Wordt verwacht

Microsoft Surface Go WiFi 8GB ram 128GB opslag (consumenten model) Zilver Review

4 september 2018, laatste update op 10 september 2018, 162 views Rapporteer
Testpanel +2

De Surface Go is een uitstekend product, wat de categorie tablet ontstijgd.
Het basis model is op dit moment verkrijgbaar voor 449 euro. Een toetsenbord word niet meegeleverd, en is naar mijn inziens wel een must om bij te kopen. Dit resulteerd in een pitte aanschafprijs.

Pluspunten

• Uitstekende bouwkwaliteit
  • Goed scherm
  • Windows Hello (gezichtsherkenning)
  • Kickstand
  • Windows 10

Minpunten

• Dikke bezels / schermrand
  • Standaard geen type cover meegeleverd
  • Accuduur
  • Tablet modus

Dit is de eerste review die ik ooit heb geschreven, dus moet nog wel wat leren..tips hoor ik graag.

Microsoft Surface Go 8GB

Introductie
Zoals waarschijnlijk veel mensen op Tweakers, geef ik mij voor van alles en nog wat op. Elke actie die voorbij komt kijk ik wel even naar, mits ik interesse heb en of ik beschikbaar ben. Er eigenlijk niet van uit gaand dat ik toch word geselecteerd/ingeloot, krijg ik tot mijn verbazing een mailtje dat ik één van de gelukkige ben!

Het evenement bestond uit een aantal onderdelen; welkomstpresentatie en rondleiding op het Tweakers kantoor waar de Surface Go werd uitgedeeld, daarna een speurtocht door het centrum van Amsterdam, aansluitend een presentatie van Microsoft over het nieuwe familielid. Als laatste hadden we een gezellige borrel.
In de tas
In de tas ja, we hebben namelijk naast de Surface Go ook een toetsenbord meegekregen, de Type-cover. Dit wordt niet bijgeleverd, maar kan worden bijgekocht voor ongeveer 100 euro. Er zijn tevens luxere versies met Alcantara, deze kosten rond de 160 euro. Pittig, maar vast heel mooi.

Voor de opdrachten hebben we ook een Surface pen meegekregen (oud model), dit zou niet inbegrepen zijn bij de review. Maar een aantal van ons hebben er toch een meegekregen waaronder ik.

In de doos van de Surface zelf, die overigens behoorlijk lastig open ging, zit een oplader en wat garantie info en een Quick start handleiding. De oplader maakt gebruik van een eigen standaard en klikt magnetisch vast net als de oude magsafe connectors van Apple. Het heeft me in deze 2 weken al zeker één keer gered van de kat en van mijn eigen onhandigheid.
Specs
Het model dat we hebben meegekregen is het topmodel, de 8GB RAM versie met 128GB SSD. Er is ook een 4GB versie met 64GB eMMC geheugen en een Intel Pentium Gold processor (4415Y). De Pentium Gold reeks is gepositioneerd boven de Silver en Celeron lijn en onder de i3. Voor de grafische kracht zorgt de Intel HD Graphics 615. De processor en interne grafische unit zijn bij allebei de versies gelijk.

De afmetingen zijn als volgt: 24.5 cm bij 17.5 cm met een dikte van 8,3 mm. Het gewicht is volgens mijn keukenweegschaal 529 gram, inclusief type cover 778 gram.

Het scherm is een 10 inch PixelSense scherm met een resolutie van 1800 bij 1200 pixels. Wat een PPI geeft van 217.
Het scherm heeft een beeldverhouding van 3:2.
Al dit wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 3. De beeldkwaliteit is uitstekend en de standaard kleur kalibratie is voor mij goed.

De Go is compatible met de Surface Dial, al vraag ik me wel af of dat prettig zou werken op zo een relatief klein scherm. En zoals eerder naar voren gekomen; ook compatible met de Surface Pen.

Qua draadloze connectiviteit heeft hij de beschikking over 802.11 a/b/g/n/ac wifi en Bluetooth 4.1. Waarom geen 5.0 is mij een raadsel, aangezien dit toch best wat voordelen heeft. Vooral dual audio is een gemis; allebei een eigen headset in het vliegtuig maar samen een film kijken!

De Go beschikt over twee camera’s, een front van 5 en een achter van 8 megapixel.
Ook beschikt hij over een infrarood camera waardoor er gebruik kan worden gemaakt van Windows Hello. Dit werkt echt top en laat toch maar zien dat gezichtsherkenning best fijn is.

Ook is er ondersteuning voor micro SD kaartjes, wat het dus zeer makkelijk maakt om je opslag uit te breiden. Ik heb dat in de relatief korte periode overigens niet nodig gehad.

Qua geluid heb ik niets te klagen, het apparaat beschikt over stereo speakers die goed klinken en het kijken van een filmpje of review een stuk prettiger maken. Een flinke stap omhoog vergeleken bij mijn iPad Mini.
Design
Het design van de Surface Go is wat mij betreft geslaagd, op de brede schermranden na. In deze tijd gaat elke fabrikant voor zo dun mogelijke schermranden. Het zal waarschijnlijk een afweging geweest zijn voor tablet modus, zodat je niet met je handen op het scherm zit. En inderdaad, in tablet modus heb je minder de kans om op het scherm te komen. Maar ik had liever gezien dat het er een vorm van palm-rejectie was ingebouwd. Als ik de Surface Go vergelijk met de nieuwe lichting tablets, zoals de Tab S4 van Samsung, lijkt de Surface Go opeens gedateerd.

Achterop de Surface zit een Kickstand, deze maakt het mogelijk om de tablet tot een hoek van 5 graden op tafel te leggen. In de twee weken dat ik hem in gebruik heb gehad, heb ik geen enkel moment gedacht dat dit een fragiel onderdeel is. Het voelt namelijk zeer degelijk aan en kan flink wat kracht aan.

Tijdens de presentatie vertelde de Microsoft vertegenwoordiger dat ze ook coulant zullen zijn bij schade aan de kickstand. Ze hebben er dus zelf ook veel vertrouwen in.
Prestaties en gebruik
De Surface Go komt uit de doos met Windows 10 S. Deze S mode is een modus die meer gericht is op een tablet scenario en installaties van .exe of .msi files zijn niet mogelijk. De enige manier om nieuwe programma’s te instaleren is via de Microsoft Store.

Ik heb de Surface Go vrijwel meteen uit Windows S mode gehaald, zodat ik Chrome en Google Earth Pro kon instaleren. Ik kan dus niet veel zeggen over de prestaties van de Surface Go in de standaard S mode en verwijs je dan ook graag door naar een van de vele andere reviews van de mede-testers mocht je hier benieuwd naar zijn.

Wat ik wel kan zeggen is dat Edge zeer goed is geoptimaliseerd, naar mijn gevoel werkt dit een stuk vloeiender dan Chrome. Na het instaleren van de Dashlane extensie (password manager) is dit ook mijn vaste browser op de Go geworden. Achteraf was het uit de S mode halen voor mij dus niet nodig geweest..

De dagelijkse taken zoals email, browsen en voor mij dan ook wat werk in Google Earth gingen hem vlot af en de Go had tijdens die taken nergens problemen mee.

Ik heb op kantoor ook af en toe gebruik gemaakt van de Go, en dan met name samen met de Surface Pen. Dit bleek ideaal te zijn voor het reviewen van project tekeningen, en om aantekeningen te maken in PDF documenten.

De type cover klikt moeiteloos vast aan de Go waarna er geen aparte handelingen nodig zijn om hem in te stellen. Wie een full size toetsenbord gewent is zal even moeten wennen aan het stuk kleinere formaat, ik heb in de begin periode regelmatig verkeerd getypt. Ook was de key travel boven verwachting goed, en is er backlight aanwezig. Ondanks zijn kleine maat is de type cover wat mij betreft wel een aanrader. Een Surface Go samen met een type cover zou misschien hierdoor voor veel mensen een waardige laptop vervanger kunnen zijn.

De batterijduur is redelijk, geen hoogvlieger. Voor een tablet valt hij zelfs wat tegen, maar aangezien ik het niet echt als tablet beschouw is het niet verkeerd. Ik had met name last van de relatief korte standby tijd. Hopelijk zal dit in de toekomst aangepast kunnen worden door middel van OS updates.
In de twee weken heb ik minder gebruik gemaakt van de tablet dan dat ik van te voren had gehoopt, drukke periode op werk en veel buiten de deur. Wel heb ik gezien dat het de Surface Go een solide en prettig werkend apparaat is en in mijn ogen geen tablet maar een laptop die zo handzaam is als een tablet.

Zoals verteld heb ik het 8GB model, en voor mijn gebruik denk ik dat ik ook wel het 4GB model zou kunnen gebruiken maar zou hem dan ook niet gebruiken om op te gamen of zware software te draaien.

Waar ik overigens niet op zou besparen, als ik in de markt zou zijn voor een Surface, is op de aanschaf van de type cover. Wat mij betreft is dit een must.

Eigenlijk is de grootste keuze die je naar mijn inziens moet maken; ga je voor die Surface Go, of de iets duurdere Surface Pro. De Pro is een formaatje groter, en krachtiger. Op het moment van schrijven ontloopt hij de Go niet verschrikkelijk qua prijs, de Pro met 8GB i5 is 859 euro bij Coolblue, deze komt ook nog samen in een bundel met de Type Cover voor de Pro. Persoonlijk zou ik daar aan het eind wel naar neigen, dit omdat je wat meer ruimte hebt op het toetsenbord en een iets groter scherm hebt.

Overigens ga ik op het moment geen nieuwe tablet of laptop kopen, simpelweg omdat ik het niet echt nodig heb. Dit aangezien ik zakelijk vast zit aan een oudere 12.5 inch HP EliteBook (traag..) en privé een iPad 3 mini heb, welke op het moment meer dan voldoende is voor mij op tablet gebied.

Het gebruik van de Surface go heeft me wel aan het denken gezet mocht ik in de toekomst voor een nieuwe laptop gaan, ik zal dan ook tegen die tijd een goede blik op de Surface lijn werpen.

Heb jij ook een Microsoft Surface Go WiFi 8GB ram 128GB opslag (consumenten model) Zilver?