AFBEELDINGEN VOLGEN NOGInleiding
Als een korte inleiding zou ik willen zeggen dat ik heel blij ben geweest met de mogelijkheid om via Tweakers een Surface Go te mogen reviewen. Dit is mijn eerste review
ooit dus ik hoop dat het een beetje leesbaar is

Er was eens...
een verveelde jongeman, die tijdens zijn zomervakantie een beetje zat te scrollen over een van Neerlands beste websites. Tot zijn blijdschap zag hij hier een actie! Een actie om een hands-on en een review te mogen doen van een nieuw Surface apparaat! Gretig klikte de jongeman op de knop voor de inschrijving met de ijdele hoop geselecteerd te kunnen worden uit de hoogstwaarschijnlijk miljarden aanmeldingen. Na verloop van tijd verdween deze korte verlichting van verveeldheid ergens achterin zijn geheugen om nooit weergezien te worden...
Of dat zou zijn gebeurd als een kleine week later er geen bericht zou zijn van Tweakers: Hij mocht erbij zijn!
Tweakers HQ
Aangekomen op het Tweakers HQ werd er vrolijk lachend een kop koffie gedronken en werden de tablets uitgereikt. Na een korte unboxing experience ging de complete groep Amsterdam onveilig maken en verschillende opdrachten doen. Na het eten werd er door Microsoft nog een praatje gehouden over de Surface Go, een korte tour gehouden door het Tweakers en Hardware.info HQ en vervolgens borrelde een groepje nog gezellig na. Op de terugweg, een ervaring rijker, dacht ik terug op een zeer geslaagde dag met een gevoel van surrealisme.
Specs
Voor de mensen die net wat te lui zijn om gewoon
hier te klikken, een korte overview van de voor mij belangrijkste specs.
- Processor: Intel® Pentium® Gold-processor 4415Y
- Geheugen: 8 GB RAM
- Beeldscherm: 10" PixelSense™-beeldscherm, met touch DUH
- Resolutie: 1800 x 1200, (217 ppi)
- Opslag: 128 GB SSD
- Accu: 28,16 Wh
- Besturingssysteem: Windows 10 Home in S-modus
- Windows Hello Support
Hands-On!
Het eerste wat opvalt bij het unboxen is de Surface Go zelf, zodra je de doos opende lag hij daar direct voor je klaar. Na wat gepriegel om het apparaat uit de nauw-zittende verpakking te krijgen komt er een tweede opmerking bij; Waar is die typecover dan? Die blijkt in een ander doosje te zitten en wordt niet bijgeleverd bij de Go, iets wat toch opvallend is gezien je bij een Surface tablet toch altijd denkt aan een alcantara toetsenbordje erbij. Vervolgens probeerde ik de steun op de achterkant uit. Als er ook maar iets voelt als kwaliteit is dat het toch wel de ingebouwde kickstand, stevig in alle posities tussen bijna rechtopstaand tot bijna plat uitgevouwen. De rest van de behuizing voelt ook goed aan met een mooie afwerking alom.
Als we naar de zijkanten gaan kijken zien we links niets, boven de aanknop met daarnaast een volume +/- en onder de connector voor het toetsenbord. Rechts zitten een USB type-c poort en de oplaadkabel/dockconnector, maar geen USB type-a helaas. Dus voor een "analoge" muis moet je de dock hebben, aan de dongel of een bluetooth muis nemen. Toch miste ik bij mijn eerste ronde de micro sd-kaart lezer, die verstopt zit in een hoekje achter de kickstand.
Toen de aanknop eenmaal was ingedrukt werd ik verwelkomd door het PixelSense 3:2 scherm. Het zeer kleurrijke en heldere scherm met GorillaGlass 3 ervoor is zeer zeker een pre van de Surface Go. De type cover bleek een backlight te hebben, wat een zeer aangename verrassing was. Met beetje scrollen door mijn favoriete site bleek als snel dat de toetsen van de cover een heerlijke respons hadden en dat de trackpad alles was wat je mocht verwachten. Vooral de breedte van de trackpad was opvallend op zo'n relatief kleine cover.
Prestaties
Voor de prestaties ga ik in op het dagelijks gebruik zoals ik het zelf ervaren heb. Ik splits dit hierbij op in twee delen, namelijk het gedeelte dat ik samen met de andere Tweakers heb ervaren en mijn eigen use-case.
In Amsterdam
De eerste indrukken waren inmiddels achter de rug en op het pontje naar Amsterdam centraal werden de eerste kleine tests gedaan. De pen bleek prima te kunnen werken met 4 verschillende Go's om hem heen.
De helderheid van het scherm bleek ruim voldoende, de automatische helderheid zorgde ervoor dat het zelfs in het zonnetje nog goed te lezen was. Ook het snelle "wakker worden" uit slaapmodus was duidelijk na een paar keer de cover open en dicht gedaan te hebben.
Lopende merkte je wel dat de Go na verloop van tijd nogal zwaar begon te worden om vast te houden. Ook is de type cover duidelijk niet ontworpen om voor langere periodes staand te typen, hoewel het prima mogelijk is met de Go in één hand. Aan het einde van het avontuur door Amsterdam had ik door de vreemde manier van vasthouden die benodigd was voor het typen wel wat last van spierpijn.
De camera van de Go werd ook getest, maar produceerde nou niet echt fantastische plaatjes. Adequaat, zeker, maar ze sprongen nou niet echt er uit als een top. Filmpjes zijn helaas een beetje teleurstellend, zeker zonder stabilisatie is de Go zelfs een normale smartphone niet de baas.
Batterijleven bleek in S-modus redelijk goed te zijn, enkele uren aan relatief intensief gebruik en de accu zat bij velen nog boven de 30%.
Buiten de testomgeving
De eerste paar dagen bleef ik de Go in S-modus houden. Meer om de ervaring op te doen zoals Microsoft het voor ogen heeft met dit apparaat, dan dat het echt handig leek. De Microsoft store is nog zeer karig voor alles wat niet door henzelf gemaakt is of gesponsord lijkt te zijn. Dingen als Spotify of Netflix staan er wel, maar een app als Discord is nog niet te vinden. Na een paar keer geskypet te hebben en de overkant te vragen naar de kwaliteit bleek er geen merkbaar verschil te zijn met mijn HP Zbook. Iets wat ik zie als een compliment richting de Go.
Over de key cover moet gezegd worden dat de toetsen echt heerlijk reageren, een beetje stevig maar met zo veel beweging dat je bijna denkt dat ze door de cover zelf heen lijken te drukken. De cover is daarentegen wel een beetje aan de kleine kant waardoor de toetsen net iets kleiner zijn dan een echt full-size toetsenbord, dit is echter een kwestie van wennen en tikken gaat daarom na wat oefening echt prima op de Go. Een paar kleine stukjes typen op de Go ging daarom ook goed, mits je dat niet voor uren achterelkaar doet. Ik vraag me zeer af of het ergonomisch verantwoord is om voor langere tijd die hoek met je polsen te maken.
Nadat ik echt wat meer wilde gaan proberen dan alleen de standaard apps of text verwerken haalde ik hem dus ook uit deze modus. Iets wat gepiept is met een enkele druk op de knop, waarna de Go draaide op Windows 10 Home. Ik merkte aan het gebruik weinig, behalve dat de apps die niet op de store stonden niet al te best overweg konden met de touch controls. Scrollen op Chrome voor Windows met behulp van je vingers is regelrecht abominabel, evenals de snelheid ten opzichte van Edge. Een processor "bottleneck" was duidelijk merkbaar bij Chrome, wat na de installatie van een adblocker traag als de pest werd.
Gamen op de go ging relatief soepel, Hearthstone werkt met het touchscreen heerlijk en Asphalt 9 op medium speelde zo goed als haperingloos. Steam in-home streaming ging ook prima, waar het wifi bereik van de Go groter bleek te zijn dan zowel mijn HTC One M10 en mijn laptop. Een potje Civ 6 op de bank was een prima ervaring zolang je maar niet verwachtte dat het touchscreen werkte. Tijdens dit alles begon het achterop bovenin, rondom de camera, toch wel een beetje warm te worden. Daarentegen waren er geen problemen met Apple-achtige thermal throttles of ook werd het ook niet onaangenaam warm bij aanraking. Ondanks dat de Pentium Gold chip een 4,5-6 W TDP heeft, is het alsnog indrukwekkend dat de Go het koel weet te houden zonder het gebruik van een fan.
De mobiliteit van de Go was een echt highlight van de ervaring. Ik heb mij een paar lange treinreizen kunnen vermaken met gedownloade films van Netflix, wat alles bij elkaar toch een goeie 6 uur scherm aan was, met een ruime tijd van standby tussendoor. Het gewicht is ook een pre voor het meenemen naar zeg een hoorcollege of een afspraak.
De Microsoft Surface Go is gemaakt voor een bepaalde doelgroep, namelijk studenten en consumenten in dagelijks gebruik. Of deze doelgroep daarentegen wel 600 euro wil neertellen om alleen de tablet te kunnen gebruiken is mij zeer de vraag. Al helemaal voor onder de 700 euro die je kwijt bent mét type cover is er genoeg te vinden dat eenzelfde soort gebruikersgemak bied. Waar men dus voor betaald is de goede bouwkwaliteit en de vraag is het nog maar of dat genoeg is om deze doelgroep te overtuigen.
De Go is een heerlijk apparaat voor thuisgebruik en lichte workloads. Als ik op zoek ben naar een apparaat in deze categorie is het daarom dus ook echt een concurrent. Of de specificaties echter goed genoeg zijn om deze rol over langere tijd te vervullen ben ik niet zeker van. Ik ben wel verliefd geraakt op de form-factor van de surface lijn. De kickstand is een echte vinding van Microsoft en naar mijn mening onmisbaar in een tablet als deze. Ik zie dit product vooral als een proof-of-concept voor de Windows tablet-experience, waarvan ik overtuigd ben door het los verkopen van het toetsenbord. Nu is het aan andere partijen om met dit concept een verbeterslag te maken op hetgeen wat Microsoft hier zeer goed heeft neergezet.