Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (8GB intern, 512GB opslag) Zwart Review

24 augustus 2018, laatste update op 24 augustus 2018, 594 views Rapporteer

Een prachtig toestel met op dit moment de snelste Android ervaring. Wat kleine nadelen als grootte, voice assistent wegen hier duidelijk niet op tegen prachtige scherm, voldoende snelheid en uitstekende camera. Samsung heeft met de Note 9 een product neergezet voor echte Note fans.

Pluspunten

• OLED scherm
  • Performance
  • Uitstekende camera
  • Samsung DEX
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Te groot voor gebruik met 1 hand
  • Bixby voice assistent
  • Prijs in vergelijk met Android toestellen

Inleiding

Als 1 van de 5 gelukkige Tweakers mocht ik op donderdag 9 augustus aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe Samsung Note 9. Na een volledig gevulde middag en avond met rondvaart door Amsterdam gevolgd door een luxe diner in het Amstel Hotel met de live stream van het UnPacked event mochten wij dit toestel aan de slag. Tevens kreeg iedere Tweaker nog een simkaart met onbeperkte data voor een maand van T-mobile om het toestel zo goed mogelijk te kunnen testen.

Mijn huidige telefoon is de iPhone X. Deze gebruik ik nu sinds een aantal maanden maar ben geen onbekende met de high-end Android toestellen. Zo heb ik hiervoor gebruik gemaakt van de Google Pixel 2XL en Samsung Galaxy S7 Edge. Veel van de vergelijking die ik maak in de review zijn dus gebaseerd op mijn ervaringen met deze toestellen.

Het uitpakken

Van Samsung ontvingen wij bij het UnPack event een test toestel om uit te testen. Dit was alleen het losse toestel zonder de uiteindelijke retail verpakking. Na de eerste week ontvingen wij het uiteindelijke retail model inclusief de verpakking en alle accessoires.
In de verpakking vindt je het volgende terug:
• Toestel incl. S-pen
• Tang voor het vervangen van de punt van de S-pen incl. nieuwe puntjes
• Lader
• USB-C kabel
• USB Connector, voor het omzetten van USB-C naar Micro USB of USB-A
• AKG oordopjes + diverse eartips

Tevens ontving ik bij het toestel nog de Samsung LED view cover.

Het toestel

Bij het openen van de doos is 1 ding direct duidelijk, de Samsung Galaxy Note 9 is een groot toestel. Het scherm meet 6,4” en heeft verder op de voorkant geen fysieke knoppen, er is boven het scherm plaats voor een speaker en de front-facing camera. Op de rechterkant is de aan/uit knop te vinden, links de volume knoppen en knop voor het starten van Bixby voice en op de onderkant een headphone jack, USB-C aansluiting en de plaats voor de S-pen. De hoeken van het toestel zijn niet afgerond waardoor het allemaal ook nog wat groter oogt. Verder is de styling wat je mag verwachten van een high-end smartphone, een metalen body, net afgewerkt en een stevige constructie. Naast de grootte aan de buitenkant zijn de specificaties intern ook niet klein te noemen. De Exynos 9810 in combinatie met 8GB ram moeten ruim voldoende zijn om alle huidige applicaties zonder problemen te draaien. De Note 9 voorzien van 2 stuks 12MP camera’s op de achterkant en een 8MP camera op de voorkant. Dit alles wordt van prik voorzien door de accu van 4000mAh. De functie om 2 simkaarten te plaatsen zal zeker de zakelijke gebruikers aanspreken, mocht je geen 2e simkaart plaatsen is er ook nog de mogelijkheid om de bestaande 128/512GB opslag uit te breiden met een Micro-SD kaart (tot in totaal 1TB opslag).

Installatie

De start van de installatie is zoals je van de meeste Android toestellen gewend bent met nog een extra aantal functie toegevoegd door Samsung.

Samsung heeft naast de standaard beveiliging opties van pincode, patroon, wachtwoord of vingerafdruk de mogelijkheid om een gebruik te maken van gecombineerde functie van gezichts- en irisherkenning. Op het test toestel kreeg ik dit laatste helaas niet juist geïnstalleerd, op het later ontvangen toestel ging dit zonder problemen. De mogelijkheid van gezichts- en irisherkenning werkte voor mij het snelste bij het ontgrendelen van de telefoon. Samsung Smart Switch is een extra functie welke is toegevoegd welke is zeker kan waarderen. Samen met de bijgeleverde USB-C adapter zorgt het ervoor dat je de data van een ouder toestel direct over kan zetten op je nieuwe Note 9. Bij het overzetten van de data (van de iPhone X naar het testtoestel en van het testtoestel naar het retail model) werkte dit vlekkeloos. Het is makkelijk aan te geven welke data je over wil zetten en krijgt hierna een duidelijke weergave van de overdracht en de resterende tijd.

Dagelijks gebruik

Gebruiksgemak
Zoals eerder gemeld is de Note 9 een groot toestel. Zo groot zelfs dat ik (196cm lang en vrij grote handen) het toestel niet met 1 hand kan bedienen. Gedurende de dag merk je dit vooral wanneer je het toestel even snel wilt gebruiken, het bekijken van je notificaties of het opzoeken van een telefoonnummer moet met 2 handen worden uitgevoerd. Bixby (de voice assistent van Samsung) heeft hier ook mee te maken. In plaats van de standaard Google assistant in Android heeft Samsung ervoor gekozen zijn Bixby assistent de standaard te maken in de Galaxy telefoons. Helaas werkt Bixby nog niet in het Nederlands en is het dus nog niet mogelijk om hier gemakkelijk gebruik van te maken. Ook de knop aan de linkerkant van de het toestel is alleen voor Bixby te gebruiken en is niet toe te wijzen aan een andere spraak assistent.
Scherm
Dat Samsung veel aandacht aan het scherm heeft geschonken is duidelijk te merken. De Note 9 beschikt over een OLED scherm waar de kleur vanaf spatten en waardoor zwart ook echt zwart is. Onder alle hoeken is het scherm goed afleesbaar en ook buiten levert dit geen problemen op. In vergelijking met de Pixel 2XL en de iPhone X komt Samsung duidelijk als winnaar uit de bus.
Performance
Waar de Note 9 zeker niet aan te kort komt is snelheid. In het dagelijks gebruik is er geen vertraging merkbaar bij het openen van berichten, menu’s of apps. Ik kan wel zeggen dat dit de snelste telefoon is welke ik in gebruik heb gehad. De verschillende apps zijn allemaal binnen een aantal seconde geopend en gereed voor gebruik ook het switchen tussen verschillende apps is hier geen probleem. De Note 9 is door deze snelheid ook zeer geschikt voor gaming. Waar ik in het verleden bij Heartstone nog regelmatig vertraging had bij het laden en spelen is dit op de Note 9 totaal niet te merken. Samsung heeft voor de Galaxy nog een korte exlusive gehad met Fortnite en ook bij deze game is de gameplay zonder vertraging.

Verbindingen
Op het gebied van download snelheid wint de Note 9 ook duidelijk van de iPhone X. Ik heb op een aantal verschillende plaatsen speedtests uitgevoerd, beide toestellen op hetzelfde netwerk van T-mobile en beide naar dezelfde server. In alle gevallen wint de Note 9 op het gebied van download snelheid, upload is in voordeel van de iPone X al is de marge hier een stuk minder groot.

Speedtest 1 stedelijke omgeving (links iPhone, rechts Note 9)

Speedtest 2 dorp (links iPhone, rechts Note 9)

Speedtest 3 in het bos (links iPhone, rechts Note 9)
Accu
De 4000mAh batterij van de Note 9 is in mijn geval meer dan voldoende om de dag mee door te komen. Bij dagen dat ik veelvuldig gebruik maakt van de telefoon (6 á 7 uur schermtijd) was er aan het einde van de dag 15-20% over. Bij minder gebruik van de telefoon is het makkelijk mogelijk om 2 dagen met 1 acculading te doen.
Camera
Zoals bij vorige modellen is de camera bij de Note 9 weer van een uitstekende kwaliteit. Ik heb op een aantal verschillende foto’s geschoten (op een bruiloft, een ideale dag) om het verschil in kwaliteit te testen tussen de Note 9 en de iPhone X. Naar mijn mening zijn de kleuren van de iPhone wat feller en ziet dit er zeker op een smartphone scherm beter uit. De foto’s van de Note 9 zijn qua kleur wat natuurlijker en er zijn meer details in de foto’s te ontdekken. Hieronder een aantal vergelijkingen.

Foto iPhone X

Foto Note 9

Foto iPhone X

Foto Note 9
Samsung DEX
Samsung DEX is ook een van de toevoegingen die ik kan waarderen aan de Note 9. Ondanks dat het in oudere toestellen ook aanwezig is. Het grote verschil zit er in dat bij de Note 9 geen apart dock benodigd is om DEX te starten. Alleen het hebben van een verloopje van USB-C naar HDMI is voldoende om een beeldscherm aan te sluiten en aan de slag te gaan.
DEX is daarnaast een handige toevoegingen als je zelf geen PC of laptop in de buurt hebt. Het is geen volledige vervanger van een standaard omgeving maar kan wel gebruikt worden om email te lezen, documenten te bekijken en te bewerken of om simpel op het net te surfen. Ik zie hierin zeker een mogelijkheid voor personen die vaak onderweg zijn.

Op dit moment is de Note 9 in mijn ogen de beste Android telefoon welke te koop is. De hardware is van uitstekende kwaliteit en geeft een ervaring welke ik niet eerder ben tegengekomen op een Android toestel. Een telefoon welke de gehele dag meegaat op 1 batterij lading, een prachtig OLED scherm en de snelheid om alles te doen wat er gevraagd wordt. De prijs is in vergelijking met een de iPhone X zeker te rechtvaardigen maar ten opzichte van andere Android toestellen misschien wat minder. De Note 9 heeft wat kleine nadelen zoals het moeten gebruiken met 2 handen en Bixby wat nog echt in de kinderschoenen staat maar deze wegen niet op tegen de pluspunten van het scherm en de performance. Samsung heeft hiermee een nieuwe standaard gezet voor de Note lijn en ik verwacht dat dit binnen de bestaande Note gebruikersgroep zeker weer een hit gaat worden.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Note 9 Dual Sim (8GB intern, 512GB opslag) Zwart?