Mijn "SpaceNavigator" heb ik nu iets meer dan
anderhalf drie en een half jaar in gebruik. Deze, zogenaamde 3D-muis, heb ik speciaal aangekocht om te gebruiken bij mijn 3D tekenwerk.
Van de fabrikant
3Dconnexion heb je een bescheiden waaier aan 3D-muizen. Zo hebben zij de “SpacePilot” de “SpaceExplorer” en de “SpaceNavigator”.
De
SpacePilot is de meest exclusieve variant met, LCD diplay en een heel arsenaal aan knoppen (o.a. 21 programmeerbare en 4 voor navigatie). Deze luxe komt ook met een behoorlijk prijskaartje en zal alleen voor de medemens met een flinke beurs in het budget passen. De
SpaceExplorer is het kleinere broertje van de SpacePilot en moet het zonder de LCD doen en beschikt over 15 programmeerbare knoppen. De
SpaceNavigator tenslotte is het instapmodel en beschikt over slechts 2 knoppen.
Deze review gaat over de kleinste telg van de familie, de SpaceNavigor. De SpaceNavigator is er in 2 smaken, een Normale variant en de iets kleiner en lichtere Notebook versie. Deze laatste is ongeveer half zo zwaar als de 479gr zware SpaceNavigator en is speciaal ontworpen voor onderweg.
De voet van SpaceNavigator is gemaakt van geborsteld roestvrij staal, daarboven is er een smalle glanzend plastic ring waarin de twee (standaard) knoppen in zijn verwerkt. Boven deze ring is een smalle opening waaruit de blauwe LED's schijnen. De stuurknop zelf is bekleed met een stroeve rubber, waardoor je een excellente grip hebt.
Het is dus een zwaar (479gr) en robuust apparaatje in een strak modern jasje. Het is volgens mij niet rap stuk te krijgen want hij voelt echt heel degelijk aan. De blauwe ledjes zorgen voor een moderne look wat ik erg te pruimen vind.
De, toch al, zware muis, had van mij echter nog wel iets zwaarder gemogen. Bij zoom acties, wil het nog wel eens gebeuren dat ik de muis op til, terwijl de zoomsnelheid nog niet op max zit. Je kunt de gevoeligheid wel nog aanpassen, maar dan schiet hij soms weer te snel door je scene heen. Als je hier echter aan gewend geraakt bent en de muis wat beter kent, kun je er vlot mee werken zonder dat het nog veel voorkomt.
De "SpaceNavigator" maakt veel handelingen een stuk makkelijker om te maken. Zo hoef je om te pannen niet je muis diverse malen te verslepen. Door de "3D muis" links van mijn toetsenbord te plaatsen en mijn reguliere muis rechts, kan ik heel makkelijke van apparaat switchen.
De "SpaceNavigator" ligt goed in de hand en heeft een goede grip. Met zeer eenvoudige handelingen kun je door je scene navigeren. Met de 6-wegs stuurknop, kun je in alle richtingen bewegen, zoomen, pannen, roteren. Met een van de twee knoppen haal je een menu tevoorschijn, en met de ander kun je een zogenaambe "zoom extents" uitvoeren, welke afhankelijk van wel of geen selectie, het geselecteerde object of de hele scene volledig, gecentreerd in beeld zet.
Hoewel de muis bij mij inmiddels onmisbaar is, heeft hij af en toe toch last van kuurtjes en doet ze niet exact wat je verwacht. Meestal is dit te wijten aan het feit dat ik dan (ongemerkt) een object geselecteerd heb en dan rond dit object een navigatie actie uitvoer, maar soms sputtert hij gewoon wat tegen.
Als de "SpaceNavigator" (of ik) zijn werk goed doet, is ze wel uiterst nauwkeurig.
Minimale Systeem eisen- Windows XP Professional SP2 (x86)
- Windows XP Professional x64 Edition
- Windows Vista (all editions)
- Windows 7 (all editions)
- MAC OS X 10.4.6 or greater
- Linux Red Hat Enterprise WS 4, SuSE Linux 9.3
- Sun Solaris 8 (SPARC), Sun Solaris 10 (x64), AIX 5.2 ML04, HP-UX 11
De SpaceNavigator wordt door vrijwel alle besturingssystemen ondersteund. De installatie gaat via de speciale software van 3Dconnexion, 3DxLabs.
Behalve voor het navigeren binnen een 3D pakket, is de muis ook inzetbaar voor een hele
waslijst aan andere programma's. Dit gebeurd ook allemaal via de 3DxLabs software, waarbinnen alle instellingen globaal, of per programma instelbaar zijn.
Zelf heb ik dit eerlijk gezegd nog niet uitgeprobeerd. Dit mede omdat ik hier ook een
Wacom intuos 4m heb liggen, welke ik voor een aantal standaard commando's gebruik.
Hoewel het apparaatje in het begin erg wennen is, is hij bijna onmisbaar als je eenmaal de werking onder de knie hebt. Het navigeren, pannen, roteren van je beelden binnen 3D Max is gewoon zalig met deze "3D muis" en als je op een pc zit te werken zonder de muis, mis je ze echt.
De prijs van de SpaceNavigator, zal in eerste instantie misschien veel mensen doen afschrikken, maar voor mij is het de investering meer dan waard geweest.
De SpaceNaviator wordt echter niet door iedereen gesmaakt. Ik heb al veel verhalen gehoor over mensen die hem aan de wilgen hebben gehangen. Of dit komt door de toch stijle (maar korte) leercurve of aan iets anders, kan ik niet zeggen.
Ook onder windows 8 werkt de Navigator als een zonnetje.
Ik heb de navigator nu zo'n drie en een halfjaar en ben nog altijd een grote fan.
laatste wijziging 24/09/2013