Een goedkoop media-apparaat van Amazon dat uitstekend geschikt voor wanneer je oude TV geen smart-tv heeft, of wanneer de smart-tv hopeloos verouderd is. Wel dien je het voor lief te nemen dat het apparaat niet de Nederlandse taal aan boord heeft. Daarnaast kun je ook Amazon Prime niet uitschakelen!
Pluspunten
Goedkoop
Netflix werkt uitstekend
Mee geleverde afstandbediening is fijn in gebruik
Minpunten
YouTube word via Firefox gestart
Nederlandse taal is niet ondersteund
Niet in Nederland te koop
Inleiding
Ik twijfelde nogal om een Amazon Fire TV Stick aan te schaffen, mede omdat het apparaat niet in Nederland door Amazon ondersteund word. Die twijfel bleek achteraf niet geheel ongegrond te zijn: want het apparaat is helaas niet in te stellen in het Nederlands.
Ook heb je als Nederlander eigenlijk niet zo heel veel aan Amazon Prime: maar gelukkig werkt het wek gewoon in Nederland. Al had ik speciaal een account op Amazon.co.uk aangemaakt, omdat ik niet graag de content krijg toegespeeld die bedoeld is voor Duitsland.
Het instellen van het apparaat verliep eerlijk gezegd dus een beetje omslachtig, dat komt ook gedeeltelijk omdat Amazon je kredietkaart informatie graag wilt hebben. Natuurlijk allemaal bedoeld zodat je makkelijk even een film digitaal kunt huren of kopen: wellicht is het dus geen slecht idee om het kinderslot aan te zetten!
Wat is Amazon Fire TV Stick
Eigenlijk is het gewoon een goedkoop stukje hardware van Amazon om digitale content van Amazon aan de man te brengen: het apparaat kost namelijk maar een paar tientjes. Echter het zit vol met content van Amazon zelf en dat kun je ook niet verwijderen! Geen Amazon Prime? Jammer, maar de tabbladen blijven toch mooi zichtbaar.
Gelukkig beperkt dit je niet om andere apps zoals Netflix te installeren: het is zelfs mogelijk om Kodi te installeren, wat dankzij de beschikbaarheid van ES File Explorer gewoon heel makkelijk is. Dat komt omdat de Fire TV Stick eigenlijk gewoon een Android Stick is: maar dan met launcher van Amazon zelf.
In iedere geval hebben ze de boel goed dichtgetimmerd, dus custom ROMs en dergelijk zijn helaas niet beschikbaar. Maar daardoor is de gebruikersinterface wel erg gebruiksvriendelijk door.
Verpakking en Inhoud
De Amazon Fire TV Stick word verkocht in een klein oranje doosje: het is allemaal netjes en compact verpakt, waardoor je eigenlijk al snel het gevoel krijgt dat je een koopje gescoord heb. Maar de 2e generatie gaat ondertussen al ruim 2 jaar mee, dus je krijgt helaas wel een apparaat met verouderde hardware.
Verpakking
Inhoud
In de verpakking vind je de Fire TV Stick en een afstandbediening welke een microfoon heeft voor het gebruik van Alexa. Daarnaast vind je een USB Adapter en HDMI verlengstuk en uiteraard een USB-kabel. Ook zijn gewoon de batterijen voor de afstandbediening meegeleverd, dus je kunt direct aan de slag.
Gebruikservaring
Ik snap dat Tweakers vaak graag een hele waslijst willen aan testen en dergelijke: maar daar ga ik niet aan beginnen. In het kort werkt de interface van het apparaat heel soepel en het belangrijkste voor mij persoonlijk, is gewoon de Netflix app. Voorheen keek ik Netflix namelijk via de Chromecast 1e generatie.
Naar mijn gevoel werkt de TV app van Netflix echter vele malen prettiger dan de app op de telefoon: vooral door het feit dat de Chromecast er een handje aan had om de verbinding met mijn telefoon te verbreken. Waardoor het pauzeren erg lastig ging. En uiteraard is het fijn om gewoon met een afstandbediening Netflix te bedienen.
Wel is het aanbod in de appstore van Amazon enigzins beperkt: maar gelukkig vind je zo'n beetje alle populaire streaming apps er, zoals Spotify en TuneIn. Maar ook apps zoals Twitch vind je er gewoon. Alleen is het een beetje omslachtig om door het aanbod te scrollen, dus het is dan beter om de zoekfunctie van het apparaat te gebruiken.
Voor de rest moet je eigenlijk geen wonderen van dit apparaat verwachten: het doet precies wat het zegt, maar het is geen apparaat waar je lekker op los kunt Tweaken. Al bied Kodi natuurlijk wel heel wat mogelijkheden. Alleen daarvoor kan het zich waard zijn om een Fire TV Stick in huis te halen.
Als je in de buurt van Duitsland woont is het een kleine moeite om dit apparaat te kopen: momenteel kost hij € 29,99 bij de Duitse Media Markt. Echter je dient wel op de hoogte te zijn van de beperkingen van dit apparaat. Het is dus niet iets om je buurman aan te praten, die een grote digibeet is.
Maar als je geen probleem met Engels of Duits hebt, dan is het een apparaat wat je prima in Nederland kunt gebruiken. Al is het maar puur om van je oude TV een Smart TV te maken. Voor mij persoonlijk verkies ik dit apparaat boven de Google Chromecast, omdat de Fire TV Stick gewoon veel meer bied.
En Alexa is leuk: maar ik weet uit ervaring dat het de helft van de tijd toch niet goed werkt, dus daarvoor hoef je apparaat in iedere geval niet te kopen.
Ook ene gehaald bij de z.g. MMarkt even over de grens.
Werkt beter dan de nederlandse basicversie. Prijs varieert tussen 30-40 euro
ALexa werkt in duits of engels.
Android apps na te laden met downloader app of via aptoide.
Niet alle gaat werken. Dit is geen pure android.
Geweldig voor NetFlix en Kodi op oudere TV. eenvoudig apparaat na uurtje inwerken.
Niks teveel kopen tegen geld bij amazon qua film en TV !!
Als je in de Aptoide Store of elders een z g. werkende sideload app vind ja.
Zo niet, pech. Google spul werkt er dus niet op want kijkt of Playstore er op staat. Die apps kun je dus vergeten. Bv Gmail
De basic editie is “vrijer”, je moet de apps er zelf opzetten. Geen Alexa, geen voice. jeuhhh! En juist daarom niet goedkoper. Maar als je prime hebt krijg je 2 tientjes korting. Subsidie.
Ik heb net een Firestick-tv besteld bij amazon.de in de hoop 'The Grand Tour" te kunnen bekijken (Ik mis de melige grappen sinds Top Gear verdwenen is) Tot m'n verbazing kon ik onder 'home' tussen alle aanbieders amazon prime video of The grand tour niet vinden. Ik heb de 'basic edition' en heb (inmiddels had) een account bij Prime video (die geld hebben afgeschreven van m'n credit card. Ik begrijp dit niet. Ik heb de firestick geupdate maar nog steeds gebeurde er niets. Voordat ik het ding terug stuur, zie ik iets over het hoofd of doe ik iets verkeerd. Ik had gehoopt gewoon op het Grand Tour logo te klikken en te kunnen kijken maar het staat er niet eens tussen. Hoe kan dat? Oh ja, ik gebruik de wifi van Ziggo mediabox.
[Reactie gewijzigd door mathijsh op 6 maart 2019 13:23]
Dat is dezelfde hardware als de andere firetv stick maar daaruit hebben ze de
alexa integratie gesloopt, en daar betaal je dan meer voor
De genieën bij amazon hebben bedacht dat om goed te kunnen concurreren met andere streaming-diensten dat de beste tactiek is om op hun eigen hardware hun eigen dienst zo moeilijk mogelijk toegangbaar te maken voor hun klanten
je kunt wel via een omweg dmv een kodi addon op de firetv stick met alexa integratie amazon video kijken https://github.com/Sandmann79/xbmc
[Reactie gewijzigd door Hephaestus op 18 maart 2019 01:38]
Ik krijg mijn fire tv stick niet aan de praat. Constant een 'purchase failure' foutmelding. Heb al flink gegoogled, maar ik kom er niet uit. Iemand tips?
De native prime tv app voor Amazon werkt van geen meter. Gelieve een andere te kiezen uit de Aptoide Store. Wel de Aptoide TV versie installeren svp niet de mobiele telefoon versie. Installeer je ook die muis app, kun je lekker daar mee werken. De Duitse firestick versie is de beste en goedkoopste. Alexa doet het ook in Engels als je geen Duits kan.
Ze verkopen die basic stick nu ook in Nederland (Amazon.nl)
Ik zou graag z'on stick willen aansluiten op mijn beamer.
Weet iemand of ik er een iptv app op kan zetten, zoals SIPTV, of Smarters IPTV?
Voor SIPTV heb je een mac nodig van het apparaat.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.