijf MainteQ Europe, dat volgens mij de service/reparatie voor AOC doet...
Twee weken later...
Ondertussen ben ik in het bezit van een Acer Predator XB321HK, en dat is een grote vooruitgang! Kostte uiteindelijk wat meer, maar kan iedereen 32 inch tov van 27 inch aanraden voor een 4K scherm.