2. Gebruikersreviews

Aukey PB-T17 USB-C QC3.0 20.000mAh powerbank Review

24 augustus 2018, laatste update op 24 augustus 2018, 2.502 views Rapporteer

Stijlvolle grote powerbank, ondersteund zowel QuickCharge 3.0 en AiPower voor snelladen. Kan opgeladen worden via micro-USB en USB-C.

Pluspunten

• Veel soorten aansluitingen
  • USB-C en micro-USB
  • Grote capaciteit
  • Ligt lekker in de hand

Minpunten

• Duurt lang voordat hij vol is
  • Gaat vanzelf uit bij sommige telefoons
  • Geen doorlaadfunctie

Aanschaf

Ik heb deze powerbank gekocht om tijdens vakantie het gezin van de nodige prik te kunnen voorzien. De snellaadfuncties waren voor mij de belangrijkste reden om voor dit model te kiezen: mijn Samsung S7 Edge ondersteund QC2.0, en ben erg blij met deze vorm van snelladen. AiPower was ik niet mee bekend, maar de vergelijkingen die ik online kon vinden duiden erop dat deze vrij efficiënt is om algemene apparaten te snelladen.

Verder vond ik het fijn om toekomstklaar te zijn met USB-C. Het scheelt in ieder geval het meenemen van een extra kabeltje. Overigens kun je ook via USB-C opladen.

Testen

Ik was benieuwd hoe vaak ik mijn telefoon effectief kon opladen, en hoe lang dit duurde. Ik heb dit getest voor zowel de QC als de AiPower poort. Ik moet zeggen: deze testen duurden erg lang, omdat je de telefoon dus iedere keer redelijk moet leegtrekken.

Test 1: Capaciteit
Mijn manier van meten is vrij rudimentair: ik laat m'n telefoon leeglopen tot een procent of 15, en daarna weer vol tot 80% of 90%, simpelweg omdat de laatste 10% lang kan duren.

De capaciteit van de S7 Edge is 3600 mAh, dus in theorie zou je de telefoon met deze powerbank 20000/3600 = 5.5 keer moeten kunnen opladen. In de praktijk verlies je natuurlijk genoeg.

Test 2: Laadduur
Voor deze test heb ik gemeten hoe lang het duurde om van 15% naar 100% te gaan, via zowel QC als AiPower.

Test 3: Oplaadduur
Het opladen van de powerbank, van volledig leeg naar volledig vol, via zowel USB-C met een 5V/3A lader, als via een 5V/2.4A micro-USB lader (die bij m'n telefoong geleverd was, dus met QC2.0).

Resultaten

Test 1:
Het aantal keer dat ik de telefoon kon opladen is effectief 4,9 keer.

Test 2:
QC: 1 uur, 10 minuten
Ai: 1 uur, 45 minuten

Test 3:
USB-C, 3A: 7 uur, 45 minuten
micro-USB: 9 uur, 15 minuten

Discussie

Ik ben over het algemeen erg blij met deze powerbank. Je kunt er vaak of veel apparaten mee opladen, en leidde er in de praktijk toe dat heel het gezin goed voorzien bleef.

Het grootste nadeel voelde het opladen van de powerbank zelf, dat dus een goede nacht in beslag kan nemen. Verder is het ook erg jammer dat deze geen "charge-through" ondersteund: je kunt dus niet je telefoons opladen terwijl de powerbank zelf oplaadt. Dit lijkt een trivialiteit, maar kan wel praktisch zijn als je weinig stopcontacten tot je beschikking hebt en wel veel apparaten.

Een ander nadeel (wat ook een voordeel kan zijn) is dat de powerbank vanzelf uit gaat na het opladen van sommige telefoons (Huawei in ons geval). Dit leidt ertoe dat de telefoon uiteindelijk niet meer vol is. Dit kan ook aan de telefoon zelf liggen, die wellicht voor langere tijd geen stroom vraagt.

Al met al: voor deze prijsklasse (35 euro) een prima powerbank waar we veel plezier van gehad hebben, hoewel hij nog voor verbetering vatbaar is.

Heb jij ook een Aukey PB-T17 USB-C QC3.0 20.000mAh powerbank?

Goede review. Vraagje: waar heb je 'm gekocht? Ik vind hem alleen op Amazon en de verkoper daar verzendt niet naar Nederland...
Dank je! :)

Vreemd: ik had hem bij Amazon.de, maar die verkoper waar ik hem vandaan had verstuurt nu inderdaad niet meer naar Nederland :?

Hij lijkt inderdaad heel slecht te verkrijgen te zijn...